Nekretnine i turizam; Istra, Dalmacija i Slavonija. (Trebate sobu ovog ljeta?) :)


#1

Nekretnine su mi “main” prihodi i da se lijepo živjeti od toga, ali naravno snosi i određene troškove i danas nije lako doći do toga, no ovo se sad odnosi na turizam.
Dolazim iz konentialne Hrvatske gdje su sasvim neke druge vrijednosti. Naša zgrada s 3 stana vrijedi u Slavoniji cca 200 000€ dok gledamo kod nas trenutno u Istri za tu cijenu mogu dobiti ruševinu odnosno za takvu zgradu mi tu treba cca 800 000€. Svi pričaju o turizmu i nekim velikim ciframa i zaradama što je vjerojatno istina za one koji imaju naslijeđa po Istri i koji su prodavali i za gola zemljišta dobivali preko 300-400€ po kvadratu. Te je to postala igra za bogate ljude. Zadnjih par mjeseci smo u potrazi za idealnom nekretninom do 180 000€ s uključenim porezom i susreli smo se s 15-tak agencija, razgledali 70-tak nekretnina,a sve o svemu pričali s još stotinjak ljudi,susjeda,poznanika itd… Dolaze stranice i ostavljaju cifre u gotovinama od nekoliko stotina tisuća eura, a o Rusima da nepričam. Isti stanovi samo jedan ima bočni pogled na more, a drugi direkt pogled razlika u cijeni? 120 000€. Manje više svaki komad zemlje je rasprodan, ako nemate dio u kešu zaboravite da možete kupiti luksuzniji stan jer nitko vam neće prodati.
Jednu top nekretninu na top lokaciji sam izgubio jer se pojavio lik koji je istresao 160 000€ i u roku od 3 dana zaključio posao.
Imam priliku kupiti u luksuznom naselju jedan top komforni stan sa svim luksuzima od podnih grijanja,lifta,terasa s pogledom na more,električne rolete,2 kupaonice, stan 120m2, iznad tebe je direktor moskovske televizije, oko tebi direktori banaka i ostala top elita, cijena čak relativno povoljna odnosno dog sm ose za neke kombinacije sve super, ulazimo malo dublje u cjelu tu priču s njima i ljudi odjednom kažu da će nam prepustiti uz to besplatno svoj vez za broj odnosno jahticu do 17m. Reko ne,ne mi nemamo brod planiram se ovo ljeto kupiti gliser, kad kaže a kako misliš iznamljivati ovdje stan bez broda.
Tako da o turizmu bi se jako puno dalo raspravljati ali uglavnom to je igra koju vode i koju će u buudćnosti voditi stranci. Kad Rus nešto zacrta da kupi on će to i napraviti pa domaći ljudi su im sve rasprodali, djedovinu i očevinu i sad voze aute ali šta njihova djeca. Bit će robovi, plaćat će strancu da dode na svoju djedovinu se odmoriti.
uostalom nemože jedna država živjeti samo od turizma. Trenutna situacija je jako dobra i povoljna, ali pitanje koliko će trajati beneficije za iznajmljivače jer nije normalno da ja u kontinentalnom djelu plaćam veći porez na stan koji rentam u vrijednosti od 200€ dok na moru za zaradu do 30 000€ imaš par tisuća kuna davanja. Drugu nekretninu staviš na ženu i ona ima isto pravo i vi na 60 000€ date državi cca 1000€.
To je odmah vidljivo da nemože dugoročno funkcionirati.

Hrvatska je prekrasna zemlja ne samo zato što sam iz HR nego jedna od najljepših i najpoželjnijih zemalja svijeta. Imamo prekrasno more,bogate šume,plodnu zemlju ali glupe ljude tako da sve ovo iseljavanje je s razlogom. Domaći odlaze,stranci dolaze i u budućnosti ćemo postati samo gosti u našoj djedovini dok će bogati stranci uživati u svim ovim ljepotama.

Vjerojatnost takvog scenarija s obzirom na sadašnju situaciju je 100.01%

@vladowsky

Kao što je mitok znači sve. Ti i ja sad da krećemo u biznis i treba nam 200 000€ koje želimo podignuti u nekoj EU banci (nećemo uzeti za primjer HR). Vjerojatno odnosno sigurno nećemo dobiti bez zaloga odnosno bez toga da ti uzmu sve što si stekao i imaš u životu te ostalih gluposti, a pitanje i onda tj. odgovor je NE. Doći će osoba A koja iz sebe ima izgrađen biznis poznati je investitor i dobit će u danu zalog od nekoliko milijuna eura. To nisu fantazije to su realnosti, a osobno sam svjedočio tome u obitelji s tim da se radilo iznosu od 2+ milijuna eura.

Zaraditi na dionica coca cole, apple,mc donaldsa i bla bla za jednog “običnog” čovjeka s ograničenim ulaganjima baš i neide. Kao što sam napisao mali čovjek ima priliku s malim ljudima i s tim start up-ima i to ti je prilika ako ti se posreći i to ti može donijeti lovu, a kao mali da se kreneš odmah boriti s rogatima, jako jakooo teško.

Šta je teško oko bit coina, kupi jeftinije - prodaj skuplje sve to lijepo zvuči, kao i u svemu zašto nisu svi uspješni u tome.
Mitok je aktivan u tome non stop, a mene je bio zaludi krakotrajno ludilo oko cijele te svoje priče, bacio sam oko i kad sam vidio da itekako treba znanja za to odustao sam iz razloga što neplaniram se tome posvetiti i nije mi toliko zanimljivo.
Moja prilika:
Kupiti za par stotina dolara ove no name valute i nadati se da će jedna od nje postati nešto. A krenuti ulagati u btc s 1000€ i cijediti malo po malo je za mene gubljenje vremena. A ovako se pomiris da si taj novac bacio pa te možda ugodno iznenadi i tih par stotina dolara pretvoris u par $$$$ ili $$ $$$


Dionice i etfovi
#2

Ja to gledam iz malo drugačije perspektive.
Turizam je u Dalmaciji napravio čudo… svi imamo puno posla (gradnja, opremanje, uređivanje…) i svi posao dobro naplaćujemo. Dižu se plaće radnicima doslovno iz mjeseca u mjesec i podiže se životni standard.

Sve zahvaljući turizmu!
Naravno, nadam se da će ova sezona biti barem 30% bolja nego prošla i da će iduće godine ovaj tip koji u St ima 5-6 kuća iduće godine kupiti neku uvalicu i napraviti 3-4 ville (i da cu ih ja opremati namještajem i proizvodima iz mog shopa).

Tu priču o stancima i prodavanju djedovine okači mačku o rep… ove godine sam radio 6-7-8 montaža namještaja u Dioklecijanovoj palači, sve su bili domaći ljudi vlasnici kuća.

Uostalom, šta ima veze ako dođe Rus i kupi tu kuću za 10 000 000€? Ovaj će kupiti stan 2 kvarta dalje i uživati u životu… vjerujem da bi i djedovi bili zadovoljni da je unuk njihovu kućicu prodao za te pare :smiley:


#3

Naravno da ima. Zar jedna država može opstati na temelju jedne gospodarske djelatnosti?
Šta je s preostalih 20 županija? Misliš da svi samo gledaju korist u moru? Hrvatske šume i plodna slavonska tla su itekako zanimljiva. Osijek se u par godina prepolovio, nema ljudi na ulici, a jako veliki novac se ulaže u infrastrukturu okolo Osijeka. Tamo nema života, a bolje je povezan od cijele Dalmacije i Istre zajedno. To nikako nebi nazvao slučajnost.

O tome itekako možemo raspravljati jer imam tamo i neke rodbine i prijatelja koji rade u sezoni. O kojem standardu pričaš? Što rade 10-12-14h dnevno za 7000 kn pa će ljudi reći šuti u Slavoniji si radio za 3000 kn sad ti je dobro. To nije standard to je iskorištavanje.
Zašto u Istri nema dovoljno radnika za ovu sezonu?? Pa baš zbog iskorištavanja radnika i sad kukaju da odlaze van HR. Smjeste ih ko stoku 5 po spavaonicma i to je standard. Ne prijatelju to nije standard. Ako je meni ili tebi dobro u životu i zadovoljni smo i imamo mogućnosti to je naša stvar, ali nemožemo pričati o standardu kad je cijela država i situacija u rasulu.

Itekako ćeš prijatelju vidjeti tu situaciju kako će se odbiti u glavu kad Rus, Slovenac,Austrijanac nebitno bilo tko pokupuje sve u okolici pa ljudi koji su mu prodali kucu za 200 000€ i sjebali u aute, prčmarnicu od stana i ostale sirotinjske luksuze budu jednog dana htjeti kupiti kuću pa cijena bude 600 000€ umjesto 200 000€. Dal se može očekivati po našim standardima da će ti ljudi imati novac ? Neće.

Jugoslavenski narodi su među najbogatijim ljudima svijeta po pitanja nekretnina i to će im oduzeti jer to nikom nije u interesu. Nije nikom u interesu da ti kupiš kuću nego da te strpaju u centar u stanove u te betonske limenke i da šljakaš to im je cilj.
Vani je to odavno tako, sirotinja u gradove,a bogati izvan i tjt.
Nema teorije zavjere samo se osrvni oko sebe i pametan čovjek sve vidi kud ovo vodi. Kao što sam napisao u drugoj timu bogati s razlogom postaju bogati, a siromašni siromašniji :wink:


#4

Usput povijest ti puno toga govori…
Nekad su ljudi iz Dalmacije bili kruha gladni i bili jad i bijeda te dolazili u Slavoniji raditi da bi preživjeli, danas se to događa Slavoniji.

Tako da kuniti se u turizam, a pogotovo kad se dogodi tj već se događa ono što sam napisao gore nema baš toliko smisla. (Kao što sam napisao gore ove godine planiram krenuti s time, ali ulazim u to s pokrićem od rizika koje nije naravno 100% ali bez obzira imam neku sigurnost, a šta će biti od turizma za 5-10 godina to nezna nitko )

Tko ne riskira ne profitira to vrijedi za sve od dionica do nekretninal, ali da bi dns uopće mogao riskirati prvo moraš nešto stvoriti imati neke rezerve.
Jer očekivati nešto od rada,a neimati za to da poguraš je u krajnjem slučaju neodgovorno i neozbiljno.


#5

Ako te zanima kuća na otoku pokraj Splita, nije prvi red do mora ali blizu je, vidi se more, naravno, dominira valom, javi mi se na PP. :blush:


#6

To više nije jedna djelatnost. Od jedne je počelo, jedna je pokrenula… trenutno se u široj okolici Splita radi na sve strane. Tko ima znanje bilo kojem poslu, može od njega živjet ko bubreg u loju.

Ja bi to nazvao HDZSDP… tko im je kriv što ne žele promjene? U Slavoniji se očito super živi.
U St je također HDZ na vlasti, ali naša situacija je takva da je ni RH političari ne mogu sje*ati.
Ja se konstantno oglašavam po Slavoniji u vezi potrage za radnom snagom… nitko ne želi doći na plaću veću od RH prosjeka + kuća + okućnica!!!
Nemojmo se zavaravati…

Završio sam Hotelijersko-turističku školu i povremeno se čujem s kolegama koji su u businessu i ostali nakon srednje. Ne možeš ni zamisliti kolike plaće imaju.
A što ljudi misle, da će prati suđe ili guliti krumpire za plaću od 15 000kn?
Neka se školuju, pre(do)kvalificiraju pa će imati plaću doslovno koliku god pitaju.

… evo moram ići raditi pa ne mogu dalje tipkati.
Nemoj da ti komentari na facebooku budu mjerilo nas poslodavaca. Moji glavni meštri u firmi imaju veću satnicu nego ja i moj brat… samo što ja i on radimo više sati dnevno nego oni.
Moj prijatelj iz srednje radi na St rivi kao konobar i ima plaću 2 000€ + bakšiš dijeli sa svim ostalim zaposlenicima.

Najlakše je reći da plaće ne valjaju i živjeti od socijalne pomoći…


#7

Hvala na ponudi ali tražimo neštu u Istri iz razloga što tu živimo pa da nam je sve tu blizu tako da i sami možemo uživati u tome :slight_smile:

Sad već pričamo i bajke. Super promocija ali budemo i realni po tom pitanju.

Preplitko gledaš. Prvo i osnovno slavonija je za razliku od ostatka Hrvatske pa tako i St podnijela skoro pa sav teret rata i normalno da se to osjeti. Uđi u Vu i osjetit ćeš iste sekundu posljedice toga. Sav novac se slao za Zg i pokradena je u potpunosti. Misliš da mali ljudi mogu voditi riječ i da demokracija postoji, HDZ,SDP, Sinčić,Pernat, HDSSB umirovljenici pa nemoj se zavaravati to su priče za narod i jadnike…

Izvini prijatelju takve kuće kakve na moru koštaju pola milijuna eura i više ima svaki seljak u slavoniji, misliš da je lako ostaviti im ženu i djecu i otici sljakati i biti u zajednickom smjestaju s jednom kupaonicom, a kuci ih ima 2 samo za sebe.

Slažem se to nikako nije opcija i protiv toga sam.


#8

dobro veli onaj bakic sam su nekretnine na pameti… ja o dionicama a vi na turizam haha…

ajd da kazem i na tu temu…
stari mi je radil ko sef recepcije u porecu a poslje i svirao po terasama, isam sam bio godinama ko klinac s njim… velika je razlika turizma istra i dubrovnik i dalmacija…kad vidite postotke love koji zaradjuje istra a koji ostatak obale sve je jasno…nit infrastrukture nit znanja ni brige za personal… ajd sad se malo situacija mjenja u vecim dalmatinskim gradovima…da ne govorim o trajanju sezone…

gledam svaki dan vikse na njuskalu i ponuda je da te glava zaboli…
pod luksuzom ekipa nudi za 2k i vise eur po kvadratu a luksuza nigdje… zgrada peti red do mora okolis nikakav… da ne velim za druge rupe i suterene i garaze… ne vidim da se bas prodaju brzo

nasa opsjednutost djedovinom i apartmanima je dovela do tog da se rusevine u siprazju prodaju ko starine u prirodi za basnoslovne cifre… ok to kupe stranci i preurede u prvu klasu…al ponuda daleko potrazuje potraznju…rado bi kupio neki plac uz more i stavil mobilnu kucicu al ne to je protuzakonito… osim ak ne platis par domjenaka lokalnim politicarima pa ti legaliziraju…

nema veze kaj imamo 1000 km obale …za obicni plac u prvom redu s mobilnom kucicom traze 200k…pa ko je lud nek kupi…

bitno da su si penzioneri legalizirani sve kaj su od 50tih ilegalno gradili… sad bi rado prodali to za 100put vise…
al nekak mi se cini da ce sve vise tog zjapit prazno…a i porez na nekretnine kad dojde ce snizit cjene…

do tad dionice i etfovi su daleko bolje za ulaganje… poogotovo ak pocnes mlad…naravno to podrazumjeva neka stabilna primanja koja mnogi nemaju…


#9

Slažem se u potpunosti. Luksuzom smatraju zgradu koja nema vlagu i koja je rađena u novom tisučljeću.

I s time se slažem. Pogotovo ako ti je stari radio kao Šef recepcije u Poreču znaš sve. Poreč i Rovinj su destinacije za sebe po turizmu i nikako nemožeš uspoređivati ih se dalmacijom. Nemaju ni znanja, ni neku extra uslugu ma nemaju ništa ali kako oni to vrte to je već magija i to nije pretjerivanje. Pogledaj cijene nekretnica samo istra i dalmacija i vrijednosti su jako različite.

Točno.


#10

Nisu to bajke, vjeruj mi. Brat i ja pokušavamo naći nekog tko bi nam napravio nadstrešnicu na terasi… cijene izrade su basnoslovne, i čeka se ugl do iza ljeta. Susjed gradi novu kuću… muke su to za pronaći stručnjaka za struju, vodu itd. (sve tek iza ljeta).

Nije riječ o obali, riječ je o selu i kućama ljudi koji žive po bijelom svijetu koje bi smo mi iznajmili i dali ljudima na korištenje.
Ponuda glasi: U selu postoji osnovna škola, ambulanta, pošta, kafići i sve što bi Vam trebalo za “normalan” obiteljski život (pozivamo ljude da sa sobom povedu cijelu svoju obitelj). Na korištenje dobijete i okućnicu koju slobodno možete obrađivati i baviti se poljoprivredom.
Odaziv: 0 ?!?!

Stvar je u tom da se ljudima sa prodajom ne žuri niti im je prodaja nešto obvezno. Ljudi dobro zarađuju od tih kuća (pogledajte malo zauzetost tih kuća na bookingu i sličnim serverisima) i postavljene cijene su one koje čekaju Ruse.
Zašto bi ja, ako mi nešto donosi 100 000 kn u sezoni, to prodavao za 100 000€?

Sezona je bolja 30-50% nego prošle godine… ako nas Amerika ne sje*e (vratimo se na njihove šugave dionice i eftove), dogodine u ovo vrijeme će se dalmacija kupati u novcu!


#11

haha pa nisu ni rusi ludi da kupuju makarsta… ovi kaj su kupili top stvari svaka cast…vile i prvi red i to… al neki bezze bankari mozda se i zadovolje 5tim redom haha…al sto velis treba uzivat dok traje ak ti donosi tolko…neznam ko to placa aj ajd…100k po sezoni znaci cca 1111kn dnevno ak gledamo neka 3 top mjeseca…prosjecna mobilna kucica u kampu prvi red do mora u top sezoni je otprilike tu negdje… a komfor je daleko od apartmana ua 3katu peti red…nema sanse da tu cjenu platim za 5 red u pripizdini

gledal sam malo na istraimobilien dost su povoljnije cjene placeva i malih app neg u dalm…moze se nac nekaj cak i za nas sirote slavonce…


#12

U St sezona počinje već u 3. mj i traje sve do 10. mj. Trenutno je grad krcat ljudima, a ludnica tek počinje… sve više se priča o ogromnim ulaganjima koji će sezonu još i produžiti te ponudu učiniti kud i kamo kvalitetnijom. Kad ljudi namirišu novac i kad vide da se može… onda svatko želi raditi tako da ja vjerujem (ako nas ne sje*bu Ameri) da će Dalmacija samo nastaviti sa rastom.
Vjerujem i da ćemo iduće godine (ako nas ne sjebu Ameri) bez problema vraćati ljude koji su otišli u Njemačku jer ćemo biti konkurentni sa plaćama.
Samo da taj cijeli zalet još i politika osjeti i da nam da malo vjetra u leđa…

Veliko je pitanje do kada će to trajati, ali u što danas možeš biti siguran?


#13

To je smisao biznisa da osiguras da traje…bio sam proslog ljeta u resniku i malo se vozal biciklom do poljuda i ciova…samo jedna rijec tu postoji a to je kaos… u svakom pogledu… jbte gorilo vam je sve pred nosom gledali smo sa terase…ak ne poslozite infrastrukturu i organizaciju kak treba bice zivi uzas i malotko ce se vracat…men je super jer je dobra travarica hehe…sad svi misle da ce zbog ultre i ekstra turista kaj neidu dalje zbog terorista za par godina namlatit hrpu para…kaj da se neki ludjak raznese na rivi… mos se pozdravit sa turizmom prek noci…ak se to nedajboze dogodi najlakse ce bit okrivit amere…


#14

Split je prepun zadovoljnih turista koji se smiju i govore kako smo super ljudi, kako nam je hrana dobra, cijene sasvim uredu, a more nebeski plavo i čisto.
Taj kaos se dogodio zbog prevelike potražnje koja se odjednom dogodila nakon 1. Ultre.
Dođeš li ove godine, vidjet ćeš ponovno još veću hrpu ljudi i uređeniji okoliš i infrastrukturu.
Uređuje se Žnjan, uređuje se Poljud, Lučica… ma sve se uređuje, sve ide naprijed.
Ponavljam, ove godine je predsezona bolja za 30% u St, u Kaštelima i Solinu za 50%.
Ove godine vidim da je svako drugi apartman kupio 2 bicikla, neki su kupili čak i električne skutere.
Ljudi kupuju kombije kojima voze svoje goste gdje ovima padne na pamet…
Sve navedeno i još puno toga je upravo nastojanje da se biznis održi, zadrži, unaprijedi i osigura.

Koliko god loših stvari bilo, boljih je trenutno puno više.

Što se tiče bombe… ove godine će u St, iz pouzdanih izvora znam, broj policajaca biti povećan za 300 ljudi.
Puno se radi na sigurnosti, navodno se ima i tajne službe koje su zadužene samo za to da se tako nešto ne bi dogodilo.

No, tako što se uvijek može dogoditi… to je jednostavno rizik poslovanja.


#15

i to je super fakat nekaj se radi nije sve crnilo… treba to prosirit i na kastele i dalje…da se mene pita bio bi svaki otok rezerviran za jednu populaciju os gejeve os mormone os seike os radnicku klasu…nas turizam moze biti daleko vise neg sad… primjer tog se vidi sad u baranji kaj ima hrpu opgova i raste posjeta…neka nisha je tu jako bitna men se cini…kolko god ekipa brijala da je lose daleko je bolje neg prije 20-30 god sve…


#16

Basnoslovne? Pa koliko košta život na moru? U Puli ćeš ako uspiješ iznjamiti stan za tročlanu obitelj plaćati minimalno 3000kn + režije (pod uvjetom da uspiješ naći, a onda kad nađeš reći će ti da možeš biti do 1.6 i seli van na ulicu.) pogledaj cijene na tržnici, kafići,restorani? Pa zar netko tko se nebavi turizmom netreba svom djetetu priuštiti pristojan smještaj, svježe voće i povrće, odvesti ga na sadržaje na vodi,igraonice i igračke?
Jel čovjek treba biti sretan da šljaka od ujuto do navečer da bi platio stan,smještaj i hranu?

Svaka čast tebi i tvojoj obitelji. Iskrene čestitike i da je više poslodavava poput vas, ali ljudi su previše puta izvaljani i prevaraeni da bi vise ikome vjerovali.

Oćeš reći da je pametan onaj tko se rodio u Dubrovniku,Splitu i Poreču i renta svoju kuću za 200-400+€ po danu, dok onaj tko se rodio u Lici ili nekoj vuko*** i ima istu kuću nemože za nju dobiti 20 000€ a ne da moze za nju išta zaraditi osim što ima svaki dan troškova održavanja,režija i ostalo.

Kod mojih u jednom gradiću u slavoniji je prodana kuća od 8 soba, 3 kupanice ukupne kvadrature preko 300m2 + bazen i sređena okućnica od 500m2 za bijednih 40 000€ dok ja za te novce nemogu kupiti plac?
A do prije 20 godina ta kuća je bila vrijednost veća nego na moru.

Hoće kupati će se u novcu, samo tko? nih 2-3%

Makaraska,Vodice sve su to destinacije za sirotinju tu necu ni komentirati. Jadransku sam obalu prošao skoro pa cijelu i pogledaj samo kvalitetu gostiju tamo i u Poreču kojeg si spomenuo… Nebo i zemlja! Slažem se opet s tobom :smiley:

Ultra će brzo postati fijasko jer su mislili tromjesečnu plaću zaraditi s iznajmljivanjem garaža i šupa.


#17

kupi u neumu hahahahah

neum procvjetao zato što je u bosni, pa svi iz bih dolaze u neum jer je naš

da je pripao hrvatskoj ne bi dolazili u ovolikom broju kao sad hahahaha


#18

Tako je. Može bolje i hoće bolje. Ništa se ne može napraviti preko noći.
Ljudi prvo moraju zaraditi lovu da bi s tom lovom uzeli koncesiju na neki pusti otok i od njega napravili raj za homoseksualce ili nešto slično tom.
Najteže je početi… a taj dio smo već odradili.
Koliko ja god mrzio to… Split lani nije gorio bezveze. Vidjet ćeš za 10ak-15 godina zašto je Split gorio.

Zamisli da si prošle godine u svom apartmanu za 4 noćenja tijekom ultre ekipi od 5 Sveđana naplatio smještaj 2000€.
2 000€ je njima smiješan iznos jer njih 5 u prosjeku taj iznos kući zarade za tjedan dana ili manje.
Pomogao si im da dođu do Poljuda, pijane si ih vraćao nazad u apartman itd.
Na kraju su ti se oni zahvalili, rekli kako im je bilo predobro i ostavili su ti ocjenu 10/10 na bookingu.
Budi iskren pa mi reci bi li ti iduće godine isti taj apartman naplaćivao 2000€ ili bi možda podigao cijenu na 2500€?

Ako so digao cijenu na 3000€ pa nisi rezervirao još u 1. mjesecu, u 6. mjesecu je vratiš na 2000€ i to je to.
Pogledaj na kalendaru kad je ultra, zatim uđi ba booking i vidi možeš li naći apartman… to će ti reći sve.
I ne, razlog nije taj što u St nema smještaja. Razlog je taj što ga nema dovoljno!


#19

Zašto bi tražio radnike po Slavoniji kad su oni skupi, lijeni i nerealni.
Split je grad od cca 180 000 stanovnika, vrijedni ljudi sve i nije moguće da se svi bave turizmom tako da što oni nežele raditi i prihvatiti te poslove kod svoje kuće?

To što ide trenutno neznači da će tako opstati


#20

Mi nismo firma u St. Tamo najviše radimo, ali smo sješteni na selu nekih 60 km od Splita.
U Splitu rade svi koje žele raditi i tu je gotovo pa nemoguće naći dobrog radnika koji bi prešao raditi kod nas.
Još jedna stvar je kodeks kojeg se mi i naši konkurenti stvarno pridržavamo koliko se god može … nema otimanja radnika.
A realno reci, tko bi iz St došao na 60 km udaljeno selo za sličnu plaću?