Krepo mi auto, slatke muke u kupnji novoga

Ne guta onoliko koliko izgleda 3.0 sa 218ks…to je dio kojim sam najvise zadovoljan s obzirim da sam navikao 11-12l benzina.

A urkekoh i ja svoga u ovoj temi kad rekoh nista se ne kvari, nocas alnaser…Nadam se jos da je zablokirao reda radi jer je upalii nakon saltanja normalno, ali ako nije 300 e manje.

Ma ne zalim nijedan kvar kad mu das onaj gas :joy::joy:

1 Like

Kupio si auto na firmu ? Jer ako si izvadio lovu i kupio auto na svoje ime, svejedno ces platiti porez na dobit od te love, kaj ne?

Da, kupio sam na firmu.

A da sam vadio lovu, em bi platio porez na dobit… ali ta lova je još uvijek dobit firme, ne moja. Da bi uzeo dobit sebi, mora se platiti jos porez na uzimanje love iz firme, što je ogroman porez… puno veći takav nego da sam si te novce isplaćivao putem plaće. A da sam i preko plaće vadio tu lovu, opet su to veliki porezi.

A ja kako želim sav taj novac reinvestirati i napraviti što brži rast ka milijardama :smiley: … tako mi je trenutno žao da se otkida bilo koji dio i usporava taj rast, pa sam škrt i isplaćivati sebi plaću. Tako da sam ja ekšuali i dalje nezaposlena osoba i životarim tako reći u privatnom životu sa jednako love koliko sam imao i prije firme. Jer ništa iz firme ne trošim u privatne svrhe. Niti smijem, dok nekako legalno ne počmem vući novac van.

Osim ovako podjeljene imovine (auto), koja je imovina firme… ali usto se smije koristiti i kao osobna imovina.

1 Like

Ako si auto kupio na firmu, a želiš ga koristiti u privatne svrhe, onda bi si trebao isplaćivati i plaću u naravi ako želiš da ti je naprimjer trošak goriva 100% priznat trošak.

Btw nisam čitao svih 140+ postova ali nadam se da odluka nije pala na crvenog :grinning:

Bmw je svakako dobar izbor, to je vjerojatno i moje iduće auto, neka trica ili petica. Osim ako ne budem imao za Teslu :grinning:

1 Like

Uzeo sam na kraju četvorku, gran coupe. :slight_smile:
Ako ti znači bunker, četvorka gran coupe mi se čini idealan pogodak. Vidi sliku u postu: Krepo mi auto, slatke muke u kupnji novoga - #138 od bozoou

Bunker mi je nakraju presudio da uzmem ovaj model, i mislim da je odluka vrh. Em dobiješ sportski auto…em finu limunzinu krstaricu…em i caddy ako trebaš nešto transportirati.
5ica koliko god da je veća, ima manji volumen bunkera od četvorke gran coupe modela … i to prije nego se spuste sicevi! 375l vs 480l. :wink:
A kada spustiš siceve (što petica ne može) …dobivaš takoreći caddy prostor. :wink:

Koliko sam ja trenutno upućen, ako imaš auto na firmu ne možeš si nikada isplaćivati 100% troškove goriva, nego 50%.
Tj. 100% možeš samo u slučaju da je kupljeno gospodarsko vozilo. Caddy ili nešto toga tipa. Nemam točno pojma što zapravo sve upada u gospodarska vozila…

I koliko znam to nema veze sa zaposlenim…jer ti možeš volontirati za svoju firmu…a auto se svejedno troši (moguće griješim ovo za zaposlenog, ali tako sam shvatio.)

A da bi pravdao troškove privatnog automobila na trošak firme putem loko vožnji, onda moraš imati zaposlenog koji troški neki privatni automobil u korist firme.
I u suštini su loko vožnje puno isplativije za pravdanje troškova, ali u startu je minus što iz privatnog džepa se kupuje vozilo, a i amortizacija vozila se ne pravda nikako…jer je sve uračunato u loko vožnje koje se isplaćuju 2kn / km.

Svakako stvaraju se neke povlastice ako postoji barem jedna zaposlena osoba u firmi, i plan je da se uskoro zaposlim, haha. Sam sebi šaljem uskoro ponudu za posao xd.

Mozes ako si zaposlen u tvrtci i ako si obracunavas placu u naravi. Ovdje je solidan članak o tome:

Ovo bi trebalo ukljucivati i sve troskove vezane za automobil. Barem se nadam da je tako, jer ako nije onda ja nesto krivo radim :slight_smile: Znam da je SDP to bio promijenio na 50%, pa HDZ opet vratio na 100%, ostalo mi u glavi i da je nekad bilo nekih 70%, pa je tesko to sve popratiti.

Znaci firma ti trenutno nema direktora? Jel to d.o.o. ili j.d.o.o.?

Znam da neke firme imaju 0 zaposlenih ali nikad mi nije bilo jasno kako to zapravo funkcionira jer netko mora pecatirati i potpisivati obrasce i racune.

Ne razumijem dokument, jer ne razumijem sto znaci obracunavati placu u naravi?
Ako moze pliz pojasnjenje za taj dio?

D.o.o je.

Direktor mora biti, ali direktor ne mora biti zaposlen u firmi ako je negdje drugdje zaposlen. (I mora imati neki minimalni iznos place na tom mjestu gdje je zaposlen … tako da uplaćuje propisani minimum svojih doprinosa)

Tako sam ja prvo bio direktor svoje firme, a radio sam u drugoj firmi kao programer. Tada mi je firma imala 0 zaposlenika. Kad sam prestao raditi u toj firmi, bio sam obavezan zaposliti se u svojoj…ili postaviti drugu osobu na mjesto direktora, koja je negdje drugdje zaposlena. To sam i napravio, da izbjegnem davanja na zaposlenika koja si u tom momentu nisam mogao priustiti.
Tako da firmom vlada direktorica. :slight_smile:

Edit
Ne treba pojasnjenje…vidim da je to neki pojam koji se moze zguglati.
Proucit cu sam. :wink:

Ok, shvatih što je plaća u naravi.
Koliko ja vidim, to bi u suštini mogli doći na isto ko ova opcija 50/50 … samo bi podjela troška bila preciznija nego tih okvirnih zamišljenih 50/50, ali zato iziskuje vođenje evidencije kilometara napravljenih u privatnu svrhu.

Bubam sad brojke… zsmisli da ti je plaća u naravi 1000kn na osnovu koristenja auta. To znači da si skraćen na isplati plaće za 1000kn, a pošteđen da će toliko negdje otići na gorivo iz tvog privatnog džepa. I onda je moguće da budeš na istom za obje varijante … al svakako bi ovo trebalo staviti na papir za konkretnu situaciju, pa vidjet kako točno ispadaju brojke.

Nećeš izbjeći porez na dobit u ovoj godini.
Trošak je samo amortizirani dio, a kako amortizacija počinje idućeg mjeseca od dana nabave, de facto nemaš trošak u ovoj godini.

Za osobna vozila je 20% godišnje, što znači da će tek kroz 5 godina vozilo biti trošak (priznati dio).
Postoji ubrzana amortizacija (x2) koja se primjenjuje ukoliko postoji ubrzano trošenje odnosno smanjenje vrijednosti OS-a. U slučaju osobnih vozila to je povećana kilometraža ili kod strojeva rad u dvije ili 3 smjene.

Naravno, konzultiraj računovodstvo koje je jedino mjerodavno.

3 Likeova

Kod obračuna plaće u naravi troškovi mogu ići na teret firme. Po mojim saznanjima to i koristi velika većina firmi koje imaju službena osobna vozila.

Kao bruto iznos se uzima 1% nabavne vrijednosti vozila s PDV-om s time da se posebno iskazuje porez, a posebno vrijednost vozila.
Npr, s PDV-om je auto 140.000 kn, znači 1120 kn je jedna stavka, a druga 280kn.

Naravno, konzultiraj računovodstvo.

2 Likeova

Da, skuzio sam ovo da ce se ovaj trosak prebijati na iducim godinama … ali sam mislio da ce se barem 20% odbiti od ove godine.

Great minds think alike.

Auto od $8m upravo nema ono što mi ne treba u autu.

Znači da se nisam sjetio polaganja siceva, sada bi si komotno pucao u koljeno. Znači drugo korištenje toga u svega nekoliko dana. Ekšauli iz ove perspektive jedava vidim smisla autu ako nema to. :slight_smile:

1 Like

Mozda ovako nesto?
Ja bih ovo rado kupio …

Raja, ima li neko iskustva sa volvo v40 modelom?
Konkretno 2014. god. 1.6 84kw 115KS.

Ispala mi jedna dobra ponuda. Jedina mana je sto je presao 280.000.

Prednost te kilometraze je sto je stvarna. Skeptican sam kada vidim auto iz uvoza sa 150.000 predjenih km.