Ruin postujem misljenje, ali to je slijepo vjerovanje za mene.
Jedan jako glup primjer neodrzivosti pokrica ili bilo cega jeste taj da ako proizvedete milion eura i ubacite u sistem. S vremenom se novac zagubi, podere, jednostavno nestaje, ili zadrzava. Poizvodnjom sljedece serije, odmah u startu imate minus.
Novac je jednostavni pokretac svega, ono sto motivira ljude da rade, ali kasnije sve to sto si “zaradio” vratis istim tim osobama ni svjestan nisi da je to krug iz kojeg se ne izlazi.
Radis u firmi. Glavni i odgovorni placa dadzbine drzavi. Ti dobio platu. Kupio si sok. Platio si dadzbine drzavi i sok. Trgovac platio dazbine drzavi + cijena soka. Dobavljac prodao sok trgovcu + dadzbine drzavi… itd.
Jedan ogroman lanac, jel mozete zamisliti koji je novac u svemu tome. I onda podize se nafta za izgradnju autocesta blabla… Novac se gura samo kao pokretac, koji kasnije nestaje na osnovnim ljudskim potrebama.
Zbog toga se poslije zbivaju svakakve gluposti jer su sredstvo i pomagalo da to sve ide planiranom tokom.
Bio je jedan dokumentarac gdje kaze da je rothschild ili jp morgan (izgubio sam se u imenima) trazili da otvore centralni bankarski sistem i nakon sto ih je vlada odbila napravili su pomutnju sa burzom i nastala je kriza jer su mogli i onda se napravio centralni bankarski sistem znan kao “federalna rezerva”.
Ukratko federalnu rezervu su napravile banke. Sto se tice samih banaka pogotovo u americi oni mogu tiskati novac, ali ne doslovno, nego ako dodes u banku i trazis recimo 10 000$ kredita, trebas dati deposit od 1000$ i onda se dogodi nesto nevjerojatno, pritiskom na tipkovnicu covjeku se na racunu stvori lova. Da, iz nicega! I onda moras vratiti lovu koju si zatrazio koje su opet ponavljam napravljene od zraka i jos vam naplate kamate, tj zarada banke na taj zrak.
Sto se tice da gradanin USa mora davati lovu federalnoj rezervi je nevjerojatno, cak ljudi prije nego sto su otisli iz IRSa pitali su nadredene, razne agencije itd po kojoj osnovi moras placati federalnoj rezervi i nitko nezna, nema zakona, apsolutno nista.
Isto tako ima slucaj gdje je covjek uzeo kredit od banke i nije ga mogao vratiti i tuzio je banku i on/njegov odvjetnik su jasno rekli “kako se moze stvarati nesto iz nicega i na tome profitirati” na sto je sudac rekao “samo bog moze iz nicega nesto stvoriti” i covjek pobjedio na sudu.
US ima jako velik problem, a to je da nitko ne misli kako srezati troskove. Imaju toliki dug da ga ne bi otplatili za 100 godina i svi znamo onu “tko je gori sad je doli” sto ce se i dogoditi, samo kada se to dogodi US se nece izvuci iz toga jaaaako puno vremena.
Sto se tice drugih stvari iste su. Nitko nezna tko pije tko placa, do prije 5 dana CDC kaze “U.S. Health Officials Say It’s ‘Likely’ Coronavirus Will Cause A Global Pandemic!”, a trump kaze da nema brige.
ovo si sve ti napisao jer si vidio u nekom dokumentarcu … ja ću te podsjetiti da je i ISIL svojevremeno pravio dokumentarce o američkom monetarnom sistemu … ALI TO NE ZNAČI DA SU U PRAVU
ti niti jedan link nisi naveo, niti je @persinus naveo neke linkove
pričaš o federalnim rezervama kao da je to neka privatna organizacija … majstore, federalne rezerve su CENTRALNA BANKA … SVAKA država IMA CENTRALNU BANKU … negdje se zove centralna banka negdje se zove narodna banka … u americi se centralna banka zove Federalne rezerve … kontaš
To ce zavrsiti, ja tebi linkam, ti meni linkas i nigdje kraja osobito wiki linkova gdje se sjetim kako je nogometas usao u klub jer je lazirao svoju wiki stranicu. Samo cu ovo “kopirati”
Can I refuse to pay federal income tax?
Those who don’t pay often face civil penalties. When Americans fail to pay their federal income taxes without “reasonable cause,” they may be charged a late penalty of 0.5% of the taxes owed for every month or part of the month the tax remains unpaid, up to 25% of the total amount, according to the IRS .
i
One contention by some tax protesters is that a taxpayer should be allowed to introduce, as evidence in court, copies of statutes, cases or other materials to persuade the jury about what the law is. Courts do not allow this procedure as, under the U.S. legal system, the general rule is that neither side in a civil or criminal case is allowed to try to prove to the jury what the law is.
U svijetu gdje “vlada” zakon je glup (jbga tako je)! Treba biti 9999999999999 zakona, ali nitko ih nece toliko napisati, a kamoli jos savladati medu odvjetnicima/sucima itd.
Primjer:
In a murder case the defendant is not allowed to persuade the jury that there is no law against murder, or to try to interpret the law for the jury. Likewise, the prosecution is not allowed to do this. Instead, disagreements about what the law is are argued by both sides before the judge, who then makes a ruling. Prior to jury deliberations, the judge instructs the jury on the law.
Ovo poteze toliko drugih pitanja, od kontrole same federalne banke od strane kongresa, kongresnog lobija kojih je sve vise svaki mjesec do sankcija koje su vezane dolarom. Na kraju krajeva dodes do zakljucka kojeg svi znamo, a to je da svijet nije posten.
Ko spominje prevarante, gubis se druze. To je fractual-reserve banking… pa nije tajna jebemu led.
Da li si ti uopste procitao to sto si linkovao? Pa bukvalno tu pise kako je novac bio supportan… i kako i zasto nije vise. Zvanicno vec 50 godina za USD, a nezvanicno jos duze… sto mozes procitati na zadnjem linku koji si napisao
Jel ti mislis da kad uzmes 100$ da ti vlada US garantuje da ces za tih 100$ dobit odredjenu kolicinu zlata ili bilo sta (sem placanja poreza u vrijednosti 100$)??
Evo citat iz tvog linka: “If the public stops believing that money has value, they will stop using it, and the whole system will collapse.”
EDIT: nvm, mislio da si mislio na mene kad si rekao “vas dvojica”, al izgleda da su to bili razen i persinus… Medjutim sve napisano idalje stoji, komercijalne banke prave novac iz nicega,a centralne banke ih onda izvlace kad zapadnu u probleme
Ruin, jedan savjet. Testiraj sam sebe koliko dugo mozes biti ziv bez koristenja novca i sve ce ti biti jasno, sto je zivot, sto nije, sto imas ili sto nemas. Poslije toga daj vrijednost stvarima, znanju, sposobnostima i svemu sto mislis da jesi. Ne samo ti, to moze biti bilo ko od nas.
Ne mogu izdržat da ne prokomentiram
Poznata je činjenica da je FED privatna institucija (dovoljno je samo utipkati FED na Googleu i prvo što se vidi je od Wikipedije: “FED ili Sustav federalnih rezervi je privatna institucija koja je ovlaštena za regulaciju i kontrolu financijskih i monetarnih institucija i tržišta u SAD-u”). i to se čak niti ne skriva jer većina ljudi uopće ne shvaća zašto je to ozbiljan problem, isto kao što većina pojma nema kako nastaje novac i da mu je pokriće “majke mi” od kad je Nixon ukinuo zlatni standard
U ekonomskim školama se laže i u najboljem slučaju prešućuje istina (odradio i ekonomsku školu i ekonomski faks pa dobro znam). Na predmetu novčarstvo niti riječi o tome kako stvarno nastaje većina novca u opticaju. Fractional reserves se isto nisu spominjale, a pogotovo se nisu pojasnile (barem u moje vrijeme i po tadašnjem programu). Ako netko napravi anketu na ulici kako i gdje nastaje novac barem 90% ljudi će reći u tiskari i da država daje nalog za tiskanje (prije desetak godina to pitanje postavio barem desetorici prijatelja i birao samo fakultetski obrazovane jer me baš zanimalo što većina misli 2-3 su okolišali, dok su svi ostali odmah ispalili u tiskari ).
Na faksu, ne znam više koji predmeti, su spominjali jamstveni kapital banaka, ali u totalno pogrešnom kontekstu. Spominjali su ga kao osiguranje, a ne kao uzrok mnogih problema. Jamstveni kapital = fractional reserves, a to je drugim riječima dozvola da stvaraš novac iz ničega na temelju samo djelomičnog pokrića.
Bitno da se danas svi razumiju u ekonomiju i da je to nauka za one koji su preglupi da bi studirali nešto drugo. To što većina ne zna niti osnove ekonomije je izgleda manje bitno
Prije koju godinu slusam razgovor na autobuskoj stanici, stariji covjek 50-ak godina prica sa kcerkom od 20-ak
“Gledaj, ta novcanica znaci da oni tamo negdje u trezoru cuvaju odredjenu kolicinu zlata…”
Prekida ga cerka: “Ma znam… ja kad bi htjela podici zlato umjesto ovoga mogla bih, nego je lakse raditi sa novcanicama”
Problem je što puno njih misli da to nije ozbiljan problen
Ne trebam gledat, znam ga Vijeće guvernera je za mazanje očiju. Ništa nije bolje niti u ECB i MMF-u. Ako ne znaš, pogledaj vlasničku strukturu FED-a. Ona jest zakomplicirana, ali ako se malo baciš na istraživanje odeš u već dobro poznatom smjeru i shvatiš da smo u ku*cu i porobljeni
To sa FED-om nije ništa novo niti nepoznato. Neda mi se raspravljat o ovoj temi, htio sam samo prokomentirat ovo da nije privatan.
Pored svega ostalog, u slucaju kao sto je virus ili neka druga katastrofa. Ko ima prednost? Onaj tko ima obrok, ili onaj tko ima vrecu papira? Da li je jaci covjek koji ima resurs poput nafte, hrane, ili neceg treceg… ili covjek koji ima sav novac svijeta. Primjer… dobio si novac za resurs nafte, ali ti sa papirom nemas nikakav prizvod… dok ce covjek koji oduzima naftu na taj nacin oduzeti svijet. To su toliko komplekse stvari, da moze glava od njih boljeti danima.
Jel sad primjecujes ruin, da su na taj nacin oduzeti resursi majke prirode i komercijalizirani od strane velikih ljudi. Ocigleda borba i rat, bez krvoprolica. Zasto? Mora ostati sto vise radne snage koja ce biti pokretac masine.
ja zaista ne znam u šta vi mene ovdje ubjeđujete? vi mene ubjeđujete da je novac bespotreban ili? vratite se malo kroz istoriju kako je novac nastao a onda mi još jednom recite da je novac običan papir pa da prekinem ovu i sve buduće rasprave sa vama
pronašli ste masonsku piramidu na dolaru? vauuuu … jeste li odgledali još conspiracy snimaka na youtubeu?
kao prvo, masonerija nije ništa mistično niti skriveno, to što ljudi prave misteriju od toga to je druga stvar … činjenica je da su neki predsjednici i političari SADa bili u kojekakvim društvima, fol je što vi imate iskrivljenu sliku o tome … vi odmah zamišljate sekte koje puštaju krv
jeste eto sve vlade svijeta su se urotile protiv običnih građana kako bi ih izrabljivali, jeste tako je u skandinaviji, švicarskoj, kanadi … jeste tako je … fed je obična prevara i milioni amerikanaca su toliko glupi da im slijepo vjeruju … masoni vladaju svijetom, iluminati i reptili svi zajedno održavaju sastanke par puta godišnje i tu kuju planove kako će nastaviti sa jebanjem naroda a vi ovdje svjedočite o velikoj prevari koja se zove novac … zemlja je ravna … jeste sve je tako, upravu ste, prosvijetlili ste me
nije ni čudo što su nam države u ovakvom stanju kada svaki treći razmišlja kao vi … prosječni ljudi u zapadnom svijetu teže padaju na te teorije, zato i jesu napredni … skandinavija, švicarska, irska je najbrže rastuća ekonomija evrope, estonija kompletno digitalizovana zemlja … a balkanci pametuju o prevari koja se zove fed koja štampa novac
Sto je novac? Prije si mjenjao 1 proizvod za drugi, skroz posteno. Onda su nastale kovanice gdje je svaka drzava spremala u riznicu bez ikakvih pametovanja, danas toliko valuta, pazit na tecajeve itd.
Nisu glupi nego to moraju raditi da ne bi platili kaznu. Koje je tvoje misljenje da 1% ljudi drzi HRPU love? Hoces otici na facebook i s njima raditi na factcheck da ti facebook rece jeli to istina ili ne?
Da, napredni su priznajem sa toliko duga su stvarno napredni. Aj vrati se u doba rimskoga carstva pa reci kako su germanska plemena balkanci, a rimsko carstvo hebena amerika… vidimo kako su zavrsili.
Norveska bogata prirodnim resursima isto kao saudijska arabija itd, a sto ces govoriti kada smanje izvoz prirodnih resursa jer ih je zamijenila recimo struja koja je dobivena “zelenom energijom” ili nuklearkom? Danas norveska uzima miljune, sutra hladna zemlja koja jedva prezivljava, danas saudijska arabija, katar itd miljarderi sutra jadnici iz pustinje.
Irska se prilagodila tako da imaju jedne od najboljih uvjeta za privuci tvrtke, a tako i radnike, da je barem ova zemlja tako pametna pa da privucu tvrtke i da davaju skoro minimalac kao irska radnicima iz XY svijeta (znam sad ce biti prica kako netko zaraduje puno vise, pitanje je koliko % njih ima puno vecu platu 0,01%?).
Da barem ovdje privucu svoje radnike tako da im davaju lijepu platu, a svima iz drugih zemalja minimalac ili skoro minimalac pa bi rijesili jako veliki dio nezaposlenosti, a ne dovodit ljudi iz drugih zemalja, dat im istu platu kao nasima, a sezonci uz ovo sto sam rekao grade im stanove, ne placaju stanarinu, vodu, struju, plin i internet. I na kraju odu u svoju zemlju i tamo pune proracun. Sramota!
Najbolji primjer ove zemlje je sto sam sam vidio. Covjek dosao iz slavonije sa obitelji i nakon par godina kasnije dao “intervju” za 2 gradska portala kako ne moze prezivit ima 4 djece, problemi sa stanom i na kraju racun od banke da im se pomogne. Od tada uvijek je imao posao + posao na crno koji je radio najcesce sa policajcima iz slavonije koji su ovdje i nakon godinu ipo dao otkaz, osnovao tvrtku prijevoz amo-tamo, sredio kucu u slavoniji, ovdje kupio 2 nova kombija za prijevoz robe + audi (neznam koji, znam da je novi) za prijevoz gostiju. Sve na racun ljudi koji su ga zalili. Hrvatska!
I na kraju omiljena wikija:
I papirni novac ima dugu i zanimljivu povijest. U srednjem vijeku ljudi su počeli svoj metalni novac povjeravati bankama na čuvanje. Banke su im izdavale potvrde na osnovu kojih su mogli podići svoj novac kada bi im zatrebao. Te su se potvrde zvale banknote. Postepeno su ljudi počeli plaćati robu tim potvrdama umjesto metalnim novcem. Papir je mnogo praktičniji i lakši od kovina ili roba koje su nezgodne za pohranu i prijenos. Tako je nastao papirni novac. On je u prvo vrijeme predstavljao zlato ili srebro kao sredstva za plaćanje jer je u njima imao podlogu, odnosno vlade su mogle izdavati u opticaj samo onoliko papirnatog novca koliko su po obećanom tečaju za njega imale pokriće u zlatu. Od 1971 godine kad je predsjednik SAD-a Richard Nixon ukinuo Zlatni standard, moderni svjetski novac je izgubio materijalnu podlogu, a središnje banke od kojih su mnoge uprivatnom vlasništvu, tako dobile teorijsku mogućnost njegovog izdavanja u neograničenim količinama.
pa koliko država toliko valuta … zaista ne znam šta hoćeš reći … zaista ne bilo bilo praktično da cijeli svijet koristi jednu valutu
posljedica tranzicije, isto se dešava u svim državama koje nisu tranziciju preživjele kako treba … prvobitna akumulacija kapitala
ove kilometarske tekstove ne čitam, sorry … svako carstvo je raslo i propadalo … iz milion različitih razloga … to je prirodan ciklus
pa gdje piše da novac MORA biti baziran na zlatu? tada je bio baziran na zlatu jer se zlato najviše cijenilo … novac može biti baziran na bilo čemu što ima vrijednost = potražnju + ograničenu količinu … da li je to zlato, nafta ili nešto treće … nebitno
prvo i osnovno i najbitnije … novac se ne može štampati neograničeno bez pokrića … ne može … do određene male mjere može ali i tada se moraju potruditi da roknu u neke države gdje će izazvati inflaciju … ali da može do beskonačnosti … ne može
da može to bi radili svi
a te dugove što spominjete, tu je ogroman procenat kamata … a te se kamate jednostavno oproste … to je drugi par čarapa
Ja bih rekao da ti idalje ne razumijes kako monetarni sistem funckionise niti sta je fractual reserve banking Evo jos jednom- novac ne ulazi u ekonomiju tako sto se stampa… Da je to slucaj imao bi papirnatog novca koliko i onog digitalnog (jer da bi postojao digitalni novac u tvojoj verziji, morao bi postojati i novac negdje u trezoru kao pokrice)… a pazi sad, vjerovatno imas preko 10 puta vise (vjerovatno i dosta vise nego da ne uvecavam) digitalnog novca od papirnog.
Pa ne “kreira se” (jer smo vec utvrdili da nije samo stampanje u pitanju) neograniceno… nego bas ograniceno i onako kako smo napisalo gore… znaci komercijalna banka za 1$ u trezoru izda kredite u brijednosti 10$, kreirajuci 9$ ni iz cega (pazi, ne racunamo uopste kamatu nego samo osnovicu).
Cijena zlata je skocila hehe Kad se prestalo koristit zlato, na sta se preslo, sta je bilo novo pokrice?
Opet isto kao ranije, napadas argument koji niko nije postavio.
Kakvu garanciju imas da sutra mozes 1$ zamjenit za nesto ukoliko svi ljudi odluce da ne zele vise koristit USD (pricamo teoretski, da uvidis da novac ima vrijednost samo zato sto ljudi vjeruju da ima vrijednost, kao npr vlast u sovjetskom savezu. Vlast ima moc sve dok se ljudi boje te moci, al ta moc postoji sve dok narod u tu moc vjeruje- kad vjerovanje prestane, sistem se urusi i partija vise nije bog)
EDIT: Mislim da osim ovoga za fractural reserve banking, ne razumijes ni da potraznja nije isto sto i pokrice, sto je jedan od razloga zasto se ova diskusija oduzila (mozes procitati vise o tome u onim linkovima sto si postavio al nisi procitao )
novac je najpraktičniji za upotrebu … lakše je automobil platiti novcem nego ovcama … zato ljudi koriste novac … vlast u sovjetskom savezu je držala 3 miliona ljudi u logorima, tvoja poređenja su komična
Ja otvorih temu da se diskutuje o korona virusu koji od posledjeg upisano vezanog za temu napreduje a vi mi raspravljate ovde o glupostima za koje ste “informisani” preko wikipedija i “portala”…