Mačke kao kucni ljubimci

Pozdrav svima

Planiram uskoro da kupim neku macku, a uvijek mi se svidjala Ruska plava macka, cak sam citao da je ta rasa dosta inteligentna i mirna.

Ima li neko iskustva sa ovom rasom macke, da prenese neka svoja iskustva ? Je l iskljucivo bude u kuci, ili moze biti i vani ?

Sad gledam oglase (halooglasi) kod nas lol od €150 pa do €500 cijena , ne bi ja ovo vani pustio :joy:

Jesi čitao ovaj tekst:

"Ruska plava mačka je izuzetno tiha, te pogodna za držanje u stanu (ovo je isključivo kućna mačka, koja se ne pušta napolje). Vokalizovaće samo kada ima nešto da Vam kaže. Njeno pozitivno dejstvo na čoveka je toliko, da je držanje ruske plave mačke, prema predanju lekovito. "

Kupi ovu, drzis je gdje hoces :joy::joy: a ruske macke su dobre samo na dvije noge.

1 Like

Ako je kucna macka onda bolje da imas velik stan, nemoj biti kao debili koji drza macke u 20 kvadrata, zeceve u metar kavezu, hrcke u metar kavezu samo da se dijete igra s njime i onda ga vrati u kavez -.- Isto tako ako je kucna macka trebat ce joj vremena da se navikne na pijesak, treba brinut o tome, veterinar cijepljenje i cuda, moja grebe po vratima od tarace da hoce uci, otvorim nece uci, opet grebe otvorim onda ude pojede i onda grebe na glavna vrata da hoce izadi^^ A nekada ude, nista ne jede nego samo hoce izaci kroz glavna vrata, a moze od tarace obici cijelu kucu bez problema^^ I obavezno je nauci hrani tj kupuj samo 1 hranu suhu ili onu mljeckavu, ja sam kupovao suhu, kupio 1 put mljeckavu kitekat sto je vec bilo, drugi put stavio suhu nece covjece nego mjauce da hoce onu mljeckavu :slight_smile: I naravno nauci kada jede i koliko puta dnevno. Ako stavis suhe hrane i ne pojede pola to ce se stvrdnut samo tako i nece htjet jest… I da ako je macka za vanka ocekuj svasta ispred vrata od gustera, ptica, miseva itd :stuck_out_tongue:

Bolja je “mokra” hrana jer ako jede samo suhu, cesto macka ne unosi dovoljno tekucine pa moze doc do infekcije mokracovoda. Ili ako bas zelis hranit suhom hranom onda treba pazit da maca i pije dovoljno vode.

A zasto ne bi udomio neku macu besplatno nego davat brdo para nekom breederu? Macka je macka.

Zivim na selu, i ima tu okolo dosta maci, ona obicna rasa.Cak sam imao jednog jako lijepog macka, koji je bio malo vani malo u kuci, ali je odjednom samo nestao.Da li ga neka ukrao, ili su psi lutalice - pojma nemam.

Ruska plava macka mi je uvijek bila interesantna, tako da mi je to moze se reci neka zelja.

Ja bih ti preporucio takodje da pogledas i bengalsku vrstu macke mnogo lijepe i neobicna vrsta macke, ali su dosta skupe.

Ja imam macku, tj macora, vec 4godine. Obicna macka, naso sam je kad jos nije ni progledala. :hushed: U stanu je cuvam, i nekad kad idem do vikendice povedem je i pustim da trci i igra se u dvoristu. Zna sam da otvara vrata, tako da za njega prepreke ne postoje :smiley: Od malena se nekako sam naucilo na pesak i nikad nije u stanu na neko drugo mesto iso u wc sem na pesak. U 90% slucajeva je ta suva hrana(granule) i one joj uvek stoje u cinij pa kada ogladni sama ode da jede, e sad nekad zelim da ga nagradim jer je bio dobar dam mu onu viskas kesicu(svaki dan ili jednom u dva dana), pored hrane uvek ima vodu. U stanu 80% vremena spava, ostalo se igra i luduje, ne voli mnogo da se mazi, vise voli da sedi sa strane i posmatra situaciju :smiley:
Bitno da je vodis redovno kod veterinara da prima sve vakcine i to je to… Mnogo je lakse cuvati macku u stanu nego psa bas zbog wc, ne mora da ide u setnju, samo moras cistiti pesak :smiley: Ja verujem da te rasne macke, koje su skupe, su nekako inteligentnije, tj ne luduju mozda mnogo :smiley:

1 Like

Imam britanca. Vrlo bitna stvar za sve koji zele imati macku u stanu. Prvih pola godine su umiljate, njezne i mazne. Nakon toga dobiju nitro u guzi i tada nisu normalne ili normalne za macku hehe
Skratit cu, pomiri se da ce ti izgrebati garnituru, pomiri se da ce uci u macji wc i popisati se i namociti sape i skociti na kuhinjski element i gledati kaj kuhas. Pomiri se da ce ti pobjeci u stubiste i budete se igrali lovice. Pomiri se da ces imati pun stan dlaka. To je uglavnom sto je meni smetalo.
Nakon dvije godine britanac postaje kuler, slicna je i ruska maca.
Uglavnom frajer se neda bas zajebavati. Ako lezi na garnituri nece ti se dici. Mozemo se dogovoriti da stavi glavu na moj trbuh u suprotnom mogu produziti. Miran je i vise ne divlja. Ima svoj kutak i promatra ukucane i sad je prava kucna macka :slight_smile:
Sa mackom moras raditi dok je mlada tj. trebas je umarati jer u suprotnom biti ce ne moguca…

Ovo ti je jedna gospodična, upravo te sorte.


Zove se Lotta i uživa na mojem radijatoru :slight_smile:
Iskreno - nije mi se nikad sviđala ideja kućnog ljubimca u stanu, al’ bolja polovica navalila i nabavila ju. Vjeruj da je i meni ušla pod kožu za ovih 2,5 godine koliko je stara.

Nije dosadna, ne zahebava dok jedem(o), čak štoviše ljudska hrana ju uopće ne zanima. Naučila se redu od prvog dana. Čista i pedantna, prava dama što bi se reklo.

2 Likeova

Tvoj radijator? Hmm, ne bi bas rekao :slight_smile:

Ne kužim zbog čega???
Da, moj radijator i moja mačka :slight_smile:

Cim imas macku u kuci gdje god je ona to je njezino, ovaj moj meni ne da sjedat za kompom jer voli ovu stolicu, sada stojecki pisem :slight_smile:

1 Like

A ova se razvlači po cijelom stanu. Za ovih hladnoća radijatori su joj omiljena destinacija.
I da, voli mi se nagnijezdidi na laptopu. Ostavim EliteBook otvoren i uključen, kad se vratim mačka otvorila 25 tabova :slight_smile:

Ajme da, meni sestra kad je za laptopom pa stane sa strane gdje ventilator puse, kad vruc za poludit, a on nista spava on :stuck_out_tongue:

E to mi je bitno, do sam i citao o ovoj sorti.Ovaj macak, sto je misteriozno nestao, je bio jako umiljat, ali i jako dosadan.Tipa dok radim, skoci mi na stol i oslanja se na monitor ili cak ide uz laptop, spustim ga dole, ali ne opet isto :smiley:

Citao sam da je ova sorta dosta tiha, mislim nema buke u po noci - dok se spava ? :smiley:

Ovako: spava ili drijema 20 sati dnevno :smile:
Umiljata i zabavna onih 4 sata koje je budna. Dlake skoro da i ne ostavlja, takva vrsta. Ja je malo izmaltram u neke vecernje sate, tek da se ne probudi preko noci :slight_smile:

U svakom slucaju iskljucivo kucna macka.

2 Likeova

Ja san ko dite u osnovnoj školi ima mačke, al je velika tuga kad uginu. Zbog toga ne želin imati ljubimca koji su kratkog života. Moj sin ima pasa:

Ja poklanjam mace

Umjesto miseve iz kuce da nosi ona nosi miseve u kucu. kakva plava macka, ovo su macke, ovo je kucna macka koja se neda zahebavat… vidi se iz slike dole kako je ljuta…

4 Likeova