Ovo je stara tema ali, sa nekim varijacijama na temu i ideju ja bih je otvorila opet. Doslovno sam se zbog toga registrirala. Zanima me ima li tko iskustva sa slanjem tehničkih stvari (npr. mobitela) u privatnim pošiljkama!
I ja bih željela kupiti mobitel preko Alieexpressa, posebno sad traje neki period velikog popusta a cijene su nevjerojatne… Stvarno kod nas isti mobiteli kostaju i dvostruko, mogla bih uštedjeti toliko novca, ionako nije da ga imam, ali treba mi novi mobitel… Samo kad bih uspjela izbjeći carinu. Najgori problem je rendgen naravno, cijena se lako dogovori s prodavačem odmah na Aliju, kupovala sam već neke stvari tako ali ne elektroniku.
Ali! Imam jednu ideju, možda i druge može inspirirati na isto ako imate kakvu rodbinu ili prijatelje vani u nekoj drugoj državi. Ja imam prijatelje u Sankt Peterburgu, a Kinezi imaju abnormalne pogodnosti za Rusiju jer su Rusi njihovi veliki kupci online. Većinom mogu birati da se roba ne naručuje iz Kine nego iz Moskve direktno a shippinga nema gotovo nikad. Tako su ti moji prijatelji već kupovali nekoliko mobitela u prošlih par godina preko Alija, i to im se isplatilo. Također, došlo bi im za dva dana. I sad, tako smo pričali o ovome za naše carine. Pa se tako pojavila ideja da ja kupim i platim mobitel a stavim njihovu adresu u St. Peterburgu. Potom za dva dana oni dobivaju mobitel i standarno otvaraju uz snimanje videa da se vidi kao dokaz ako nešto nije u redu. Ja također dobijem i pogledam taj video. Potom prepakiraju mobitel u svoj paket i stave još nekih svojih sitnica, poklona, neku čokoladu i onog bubblewrapa i napišu kemijskom olovkom moju adresu i šalju kao privatni paket “beznačajne vrijednosti”. Ovo bi bilo još idealnije za one koji imaju nekog iz EU, (a nekad na Aliju možete birati zemlju iz koje se šalje i nekad je navedena Njemačka, Španjolska, Estonija… za elektroniku.) Ali kako tretiraju pošiljke iz Rusije, ja ne znam, samo znam da bi išlo avionskom poštom.
I ? Bi li to moglo upaliti?! Ako na carini stave privatni paket pod rendgen i otvore, ideja je da unutra bude pismo u kojem piše (na hrvatskom) nešto u stilu “evo ti ovaj moj stari mobitel, nadam se da ćeš ga dobiti cijelog” a nova naljepnica sa ekrana da je već skinuta pa se ionako ne može znati je li stari ili novi. Ili i tad naplaćuju carinu jer je vrijednost paketa ipak iznad 160 kn… ?? Ustvari, plaćaml li ikad carinu za privatne pakete? Na stranici pošte piše da postoje dva slučaja, u jednom da, u jednom ne, ali ne pišu detalji kada i zašto.
Molim vas ljudi, još 6 dana traje akcija i mogu dobiti super mobitel po smiješnoj cijeni, ne bih te takve mogla priuštiti u našim trgovinama, a ja se ne usuđujem. Što mislite?!!!
Hvala unaprijed

Uglavnom, ako otvore paket, platiti ces porez i 70ak kn postanskih davanja, ako ne otvore, nikom nista, ali ta vjerojatnost je svakim danom sve manja. Ne znam koliko kosta mob, ali bolje dati 20-25$ za dostavu, nego 500+ kn za porez. Cak i da je isto, radije bi dao lovu Kinezu nego nasim politicarima jer znam da nece potrositi na nista pametno.