Nagli skok u pregledima u januaru!

Pozdrav raja. Da li je neko primijetio nagli skog u pregledima na web portalima u januaru. Moj blog inače se bavi receptima i onako ubacim pokoju zanimljivu pričicu i tako i otprilike sabirem oko 500.000 pregleda mjesečno. Znači od 10-25-000 dnevno posjeta. Eh sad ono što mene muči je nagli skok u broju pregleda od početka januara. Sad imam dnevno preko 30.000 posjeta pa čak i do 56.000 što sam imao u petak. Kad pogledam statistiku najveći broj ulazaka na stranicu je sa facebooka , međutim u janaru je naglo skocio broj posjeta sa googleapis.com i direct (none) kategorija. Ne znam tačno ni na šta se to odnosi. Da li se trebam zabrinuti. Većina posjeta je Srbija, Hrvatska, Bosna, Njemačka, USA i ostale evropske zemlje manji broj posjeta. Da ne spominjem da je zarada za januar više nego dobra na Adsensu kako je inače bio januar loš zadnjih par godina.

jesi provjerio pozicije na googleu? možda se sajt počeo rangirati za dobre keyworde

Ne znam kako da to provjerim, a sumnjam da recepti imaju tako dobru keywords prođu?

Svakako se trebaš zabrinuti ako ti raste posjeta.

To provjeravaš na Google Search Console - Analiza pretraživanja.

Možete li malo bolje pojasniti jer nisam baš stručan? Šta tačno da gledam, i u čemu vi mislite da je problem?

Naravno da nije problem ako ti raste posjeta.
Ubaci web na Google Search Console (WMT) i tamo imaš link Analiza pretraživanja, nakon par dana kada ti se sakupi uzorak možeš analizirati svu posjetu sa Googla i svaki link na stranici.

Kako nije problem, vise posjete » vise para » pare ljude kvare

3 Likeova

Sto mislite, ako ovaj ne trola, kako se ovakvi uspiju rangirati…

Sto bi trolao? To je ruzno

Sad zbilja ja mislim da ne trola vec ne koristi googl console i analitiku. Vjerovatno ima neke druge mjerace posjete

A sto se tice uspjeha sa rangiranjem, coeku realno nista drugo sem sadrzaja ne treba da bi dobio gomilu posjete, a to moze svako.

Napisao sam “ako”, malo mi je nelogicno da uopste koristi ovakve termine i da ima ovakvu temu, netko tko je tu godinama. (Sto se vidi da jeste, naveo je januar, svima nama poznat)…Zato mi je malo “nereal”, ali opet nekada se kockice ne posloze, i kad imas dobar sadrzaj…

Pogotovo u ovoj za “Recepte”…Ali hajde, ja sam uvijek skeptican.

Da ne idem dalje od teme, @Penchy webmaster tools ce rijesiti tvoj problem, kao sto su ti i i naveli.

Oni se zajebavaju a ja se ovamo preznojavam :frowning: 60.000 posjeta sam završio dan. Nikad u životu mi se ovo nije desilo, zato sam i zabrinut. Samo juli je bio ovako dobar a i tada nisam premašivao 35.000 dnevnih pregleda. Znači cpc katastrofa 003 cio dan a od podne 002, ctr inekako se drži oko 2.5% a rpm 0.60. Znači sve je dno osim pregleda. A što se tiče para zaradio sam 30tak evra. Što je možda za 35% više nego inače.

Čuš 2,5 ctr i loše ti. Ja kad predjem 1 pucam iz puške.

Mene su nekad mučili slični problemi. Skoči pornjava na 40-50k dnevno shared hosting na limitima i ja sta cu nagruvam tonu popundera da malo to srezem jer ko ce sad selit sajtove na neš jače kad ne znam niš o vps ili dedicated ili sta vec (ni dan danas nisam naucio) bolje vako srezat posjetu i nerazmišljat. E mladosti lijepe. I srezem ja na 10k brzo. Medjed.

Uglavnom lijepa posjeta. Cime mjeris posjetu?

Koristim Google analitics

Ctr je odličan, i kod mene većinom bude ispod dva i oko 2 se vrti, rijetko iznad. Mislio sam na loše ostale komponente cpc i rpm što je za januar i normala. Brine me velik broj posjeta iz srbije pogotovo što najaviše ovaj novi algoritam da će svima uvest. I umjesto da sve padne kod mene ode u nebesa. Samo iz srbije sam imao 21.000 posjeta danas po Google analitiksu.

https://www.en.advertisercommunity.com/t5/Google-Analytics-Reports/Googleapis-com-as-a-referral/td-p/1182254#

Evo procitaj sta odje kazu.

Čito sam ovo danas i moguće da je to razlog i kod mene odn barem se nadam. Danas sam baš na mobitelu primijetio ne znam da li neko od vas koristi google sugestije. Ono tipa notifikacija na telefonu iskoči stranice koje google preporučuje danas, ima vremenska prognoza i lokalne stranice obiično poznatijih portala. Eh danas sam ja dobio te sugestije i među njima je bila moja stranica pored collinarike i još nekih balkanskih portala koji se isto bave receptima što mi je bilo jako čudno. Znamo svi šta je coolinarika u svijetu recepata. Nadam se da su ovo sve legitimne posjete i da me neće na kraju " opalit po ušima" ovi iz adsensa :frowning:

Nece te nista opaliti po usima. Zimsko je doba raja je vise kuci i surfa na racunaru/mobitelu. To se meni isto desava vec drugu godinu, a onda na proljece mi opadne skoro duplo posjeta. Kada mi se desilo da izgubim skoro 50% posjete mislio sam da sam dobio neki ban, ali evo sad zima opet posjeta ide gore.

Pa ti si covjece pravi sretnik ako ti je trafic porastao ja sam pao sa 50k prosjek dnevno na jedva 5-10k na dan uz duplo vise rada nego prije kako je facebook uveo ovo sa news fedom i algoritmima…

Moje pitanje je za vas iskusnije sta ocekujete od facebooka dalje dali ce se situacija popraviti zvog naglog pada i facebook dionica ili ce Zucker odrzati obecanje ??

mislim da mu je posjeta sa googlea

Zukerbergu na fb? Jeste sa gugla