Korona virus pred vratima

Znaci vlada US drzi u skladistu naftu i ti svaki dan kad ti je volja mozes direktno zamjenit dolar za naftu po fiksiranoj cijeni? :smiley:

1 Like

i dokumentaraca, to si zaboravio

baĆĄ imaĆĄ energije, nemaĆĄ niĆĄta drugo raditi osim da me uvjeravaĆĄ da je novac prevara?

u redu, u pravu si, nemam snage viĆĄe

Ja iskreno ruin sumnjam da si ti u ovoj temi napravio ijedan post bez nekog ogromnog strawmena.

GDje sam ja rekao da nije?? Pricali smo i tome kako novi novac ulazi u ekonomiju pa se eto cak i uspavani mitok pojavio da to potvrdi a i ti si sam djelomicno i nesvjesno to potvrdio kad si postavio linkove koje sam nisi procitao.

Opet isto, napadas argument koji nisam napravio. Poceli smo pricati o necemu posve drugacijem.

Opet isto, napadas argument koji nisam napravi, a u isto vrijeme ne mozes odgovorit na to jednostavno pitanje, gdje su ta skladista nafte koja US drzi koao pokrice za dolar :smiley:

Shvati, novac nema pokrice, sto ne znaci da za njim ne postoji potraznja, sto opet ne znaci da je beskoristan. Samo je fora da ljudi ne znaju kako taj novi novac ulazi u ekonomiju, da stampani novac ne cini vecinu novog novca itd Kreiranjem ovog novca iz niceg se dugorocno “krade” od ljudi koji stede novac
 i zato je onda bolje tim ljudima da umjesto da stede uloze u nesto. Kad uloze u nesto to je novac koji cirkulise ekonomijom, i uvecava ju.

Suprotnost bi bila kad bi novac imao pokrice u zlatu (ili bilo kom drugom resursu) po fiksnoj zamjeni (npr 10$ = 1g zlata). U trenutku kad bi se svjetska ekonomija sirila brze od proizvodnje zlata, onda bi doslo do suprotne situacije gdje novac svakim danom dobija vrijednost jer odnos novac-bdp svakim danom raste u korist novca. U toj situaciji nije dobro trositi novac jer ako ne trosis danas, sutra ces za isti novac moci kupiti vise. Ako se manje novca trosi- ekonomija stagnira i nazaduje. Jedan najbolji primjer ove situacije je Evropa pocetkom 14og vijeka kad je zbog nedostatka proizvodnje zlata i srebra u evropi doslo do deflacije i ekonomske krize tog vremena- neki bi nizozemski trgovci radili rutu do Valensije i ne bi uspjeli nista prodati jer niko nije htjeo kupovati znajuci da novac koji posjeduje svakim danom vrijedi vise (dok obrnuto bi vazilo za robu koju bi kupili).

2 Likeova

Pa zato se inflacija umjetno i koregira/stvara
jer se pokazalo zdravo za ekonomiju da novac s vremenom gubi vrijednost
i da ga se zato ne ơtedi.
Di bi ekonomija iơla da svi buksaju u čarape i samo čekaju
sve bi mrtvo bilo.

Novac sigurno nije prevara
ali svaka medalja ima dvije strane. I uvijek postoje hijene koji će dobro zamiơljen sistem pokuơati iskoristiti ponajviơe na svoju korist. Tako rat izmeđi “dobra” i “zla” postoji u svemu
i ono ơto u konačnici vidimo/dobivamo je rezultat koji nastaje kada se pozbroje sve sile koje utječu na sistem.
Tako da bi bilo pogreơno zaključiti za bilo ơto da je isključivo dobro ili loơe 
svijet nije crno bijeli.

No ono ơto prevladava
prevladava isključivo iz razloga ơto većini ide u prilog. Tako da novac sigurno nebi bio ovoliko koriơten da nije zamiơljen tako kako većini paơe. I sama evolucija novca, kao i svega drugoga, konstantno se prilagođava većini.
Tako da se slaĆŸem da previĆĄe pljuvanja po novcu nema smisla 
takav je kakav je, jer to ponajbliĆŸe opisuje potrebu većine.
Al to opet ne znači da se sistem ne moĆŸe joĆĄ bolje prilagodit većini, i da unutra nema hijena koje treba izbacit.

1 Like

Evo joơ malo ‘‘spontanosti’’ :smiley: Zerohedge

Ubise se da digitalizuju novac koji je “samo” 92% digitalan trenutno :smiley:

■■■■■ zdravu logiku, para sigurno nece nosit zarazu, svejedno je virus ziv bez nosioca “samo” 9 dana

Ne znam za vas, al ja sam naucen od malih nogu da se ruke uvijek peru poslije diranja novca, ne treba korona da bi ukazala na to :slight_smile:

1 Like

2 Likeova

Al mi bosanci mozemo lagat hahah

5 Likeova

1 Like

Jos zanimljivi link ka kome vodi :slight_smile: who.int

corona virus je davno poznat medicini i odprije, daleko prije 2002. Uzrokovao je upalu grla u neĆĄto blaĆŸem obliku od streptokoka (koji je liječiv antibioticima)
Covid-19 je mutirani oblik koji ulazi u pluća i stvara upalu te probleme
 i nema lijeka jer je virus, pa se čovjek vlastitim imunoloĆĄkim sustavom mora boriti sa njim. MoĆŸe se pomoći antiviroticima i lijekom za HIV u nekim teĆŸim oblicima kod starijih osoba. Naravno, i streptokok moĆŸe ući u pluća, uzrokovati upalu, ili pak srce i perikarditis. D skratim, hoću reći da nema mjesta teoriji i uroti po pitanju datuma i godine izrade navedene domene coronavirusdotcom

1 Like

Islam je dosta strog po pitanju čistoće, ĆĄto pored BiH potvrđuje i Turska. Ja recimo redovno perem osim kući kad malu nuĆŸdu uradim jer znam da je ono ĆĄto dotaknem čisto (znaĆĄ kad si čistio) :D, ali vani svaki put jer sam pustio vodu, dodirnuo ručku od vrata itd. Skoro uvijek perem ruke kad dodirnem novac, osim ako ne zaboravim. Znam neke koji su joĆĄ gori od mene :D.

3 Likeova

ne znam gdje su naĆĄli da ima milione pregleda

https://www.similarweb.com/website/ncov2019.live

ali svaka mu čast

E ibg pa ti kao iskusan bi trebao da znas da similarweb ne moze nikako da daje tacne podatke.

2 Likeova

Pomnozis sa 10-15 i mozda dobijes neku realniju brojku :smiley: Oni kazu da Klix.ba ima oko 3m pregleda za februar
 ja sa svojim shit sajtom i 500k lajkova sam imao skoro 1,5m :smiley:

e jbg za moje sajtove je similarweb bio poprilično tačan 
 jako pribliĆŸna brojka u google analytics i na similarweb

zaista ne znam ĆĄta si ti vidio

Sa pocetne:

pa eto otvori link kako treba pa ćeơ vidjet

https://www.similarweb.com/website/klix.ba

Ơta ćeơ kad je mali tica, da je napravio portal o Ursuli Tolj imao bi viơe posjete, ali joơ je zelen :stuck_out_tongue:

4 Likeova

Da ne otvaram novu temu, a posto ima malkoc veze sa ovime

Ako imate dolara, mozda bi bilo pametno da ih zamjenite sa evre/marke
 Ako Corona nanese vecu stetu svejtskoj ekonomiji, dolar ce nastavit da opada u odnosu na euru
 Eto ja nisam uopste razmisljao o tome, i za 10-ak dana sam popusio neciju mjesecnu platu (ako racunamo onaj kurs to je bio najbolji u februaru za dolar-evro, onda sam popusio i dvije plate :smiley: ). Eto, imajte to na umu :smiley: