MacBook refurbished - iskustva?

Ekipa,

jel tko od vas kupovao refurbished MacBook-ove?

Iskaču mi reklame na jeftinije.hr za neke modele od 3 do 5.000 kuna…

Jel to vrijedno love uopće ili da se radije kupi potpuno nov?

Nije vrijedno novaca. Smeche iz 2015 se prodaje po 4000-5000kn a to je toliko zastario hardware da to nisu istine. Ili kupi novi ili bjezi od Maca.

Nisam Apple fan, ali bolji je Macbook iz 2015 nego neki drugi laptop iz iste godine.
Lično koristim iz model iz 2012 za održavanje portala koje vodim. Zašto ovaj model, zato što je posljednji model u kojem odprilike sve možeš samijeniti. Upgrade RAM na 16gb, SSD i nova baterija. Još jedna dobra stvar je što dijelove možeš svugdje naći.

1 Like

Za 5000kn kupis novi ryzen 5600 laptop sa specs da ti pamet stane. Zena imala mac iz 2015 bio je kao novi sto se stanja tice u koristenju = sporo smeche. Taj iz 2012 ne zelim ni znat kakav je :smiley:

1 Like

MacBook Pro 2021 je avion, 14 incha, lako se nosi, kvalitena izrada, ekran naspram drugih laptopa nebo i zemlja, baterija traje i po 10 sati korištenja, radi na bateriji kao i na punjaču (full spec), ja sam se preporodio što se tiče putovanja. Prije bi samo gledao gdje uštekati Dell koji je isto bio pila, ali baterija bi trajala 30 minuta i to ne bi radio fluidno.

Upravo zbog ljudi koji imaju starije ove macbook pro modele sam se odlučio na kupnju, jer kažu da je baterija show, i stvarno je. Ako je baterija bitna, definitivno Mac, ako ne, onda se nađe puno jeftinije Windows.

Mislis da ce dobit Mac 2021 za 3000-5000kn? Ako da posalji mi link kupio bih i ja jedan.

Samo referiram na to da i stari macovi imaju dobru bateriju, samo treba provjeriti kod kupnje batery cycle i max. capacity

Moj iz 2015 baterija je trajala sat i pol vremena max sa “samo” 200 batery cycle-a. A recimo Lenovo Flex 5 star godinu i pol g - baterija mi drzi po 6 sati + sa win 10. Dell ima laptope koji imaju deklarirano 15 sati plus rada… Inace nemam nista protiv Mac laptopa - da ako imas novce za novi i ako preferiras njihov zatvoreni Ios - ukoliko planiras kupovat staro smece iz 2015-2017 to je veliki no no za te novce dobis puuuuuno bolji novi win 11 laptop.

Prošao 2 laptopa Dell, i nakon max 2 mj baterija više nije za korištenje, možda za obavit nešto u Wordu po 20 minuta i to sve blokira te se prazni brzinom munje. Zadnji je bio kupljen pred 3,4 godine, Inspiron 5570 i ista stvar…

Kupi dell laptop za 15k kn kolko si dao za taj Mac pa onda usporedi bateriju. Prica ti ne drzi vodu.

Koštao je i taj Dell tada +10k, jednostavno je Mac što se tiče baterije i sustava ispred Windowsa… Možda taj Windows drži toliko baterije s brightness na dnu ili dok ne radi ništa, ali ako editira video neće izdržat 2 sata nakon pola godine… Takva su moja iskustva i ja govorim iz svojih iskustva s nekoliko Windows laptopa koje sam imao ili koristio.

1 Like

A ja govorim iz iskustva da Mac ima isto losu bateriju/dobru ko Win laptopi(proslo mi ih je stotine kroz ruku jer radim IT support) i sta cemo sad?

Nisam rekao da krivo govoriš, nit da sam ja u pravu, nego govorim svoje iskustvo autoru teme.

Ali problem je sta ti svoje iskustvo temeljis na modelu od prosle godine koji je prosle godine kostao 2000eura. Tema je o modelima od 3000-5000 kn koji su 2015 godina eventualno 2017 - znaci izrabljene rage od laptopa = neisplativa kupovina.

Temeljim na svojem, temeljim na iskustvima okoline. Svi s Windows laptopima rekli su jednak problem, svi s Mac nakon par godine im baterija radi dobro. Autor je pitao da li vrijedi 3 do 5k kn ili da se kupi novi, ja sam mu rekao svoje iskustvo s novim Macom i prijašnjim iskustvima s Windows laptop. Nije naznačio da traži laptop od 3 do 5k samo, već je pitao da li to vrijedi ili da kupi nov.

Ocito nisu “svi” sa Macovima jer moj je drzao sat i pol uvrh glave - nesto ozbiljnije niti sat vremena dok s duge strane dell . Znaci nisu svi. Poanta price Mac da ali novi pod uvjetom da voli ogranicavajuci iOS.

Dvije slike prilozene - Moj stari laptop(ne koristim ga vise) - Dell Latitude - 5480 - 2018 godina - baterija drzi 4 sata rada i nakon 4 godine i dalje drzi 4 sata - doduse taj laptop je business serija i placen je 2018 preko 1200 eura


1 Like

Ako uporedimo moj Macbook iz 2012 i taj Dell iz 2018 to je 6 godina razlike, a u mom slučaju baterija drži oko 3h s tim da sam je zamijenio kada sam i ostale komponente. Koji je Max RAM na Dellu?
Taj isti Macbook košta 150eura dok je Dell oko 250e, a odrađuje sve što bi mi i neki drugi laptop odradio. Planirao sam i staviti i7 procesor ali ne vidim iskreno neki razlog za moje potrebe.
Veliki sam fan Dell laptopa, ali sam mišljenja da vrijeme puno bolje sluzi Apple proizvode.

Dell ima 32 gb rama jedino sto sam upgredao je ssd prije 3 godine - original baterija. Da ti je original baterija na tom macu nebi drzala 20 minuta. Ako si ti zadovoljan sa macom iz 2012 godine ja ne znam za sta ti koristis taj laptop. Pa to je samo za web i pokoji dokument.

Vjerovatno za više nego prosječan korisnik. Prvenstveno web development, Photoshop i slično.
Pun Chrome tabova i ps bez pola muke i štekanja. Naravno računamo i da je Mac više optimiziran za tu primjenu u odnosu na windows :slightly_smiling_face:. Btw. pričaš strogo subjektivno obzirom da postoji veliki broj korisnika ovih starih mašina :grin:. Vjerovatno je i ovaj forum pisan baš na istim

Svaka cast ako imas zivaca radit na tom zastarjelom stroju. Photoshop je vjerojatno verzija iz 2014 ili tako nesto. Kod mene bi mogao samo sluzit da podmetnem vrata od sobe da se ne zatvaraju od propuha.