Kupovina backlinkova – iskustvo i savjeti

Nisam primjetio da na forumu ima sličan topic, pa hajde da ga pokrenem i pokušam doprinijeti forumu koliko toliko.

Na temi koju najviše pratim, koju je pokrenuo @anja1 a vezana je za affiliate zaradu (prvenstveno se tiče Amazon Associates platforme), dosta puta se vodila diskusija da li graditi backlinkove ili ne. Mišljenja sam da linkove treba graditi, i dobre i one malo lošije, i da to jednostavno doprinosi jačanju sajta i boljim pozicijama, te samoj rasporstranjenosti brenda na internetu.

Vremenom sam pokušao razne tehnike za gradnju backlinkova, čitao razne tekstove, testirao metode i uz sve to pravio listu servisa koji mi se sviđaju i koje ću uvijek imati tu negdje kada mi zatreba.

Započeću ovaj topic tako što ću podijeliti i opisati par sajtova za kupovinu backlinkova, neke sam imao priliku koristiti, neke ću nabrojati iako ih nisam koristio.

Love To Link

Velika baza od preko 600 sajtova koji prihvataju guest posting. Princip je da backlink/guest post naručujete na slijepo, tj. u startu se ne vidi o kom domenu je riječ. Dostupni su vam samo statistički pdoaci, DA, RD, Traffic, te na osnovu toga treba izabrati web-sajt na kom želite backlink. Izbor je raznolik, ima dosta sajtova sa po nekoliko stotina hiljada posjetilaca mjesečno, koji mogu biti pun pogodak. Cijena je u poređenju sa konkurencijom osrednja (niska).

Procedura je da se izabere sajt za guest post (sa liste sajtova), anchor koji želite linkovati i link ka vašem sajtu. Na link se čeka u prosjeku 10-ak dana.

Na veće količine je moguće dobiti razne popuste. Pokušajte ih kontaktirati na Facebook ili direktno za popust, možda budete imali sreće.

Još jedna stvar, kada kupite prvi link dobijete email od njih da ako uradite recenziju na Facebook ostvarujete pravo na kupon sa popustom od 10%.

NoBs

Ovaj servis je preporučio @andreint prije nekoliko mjeseci. Naručio sam nekoliko desetina linkova i onako sam zadovoljan (najviše sam nezadovoljan zbog cijene). Cijena je dosta viša nego na Love To Link, iako su sada spustili početnu cijenu. Ovaj servis je malo kompleksniji nego Love To Link ali u suštini radi po istom principu.

Čekanje na link varira, od 7 pa na više dana.

RhinoRank

Ovo je jedna od najboljih stvari koju sam otkrio. Testirao sam i aktivno koristim njihovu uslugu „Curated Links“, prezadovoljan sam. To su u suštini linkovi na već objavljenim tekstovima. Cijena za ove linkove se određuje kao i kod većine sičnih servisa u zavisnosti od DA i RDs. U ponudi i maju i razne pakete na kojima možete ostvariti popust na količinu.

Na linkove se čeka 24 dana, a ako želite taj proces možete ubrzati uz doplatu 25% od ukupne cijene.

Daju garanciju 3 mjeseca na linkove. Desilo mi se da je link uklonjen sa sajta, kontaktirao sam ih i u roku od par dana su riješili problem tako što su objavili link na drugom sajtu.

SEO Butler

Ovaj servis nisam imao priliku testirati, ali je na listi. Pored guest postova nude i ostale usluge koje mi se čine zanimljive. Princip za naručivanje guest postova je sličan kao kod Love To Link.

People Per Hour

Ovu platformu koristim na novim sajtovima, da ih u početku poguram. Kupujem jeftine linkove od po nekoliko 10$ i dajem početni boost novim sajtovima.

Naišao sam jako dobre freelancere, preko 15ak sam ih probao i može se probrati tu i tamo neki kvalitetan i dostojan usluge koju nudi.

Authority Builders

Platforma slična kao NoBS čiji je vlasnik poznat u SEO svijetu (Matt Diggity). Platforma je dobra sa velikim brojem sajtova, prednost je što na listi sajtova nema sajta koji ima ispod 1000 mjesečnih posjeta, to je ta neka barijera za kvalitet.

Pored ove platforme za kupovinu guest postova, imaju i editorial links, to su navodno linkovi na malo ozbiljnijim sajtovima i dobri su za građenje autoriteta. Isto tako nedavno je aktivna i usluga ABC Plus, o tome više možete pročitati na njihovom sajtu.

Loganix

Ovaj servis nisam testirao, na prvu mi se čine malo skupi ali imaju zanimljivih servisa u ponudi.

DFY Links

Jako dobra agencija sa mnoštvom različitog sadržaja na raspolaganju. Nisam imao prilike testirati, ali ću uskoro naručiti neke servise od njih pa ću vjerovatno ostaviti komentar na ovom topicu.

THEHOTH

Ni ovaj servis nisam testirao, bacite pogled, ima tu pored guest postova zanimljivih ideja pa se nešto možda može i iskoristiti. Čini mi se da su malo poskupi.


Mimo svih ovih agencija i servisa mislim da je najbolja tehnika za građenje backlinkova „outreach“ ali u nedostatku vremena ili ne znam čega i ova lista može da bude od koristi. Isto tako kombinacija „outreach-a“ sa nekim od ovih servisa može biti pun pogodak.

Nisam htio puno bježati od teme, držao sam se naslova i pisao samo o servisima koji prodaju ovu uslugu, backlinkovi su posebna priča i daleko više se može pisati o samim thenikama i metodama.

Nadam se da će diskusija biti nastavljena, i da sam bar nekome pomogao ovim tekstom.

13 Likes

Tema je pun pogodak!

Ja uglavnom sam radim outreach ali je jako naporno i jako stresno, iscedi mi svu energiju. Mora da se napise originalan i dugarak email za svakog posebno, i mozda jedan od njih deset mi odgovori, cena za guest post je od 25 do 50 dolara.

Pored guest postova, outsourcam forum postove i blog komentare, ili spijuniram konkurenciju pa i sam ostavim komentar gde su i oni.

Na svaki site radim backlink-ove i nisam imao problema (penala) zbog toga. U mene su domaći site-ovi pa i linkovi dolaze sa domaćih foruma najviše.

Radio sam za druge, pa vidim da nisu imali problema. Sada trenutno radim još jednu link kampanju za klijenta, koju smo započeli još prije godinu dana. Popunjavamo novim linkovima, na stare forum profile koje smo uradili prije tih godinu dana.

Trenutni autopilot site koji sam pokrenuo prije pola godine, ima svega 2 stranice + o nama i uvjeti korištenja. Već prvi mjeseca sam počeo sa linkovima sa domaćih foruma, svi se vide u Search Console i na nedavnom G update sam dobio jak boost. Nije update vezan za linkove, ali hoću da kažem da nije pokupio nikakav penal do danas.

extlinks

Kako se vidi na dijagramu, nema pravila. Više sam štete imao kada sam stavio HTTPS ali sam pustio i čekao. Sada sve to bolje izgleda nego je bilo ta 3 mjeseca.

Čitav period sam radio linkove.

3 Likes

Tražeći uslugu “beklinkovanja” naleteo sam i ovaj sajt i ima interesantnih ponuda. Pošto sam nov u svemu, da li može preporuka za nekog proverenog freelancera sa ovog sajta?

Drugo pitanje bi bilo kakav je kvalitet linkova (i usluga uopšte) koje nude razni Indusi, Pakistanci, Bangladešani? Koliko su svi oni Reviews merodavni?

Pogledas oglas vidis white hat seo 500 000 beklinkova sa stotine reviewsa ocjenjenih sa peticom. Dakle mjerodavni su. 100%

1 Like

Znam par stranica od ovih gore navedenih ali vjerujem da su sve iste i prodaju linkove na losim stranicama od kojih vecina nema ni solidan traffic, ako ih provjerite na ahrefs vidjecete sve i svasta, zato nemojte bacati pare na ovo to vam je moj savjet iz iskustva. Jedini koji imaju veliki profit su vlasnici ovih stranica. Stranice gdje postavljaju clanke sa linkovima su pune drugih placenih clanaka svega i svacega vecinom od amaterskih writera (Pakistan, India itd) i necete vidjeti nista dobro od tog, kao da Google ne zna za takve stranice i sta rade. Ok je raditi outreach ili placati nekog da radi za vas, ali kupovati linkove za velike iznose gdje nema nikakve garancije po meni nije nikako pametno pogotovo ako tek krecete i nemate veliki mjesecni budzet.

1 Like

I meni se javljaju slična osećanja. Lud je ko ne uzme za $5.

vrijede li ista i koliko dofollow linkovi sa reddit-a?

(ne posjecujem reddit, vidim nude sa na prodaju ovakvi linkovi.)

Mozes ga i sama dobiti, ali mislim da mora imati minimalno 5 lajkova da bude do follow (barem je tako bilo pred par godina).

Mislim da su sa reddita najbolji linkovi koji donose traffic. Ne verujem da google tu racuna da li je dofollow ili nofollow vec da link odatle spada u social signale. Tako da je moj savet da gledas relevantnost subredita i da link bude na mestu koje moze potencijalno da dovuce traffic pa i prodaje.

2 Likes

Ako ti donosi traffic da vrijedi, u suprotnom ne vrijedi po mom misljenju.

Mišljenja sam da svaki dofollow link s velikog sajta vrijedi, pa čak i da ga Google ignorira, povećat će vam DA, PA, DR ili slične brojke pa mozda uleti netko s ponudom za guest post kojeg onda lijepo naplatite :slight_smile:

Pravilno postavljeni linkovi sa stranica poput Quora.com i Reddit.com provjereno povećavaju te brojke.

1 Like

Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja