Kupovina backlinkova – iskustvo i savjeti

Nisam primjetio da na forumu ima sličan topic, pa hajde da ga pokrenem i pokušam doprinijeti forumu koliko toliko.

Na temi koju najviše pratim, koju je pokrenuo @anja1 a vezana je za affiliate zaradu (prvenstveno se tiče Amazon Associates platforme), dosta puta se vodila diskusija da li graditi backlinkove ili ne. Mišljenja sam da linkove treba graditi, i dobre i one malo lošije, i da to jednostavno doprinosi jačanju sajta i boljim pozicijama, te samoj rasporstranjenosti brenda na internetu.

Vremenom sam pokušao razne tehnike za gradnju backlinkova, čitao razne tekstove, testirao metode i uz sve to pravio listu servisa koji mi se sviđaju i koje ću uvijek imati tu negdje kada mi zatreba.

Započeću ovaj topic tako što ću podijeliti i opisati par sajtova za kupovinu backlinkova, neke sam imao priliku koristiti, neke ću nabrojati iako ih nisam koristio.

Love To Link

Velika baza od preko 600 sajtova koji prihvataju guest posting. Princip je da backlink/guest post naručujete na slijepo, tj. u startu se ne vidi o kom domenu je riječ. Dostupni su vam samo statistički pdoaci, DA, RD, Traffic, te na osnovu toga treba izabrati web-sajt na kom želite backlink. Izbor je raznolik, ima dosta sajtova sa po nekoliko stotina hiljada posjetilaca mjesečno, koji mogu biti pun pogodak. Cijena je u poređenju sa konkurencijom osrednja (niska).

Procedura je da se izabere sajt za guest post (sa liste sajtova), anchor koji želite linkovati i link ka vašem sajtu. Na link se čeka u prosjeku 10-ak dana.

Na veće količine je moguće dobiti razne popuste. Pokušajte ih kontaktirati na Facebook ili direktno za popust, možda budete imali sreće.

Još jedna stvar, kada kupite prvi link dobijete email od njih da ako uradite recenziju na Facebook ostvarujete pravo na kupon sa popustom od 10%.

NoBs

Ovaj servis je preporučio @andreint prije nekoliko mjeseci. Naručio sam nekoliko desetina linkova i onako sam zadovoljan (najviše sam nezadovoljan zbog cijene). Cijena je dosta viša nego na Love To Link, iako su sada spustili početnu cijenu. Ovaj servis je malo kompleksniji nego Love To Link ali u suštini radi po istom principu.

Čekanje na link varira, od 7 pa na više dana.

RhinoRank

Ovo je jedna od najboljih stvari koju sam otkrio. Testirao sam i aktivno koristim njihovu uslugu „Curated Links“, prezadovoljan sam. To su u suštini linkovi na već objavljenim tekstovima. Cijena za ove linkove se određuje kao i kod većine sičnih servisa u zavisnosti od DA i RDs. U ponudi i maju i razne pakete na kojima možete ostvariti popust na količinu.

Na linkove se čeka 24 dana, a ako želite taj proces možete ubrzati uz doplatu 25% od ukupne cijene.

Daju garanciju 3 mjeseca na linkove. Desilo mi se da je link uklonjen sa sajta, kontaktirao sam ih i u roku od par dana su riješili problem tako što su objavili link na drugom sajtu.

SEO Butler

Ovaj servis nisam imao priliku testirati, ali je na listi. Pored guest postova nude i ostale usluge koje mi se čine zanimljive. Princip za naručivanje guest postova je sličan kao kod Love To Link.

People Per Hour

Ovu platformu koristim na novim sajtovima, da ih u početku poguram. Kupujem jeftine linkove od po nekoliko 10$ i dajem početni boost novim sajtovima.

Naišao sam jako dobre freelancere, preko 15ak sam ih probao i može se probrati tu i tamo neki kvalitetan i dostojan usluge koju nudi.

Authority Builders

Platforma slična kao NoBS čiji je vlasnik poznat u SEO svijetu (Matt Diggity). Platforma je dobra sa velikim brojem sajtova, prednost je što na listi sajtova nema sajta koji ima ispod 1000 mjesečnih posjeta, to je ta neka barijera za kvalitet.

Pored ove platforme za kupovinu guest postova, imaju i editorial links, to su navodno linkovi na malo ozbiljnijim sajtovima i dobri su za građenje autoriteta. Isto tako nedavno je aktivna i usluga ABC Plus, o tome više možete pročitati na njihovom sajtu.

Loganix

Ovaj servis nisam testirao, na prvu mi se čine malo skupi ali imaju zanimljivih servisa u ponudi.

DFY Links

Jako dobra agencija sa mnoštvom različitog sadržaja na raspolaganju. Nisam imao prilike testirati, ali ću uskoro naručiti neke servise od njih pa ću vjerovatno ostaviti komentar na ovom topicu.

THEHOTH

Ni ovaj servis nisam testirao, bacite pogled, ima tu pored guest postova zanimljivih ideja pa se nešto možda može i iskoristiti. Čini mi se da su malo poskupi.


Mimo svih ovih agencija i servisa mislim da je najbolja tehnika za građenje backlinkova „outreach“ ali u nedostatku vremena ili ne znam čega i ova lista može da bude od koristi. Isto tako kombinacija „outreach-a“ sa nekim od ovih servisa može biti pun pogodak.

Nisam htio puno bježati od teme, držao sam se naslova i pisao samo o servisima koji prodaju ovu uslugu, backlinkovi su posebna priča i daleko više se može pisati o samim thenikama i metodama.

Nadam se da će diskusija biti nastavljena, i da sam bar nekome pomogao ovim tekstom.

14 Likeova

Tema je pun pogodak!

Ja uglavnom sam radim outreach ali je jako naporno i jako stresno, iscedi mi svu energiju. Mora da se napise originalan i dugarak email za svakog posebno, i mozda jedan od njih deset mi odgovori, cena za guest post je od 25 do 50 dolara.

Pored guest postova, outsourcam forum postove i blog komentare, ili spijuniram konkurenciju pa i sam ostavim komentar gde su i oni.

Na svaki site radim backlink-ove i nisam imao problema (penala) zbog toga. U mene su domaći site-ovi pa i linkovi dolaze sa domaćih foruma najviše.

Radio sam za druge, pa vidim da nisu imali problema. Sada trenutno radim još jednu link kampanju za klijenta, koju smo započeli još prije godinu dana. Popunjavamo novim linkovima, na stare forum profile koje smo uradili prije tih godinu dana.

Trenutni autopilot site koji sam pokrenuo prije pola godine, ima svega 2 stranice + o nama i uvjeti korištenja. Već prvi mjeseca sam počeo sa linkovima sa domaćih foruma, svi se vide u Search Console i na nedavnom G update sam dobio jak boost. Nije update vezan za linkove, ali hoću da kažem da nije pokupio nikakav penal do danas.

extlinks

Kako se vidi na dijagramu, nema pravila. Više sam štete imao kada sam stavio HTTPS ali sam pustio i čekao. Sada sve to bolje izgleda nego je bilo ta 3 mjeseca.

Čitav period sam radio linkove.

3 Likeova

Tražeći uslugu “beklinkovanja” naleteo sam i ovaj sajt i ima interesantnih ponuda. Pošto sam nov u svemu, da li može preporuka za nekog proverenog freelancera sa ovog sajta?

Drugo pitanje bi bilo kakav je kvalitet linkova (i usluga uopšte) koje nude razni Indusi, Pakistanci, Bangladešani? Koliko su svi oni Reviews merodavni?

Pogledas oglas vidis white hat seo 500 000 beklinkova sa stotine reviewsa ocjenjenih sa peticom. Dakle mjerodavni su. 100%

1 Like

Znam par stranica od ovih gore navedenih ali vjerujem da su sve iste i prodaju linkove na losim stranicama od kojih vecina nema ni solidan traffic, ako ih provjerite na ahrefs vidjecete sve i svasta, zato nemojte bacati pare na ovo to vam je moj savjet iz iskustva. Jedini koji imaju veliki profit su vlasnici ovih stranica. Stranice gdje postavljaju clanke sa linkovima su pune drugih placenih clanaka svega i svacega vecinom od amaterskih writera (Pakistan, India itd) i necete vidjeti nista dobro od tog, kao da Google ne zna za takve stranice i sta rade. Ok je raditi outreach ili placati nekog da radi za vas, ali kupovati linkove za velike iznose gdje nema nikakve garancije po meni nije nikako pametno pogotovo ako tek krecete i nemate veliki mjesecni budzet.

1 Like

I meni se javljaju slična osećanja. Lud je ko ne uzme za $5.

vrijede li ista i koliko dofollow linkovi sa reddit-a?

(ne posjecujem reddit, vidim nude sa na prodaju ovakvi linkovi.)

Mozes ga i sama dobiti, ali mislim da mora imati minimalno 5 lajkova da bude do follow (barem je tako bilo pred par godina).

Mislim da su sa reddita najbolji linkovi koji donose traffic. Ne verujem da google tu racuna da li je dofollow ili nofollow vec da link odatle spada u social signale. Tako da je moj savet da gledas relevantnost subredita i da link bude na mestu koje moze potencijalno da dovuce traffic pa i prodaje.

2 Likeova

Ako ti donosi traffic da vrijedi, u suprotnom ne vrijedi po mom misljenju.

Mišljenja sam da svaki dofollow link s velikog sajta vrijedi, pa čak i da ga Google ignorira, povećat će vam DA, PA, DR ili slične brojke pa mozda uleti netko s ponudom za guest post kojeg onda lijepo naplatite :slight_smile:

Pravilno postavljeni linkovi sa stranica poput Quora.com i Reddit.com provjereno povećavaju te brojke.

3 Likeova

Ekipa, malo istražujem stranice za guest postove, i poslao sam upit, i čovjek začas odgovorio. Uglavnom, DR (ahrefs) je 17, a lik me traži $200 da objavi moj guest post na stranici, ne znam zašto, ali meni to baš zvuči puno… Ajde da je DR 40-50, ali ovako mi baš zvuči previše…

I kao, ako želim može i on napisati članak za još $30.

Ako si direktno kontaktirao vlasnika sajta za kojeg si procenio da ima kvalitetnu web stranicu, cenkaj se malo. Ja skoro nikad ne pristanem na prvobitnu cenu koju traze, uglavnom je spuste bar za 30%. Mislim da bi on pristao i za $100.

Provjeri dobro da li i koliko izlaznih linkova ima.

Ako ih ima dosta, ne uzimaj link. Ako ih nema, provjeri da li ima traffica, ili je mrtav sajt (PBN)

Ako je stranica bez izlaznih linkova ka sumnjivim sajtovima i sa solidmim trafficom, mozda i vrijedi kupovine, onda pokusaj spustiti cijenu.

2 Likeova

Meni su DA i PA između 20 i 30 ako se ne varam (rijetko provjeravam), a samo za backlink sam naplatio 200 eura, bez guest posta. Ne nudim to aktivno, nego mi se netko iz vedra neba javio i ja sam rekao takvu cijenu. Onda mi se javio neki stranac za guest post sa backlinkom. Rekao sam $1,000 ako samo prekopiram i ubacim tekst gdje meni paše, a ako moram dodavati neku pod stranicu ili nešto slično onda više, pogotovo ako trebam prevodit na hrvatski. To nije prošlo, iako je gnjavio par dana dok mu nisam rekao cijenu :slight_smile:

Dakle, stvar je do vlasnika web stranica. Možda sam ja samo backlink previše naplatio, a možda je to realna cijena, pojma nemam. Meni se nije dalo ubacivati nečiji link za manje i čovjek je pristao. Ipak mislim da se dobri backlinkovi mogu dobiti za manje od $/€200. S druge strane, dobar backlink može donjeti više koristi dugoročno nego recimo AdWords oglašavanje za iste novce. S treće strane :slight_smile: , AdWords oglašavanje uz kratkoročnu korist može rezultirati i besplatnim dobrim backlinkom :smiley: Tako da…

Ali moje mišljenje je da je za ozbiljan online biznis ključna dobra domena, naravno sadržaj i dobar onsite SEO. Offsite SEO se može i besplatno dobro odraditi. Backlinkovi su jedan od najvažnijih SEO faktora, uz domenu i bar osnovni dobar onsite SEO, ali nije nužno da budu plaćeni. Puno ovisi i o niši i ključnim riječima koje hvataš. Backlinkovi i sa top autoriteta mogu biti lošiji od backlinkova sa slabijeg autoriteta, ali neda mi se u to sad ulaziti. Možda onaj Hamza ima volje za dublju SEO raspravu :slight_smile:

Ima tu puno vaganja. Recimo ako je jedan dobar backlink $200, znamo da jedan nije dovoljan. Ako misliš s vremenom kupiti 50, onda je možda bolje kupiti top domenu za te novce, pa izgraditi sam besplatno backlinkove. Samom kupnjom top domene ćeš dobiti dosta backlinkova, a moguće i da sama domena već donosi neke backlinkove :wink:

3 Likeova

ev ne znam šta bi rekao

ja gledam u zadnje vrijeme prema authority builders…ali treba imat ■■■■■ budžet za ozbiljniju priču, ali mislim da bi se moglo i isplatiti

Pa baš sam na authority builders i gledao, i ispadnu mi oni jeftiniji nego taj tip…

Pregledo sam kasnije njegov sajt na Ahrefsu, jedva da ima nešto prometa, i to što ima je iz Pakistana, tako da sam svakako odlučio odustati, pa čak i da spusti cijenu…

Hvala na odgovorima :slight_smile:

1 Like

Nea šanse za sajtove na engleskom. Možda preko poznanstva nekih ili upornim pravljenjem kontakta u niši, ali to dođe na isto ko i plaćanje jer oduzima tonu vremena i trebaš bit kadar za to. Beklinkovi su ubjedljivo najvažnija stvar, važnija i od domene pa čak i donekle od sadržaja, sem ako sadržaj krš koji ćera sa sajta. Sad ti se vrtiš oko dobrih domena pa kontaš da dobra domena iznjedri dobar sajt, al ulaganje u domenu je samo pokazatelj ozbiljnosti biznisa i taj koji uloži u domenu par il par desetina stotina hiljada nije mu nikako strano da uloži x10 u beklinkove i zato i uspjeva, zbog tog dodatnog ulaganja u marketing a ne zbog same domene.

Beklinkovi sa top autoriteta ne mogu nikako bit lošiji od linkova sa mojih ili sa sajtova većine ljudi sa foruma, govorim o istoj poziciji i istoj važnosti članka za sajt (a ne neki beklinkovi iz ćoškova sajtova). Npr za sajt sa poklonima ja bih vazda rađe uzeo beklink sa nytimes no sa ovih najpoznatijih aff poklon sajtova.

Tako je to kod prodaje, masa je takvih sajtova. Lažni autoritet nabijen, trafika bez ili na par članaka koji su warez ili xxx ili ta neka siva tematika i tona izlaznih linkova. Još imaš bar 4-5 ruku i tu se svi ugrađuju.

4 Likeova

Ima i drugih opcija, npr. kupnja istekle domene koja još drži autoritet i ima dobre backlinkove, pa redirect ili obnova sadržaja uz linkanje na svoj glavni sajt. Ako nije čisti redirect, ima tu posla, ali se takva domena dobije za desetak dolara umjesto plaćanje skupog backlinka. Može se i kupiti aktivne domene sa dobrim autoritetom, ali je to onda skuplje od registracije istekle, naravno.

Sve ovisi o niši. Negdje (engleski) je još uvijek dovoljna i dobra domena + sadržaj, ali naravno da većinom nije. Ali može se i besplatno tamo gdje je velika konkurencija, samo što je to naravno puno SEO posla.

Profesionalna deformacija :smiley: , ali zato mislim da ipak nešto znam o domenama :slight_smile: A to je da su one i danas punoooo važnije nego što većina misli. Može i cxxcxvcvfdsfs.com biti prva za keyword apartmani,ali apartmani.com će neusporedivo lakše, brže i jeftinije postići isti rezultat. 100% sigurno, provjereno, dokazano itd., pa stajem na tome :slight_smile: To ne znači da je u jakoj niši dovoljna samo dobra domena, ali znači da je sve puno lakše s njom.

Gore sam napisao i ono što se odnosi na ovo. Uglavnom, ima puno toga u domeni pa se ne mogu skroz složiti.

Opet se ne slažem u potpunosti :slight_smile: Možda ja griješim, ali trenutno sam uvjeren da mogu jer imam razloga to vjerovati. Većinom nisu, ali mogu biti lošiji. Logika govori da je ovo što ti govoriš točno, kao i SEO praksa, ali postoje iznimni slučajevi u kojima će backlink i sa ovog foruma na sajt sa poklonima biti jači za SEO nego sa NYTimes.com. Zato se ne slažem u potpunosti. To bi sad otvorilo novu raspravu, a neda mi se :slight_smile: Možda se @drmrgood da. Mislim da je on jedan od boljih za SEO na ovom forumu jer ako sam dobro shvatio, ne vjeruje previše Cutsu, Mulleru i ostalim lažovima iz Googlea, a tu grešku radi većina pa se zato i čude što im SEO ne radi kako su očekivali.

1 Like