Otvaranje Firme/Obrta

Pozdrav forumaši :smiley:

Odlučio sam okusiti sreću u ovoj našoj zemlji. Ja i poslovni partner planiramo otvorit firmu ili obrt (Agencija za marketing) i imam nekoliko pitanja.

Da li ja kao osnivač firme/obrta trebam imati nekakav certifikat da sam položio to i to kako bih mogao otvoriti ovakav tip firme/obrta?

Da li možda netko zna ili je prije koristio firme za marketing pa mi može poslati njihove ponude/cjenike kako bih vidio njihov princip rada da se znamo organizirat.

Toliko od mene. Hvala unaprijed.

Jedino sto znam kad otvaras tamo navedi da se tvoja firma bavim svim i svacim ne samo marketinogm, napisi ama bas sve sto bi ti mozda palo napamet radit u zivotu, osobno bi uvrstio i kopanje kanala, pa nek se nadje… navodno je to jako vazno u buducnosti ako odlucis nesto raditi drugo s tom firmom a to nije izlistano onda to dodavanje je jako skupo, no ovi koji su otvorili firme ce znati vise toga za reci.

Otvoriti firmu moze svatko, mislim da obrazovanje nije bitno…

Ne kreci u posao ako nemas barem 10 000 € u backup-u na hrpi za prvih 6 mjeseci ili veceg klijenta…

2 Likeova

odnosno radi na crno tako dugo dok ne zaradis dovoljno da ovim uhljebima platis harac.

2 Likeova

Za obrt moraš imati zanimanje za to, neki papir.
Za d.o.o. ne trebas nikakve papire, certifikat. Otvorio tvrtku, stavis sve moguće djelatnosti za koje mislis da ćeš ih možda trebat i radis.

Ne treba ako je slobodni obrt tj. ako bas za tu djelatnost nije propisana strucna sprema.

1 Like

Za marketing ti ne treba nikakav papir za obrt. To su “slobodna” zanimanja ili tako nesto. Za strucne (automehanika, ugostiteljstvo…) moras imati majstorski ispit.

Pausalni obrt ti je dobra opcija za pocetak, samo ti je pitanje s kime mislis raditi neki smatraju obrt (i jdoo) nedovoljno ozbiljnim.

1 Like

Od ponedjeljka ja krecem u otvaranje pausalnog obrta, pa cu imati vise informacija oko svega drugi tjedan😀

Ako vec imas stalan priljev novca (do 300000 kn godisnje) i trazis nacin da ih “legaliziras” pausalni obrt je najbolji jer je daleko najjeftiniji za to, ako mislis ozbiljno raditi, svakako doo.

1 Like

Bio bih ti zahvalan kad bi mi pruzio neke osnovne informacije :smiley:

Ovo je napisano 2017-te, ali je relevantno i danas:
https://www.reddit.com/r/croatia/comments/6c2qsb/paušalni_obrt_tutorial/

Razlika za ovu godinu je sto doprinosi ne iznose 1151kn nego 40ak kuna vise, i dodan je novi porezni razred (od 230k kn do 300k kn).

Nedavno sam bas otvarao pa imam friska iskustva. Ako imas konkretnih pitanja, pucaj pa ti odgovorim.

Ako će primarna djelatnost biti agencija za marketing, onda preporučam registraciju firme, djeluje ozbiljnije. Eto, samo to…

1 Like

Moj savjet je da na pocetku bolje otvoriti Obrt iz razloga sto na prvih 20 000kn dohotka ne placas porez. Ukoliko ti se zarada poveca tada sljedece godine otvoris doo. Takve stvari ce ti najbolje objasniti knjigovoda sa iskustvom. Ukoliko ce ti primaran kupac biti pravna osoba tada trebas razmislit dali ti je bolje ulazit u PDV jer ces u suprotnom morati nuditi jeftinije svoje usluge posto im se nece odbijati PDV.
Sa pausalnim Obrtom nemam iskustva. Velika su davanja i zastedi prije otvaranja i naravno napravi dobar plan, proanliziraj konkorenciju :slight_smile: sretno. lp

1 Like

Je li netko otvarao obrt tko se bavi affiliate marketingom? Pretpostavljam da bi se to trebalo moć pošto to spada pod marketing, a marketing se može u paušalnom obrtu radit. Samo ne znam kakva je situacija s tim da trebaš izdavat račune, a ne možeš baš Amazonu i ostalim affiliate programima izdat račun. Ili možeš samo izdat račun za svoju evidenciju i nikome ga ne poslat možda.

gdje promovišeš amazon?

Zašto ti treba račun kada ti ništa ne prodaješ, samo reklamiraš proizvod?

Jer po zakonu, kod paušalnog obrta trebaš izdati račun za ono za što primiš pare.

Amazon promoviram na svojoj web stranici.

Evo vrlo detaljan vodič za otvaranje paušalnog obrta i sve vezano uz paušalni obrt:

Paušalni obrt je po meni najbolji odabir u početku jer nema puno papirologije, davanja državi su relativno mala, a i možeš podizati pare kako želiš :wink:

1 Like

Otvorio pausalni obrt, mislio da sam povuko boga za bradu nakon sto sam rjesio svu papirologiju i dobio sredstva od hzza. Sve tete na salterima me ohrabrivale, moze se to, sve je to super… dok nisam napravio par prvih racuna i shvatio koliko je to sve zapravo nedoradjeno, nazalost kao i sve drugo u ovoj nasoj maloj zemlji.

Pausalci su obvezni za svaku uplatu izdavati racun, no pitanje je kako izdati racun npr Amazonu ili Upworku? Netko je to vec gore spomenuo te je postavio isto pitanje koje sam i ja postavio u PU - jel to ja mogu samo za svoju evidenciju? Kako god meni pase - tako su mi rekle. Sta sad da ja s tim odgovorom radim… nemam blage.

Nadalje, PayPal uzima withdrawal fees isto kao i Upwork and co, te se iznosi navedeni u KPR obrascu te samim racunimai nikada nece poklapati sa novcima koji zapravo sjedaju na ziro racun od obrta. Pitah ih kako se to da napraviti u skladu sa zakonom? Rekose da ne znaju te da se obratim nekom strucnom racunovodji.

Takodjer, postoje i zavrzlame oko PDV ID broja te onih napomena u racunima koje smo duzni navesti ukoliko poslujemo sa drzavama clanicama EU, ali isto tako i sa svim trecim zemljama kao npr SAD. Postavih i to pitanje ali dobih odgovor - ukoliko te netko iz PU odluci provjeravati, bez obzira koliko si pazljiv i trudis se sve legalno napraviti, nac ce ti gresku i naplatit paprenu kaznu.

Ni to nije sve - iako mi pausalci nismo u sustavu PDVa, tretiramo se kao da jesmo i duzni smo mjesecno predavati PDV i ZP obrasce ukoliko poslujemo van granica lijepe nase . Neki vele prazne, neki vele da se moraju uredno popuniti… Neki pak vele da ne znaju…

I kog onda psovati kad nam svima sjednu kazne od 2.000 do 200k kuna?!

Moje iskustvo sa otvaranjem pausalnog obrta - definitivno najlaksa i najeftinija legalna solucija u pocetku… Ali nije nimalo jednostavna kakvom se mnogima cini. Drzim se i dalje zlatnog pravila - ajmo posteno pa ko kog prvi prevari…

Cheers!

2 Likeova

u bih samostalni preduzetnik je oslobođen fiskalizacije ako posluje sa inostranstvom … mislim da sam na ovom forumu to saznao … preseli se :smiley:

1 Like