Otvaranje jdoo za web

Pozdrav. Već duže vrijeme se bavim web dizajnom, i odlučio sam potpuno legalno obavljati tu djelatnost.
E sada, pošto sam potpuno nov u poduzetništvu zanima me sve u vezi otvaranja jednostavnog društva sa ograničenom odgovornošću. Otvorio bi takav oblik posla, samo nisam upoznat s detaljima.
Također me zanima da li sam obavezan uvesti fiskalizaciju, sve u vezi računa itd.
Ako netko ima odgovor na neko moje pitanje, puno će mi pomoći.

Hmm otvarat firmu se po meni neisplati imas nacin freelance to je puno bolje

Kod nekih je bitno da im se izda račun, pa kako bi to riješili? Bitno mi je da kada nađem nekoga da izradim web stranicu, da mogu izdati račun i sve legalno. Također ne znam da li se može takav jdoo specijalizirati i za više poslova, npr. izrada web-a i održavanje računala?
Mislim da ovo nisu neki preveliki troškovi za takvu firmu ili?

Ha neznam pokušaj al moraš se plasirati na strano tržište jer u hrv. nejde nikako izrada web stranica. Sve firme koje trebaju web i sve oko stranica to uzmu kod neke poznate Brand web dizajn firme. Tako da neznam jako je teško uspit. Al i ak nađes poso to je tipa aj za neku sitnu lovu ili za besplatno napravi.

Ok, hvala na odgovoru. Ima još netko kakvo iskustvo s ovime?

budeš li slušao forumaše sigurno nećeš otvoriti, za takva pitanja se najbolje obratiti budućem knjigovođi koji će ti dati točne odgovore, a na tebi je da riskiraš i razmišljaš da li ćeš imati dovoljno posla za plaću, doprinose i sve troškove.

1 Like

Imaš tu nešto:
http://www.webmajstori.net/forum/41955-hzz-subvencije-za-samozaposljavanje-udruzivanje

Ne znam koji te konkretno stvari zanimaju, pa ako možeš konkretniji biti.

Što se tiče fiskalizacije nije potrebno uvoditi fiskalizaciju do onog trena dok ne budeš naplatio nešto u gotovini, a s obzirom da će ti klijenti biti većinom tvrtke onda nećeš niti trebati fiskalizaciju, ali račun treba biti fiskaliziran, a to je ono izgled i brojanje računa: znači račun 1-1-1, 2-1-1, 3-1-1, 4-1-1 itd., a ako baš budeš i trebao nešto naplatiti u gotovini onda lijepo uzmeš pare i podatke od te osobe, ispuniš opću uplatnicu i odeš na banku ili poštu i uplatiš te pare u ime osobe od koje si uzeo gotovinu.

U svakom slučaju podržavam svesrdno tvoju odlučnost da se uključiš u poduzetništvo i ne bih ti preporučivao kao neki ovdje da freelanceaš i tave stvari. Smao upornost, volja i želja i udaraj. Problem je u tome da sve više i više i domaćih i stranih firmi traži računi i ne prolaze više fore ja sam freelancer i sl., a ako nemaš firmu, obrt onda si u banani.

Pozdrav i sretno.

Meni su trenutni mjesečni troškovi za knjigovođu i plaću cca 5100 kuna. Eto pa da se ima neka orijentacija. Na firmu nemam ništa, niti domene, niti hosting, niti mobitele, niti telefone. Znači čisto plaća i knjigovođa, plaća je na 4.400 kuna brutto1. Brutto2 izađe cca. 4800 mjesečno, a knjigovođa je 300 + PDV

Koliko sam upoznat, kod j.d.o.o.-a je specifičnost to što direktor mora biti i zaposlen u tom poduzeću. To ti je onda slično kao i kod obrta problematična opcija pošto si moraš plaćati plaću i davanja (možda kod obrta makar ne moraš plaćati plaću, ne znam). Kod d.o.o.-a je zgodno što direktor ne mora biti zaposlen u tom poduzeću (iako mora biti zaposlen negdje). Troškovi firme (jednom kada je otvorena) nisu preveliki, ali troškovi plaće nisu mali.

Imaš u stickyju link na debelu temu na legalisu sve vezano uz obrt. A vjerojatno se može pronaći i diskusija uz novi j.d.o.o. Također piči na stranice ministarstva poduzetništva i obrta, HKG, obrtničke komore i investiraj svoje vrijeme u istraživanje.

Fiskalizaciju moraš raditi samo ako izdaješ račune za gotovinu, što kod poslovanja firma-firma nikada nije slučaj osim ako ne bi primio nekakav polog na ruke, što jednostavno nećeš.

Trgovačko se društvo nema što “specijalizirati”. Ti si trgovac i možeš trgovati čime god želiš osim u onih par djelatnosti koje su ograničene (poput trgovine oružjem) ili ako se baviš poslovima koji zahtjevaju zapošljavanje osoba s odgovarajućim kvalifikacijama ili državnim ispitima (poput licenca kakve imaju liječnici, farmaceuti, arhitekti, građevinski inžinjeri ili obrtnica u nizu zanata i sl.). No, trgovačko društvo kao takvo se samo klasificira zbog statističkih potreba DZS-a (klasificiranje po NKD-u). Ovdje možeš biti klasificiran u više skupina, a glavna bi ti trebala biti neka kojom se najviše baviš, tj. u kojoj najviše prihoduješ, što se mijenja ovisno o tome (iako sumnjam da to itko točno radi).

Kao što ti je rečeno, ništa niti nemoj započinjati bez knjigovođe.

I kao što je rečeno - ako ti imaš tek tu i tamo koji web, a želio bi izdavati račun, možda ti je najbolje kontaktirati poduzeća iz te branše i nuditi im da radiš za njih kao vanjski suradnik uz mogućnost da tu i tamo ti dovedeš klijenta, tako ćeš dobiti “bazu” kroz koju ćeš moći legalno raditi, jer će oni izdavati račune, a s tobom sklapati ugovor o autorskom djelu, što će biti najpovoljnija opcija i za tebe, pretpostavljam. Uostalom, to će ti biti dobra vježba kao poduzetniku – kako da se prodaš.

[quote=“CreatifCode”]Brutto2 izađe cca. 4800 mjesečno[/quote]Je li to trenutni minimalac? Koliki je neto minimalac trenutno (s obzirom bruto ovisi o koječemu poput prireza, koeficijenta i sl.) - ovisi li neto miminalac o županiji?

Nije, pa minimalac je koliko ja znam 2800 brutto, ali ovo je bio uvjet HZZa radi poticaja za samozapošljavanje.

Da bio dobio poticaj trebaš imati 3249 netto što je oko 4909,02 brutto

Ja sam dobio poticaje za samozapošljavanje i otvorio obrt na paušalno plaćanje.

Troškovi godišnji su ti cca 16000kn (1054 zdr + mir. mjesečno i 1600kn god. paušalnog poreza.)

Imaš knjigu prometa koju si sam vodiš, najbolje ako znaš studenta ekonomije, ak ne onda računovodstveni servis.

Ne isplaćuješ si plaću, već slobodno podižeš sa poslovnog računa.

Pričaš o brutto2 što je ukupni toršak poslodavca, a bruto1, na koji sam prijavljen, ti je 4.261,31

mislim da je brutto 2 cca 3300 ili 3400

[quote=“tommyg”]Kod nekih je bitno da im se izda račun, pa kako bi to riješili? Bitno mi je da kada nađem nekoga da izradim web stranicu, da mogu izdati račun i sve legalno. Također ne znam da li se može takav jdoo specijalizirati i za više poslova, npr. izrada web-a i održavanje računala?
Mislim da ovo nisu neki preveliki troškovi za takvu firmu ili?[/quote]

Upiši što više djelatnosti možeš u početku jer tko zna kakve ćeš ideje dobiti za posao jednom kad imaš tvrtku. Ništa se u početku ne doplaćuje, a kasnije se doplaćuje poprilično. (registracija novih djelatnosti)

Ne znam, ak se dobro sjećam to nije uvjet, ali to sam detaljnije pročavao tek kada se pokrenula ta priča o jdoo pa možda nisam u pravu…

[quote=“maydayy”]

Ne isplaćuješ si plaću, već slobodno podižeš sa poslovnog računa.[/quote]

Kak misliš da si dižeš sa poslovnog računa ? Obrtnik si isplačuje akontaciju dohotka. Ovo što podižeš sa računa prikazuješ kroz troškove ili ?

Ne, ti kao obrtnik slobodno podižeš gotovinu sa žiro računa, nemoraš ju pravdati kao u d.o.o.

Pozdrav,
Evo i ja bi trebao legalizirati svoju web djelatnost, jer sve više klijenata traži račun, a i dosadilo mi je poslove obavljati za siću. Prvi „pick“ mi je jdoo.
Gledao sam poticaje za samozapošljavanje u HZZ-u i čine mi se neisplativi, jer bi morao se prijaviti na punu plaću koja iznosi > 8000 kn bruto mjesečno (96 000 kn godišnje), a iznos potpore je oko 35 000 kn, što mi nije dovoljno ni za pola godine poslovanja. Nekako mi se čini isplativije se prijaviti na minimalac.
Sad imam par pitanja za ove koji su nedavno krenuli u sličnu avanturu:

  • Da li se posao može obavljati kod kuće? Pretpostavljam da može, no da li je potrebno imati odvojeno brojilo za struju ili neke slične uvjete?
  • Da li je potrebno platiti procjenu opasnosti pri radu s računalima?