Na koji način zarađujete od domaćih sajtova

ne radim s fb pa ne koristim reklame… na one starije imam adsense, i nigdje ima i mgid, al adsense udaren na max (auto oglasi).

Sad na ovima kad ne bi dodao adsens (nisam krenuo u monetizaciju jos, prvo bih sredio sve pa prijavit za adsens pa onda ako ne moze gledao bih ove ostale) onda bi dodao mgid, ijverovatno bi to bilo to za pocetak

Adskeeper ima ugovor s Mgidom da se ne smiju takmicit za ista oglasna mjesta, tako da ako sajt ima jedan od njih, ovi drugi nece radit s istim sajtom. Koriste isti interface i logistiku, pa su i reklame i placanje slicno.

oni leakovi iz maja/aprila kazu da EEAT uopste ne postoji u tom obliku

Za neke stvari nebi rekao da chat gpt nije bolji od ljudi koji pisu tekstove i da nisu “oreginalni” naravno ne generalizujem sve ljude ali od vecine pisaca je gpt bolji, kako ja radim tekst napise chat gpt ali se u isti tekst iscita i ubaci se nesto svoje i bas dosta organske posjete imam ali eto adsense ne odobrava. Zakljucak imaju dosta cudnih pravila za odobrenje odobre neke krs sajtove a kvalitetne ne.

Bas me zanima koliko ce ih/ako ce uspjeti proci na adsense kad posaljes sve

1 Like

Ma ai ih napise dobro samo treba male izmjene jer su svi nekako sablonski isto napisano

1 Like

Slažem se … već se odavno zna da EEAT ne utiče i ne funkcioniše kao direktan signal u googleovim algoritmima. Barem na kao što utiču brzina sajta, ključne reči i back linkovi. EEAT je negde totalno nebitan, recimo u zabavnim člancima, dok je negde jako bitan i nezaobilazan, recimo u člancima o medicini. Zamisli sada da o lečenju bolesti srca piše Mile Perić zvani Katabonzula iz Đavolje Varoši. I recimo Mile je dugo godina bio automehaničar, ali je sada otvorio svoj sajt i rešio da leči ljude od bolesti srca. I sa druge strane zamisli da o bolestima srca piše ugledni i svetski poznati karidio hirurg, moraš se složiti da će ovde EEAT imati jako veliki uticaj. Znaš kako bih ja opisala EEAT na zabavan i prost način? Ako si na Tik Toku gledao one devojke kada ocenjuju pa recimo jedna kaže drugoj “Deset je ali nema BMW, a druga joj odgovara uhhh 5”. E takav je i EEAT, pa kada google algoritam kaže za neki tekst “deset je, ali nema autoritet, nije ga pisalo ime već, ni stručnjak već neki noname i google onda kaže uhh 5” Dakle nikada ne može da bude 10.

Ali kao što sam već napomenula u predhodnom odgovoru EEAT je za AI tekstove manje bitan, mnogo manje nego što je bitan “thin content” koji mnogo više pogađa AI sajtove, posebno otkada se pojavio CHAT GPT i otkad su masovno počeli da se pojavljuju AI sajtovi.

I da u predhodnom tvom odgovoru sam zaboravila da ti odgovorim na ovo oko recinzija. Recenzije bez korišćenja proizvoda i usluga trenutno mogu da održe sajt na nekoj poziciji, ali dugoročno su osuđene na propast. Recimo ako pružaš usluge izrada i održavanje web sajtova i imaš puno recenzija, ali se ti sajtovi nigde ne vide i nema ih, google će sigunro da provali da su to lažne recenzije.

Ne bih da više nastavljam na temu AI tekstova, jer smo već debelo skrenuli sa osnove teme ovog topica, a to je “Na koji način zarađujete od domaćih sajtova”. I sigurna sam da će se administratori foruma ljutiti i okriviće mene i limenku :joy:

1 Like

Ne znam kako ovi to guraju a i kroz app klikom na kvote isto se ide na bet365…
Nisu jedini vidio sam jos brdo drugih domacih stranica i app, samo su mi oni prvi pali na pamet…

Vjerojatno su nasli neku rupu preko vlasništva u Nizozemskoj, sumnjam da bi to radili inače

To bet365 možda reklamiraju preko engleske verzije stranice, a onda vjerojatno i fakturiraju preko strane tvrtke. Na /hr/ verziji koliko vidim nema stranih kladionica nego reklamiraju Lutrija.hr, vjerojatno imaju neki direktan deal s njima, a za app ne znam, ja koristim onaj od rezultati.com :slight_smile:

A uvijek će biti onih koji krše zakon, što ne znači da neće jednog dana odgovarati za to. Ozbiljne firme poput Sofe mislim da se ipak ne upuštaju u takvu vrstu ilegale.

Sad sam nesto krenuo gledat da pokrenem skriptu za jedan od sajtova, al prvo da isprobam ove nove modele… Boga mi, zadnji 40 pise relativno fino preko APIja. Ja do sad koristio zadnju verziju od GPT4, sto je najskuplja a i dosta spora. Bio sam ubjedjen da sam koristio GPT4 turbo (koji je duplo jeftiniji) ali nisam.

Elem, mislim da je ovaj oko 6-7 puta jeftiniji od onog sto sam koristio. Svaki clanak po par centi.

Koji ti je problem da ne štancaš hiljade članaka i sajtova? Moraš imati računicu sa prilično malo posjeta, a kod nas to ne bi trebalo biti problem da se dobija posjeta.

Sto sam debil. Cekam nesto da mi se plati, i u medjuvremenu nistam htio nista stancati, jer meni je u glavi cijena od ovog GPT4, gdje clanak malo duzi na bugarskom npr moze da bude recimo 0.30$. I sad da ja uradim 120 (strukture clanaka su mi podjeljene u fajlove po 120, pa skripta odradi sve redom), to je vec 36$, al onda puta 40 sajtova, i nakupi se tu pofanj.

Nekidan slucajno vidjeh, imam nekih 25$ ostalo od ranije na APIju. Rekoh, ajde da vidim koliko kosta i kakvi su tekstovi. Tekstovi ok, mozda nekad i mrvicu bolji?!, a cijena daleko manja. Evo sad mi radi na srpskom (latinica), i prosjek ispane malkoc jace od 2 centa?! Znaci za francuski, spanski itd, bi bilo i ispod 0.02$ po clanku.

Tako da, evo sad sam za laptopom, uzecu ovih nekih 7-8 sajtova koji najbolje rastu, i dodati po 120 clanaka u draftove (ovo je sve automatizacija) i namjestit da ide 5-6 clanaka dnevno (prije sam radio 2-3, al sam skontao kod jednog kolege- on je po 10 dnevno i opet je indeksiralo sve).

Ispane da sam izgubi jedno mjesec i po- 2 na nekim sajtovima (nije bilo novih postova) iako su mnogi od njih rasli. Mogao sam uplatit 50$ i pustit nek ide sve. Jbg

EDIT: Ipak sam malo potcjenio, radilo se o 0.025$ po clanku, al opet sasvim ok

4 Likeova

Pustio sam sad skriptu na 8 sajtova da odradi po oko 100 clanaka u prosjeku, pa da na njima ima sta da ide ovaj mjesec (po 5-6 dnevno), pa cu u ponedeljak odradit i na ostalih 30 sajtova.

Racuno sam koliko ovo izadje otprilike- nek je jedan clanak u prosjeku 0.027$; za 1800 clanaka (koliko imam struktura odradjenih) to je 48.6$; znaci za 100 sajtova sa po 1800 clanaka, razliciti sadrzaj, razliciti jezici, drugaciji naslovi/slike itd… “samo” 4860$ sto se APIja tice. Skoro pa dzabe. Plus ne mora sve odjednom, moze i po 300-400 clanaka, pa ako bi Google “ugasio” sajt, onda ne treba ulagati ostalo.

Imam u planu sve zajedno samo za ovu nichu jedno 120-150 AI sajtova; nekoliko za svaki jezik (razlicite varijacije, drugaciji content)

Stvarno ne znam nisam ni istrazivao dublje, znam samo da mi je VPN iz ZG otvorio oglase za bet365.

AI site… s ovim googleom nikad ne znas, mislim da popustam u bitci i da se polako okrecem drugim stvarima…

image

drugi AI site

treci normalni site koji je tu 15g.

cetvrti normalni site koji je s 6-7k pao na 150

Ne znam zasto se uopce trudim… uz to sve klikovi i CPM sve gori…
Ta mizerija od Adsensa ne moze ni racune vise pokriti…

1 Like

Jooj vala baš…Kad pogledam i adsense i ad manager zaradu ovih zadnjih meseci kao da izađem na ulicu da prosim.

Dal je do ovih svetskih previranja i sveukupne ekonomske svetske situacije, ne znam! Ali znam, da mi je zarada na sajtu opalau zadnjih 3 meseca ne skroz ali znatno u odnosu na prošlu godinu na primer.

Da li je po vama kraj za fb stranice i opcenito dr mreze i slanje klikova na sajtove, tj jos uvijek ima klikova, ali da li je to vise dovoljno da uspije jedan biznis recimo da osnujes neki obrt i to, ja sam sve do 2022. uspjevao, poslije me smorilo pa sam prestao, imam veliku bazu pratilaca sto na fb sto na ig, vec godinu dana ne radim na njima, osim sto ih odrzavam u zivotu da su tu.

Presao sam u neku agenciju, medjutim tu sam godinu dana i jako me smorilo, planiram opet da pokrenem svoje stranice i sajtove, ali nisam toliko upoznat sa situacijom.

Inace sajtove koje radim nisu “spam” nego “normalni” sajtovi.
Zaradivao sam od adsensea, mgida i direktnih reklama.

Ovdje me samo zanima klikovi na sajtu sa dr mreza.

koji su ti ovo datumi kad ti je popadalo i kako si radio? I koliko clanaka i na kojim jezicima :smiley:

I ja sam placao neke pisce i prevoditelje, zali boze para, posto su ti sajtovi propali, i evo sad ispane uz investiciju od 150$ u AI, imao bih vise pregleda nego s onim sto sam radio bez AI-a. Tacniji da budem, na pisce i prevoditelje sam platio jedan manji stan (bio u parama pa reko ajde da diverzifikujem).

Zali boze ulozenog novca.

Inace kod mene, od ovih 30-ak sajtova sto sam sad odradio, preko 20 je probilo 100 klikova. Al bilo je tu i pogodjenih s onim updejtovima. Inace, vecina sajtova je tamo nekad iz juna, znaci 4-5 mjeseci. Ovi sto su uradjeni ranije uglavnom nisu uradjeni kako treba:

Evo na srpskom ovaj, vec je preko 400 i jako fino raste iako dugo nisu dodavani clanci (sutra cu nastelovat opet). Paralelno s njim pokrenuto jos 2 srpska- oba rastu, jedan je probio 200, a drugi je nesto sitno oko 30-ak, al losiji izbor clanaka pa je koliko-toliko i ocekivano.

Od ranije sam jedan odradio sa 3.5 GPT, i on jos malo pa flirtuje sa 1000 pregleda.

Odradicu i na hrvatskom nekoliko, plus izmjeniti nacin na koji se obraca citaocu da se pokrije vise stvari (jer sam vidio koliko to na bugarskom moze dobro proci), npr “kako da zamjenim gumu/kako da zamjenite gumu/kako da zamjenis gumu/kako zamjeniti gumu” etc

Ovaj iznenada mi iskocio, vec je na 400 i raste fino. Imam 5 bugarskih, 4 su odradjeni preko APIja. Taj sto nije- on je star oko godinu dana i isao je bas fino, a onda ge updejt zeznuo, i oborio sa 500-600 na oko 300. Nije problem sto je pao za 50%, no sto od tada stagnira. Slicno se desilo s jos nekim sajtovima, al oni su oboreni blago, rast se usporio, al rast idalje postoji (bice dole madjarski)

AI API madjarski novi, fin rast.

Francuski AI API. isto fin rast. Imam msm 4 francuska. 2 rastu fino i probili su 150 (novi sajtovi), dok je taj 4ti dvaput bio “korektovan” u zadnja 3 mjeseca. Sad raste polako, al sto je bitno- raste.

Madjarski neki… isto fino raste, al nisu dodavani clanci dugo kao na vecini sajtova, a imam potencijlno u steku 1800 (a ovdje dodano mozda 200.

Ovo je onaj madjarski sto je pomenut ranije. Imao jako lijep rast, i onda updejt, i onda stagnacija. Medjutim, kad se uzme graf od 6-9 mjeseci, vidi se jasnije da on pokusava da napravi mali rebound.

Sve u svemu- greota sto ne napravih 100 sajtova u Junu kao sto sam planirao. Koliko vidim, iz bez adsensa je sve ok, sve dok ima posjete, moze mgid, barem za domace, da nadomjesti fino kad su neke generalne teme u pitanju

5 Likeova

Ja se bojim da i ti sam nisi postao AI :joy:
Svaka čast na toliko "odrađenih "sajtova :clap:

2 Likeova

Pominjao si nekakve skripte, jesi li sve automatizovao ili drugim riječima, kako sve pohvataš, pretpostavljam da ti je to full time posao

ma nije nikakav full time poso… sve sam unaprijed odradio da valja kako treba. Sad samo pokrecnem skripte i to je to. Mogo bih namjestit u pozadini da radi, pa da nastanca 2 miliona clanaka (kad bih radio sve sajtove odjednom,i sve do 1800 koliko moze)

2 Likeova