Koristi li itko od vas winglio?

Jel ima itko ikakvog istkustva sa Wingliom?

Odlucio sam da ne zelim vaditi novce na payooner i nadati se da porezna ne vidi moje transkacije, nego cu ljepo biti posten i platiti porez :smiley: Razmisljao sam da otvorim jdoo ili obrt no ovo mi se vidi kao puno jednostavniji nacin po nekoj mojo racunici ovo su troskovi na 1000ā‚¬

Uplata na paypal 1000ā‚¬
Isplata sa paypala na winglio racun 5ā‚¬, ostaje 995ā‚¬
Winglio na to uzima 6,6%, ostaje 929,33ā‚¬
Na to kad platim porez i prizer na dividentu (Grad Zagreb) u izosu od 14,6% ostaje mi 793,647 ā‚¬
I jos moram platiti 4,5ā‚¬ za isplatu wingliu, ostaje mi 789,147ā‚¬

U svemu ovome izgubio sam 210,85 ā‚¬ ili ti 21.085%

Koja su VaŔa miŔljenja dali se ovo isplati?

1 Like

Kaj ipak moras platiti porez i prirez nakon winglia? Kaj nije da njima platis i dalje si miran jer su oni sve troskove rijesili u nekoj zemlji di imaju firme?

Ja koristim. Super stvar.

Preusmjerit ces primanja na njihov payoneer/paypal/nesto trece, i svaki put kada dobijes uplatu u njihovom dashboardu kreiras ā€œinvoiceā€ gdje uneses cifru koju si primio i klijenta koji ti salje (amazon, adsense, pero pericā€¦). Oni to kroz par sati provjere i propuste novce ako je sve OK. Sada si u situaciji da imas novce na svom winglio racunu, mozes ih tu zadrzati pa placati svoje radnike ili sto vecā€¦ ili ih mozes povuci na svoj devizni racun.

Nakon sto ih povuces na devizni, imas rok od 8 dana da se javis u lokalnu poreznu upravu i platis porez na dividendu. To ti je 12% od iznosa kojeg si primio. To je to, u ovom trenutku novci su cisti i mozes s njima radit sta te volja.

Proces prijave je relativno jednostavan, oni ce ti pomoci oko toga jer su jako ljubazni. Troskovi su oko 170 eura ako se ne varam (1 dionica). Ja sam osnivaca Winglia osobno upoznao, gospodin se zove Slavko i jedan je od ljubaznijih i pristupacnijih ljudi s kojima sam dosad suradivao. Ukoliko se netko interesira za winglio, i prima vece mjesecne iznose($10 000+)ā€¦ neka mi posalje PM pa mu mogu dogovoriti sastanak sa Slavkom. Poruke cu provjeriti za par dana.

Prednost winglia u odnosu na doo je sto te lokalni inspektori ne mogu zajebavat oko pizdarija. Nitko ti nece puhat za vrat i cekat da se naljepnica ā€œzabranjeno pusenjeā€ odlijepi sa zidaā€¦ ili da ti se potrose flasteri u kutiji prve pomoci.

7 Likeova

Ako odradis neki posao za neku domacu firmu kako im fakturiras racun preko winglia?

U wignlio cpanelu imas opciju send invoice u kojoj ispunis podatke od tvrke i saljes racun u ā‚¬, i to je jedina mana koju vidim jer tvoj klijent mora kupit eure sa kojima ces ti vjerojatno opet kupiti kuneā€¦ :slight_smile:

@Anteloff samo si zaboravio da na tih 12% poreza jos moras platiti prirez koji ovisi o tome gdje zivis npr za Zagreb to iznosti 18%. Samo bi napmenuo da tih 18% ide na ovih 12% hahahah Znaci ukupno 14,16% :slight_smile: Ako nisam zeznuo matematiku negjde

@NeedHelp da idalje moras platiti porez ali ga ne isplacujes kao drugi dohodak nego kao dividentu pa je manji :slight_smile:

2 Likeova

dobio sam prijedlog od kolege da ovo koristimā€¦ sto vise gledam to mi se vise svida!
kakva iskustva imate? :slight_smile:

Evo ja ga koristim par mjeseci i mogu reci da sam zadovoljan nema nikakvih skrivenih troskova, support je stvarno odlican i uvijek su spremni na glupa pitanja.

Papirologija za sharehold traje oko mjesec dana tako da budi svjestan toga, isplate su svakog petog u mjesecu a ne kad ti napravis withdraw.

Sto se tice nosenja papira na poreznu ja nisam imo nikakvih problema, prvi put kad ces ispunjavati joppd malo je zbunjujuce ali drugi put je gotov u dvije tri minute. Znaci na poreznu nosis joppd i potvrdu o isplati sutra dan dobijes mail od porezne da je joppd ispravan/neispravan i ukoliko je ispravan uplatis porez i to je to :slight_smile:

Mane winglia su ti ako radis sa klijetima kojima je primarna valuta razlicita od eura npr ja radim sa amerima koji sa dolarima kupuju eure i onda ja sa eurima kupim kune pa izgubim malo i tuā€¦ Sve u svemu gubis oko 22%

1 Like

hvala, tocno sam se nadao da cu tako nesto cuti!
drago mi je da tako dobro ideā€¦ 22% je nista nasprem davanja za jdoo/doo :slight_smile:

Imam pitanje u vezi Winglija. Nezaposlen sam, odnosno ne radim trenutno nigdje legalno, tako da mi nitko ne uplaćuje doprinose. Otvorio bih firmu ili obrt, ali problem je u tome Å”to mi se ne isplati kad sebi isplatim doprinose.

RijeÅ”ava li Wiglio taj problem, odnosno hoće li me država onda gledati kao zaposlenog i tražit od mene uplatu doprinosa za mirovinsko i zdravstveno?

Firma mi treba jer je jedna domaća firma počela zahtjevati fakture kako bi me mogli isplatiti. Radi se reklamiranju na mojem siteu. U praksi, Å”to mislite kako bi neka domaća firma reagirala kad bih zahtijevao plaćanje u eurima (valuta koju Winglio prima)?

Ma kakvi, winglio je bas tu (izmedu ostalog) da ne moras uplacivat mirovinsko i zdravstvenoā€¦ za ovo sto si ti opisao najbolja ti je opcija pauÅ”alni obrt. :slight_smile:

Ne kuzim, kazes da je Winglio bas ti da ne placam doprinose, a onda mi predlozis pausalni obrt s kojim si moram placat doprinose. Ili sam krivo shvatio?

A pardon, krivo sam te shvatio :slight_smile:
razumijem sada sto trebas, i winglio ti je definitivno najbolje rjeŔenje.
da odgovorim na tvoje pitanje: ne, ako radis preko winglia drzava te nece gledat kao zaposlenog i ne moras si placati doprinoseā€¦ imas par opcija kako mozes prihode prebacit (ja npr. kao dividendu i super je), tako da mozes preko njih raditi :smiley:
jedino sto moraÅ” vidjeti hoće li ti ta firma moći/željeti uplaćivati u dolarima/eurima

Koliki ti je ukupni trosak winglio + drzava?

Winglio si uzima kakvihj 6% od uplate, a kada te pare povlačiÅ” sebi (u mom slučaju kao dividendu) onda joÅ” državi plaćaÅ” 12% poreza + prirez (oko 14% ispadne davanja državi za zg.)ā€¦ i to je to, ne treba nikakve doprinose ili nesto dodatno placatiā€¦ simple!

1 Like

To sto ti radis je pranje paraā€¦

@kres0 ako kazes da je ovo sta @random_lik radi pranje para, ukrivu siā€¦

Ja radim cijelu ovu godinu preko winglia. Prico sam sa tetom u prezenom, ona je rekla da je ovo skroz ureduā€¦

@Dooki Znači ti si radio kao freelancer i nisi izdavao račune time si utajio porez. Nakon toga si ga preko winglio oprao i sebi isplatio kao takozvanu dividendu.

Nisi upravu, za svaki projekat koji radis preko winglia klijentu saljes racun samo ne na svoje ime nego na Winglio firmuā€¦

Izdaje se račun wingliu, ovo je potpuno legalno (također razgovarao s poreznom), radije istrazi malo kako sve funkcionira (imas na njihovim stranicama) prije nego napiÅ”eÅ” takav komentar. :slight_smile:

Izdaje fiktivni racun, ti nisi zaposlen kod njihā€¦ Bar tri kaznena djela. Mozda vas nece odmah uloviti ali nikad ne znas