Kupiti laptop ili desktop racunar?

Vreme je za kupovinu novog racunara, koje su prednosti i nedostaci laptopa a koje desktop racunara?

Moze li mi neko preporuciti nesto kvalitetno a relativno povoljno, ne razumem se u brendove tako dobro.

Za šta ti treba? Prednost laptopa je korištenje gdje god poželiš, PC-a sve ostalo :D.

1 Like

Ja sam ti druže uložio u stolni računar para i para, i išao na 15 dana u Beč, morao koristiti od druga laptop da odradim dnevne poslove koje imam, tako da planiram ako Bog da sad kupiti i laptop, ako imaš pare, kupi oboje…znaju svi koliko je to za naš posao bitno, jer se radi uvijek i svugdje…

Dobar laptop + dobar eksterni monitor je najbolja opcija po mom misljenju.

Isto bi se slozio sa belminom. Po meni je to najbolja kombinacija pogotovo ako ides nekam i treba ti za posao. Pikni u laptop ssd i ispod stavis cooler i nece ti se unistavati jer ga nemas potrebe otvarati. Naravno i tipkovnicu piknes.

Ako ćemo ponijeti sve te komponente, koja je svrha onda laptopa :smiley:

3 Likeova

Ja kada nosim laptop negdje, onda ide on sam i punjac naravno.Nista od periferije ne ide sa mnom :slight_smile:

1 Like

Pa uzet cemo monitor a ostalo ostaviti doma :grin:

Oboje.

Dobar pc, monitor, mis i tastatura. Mada od tog bitnije mozda dobar sto i stolica. Laptop moze i neki obicniji.

Prvenstveno mi treba za pisanje tekstova naravno, ali vise mi odgovara da radim kod kuce, kada izadjem na kafu ili idem na odmor, ne zelim da nosim laptop sa sobom, kakav bi mi to bio odmor zar ne? :slight_smile:

Gledala sam ovde desktop racunare, ali se ne razumem u graficke kartice, procesore i ostalo, moze li neki savet?

Nikada ne uzimaj gotove konfiguracije. Napisi sto ces sve radit na kompu jer obicno kada netko rece pisanje moze uzeti jako jeftin komp, ali kasnije ne zelis samo pisanje nego i druge stvari pa se onda dolazi do problema sa slabim komponentama koje nisu jake za stvari koje bi ti jos htio raditi.

Moja preporuka ti je da obavezno bude SSD hard disk. Neuporedivno brže sve radi nego na klasičnom HDD.

A ostalo je stvar izbora, najbolje je ako možeš imati i laptop i računar.

Garancija je često duža ako se uzme po dijelovima nego gotov komp (a i dosta trgovina ima besplatno sastavljanje), prođe se malo jeftinije u dijelovima… Vidio sam da su neke trgovine za gotove konfiguracije imale garanciju gdje se moralo nositi jednom godišnje na servis ako si htio garanciju… Ako odlučiš nadograditi gotovu konfiguraciju, mora u servis, a komp po dijelovima kupljen samo odneseš u trgovinu u kojoj kupuješ i oni ugrade… Tak da definitivno ne vidim razloga kupovati gotove konfiguracije.

Laptop i to samo MacBook Pro, vjeruj ako oces kvalitetno nesto i da mozes posle prodat ili zamijenit za skuplje, a da ne izgubis na cijeni drasticno.

Imao sam bas losa iskustva sa Dell i HP tako da ih zaobilazim u sirokom luku.

Nisam bio neki ljubitelj Apple i njihovih proizvoda i skoro sam prodao jedan MacBook Pro 2015 nisam nesto ima volje da se navikavam na njihov OS, ali mi nalece povoljno iMac i kad sam uzeo ovo cudoviste ne bih ga mijenjao bez samo za isto ali bolju konfiguraciju.

Kakva loša iskustva? Apple ima dobru reklamu.

Koristio sam jedno vrijeme MacBook, i mogu reći da sam bio iznenađen brzinom. Često sam koristio tri Adobe programa u isto vrijeme, sa Chrome-om u pozadini, i sve je tjero bez ikakavih problema.

Losa iskustva da mi je hdd crkao na Dell posle mjesec dana, odje sam se zajebo sto sam ga kupio bez garancije, na HP otisla ploca isto posle mjesec dana odje sam se zajebo sto sam preko prijatelja kupio u Srbiju. Totalno sam bio izgubio volju za laptopovima reka sam nikad u zivotu to necu kupit, tako mi se izgleda potrefilo. Nema preko Apple sto se i kvaliteta i svega tice, ako sta dugo moze da se koristi i funkcionise to su oni, i sto mi se najvise svidja uvijek ces ga dobro prodat, koju god godinu uzeo sa nekim i5 i7 procesorom neces se pokajat.

Meni nikad HDD nije riknuo, ko zna šta si ti koristio :D.

1 Like

ni meni, hddovi su baš poznati po tome što mogu jedino pomalo umirati nakon 1000 dana rada … kao što je moj :smiley:

1 Like

Dell ima najkvalitetnije laptope trenutno a i Lenovo nije los. Ali samo laptopi od 600 eura nadalje,sve ispod toga su jeftine i brzo kvarljive kante neovisno o tome koja je marka.