Kupnja zemljišta i izgradnja kuće s nekim popola (na kredit)

Ekipa, brzinski sam pretražio forum ali nisam našao nešto slično… Uglavnom, nije mi još hića, ali razmišljam već neko vrijeme o kupnji stana/kuće, i nažalost, ni za što nemam dosta novaca. Treba mi minimalno 150,000 eur, a i to je već sada premalo, tako da bliže 180k mi treba, a kreditno sam sposoban za ca. 120-140k.

Palo mi je na pamet da s nekim popola kupim zemljište i da si sagradimo svako ca. 80-tak kvadrata… Po mojim nekakvim izračunima, zemljište se da naći za nekih 80-tak, i izgradnja neka košta još 140… to je ca. 220 tis, podjeljeno sa pola oko 120tis eura… Ovo su grube brojke i znam da bi bilo još skuplje ali ajde neka teoretski bude ovako…

Ono što me zanima je, je li uopće moguće ušetati u banku i reći:

  • Dobar dan, ja bi kupio zemljište zajedno sa prijateljem, i na tome zemljištu bi zajedno izgradili nekretninu. Treba nam obojici kredit prvo za kupnju zemljišta, a kasnije refinanciranje za izgradnju kuće…

Vjerojatno će ovo pitanje biti glupo većini vas, ali nemam gdje dalje pitati. koga god sam pitao ne zna, a u banku mi je i neugodno ići postavljati ovakva pitanja haha…

Eto ako tko ima iskustva zahvaljujem :smiley:

1 Like

ChatGPT?

Imaš na netu kako se procjenjuje kreditna sposobnost klijenta.
Na ovakvu priču možeš dobiti kredit od 1/3 (ili i manje) vrijednosti zemljišta (njihove procjene) tako da se oni upišu na cijelo zemljište. S time da plaćaš njihovog procjenjitelja.
Bankama su nekretnine u zalog tlaka jer se moraju bakćati sa prodajom ako nešto krene po zlu.
Pogotovo zemljište. Mora biti super atraktivno građevinsko.

Osim toga, zašto bi ti bilo neugodno otići u svoju banku gdje primaš plaću i pitati što te zanima?
Možda si kreditno sposobniji s obzirom na plaću, firmu gdje radiš i godine nego na termelju nekog zemljišta!?

1 Like

Petar, pozdrav kao prvo.
Prije dvije godine sam imao istu situaciju kao i ti. Trebam se zbrinuti a ne moze bez kredita. Zalja uvjek bila kuca i okucnica i to je bio plan. Nakon trazenja lokacija i prodavaca dosla na red banka. Treba bi nekih 80k ali hajde mogu nekako sve to sa 50k plac i “komadic kuce” kao u staroj Jugi pod plocu a poslije cu nekako. Idem do banke i teta mi tamo kaze ne ide to tako … stabeni kredit ide za gradnju gdje je tebi plac??? I tu se prica zavrsava za kucu. Sutnja mjesec dana niko nista ne spominje vise. Slucajno na oglasniku izleti lik prodaje stan zovem ga da vidim cijenu odgovara mi 60k. Obilazom stan i sa nevjericom se smjeskam … ful fulova plazme ledovi diamond kupatilo lik prenocio par puta tu a radi gradjevinu u njemackoj jednostvno mu visak. Trcim u banku i oni hladno kazu da moze. Sada taj stan vrijedi preko 100k. Moja neka sreca u nesreci. Jednostavno moras otici do banke i vidjeti sta ti mogu ponuditi. Unicredit tebi nece dati kes nego daje novac izvodjacu radova.

3 Likeova

A to za kreditnu sposobnost otprilike znam, mislim da mogu nekih 550-600 eur imati ratu, no to je opet od banke do banke.

Nego me više zanima postoji li uopće mogućnost da dobiješ kredit za sve od A do Ž, jer kao što si rekao, i banci je to kompliciranije.

Znam da je za firme drugačije kada idu kao investitori, pa tamo postoji neka caka, ali ovako za fizičke osobe, ispada da si osuđen na to da se snađeš za keš haha

e to je problem da, još da joj kažem da bi sve to s nekim popola poludila bi žena. A morat ću otići pa da vidim di sam i šta sam, doduše ima nešto malo nekog kredita još ali ajde to lako zatvorim. A ovo za keš znam, većina ne daju, tj. daju neki mali dio koliko znam i u kešu.

Gledao uvjete APNa,?
Na kojoj lokaciji gledaš zemljišta?

1 Like

Super mi je ova tema i pohvale @petarvu sto se ohrabrio pitati.

Prvo da kazem kako ljudima nema sto biti neugodno nesto pitati banku. Deru nas svakakvim kamatama, naknadama, losim tecajevima, itd. Placamo ih i red je da odrade svoj posao. Pa ne mislis se valjda zaduzit na 30 godina na iznos od €150,000 bez potpunih informacija i razjasnjavanja svih nejasnoca? Pa ljudi su se ubijali jer su ispusili sa stambenim kreditima u svicarcima. Ljudi, pitajte banke SVE sto vam padne na pamet.

Sto se tice same teme, izgradnja kuce s nekim popola. S tim bi bio oprezan i sam sebi razjasnio zasto zelim opciju gradnje s nekim. Da li zelim s nekim djelit kucu ili zelim isfinancirat izgradnju kuce? Ako je ovo drugo, onda postoji i boljih nacina. A ako nas 5 webmajstora zeli izgradit kucu, pa svi imamo 1 stan i iznajmljujemo ga za pasivni prihod ili tjedno odrzavamo brainstorming sessione, onda je ovo prvo mozda bolja opcija.

Super mi je ova prica od @RobinEM! Zena i ja smo godinama pricali o kuci, al naravno nedostajalo nam je novaca. I onda se na jednoj kavi prelomilo kod nje kad je rekla “OK, ne mora bit kuca, al onda nek bude stan na odlicnoj lokaciji (plaza, trgovine, ljekarna, itd)” i sve pjesice. U drugoj temi ovdje na forumu je @trnac napisao kako je najvaznija lokacija i mislim da bi tema lokacije trebala biti prije financiranja. Zivio sam u 60 kvadrata i zivim u 35 kvadrata i ne mogu ni priblizno objasnit koliko mi je bolji zivot u ovih 35 kvadrata. (Podsjetit cu, zena i ja smo prvotno htjeli iz 60 kvadrata preselit u kucu).

Jasno mi je da smo svi razliciti, al sve sto pokusavam reci je da ako ne mozemo isfinancirati kucu, da mozda ne moramo izvoditi vratolomije, nego doci do srzi onoga sto ustvari zelimo i sto je najbolje za nas.

2 Likeova

First thing first: :wink:

Ovo je pitanje koje ti prvo moramo postaviti, ono će i najviše određivati cijenju, ali i konačan feeling kad useliš. :slight_smile: Ti si Petre iz Vukovarske županije, ili sad ono živiš u Dubrovniku, koliko se sjećam, to su razlike ogromne. :grinning:
Osobno bih ti preporučio Split, no ni tu nikako nije svejedno hoćeš li doći u moju ulicu, ona vjerojatno probija tvoj financijski limit, ali mogao bi razmišljati o okolnim mjestima, ne mislim na predgrađe grada, to ne, nego npr. Solin, Kaštela ili Stobreč? :wink:
Također i otoci; Brač i Šolta su tu sat vremena trajektom od centra grada, a tu možeš naći - raj na zemlji, komforno i povoljno. :yum:

Dakle, odluči prvo što želiš i gdje, onda idemo dalje o cijenama. Za ovaj moj prijedlog si dovoljno solventan, to je najbitnije, a mogli bi i koji put ti i ja na kavu na rivi, u Splitu ili u Supetru. :coffee: :grinning: :o:

P.S. Ono ‘sustanara popola’ nastoj izbjeći, ovako ti ne bi ni trebalo. :wink:

2 Likeova

Ja bih se radije sa ženom i djecom gurao u malom stanu/kući nego s nekim po pola dizao kredit (a da to nije moja supruga) i otplaćivao ga narednih 30 godina… Šta ako druga osoba u nekome trenutku (dugih je 30 godina) ne mogne plaćati? Šta ako ti dođeš u situaciju da ne mogneš plaćati (eto problem drugoj osobi). Ne znam komplikovano mi djeluje.

Spominješ da ti treba 180k eura, kontam da živiš u HR negdje tipa na primorju ili u nekom većem gradu. Ima li šta povoljnije za uzeti a da bi mogao po malo sređivati pa da imaš manju ratu kredita i ne djeliš ništa s drugom osobom? Mada, ako je samo zemljište 80k eura onda sigurno nema. :sweat_smile:

Zeznuta situacija.

Što se tiče dobijanja kredita u banci, jedan tipa nenamjenski (ili hipotekarni) za kupovinu zemljišta a drugi za gradnju kuće, tako bi trebalo da može POD USLOVOM da imaš platu dovoljno veliku da je rate kredita ne opterete više od 1/3 ili tako neki fazon, zavisi od banke do banke.

Još jedna jako bitna stvar. Ne znam kako je u HR, kod nas su krediti do 10 godina (u nekim bankama do 15) sa FIKSNOM kamatnom stopom. Sve preko je PROMJENLJIVA kamatna stopa što će u nekom periodu skoro sigurno biti problem. Kod vas je uveden EURO nedavno pa možda nema tog rizika. Treba to provjeriti.

1 Like

Ma jesam prije ali sam odustao od toga jer trenutno nisma uspio ništa pronaći, a APN se gasi.

Dubrovnik, Župa Dubrovačka, i mali dio Konavala.

Ma to sve stoji, ali ja drugačije gledam na to. Npr. u zgradi mi nije problem živiti sa 15 drugih obitelji, što bi onda bio problem u “kući” s nekime, kada je svakako sve odvojeno.

Za ovo se slažem, ali ovdje dolje je nemoguće, osim ako ne želim ići živjeti u 30 kvadrata (živio sam u 40 i nije mi se svidjelo to da mi non-stop nešto smeta, da se ne mogu okrenuti itd…).

Haha nisu ti ideje loše ali samo ovdje Dubrovnik i okolicu gledam. Kada bi gledao tako, vratio bi se u Vukovar jer bi tamo za 15tis eura sredio zemljište i za još 80-90 napravio kuću kakvu želim.

Pa ja ne mislim da je ovo nekakav problem, onog trena kad se sagradi kuća, odradi se podjela vlasništa i sve je riješeno. Svatko odgovara za svoj dio kredita, a ako ga ne plaća, proda se njegov dio, tj. stan i to je to.

A jedino tako, nego ne znam kolika bi onda rata za sve to zajedno bila…

Ma ja bi najsretniji bio da ima haha, ali baš je trenutno katastrofa tržište, i očito nije vrijeme za kupovinu. Iako otkad sam došao u dubrovnik svi govore nije vrijeme za kupovinu a cijene otišle 50% gore.

2 Likeova

Da li je moguće razdvojiti priključke za smeće, vodu i struju? Mislim da jedna kuće ne može imati dva posebna priključka.
Kako funkcioniše kućni red, niste komšije , živite u istoj kući?

Pa mislim da kad se odradi etažiranje da nema nikakvih problema. Zaseban sat i priključak za sve.

A što se tiće kućnog reda, to mi svakako ne igra nekakvu ulogu, onog momenta kad useliš u zgradu, ili u kuću s nekime, možeš se pozdraviti sa kućnim redom. Može pričati tko šta hoće, ali to je tako, na nekakve kompromise moraš pristati.

BTW po vukovaru ima masa dvojnih kuća, pa čak imaju i različite brojeve ako se ne varam… baš ću provjeriti za 2tjedna kad budem išao gore.

nego mi se ipak čini da je nekakav zaključak da bi svakako trebao imati keš za zemljište (nebitno sam ili s nekime), pa tek nakon kupovine uzimati stambeni kredit.

moji su na moru u cg (84te) napravili dupleks kuću s nekim prijateljima jer je zemlja bila baš skupa ko što je i danas. 3 sprata (stana) na jednoj strani isto i na drugoj strani, poslije su i taj drugi dio kupili moji od sina tog čoeka i onda zbog podstanara su tu jednu stranu etažirali odvojili satove za struju (na ovoj prvoj strani se sve vodi skupa iako isto izgleda ko i druga strana samo nije etažirano). vanjski su ulazi za svaki od tih 6 stanova. voda nije mogla bit odvojena no se po članu plaća kad su bili podstanari. što se tiče stanovanja u kući sa podstanarima zna se bome desit da bude baš dobrih budala i indijanaca. mada ponekad se dešava i sa stanovima i u zgradama da ima jednako takvih.

pa ne bi loše bilo da se ako je moguće ikako više ljudi udruži pa da ima ili kupi zemljište napravi projekat (i na osnovu njega bi trebalo da se može dići kredit) i manju zgradicu (jeftinije) ili dupleks kuću (skuplje). ne bi trebalo bit problema da se to etažira i sve razdvoji na stambene jedinice. jer bi vjerovatno tako ispalo dosta jeftinije no kupovat od drugih stan u izgradnji.

ovdje u banja luci ima solidno tih manjih zgrada izgrađenih prije 10ak godina sa npr 3 ili 6 stanova đe su se ljudi udružili i tako napravili. sad kako ide u ova doba sa majstorima i izgradnjom i može li to tako i dalje pojma nemam.

Danas tko ide graditi kucu a nema zemljiste bez 250.000 € minimalno to je nemoguca misija. Govorim o zemljistu neke srednje cijene a ne o zemljistu u Donjoj Mutanovici :slight_smile: di je kvadrat gradjevinskog 10 €.

Po meni se puno vise isplati kupiti neku rusevinu i sve satrati pa od nule (ne treba gradjevinska ako ostanes u gabaritima stare kuce) ili kupiti vec gotovu kucu. Ici zidati od nule i jos da nemas zemljiste ne znam tko to danas moze - jedino onaj koji ima mjesecne prihode cca 5000 € pa ce mu banka dati takav kredit, a mislim i da sam premalo rekao - moguce da ce mu trebati i veci mjesecni priliv za ovakvu kreditcinu.

P. S. pa samo projekat i svi papiri su ti cca 30000 € bez da stavis ijednu ciglu.

Trenutno teško osim ako nije malo van grada, možda do 2020 i korone se i moglo, poslije toga je postalo jednostavno neisplativno raditi manji objekat bliže centru. Mislim da je u BL otprilike ispod 1000 m2 bruto isplativost veoma upitna.