Niche website - pitanja početnika

Lijep pozdrav.

Odlučio sam krenuti s izradom web stranice. Našao sam područje koje me zanima i o kojem nešto znam, a o kojem bi također htio i više naučiti. Prilikom odabira to mi je bio glavni kriterij. Tema je dosta široka pa pretpostavljam da će u njoj ima termina s većom i manjom konkurencijom u pretraživanju.

Podignuo sam novu temu u kojoj bi vas s vremena na vrijeme volio pitati i zamoliti za pomoć ako negdje zapnem.

Moje prvo pitanje je: ako je niša široka (recimo da je san), ima li razlike ako krenem sa stranicom dio po dio pa ju kroz vrijeme širim. Npr. počnem s jednom uskom temom i napravim recimo 10 članaka o njoj, pa zatim krenem na drugu i tako širim site… Recimo da želim imati 3-4 glavna silosa u meniju, ima li razlike ako krenem s jednim pa s vremenom uvodim ostale ili bi bilo bolje označiti discourage search engines from indexing this site sve dok stranica ne bude uredno popunjena sa svim silosima.

Nastavno na to pitanje, ako je u redu krenuti područje po područje, znači li to da nakon svakog novog uvedenog novog područja moram googleu slati site map?

Recimo, napravim silos 1 (tema je san), npr. Madraci, i u njemu u podmeniju imam obrađene 4 teme, i ako tu pošaljem site map, da li kada otvorim 5. temu moram ponovo slati site map i da li ga moram slati kada otvorim silos 2 npr jastuci?

Hvala.

Ja bih isao dio po dio i polako sirio te sve odmah drzao indeksirano i ne bih trosio vrijeme na taj dio. Cak i ako je nesto plitko napisano ostavim pa unaprijedim kasnije.

Licno Sitemap saljem za sve sto imam na sajtu, a da hocu da bude indeksirano i korisno je korisnicima. Stavis neki plugin za sitemap i zaboravis na taj dio.

Ako koristis Wordpress Yoast ti automatski pravi sitemap, a mozes iskoristiti i neki poseban plugin za to.

Mislim da neces imati neku stetu od Gugla ako ti sajt raste organski, malo po malo. Sa sitemap se ne bih zamlacivala. Yoast radi to za tebe

ok, hvala i tebi na odgovoru. tak će sigurno i biti. nema druge nego da sadržaj dodajem kako nastaje i tako proširujem sajt. za sad još nisam krenuo uređivati stranicu jer sam trenutno okrenut pisanju tekstova. ideja mi je da imam barem 2-3 članaka iz 3 glavne rubrike pa ću onda krenut s uređivanjem.

nego, imam novo pitanje. budući da nisam predugo u ovome, ne znam kako najbolje odraditi pripremu za pisanje članaka. dosta toolova koji se provlače kroz tutorijale se naplaćuju, pa sam krenuo koristiti samo one besplatne. zanima me da li je dovoljna priprema za pisanje članaka to što odem na uber suggest od neil patela i tamo kucam ključne riječi dok ne dobijem neki pojam koji ima recimo >800 mjesečnih pretraživanja, a da ima seo difficulty što manji. pokušavam se ne zamarati sa domain scoreom jer gotovo sve top stranice to imaju relativno visoko.

jel to ok način za odluku o čemu bi pisao tekstove ili se može taj proces još nečim naopuniti?

hvala.

To je onda keyword research, a ne priprema za pisanje clanaka.

Ja recimo za keyword research koristim Keywords Everywhere, zatim to njegovo provjerim u Google Keyword Planneru (KE koristi KP brojke ali ne bas azurne i ima dosta rupa, nema brojki za kljucnu rijec, a ona ima pretrage) i Google Trendsu (sezonske promjene upratis, plus mozes ocijeniti i traffic ako imas neku poznatu frazu za koju znas da ima saobracaja). Koristio sam nekad i Semrush i Ahrefs od kojih su oba korisni pogotovu kad trebas neki sajt koji ti je konkurencija istraziti i vidjeti sta mu rangira odakle dolazi posjeta i slicno. Medjutim oba alata nisu jeftina pa ih ne uzimam na duze. Imas onih grupnih kupovina za kupiti jeftinije.

Kod svakog je taj proces malo drugaciji i varira. Npr jedan od laksih nacina je da kad naletis na uspjesan sajt, a ne bas dobar, da njega analiziras i napravis slicno ali bolje. Znam lika koji to sve po osjecaju radi i vrlo rijetko ofula.

Sto se tice pripreme planiranja clanaka, tu moras upoznati dobro temu o kojoj se pise i staviti se u ulogu posjetioca i sta on trazi, jos bolje ako si licno povezan sa temom znaci interesantna ti… Po mogucnosti napisati sam jedan ili vise clanaka sa cijim formatom, podnaslovima i sekcijama ces biti zadovoljan. Onda kad unajmljujes novinara ako su svi clanci na sajtu na taj fazon to mu dajes kao uzorak po kojem treba da pise.

1 Like