Nisam primjetio da na forumu ima sličan topic, pa hajde da ga pokrenem i pokušam doprinijeti forumu koliko toliko.
Na temi koju najviše pratim, koju je pokrenuo @anja1 a vezana je za affiliate zaradu (prvenstveno se tiče Amazon Associates platforme), dosta puta se vodila diskusija da li graditi backlinkove ili ne. Mišljenja sam da linkove treba graditi, i dobre i one malo lošije, i da to jednostavno doprinosi jačanju sajta i boljim pozicijama, te samoj rasporstranjenosti brenda na internetu.
Vremenom sam pokušao razne tehnike za gradnju backlinkova, čitao razne tekstove, testirao metode i uz sve to pravio listu servisa koji mi se sviđaju i koje ću uvijek imati tu negdje kada mi zatreba.
Započeću ovaj topic tako što ću podijeliti i opisati par sajtova za kupovinu backlinkova, neke sam imao priliku koristiti, neke ću nabrojati iako ih nisam koristio.
Love To Link
Velika baza od preko 600 sajtova koji prihvataju guest posting. Princip je da backlink/guest post naručujete na slijepo, tj. u startu se ne vidi o kom domenu je riječ. Dostupni su vam samo statistički pdoaci, DA, RD, Traffic, te na osnovu toga treba izabrati web-sajt na kom želite backlink. Izbor je raznolik, ima dosta sajtova sa po nekoliko stotina hiljada posjetilaca mjesečno, koji mogu biti pun pogodak. Cijena je u poređenju sa konkurencijom osrednja (niska).
Procedura je da se izabere sajt za guest post (sa liste sajtova), anchor koji želite linkovati i link ka vašem sajtu. Na link se čeka u prosjeku 10-ak dana.
Na veće količine je moguće dobiti razne popuste. Pokušajte ih kontaktirati na Facebook ili direktno za popust, možda budete imali sreće.
Još jedna stvar, kada kupite prvi link dobijete email od njih da ako uradite recenziju na Facebook ostvarujete pravo na kupon sa popustom od 10%.
NoBs
Ovaj servis je preporučio @andreint prije nekoliko mjeseci. Naručio sam nekoliko desetina linkova i onako sam zadovoljan (najviše sam nezadovoljan zbog cijene). Cijena je dosta viša nego na Love To Link, iako su sada spustili početnu cijenu. Ovaj servis je malo kompleksniji nego Love To Link ali u suštini radi po istom principu.
Čekanje na link varira, od 7 pa na više dana.
RhinoRank
Ovo je jedna od najboljih stvari koju sam otkrio. Testirao sam i aktivno koristim njihovu uslugu „Curated Links“, prezadovoljan sam. To su u suštini linkovi na već objavljenim tekstovima. Cijena za ove linkove se određuje kao i kod većine sičnih servisa u zavisnosti od DA i RDs. U ponudi i maju i razne pakete na kojima možete ostvariti popust na količinu.
Na linkove se čeka 24 dana, a ako želite taj proces možete ubrzati uz doplatu 25% od ukupne cijene.
Daju garanciju 3 mjeseca na linkove. Desilo mi se da je link uklonjen sa sajta, kontaktirao sam ih i u roku od par dana su riješili problem tako što su objavili link na drugom sajtu.
SEO Butler
Ovaj servis nisam imao priliku testirati, ali je na listi. Pored guest postova nude i ostale usluge koje mi se čine zanimljive. Princip za naručivanje guest postova je sličan kao kod Love To Link.
People Per Hour
Ovu platformu koristim na novim sajtovima, da ih u početku poguram. Kupujem jeftine linkove od po nekoliko 10$ i dajem početni boost novim sajtovima.
Naišao sam jako dobre freelancere, preko 15ak sam ih probao i može se probrati tu i tamo neki kvalitetan i dostojan usluge koju nudi.
Authority Builders
Platforma slična kao NoBS čiji je vlasnik poznat u SEO svijetu (Matt Diggity). Platforma je dobra sa velikim brojem sajtova, prednost je što na listi sajtova nema sajta koji ima ispod 1000 mjesečnih posjeta, to je ta neka barijera za kvalitet.
Pored ove platforme za kupovinu guest postova, imaju i editorial links, to su navodno linkovi na malo ozbiljnijim sajtovima i dobri su za građenje autoriteta. Isto tako nedavno je aktivna i usluga ABC Plus, o tome više možete pročitati na njihovom sajtu.
Loganix
Ovaj servis nisam testirao, na prvu mi se čine malo skupi ali imaju zanimljivih servisa u ponudi.
DFY Links
Jako dobra agencija sa mnoštvom različitog sadržaja na raspolaganju. Nisam imao prilike testirati, ali ću uskoro naručiti neke servise od njih pa ću vjerovatno ostaviti komentar na ovom topicu.
THEHOTH
Ni ovaj servis nisam testirao, bacite pogled, ima tu pored guest postova zanimljivih ideja pa se nešto možda može i iskoristiti. Čini mi se da su malo poskupi.
Mimo svih ovih agencija i servisa mislim da je najbolja tehnika za građenje backlinkova „outreach“ ali u nedostatku vremena ili ne znam čega i ova lista može da bude od koristi. Isto tako kombinacija „outreach-a“ sa nekim od ovih servisa može biti pun pogodak.
Nisam htio puno bježati od teme, držao sam se naslova i pisao samo o servisima koji prodaju ovu uslugu, backlinkovi su posebna priča i daleko više se može pisati o samim thenikama i metodama.
Nadam se da će diskusija biti nastavljena, i da sam bar nekome pomogao ovim tekstom.