Naplata PDV-a strancima i novi zakon o PDV-u

Mislim da već ima nekoliko starih topica o tome da li je potrebno naplačivati PDV strancima za usluge programiranja i sl., no pošto je došao novi zakon o PDV-u, neke stvari se mijenjaju pa bi bilo dobro ponovno prodiskutirati :slight_smile:

Većinom se na račune stavljala napomena tipa “PDV nije obračunat po čl. 5 st. 6 Zakona o PDV-u.” i sl., ali u novom zakonu taj članak i stavke ne govore više o uslugama, tako da je potrebno provjeriti koji je točan broj novog članka o uslugama, te da li još uvijek nije potrebno naplaćivat PDV strancima.

Novo pitanje je kako ide naplata PDV-a za usluge firmama unutar EU.

Ja sam tek počeo čitati novi zakon i pravilnik, ako je netko već proučio što se sve mijenja, slobodno neka napiše :slight_smile:

Novi zakon o PDV-u:
73 18.06.2013 Zakon o porezu na dodanu vrijednost

Novi pravilnik o PDV-u:
79 27.06.2013 Pravilnik o porezu na dodanu vrijednost

Skrećem ti pažnju na ovu temu:

http://www.webmajstori.net/forum/41990-novi-zakon-o-pdv-u

Poglavito na dani link na prijedlog Zakona o PDV-u. Prijedlog je zanimljiviji od samog zakona jer sadrži i tumačenja, što je pjesnik htio reći.

http://www.sabor.hr/fgs.axd?id=23403

[hr][/hr]

Koliko sam ja shvatio, naplata PDV-a ide jednostavno kao backcharge, tj. PDV se navodi, već ga obračunava i plaća primatelj usluge. Međutim, ako količina prometa prema nekoj državi pređe neku svotu koju propisuje ta država, onda je potrebno unajmiti poreznog savjetnika i prijaviti se kao porezni obveznik u toj državi, te početi poslovati prema pravilima te države. To je za poslovanje unutar EU-a.

Za poslovanje van EU-a, treba se registrirati pri carini i dobiti još neki broj (povrh PDV identifikacijskog broja koji je potreban za EU).

[hr][/hr]

Informacije na stranicama PU:

Pretpostavljam da se kroz koji mjesec može očekivati i brošura:


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact