Znaci vlada US drzi u skladistu naftu i ti svaki dan kad ti je volja mozes direktno zamjenit dolar za naftu po fiksiranoj cijeni? ![]()
i dokumentaraca, to si zaboravio
baĆĄ imaĆĄ energije, nemaĆĄ niĆĄta drugo raditi osim da me uvjeravaĆĄ da je novac prevara?
u redu, u pravu si, nemam snage viĆĄe
Ja iskreno ruin sumnjam da si ti u ovoj temi napravio ijedan post bez nekog ogromnog strawmena.
GDje sam ja rekao da nije?? Pricali smo i tome kako novi novac ulazi u ekonomiju pa se eto cak i uspavani mitok pojavio da to potvrdi a i ti si sam djelomicno i nesvjesno to potvrdio kad si postavio linkove koje sam nisi procitao.
Opet isto, napadas argument koji nisam napravio. Poceli smo pricati o necemu posve drugacijem.
Opet isto, napadas argument koji nisam napravi, a u isto vrijeme ne mozes odgovorit na to jednostavno pitanje, gdje su ta skladista nafte koja US drzi koao pokrice za dolar ![]()
Shvati, novac nema pokrice, sto ne znaci da za njim ne postoji potraznja, sto opet ne znaci da je beskoristan. Samo je fora da ljudi ne znaju kako taj novi novac ulazi u ekonomiju, da stampani novac ne cini vecinu novog novca itd Kreiranjem ovog novca iz niceg se dugorocno âkradeâ od ljudi koji stede novac⊠i zato je onda bolje tim ljudima da umjesto da stede uloze u nesto. Kad uloze u nesto to je novac koji cirkulise ekonomijom, i uvecava ju.
Suprotnost bi bila kad bi novac imao pokrice u zlatu (ili bilo kom drugom resursu) po fiksnoj zamjeni (npr 10$ = 1g zlata). U trenutku kad bi se svjetska ekonomija sirila brze od proizvodnje zlata, onda bi doslo do suprotne situacije gdje novac svakim danom dobija vrijednost jer odnos novac-bdp svakim danom raste u korist novca. U toj situaciji nije dobro trositi novac jer ako ne trosis danas, sutra ces za isti novac moci kupiti vise. Ako se manje novca trosi- ekonomija stagnira i nazaduje. Jedan najbolji primjer ove situacije je Evropa pocetkom 14og vijeka kad je zbog nedostatka proizvodnje zlata i srebra u evropi doslo do deflacije i ekonomske krize tog vremena- neki bi nizozemski trgovci radili rutu do Valensije i ne bi uspjeli nista prodati jer niko nije htjeo kupovati znajuci da novac koji posjeduje svakim danom vrijedi vise (dok obrnuto bi vazilo za robu koju bi kupili).
Pa zato se inflacija umjetno i koregira/stvaraâŠjer se pokazalo zdravo za ekonomiju da novac s vremenom gubi vrijednostâŠi da ga se zato ne ĆĄtedi.
Di bi ekonomija iĆĄla da svi buksaju u Äarape i samo ÄekajuâŠsve bi mrtvo bilo.
Novac sigurno nije prevaraâŠali svaka medalja ima dvije strane. I uvijek postoje hijene koji Äe dobro zamiĆĄljen sistem pokuĆĄati iskoristiti ponajviĆĄe na svoju korist. Tako rat izmeÄi âdobraâ i âzlaâ postoji u svemuâŠi ono ĆĄto u konaÄnici vidimo/dobivamo je rezultat koji nastaje kada se pozbroje sve sile koje utjeÄu na sistem.
Tako da bi bilo pogreĆĄno zakljuÄiti za bilo ĆĄto da je iskljuÄivo dobro ili loĆĄe âŠsvijet nije crno bijeli.
No ono ĆĄto prevladavaâŠprevladava iskljuÄivo iz razloga ĆĄto veÄini ide u prilog. Tako da novac sigurno nebi bio ovoliko koriĆĄten da nije zamiĆĄljen tako kako veÄini paĆĄe. I sama evolucija novca, kao i svega drugoga, konstantno se prilagoÄava veÄini.
Tako da se slaĆŸem da previĆĄe pljuvanja po novcu nema smisla âŠtakav je kakav je, jer to ponajbliĆŸe opisuje potrebu veÄine.
Al to opet ne znaÄi da se sistem ne moĆŸe joĆĄ bolje prilagodit veÄini, i da unutra nema hijena koje treba izbacit.
Evo joĆĄ malo ââspontanostiââ
Zerohedge
Ubise se da digitalizuju novac koji je âsamoâ 92% digitalan trenutno 
â â â â â zdravu logiku, para sigurno nece nosit zarazu, svejedno je virus ziv bez nosioca âsamoâ 9 dana
Ne znam za vas, al ja sam naucen od malih nogu da se ruke uvijek peru poslije diranja novca, ne treba korona da bi ukazala na to 
Al mi bosanci mozemo lagat hahah
Jos zanimljivi link ka kome vodi
who.int
corona virus je davno poznat medicini i odprije, daleko prije 2002. Uzrokovao je upalu grla u neĆĄto blaĆŸem obliku od streptokoka (koji je lijeÄiv antibioticima)
Covid-19 je mutirani oblik koji ulazi u pluÄa i stvara upalu te probleme⊠i nema lijeka jer je virus, pa se Äovjek vlastitim imunoloĆĄkim sustavom mora boriti sa njim. MoĆŸe se pomoÄi antiviroticima i lijekom za HIV u nekim teĆŸim oblicima kod starijih osoba. Naravno, i streptokok moĆŸe uÄi u pluÄa, uzrokovati upalu, ili pak srce i perikarditis. D skratim, hoÄu reÄi da nema mjesta teoriji i uroti po pitanju datuma i godine izrade navedene domene coronavirusdotcom
Islam je dosta strog po pitanju ÄistoÄe, ĆĄto pored BiH potvrÄuje i Turska. Ja recimo redovno perem osim kuÄi kad malu nuĆŸdu uradim jer znam da je ono ĆĄto dotaknem Äisto (znaĆĄ kad si Äistio) :D, ali vani svaki put jer sam pustio vodu, dodirnuo ruÄku od vrata itd. Skoro uvijek perem ruke kad dodirnem novac, osim ako ne zaboravim. Znam neke koji su joĆĄ gori od mene :D.
ne znam gdje su naĆĄli da ima milione pregleda
https://www.similarweb.com/website/ncov2019.live
ali svaka mu Äast
E ibg pa ti kao iskusan bi trebao da znas da similarweb ne moze nikako da daje tacne podatke.
Pomnozis sa 10-15 i mozda dobijes neku realniju brojku
Oni kazu da Klix.ba ima oko 3m pregleda za februar⊠ja sa svojim shit sajtom i 500k lajkova sam imao skoro 1,5m 
e jbg za moje sajtove je similarweb bio popriliÄno taÄan ⊠jako pribliĆŸna brojka u google analytics i na similarweb
zaista ne znam ĆĄta si ti vidio
Sa pocetne:
pa eto otvori link kako treba pa ÄeĆĄ vidjet
Ć ta ÄeĆĄ kad je mali tica, da je napravio portal o Ursuli Tolj imao bi viĆĄe posjete, ali joĆĄ je zelen 
Da ne otvaram novu temu, a posto ima malkoc veze sa ovimeâŠ
Ako imate dolara, mozda bi bilo pametno da ih zamjenite sa evre/marke⊠Ako Corona nanese vecu stetu svejtskoj ekonomiji, dolar ce nastavit da opada u odnosu na euru⊠Eto ja nisam uopste razmisljao o tome, i za 10-ak dana sam popusio neciju mjesecnu platu (ako racunamo onaj kurs to je bio najbolji u februaru za dolar-evro, onda sam popusio i dvije plate
). Eto, imajte to na umu