Kupovina domene preko Sedo, Afternic i sl

Jeste li ikada odlučili uložiti malo više novca da dobijete željenu domenu, tj. da kupite već neku na aftermarketu poput Sedo, Afternic, i sl. ?

Da. Inače kupujem direktno jer je povoljnije i jer je to moje područje pa znam i kako doći do vlasnika i kako sve ispregovarati, ali nekada ipak kupim na nekoj platformi ako je cijena stvarno povoljna, a ne želim pregovarati sa vlasnikom da mu ne bih dao vremena da shvati da je podcijenio domenu pa da digne cijenu.

2 Likeova

Ja sam prije par dana 500$ spiskao na domenu preko Epik marketplace.

Prijenos vaše domene na drugog registra može biti nešto što ste odlučili učiniti dolje. Uvjerite se da “Uvjeti pružanja usluge” nemaju naknade za “prijenos” za premještanje vaše domene u drugi matičar. Te naknade mogu biti pretjerane i krše ICANN-ovu politiku (ICANN je neprofitna korporacija koja nadzire upotrebu internetskih domena).

Jarane cim se ti pucas, de i meni malo :pill:

3 Likeova

Glava me zabolila čitajuć’ post. :sweat_smile:

2 Likeova

Upravo prodah fksarajevo com preko Sedo za 900€

Platio je 99 centi na promociji.

3 Likeova

Ma nemoguće. Pa više se ne može zaraditi na domenama. Nema više slobodnih domena koje se mogu prodati za toliko :slight_smile:

Zezam se naravno. To je ljepota domaininga, bez problema se proda za parsto dolara/eura domena plaćena par centi ili par dolara :slight_smile:

1 Like

Da, slazem se.

Prosle sedmice sam prodao email tacka ba za 500€ ali direktno. Prvo je kupac htio preko Sedo, ali to ide sporo preko Sedo za .ba domene, pa smo na povjerenje direktno odradili transakciju.

Dan nakon toga ja sam na Epik marketplace kupio dopisivanje tacka com. Onda sam se iznenadio jer je domena bila na Facebook back listi. Ali sam uspio da je maknem sa black liste, i sada ju koristim normalno.

kako ide prodaja na sedo.com ?
treba li plaćati promociju da bude vidljiva domena ?

Ne placa se nista, moras samo imat zanimljvu domenu i strpljenja.

Koliko se cekaju pare i ukupan proces prodaje?
I moze li se stavit na prodaju tipa domena na kojoj je aktivan sajt ili moras ono u dnsu stavit njihovo i da bude offline?

Ma sve je automatizovano na Sedo.

Otprilike 24h nakon uplate kupca i ostalo. Ako imas neki bzvz registrar onda cekas prebacanje domene do 7 dana. Ako koristis namecheap, internetbs, epik i sl onda instant push ide.

1 Like

Ekstra. To sarajevo si ugrabio bas mozda si i vise mogao izvuci

Treba se rijesit tog osjecaja da si mogao vise uzet. Pohlepa zna ■■■■■ covjeka u domainingu da na kraju ne uzmes nista. Za 99 centi uloga, uzmes 900€. Da trazis vise i nadas se, moze kupac odustat i ostanes na nuli jbg.

2 Likeova

Da pitam ovdje posto vidim da se kuzite:
Postavio sam domenu na prodaju na sedo.com. Stavio sam ju pod parked domains. Medjutim, kad se ode na link domene ne pokazuje da je parkirana nego mi pokazuje error 404 i to custom 404 page od hostinga gdje je nekad bila domena. Domenu sam u cpanelu na hostingu maknuo danas ujutro. Da li trebam cekat da nestane taj custom 404 page ili sta?

Jesi li podesio domenu na name servere od sedo? Ako jesi, sve automatski bi trebalo ici.

Moze li se postavit da sajt bude aktivan a da stoji domena na prodaji?

txt records verify u dns

Ako si podesio nameservere (ne znam napamet, ali mislim da su ns1.sedoparking.com i ns2.sedoparking.com) pričekaj propagaciju. To može trajati i 72 sata u nekim slučajevima.

Može, dodaj domenu, potvrdi vlasništvo (tražit će te verifikaciju) i ostavi nameservere na svom hostingu gdje je website.

Na Sedu najčešće 24 sata ili manje nakon što se odradi transfer. Na Afternicu zna biti i 3 tjedna, ali nekada bude manje.

1 Like