Na koji način zarađujete od domaćih sajtova

Kolega jeste… meni na 3.5 odbili. Na ostalim sam jos na samo jednom poslao, pa cekam sad.

1 Like

Složiću se da nije najrazvijenije tržište kad je affiliate u pitanju, ali se vidi progres u Hrvatskoj.
Bilo da radiš sa Dognetom, bilo sa konkurencijom imaš preko 100 web trgovina, među kojima i Emmezeta, Sinsay, Reserved, Hedera, Apipet, VolimLjuto, AboutYou, Answear, Notino itd…
Isto tako, ekspanzija publishera iz CZ i SK se vidi jer recimo Tipli je jedan od najvećih affiliate publishera u CEE regiji, nedavno je došao u HR jer vidi potencijal, te preuzeo gotovo čitavo cashback tržište.
Imaš primjere Testado.hr koji radi jako fino.

Baci pogled na sve web trgovine koje nude affiliate, nije da baš nema ponude :slight_smile:

Konkurenciju neću stavljat, ali ih nije teško nać. :slight_smile:

Mislim da nema od toga vajde :slight_smile:

1 Like

E da, da ne ulazim u neke skakljive teme, ali efektivno, imas isti jezik u 4 drzave. Svaka je trziste za sebe, i onda to stvara dodatne probleme. Da sad neko iz Sarajevo moze bez problema poslati za Zagreb il Podgoricu, usto ko sto bi poslo za Tuzlu, bilo bi daleko jednostavnije

1 Like

Tako je, sad ti lagano gubiš bar 50 posto posjete za npr hrvatski sajt jer je dobar dio bih, cg, srbija plus pravo inostranstvo i plus koliko god prodavnica bilo u sklopu dogneta, a pogledah i prije no što čedo dognet napisa koju o dognetu, opet vrlo teško affiliate prolazi kod nas da se isplati toliko linkovat i promovisat razne strane u nadi da će se neko zakačit i kupiti štagod. Ko god je radio sa amazonom i zarađivao od amz aff programa zna koliko je bitno imati jedinstveno mjesto za potrošnju pora, a ne raspolućeno na 300 webšopova. Pokušavali su ljudi i tako zarađivati ali niko nikad nije približio amazonu, apričam oogromnim šopovima i Usa, dakle veća kupovna moć, više se troše pare, veći izbor… I opet nije išlo nikad ko na amazonu. Bio je onaj skimlinks čini mi se što je konverovao sve regularne linkove od hiljada šopova u affiliate linkove i opet ni približit amazonu. Sad još kad sve to stavimo u perspektivu Hrvatske broja stanovnika, manje kupovne moći, manjka naručivanja online, razjedinjene posjete (na više država), mišljenja sam da se ne isplati trenutno. Eventuslno može nekako proć jer kukizi od prodavnica često dugo traju pa da se pokače kukizi na tonu ljudi jer nema mnogo drugih affiliatea koji bi dodali njihov kukiz preko vašeg… no opet teška je to priča.

Inače vezano za razjedinjenost posjete na više ex ju država chatgpt mi je nekidan napravio plugin koji prikazuje određeni sadržaj (kod, sliku, tekst i sl) u postu za samo određene države pa tako imam za svaku državu poseban baner i link, iz Srbije iz BiH iz Hrv, sve različiti baneri i linkovi, a isti članak. Provjerih preko VPN, različitih browsera. Fercera. Uglavnom, opet me chatgpt onako iskreno oduševio.

1 Like

Offtopic, ali Chatgpt postaje nenormalno dobae za ovaj use case :slight_smile:

Ja sam ga bez problema dobio, al nikakva konverzija.

Čini mi se da affiliate cookie od Bookinga vrijedi samo 24h tako da je to razlog.

Sumnjam da netko ide na neki web čitati o Dubrovniku i isti dan bukira ljetovanje.

Prvo mora pitati u firmi jel može dobiti godišnji, pa razgovarati sa partnerom jel njemu tad odgovara i još obaviti hrpu drugih stvari u pripremi za putovanje.

Jako mali postotak će u roku 24 sata rezervirati smještaj.

2 Likeova

Nisam znao za tih 24h, to je prekratko za neku odluku.

2 Likeova

Sumnjam - odakle ti ova informacija?

Sjećam se da sam htio isto složiti neki affiliate sa Bookingom pa sam odustao kad sam saznao trajanje cookie-a.

Nema podatka na Booking stranicama ali našao sam usporedbu svih travel affiliate siteova i ispada da je za Booking još nepovoljnije, piše da cookie traje dok je sesija otvorena :wink:

Evo našao sam i na Quori informacije:

Booking does not work with cookies. Commission is session-only calculated. There is not even 24 hours for the customer to think about it. The conversion must happen in the same session or you won’t see any revenue.

This is the reason why I no longer send affiliate traffic to Booking, they try to generate free traffic from affiliates without paying commissions.

A evo i tu:

2 Likeova

Onda bolje da mi nisu odgovorili. Agoda se čini zanimljiv, 30-day cookie, bolji revenue share, ima hrvatski jezik, jel ih netko probao?

Na ovoj temi, odavno 2015. je navedeno da traje duze:

moguce da su menjali nesto.
Nesto mi se cini da je bilo ranije oko 30ak dana, to mi se vrti u glavi.
Koristim booking affiliate, ali ova godina je znatno losija od prosle, pa moguce da je zbog toga, da traje samo 24h. Doduse i poseta na sajtovima je slabija, pa automatski se manje i rezervise na bookingu.

U 9 godina se puno toga promijenilo.

Eto ne traje ni toliko. I ja sam malo proguglao.

Ruzno za sajtove, al ima smisla da je session-based

S obzirom koliko kladare uzimaju kod nas, mislim da nijedan affiliate nije isplativ kao ovaj. Ne znam zasto gubiti vrijeme na pokusaje bilo cega drugoga :smiley:

Ubosti nekog novog da se registruje na neku kladionicu je ravno LOTU ,
Tako da mislim da je to nekada bilo dobro ja sam pre 20 godina imao bet at home affiliate , slaba zarada i svake godine neka pravila za neke zemlje brisi ove dodaji one ne moze ovo ne moze ono.
Zato sam se uglavnom bazirao na xxx , ali i to polako opada jer je ponuda od 2 milijardi :grin: golih zena i devojka na netu na raznim platformama ,
Kako mi se cini polako cu da gasim sajtove ,nagodinu kada nakupim 25 godina gologuzije na netu od 2000

2 Likeova

Promocija stranih kladionica kao što je Bet365, u Hrvatskoj, a koliko znam i u Srbiji je ilegalna. U Hrvatskoj su prema Zakonu o igrama na sreću kazne za to do 66.000 eura, pa nije baš za igrati se. S druge strane većina domaćih kladionica nema affiliate, a one koje imaju nude loše uvjete. Npr. 30-50 eura za svakog tko se registrira i napravi depozit, a kako @brane333 kaže takve je teško dovesti, pogotovo na domaće klade gdje već skoro svi koji igraju imaju račune.

1 Like

Vjerovatno ćeš imati bolji CPC, ali opet ne mislim da je to neka značajna razlika.

A 1000 posjeta dnevno nije dovoljno da apliciraš na neke…

mali off…

Evo imam jedan domaci sajt, AI je u pitanju. Ima sad blizu 30k pregleda mjesecno, sve organski, i u generalnom je rastu.

Adsense odbio naravno. Jbg sredio sam sve sto se moglo, al ima dosta clanaka sto su napravljeni s 3.5 (doduse ja sam pravio strukturu rucno, al jbg). Elem, ubacio sam jednu mgid reklamu, i vidim da je oko 0.10$ rpm za nju. Obzirom da su generalno clanci u prosjeku oko 2000 rijeci, moze se tu bas dosta reklama ubacit, pa bi uz jos 10-ak reklama, + kombinaciju sa mozda adnow ili tako nesto, dosao do nekih 0.60-0.70$ rpm sto ne bi bilo toliko daleko od adsensa (koji bi vjerovatno na ovakvim krs sajtovima davao oko 1$).

Al pazi sad. Imam na drugom jeziku odradjen s GPT4. Struktura clanaka je prevedena rucno, a onda na osnovu nje generisan sadrzaj. Obzirom da raste jako fino, za 3 mjeseca je na vec 500 klikova na konzoli, ja bih ocekivao da je sadrzaj “ok”, jer da nije ok, pa ne bi ga G indeksiro u potpunosti i gurao ovako.

Medjutim, adsense kaze low-value content. I sad mi krivo, jer generalno rastu fino, trenutno su ti novi sajtovi na nekih 6000-7000 pregleda dnevno; kad napravim nove i vratim se s puta negdje u junu, ovim tempom ocekujem i preko 40k, al prc kad adsense neda nista

1 Like