Ovisnost o kocki - iskustva

Pozdrav,

jeste li se susreli iz svog kruga sa nekim ovisnikom o kocki?
Ja nekidan saznao da mi je bratić debelo zaglavio. :confused:

Nekad je to bio poluproblem dok je bio mlađi i iako je već tada napravio sranja smatrao sam da je to iza njega. Već 4 god je obiteljski čovjek i nije bilo nikakvih pritužbi i svi smo smatrali da je sve ok.
Što je očito katastrofalna odluka ne budno motriti osobu koja je imala ranije problem sa kockom.

Sada smo saznali da je pola svoje plaće kreditom zadužio na budućih 7g + da je ženu opljačkao za nekih 50 000kn i tu je izletio na ulicu… (Tj. njegova mama ga je primila k sebi, što nije dobro… jer ga ona uvijek spašava i tako odgađa trenutak da nauči lekciju iz svojih grešaka. Kad ju jednom bude morao naučiti, osjetit će to na puno teži način nego da ju je ranije naučio kada je prva sranja napravio…)

I koliko vidim iz razgovora on i dalje ne vidi u kocki problem…nego u svemu drugom, a po njemu on svoje probleme samo “liječi kockom”.

Što je klasično ponašanje bilo kojeg ovisnika kada od problema bježi tamo gdje osjeća privremeni osjećaj ugode, a time tone još dublje. Bilo to droga, alkohol ili bilo koji tip ovisnosti koji privremeno daje tijelu euforično stanje i pomaže da se na kratko zaboravi na problem.

Pa on je bogme sada već debelo potonuo, a sa takvim stanjem uma će očito i dalje svoje probleme liječiti kockom dok ne dotakne krajnje dno.

Eto, pišem ovo da podijelim iskustvo…da čujem tuđa iskustva ako ih ima i također i savjete ako ih ima.

Također što mi pada na pamet… problem leži i u tome što je kocka jednostavno dostupna. Osoba koja je labilna, koja je već poklenula pod tom napašću teško se izolira od toga.
Nitko nad njim ne može visiti 24h na dan, a on očito nije sposoban sam sebe ograditi od toga iako svaki puta kaže “neću više”.
Terapeuti sa kojima smo pričali predlažu da si sam blokira račun na tim online kasinima itd … ali to je tako plitko kada na svakom drugom čošku može započeti igru na novom kasinu…
No sama blokada zapravo i ima smisla kada bi se mogla kvalitetno provesti…čovjeka bi jednostavno fizički udaljila od izvora njegove propasti.
Pade mi tako na pamet bank-card koji bi se mogao kroz neku aplikaciju konfigurirati:

  • gdje se može koristiti
  • koliko casha mjesečno se može podići na bankomatu

Jer ako bi on svoju plaću primao na takvu karticu koju bi mogao koristiti samo na benzinskoj i trgovinama mješovite robe i ako bi mogao podići samo neki ograničeni iznos mjesečno na bankomatu za pivu/kavu … onda jednostavno mu nebi moglo pasti na pamet da odluta do kasina i da tamo ubije “5 minuta”. …ili da ubije 5 minuta na nekakvim online kladionicama …

Možda takvo nešto već i postoji? Ili bi možda moglo biti vrijedan projekt za spas svih onih koji dijele slične tegobe…

Jedan poznanik (stariji covjek) iz mog mjesta je izgubia sve novce na pokeru i takoreci postao beskucnik. Par godina nakon toga mu je stric ili ne znam tko (ugl netko iz obitelji) dao novac i stan kao ostavstinu u nadi da ce se vratiti na pravi put. Prvo je izgubia novac, a nakon toga je prokockao i kucu na pokeru jer se nadao da ce je uduplati

1 Like

Ovisnik će uvijek naći način da utaži svoju ovisnost. Sve dok se u njemu samom “ne prelomi” okolina može samo trošiti vrijeme i energiju na sprječavanju.
Osobu treba hospitalizirati i adekvatno liječiti. Sve dok psihijatri u njemu ne pronađu okidač koji će ga vratiti na pravi put.
Dva sam puta napisao “u njemu”. Namjerno, jer sve ovisi o njemu.

1 Like

Ja sam bio zestoki kockar, i pre nekih 10tak godina sam prestao, od jednom. Isto kao i sa duvanom, dok ne resis sam sa sobom nema prestanka. I nema nista postepeno, ili se skidas ili ne. Ja od te 2010. ili 2011. ne secam se vise, nisam nikad usao ni u kladionicu ni u bilo koji kazino. Bilo je situacija gde mi npr drugar kaze ajde samnom da uplatim, a ja odbijem da udjem. Uopste me ne interesuje, bukvalno sam se iskljucio od toga i tjt. Isto sam imao i kredite, pa kredit da pokrijem prvi pa da pokrijem drugi, pa treci i tu sam povukao rucnu. Rekao sam sebi ili cu da zivim ovaj zivot kako valja ili necu da ga zivim.
Isti princip je bio i za duvan, ne zelim da budem rob bilo cega.
Ono sto kockara tera da se kocka je ne dobit, nego gubitak, to roka adrenalin na high. Posle skidanja treba naci nesto sto ti podize adrenalin, to je jako bitno ukoliko zelis da se skines. Svaki kockar je zavisnik od adrenalina vise nego od kocke.

7 Likeova

Platite nekome 200€ da ga polomi kao pi*ku, pa mu nece vise naumpast.

Ne mlati molim te, bas ce zbog toga da prestane…

I ja sam kroz zivot dosta kockao, sto u casinu i sportskim kladionicama, to na dionicama i trzistima kapitala. Bio sam jedno vrijeme i navucen na cigarete, cesto sam znao i popiti, a droge sam sve probao. No vjerujem da je to vecina u dvadesetim godinama prosla. Sad u srednjim tridesetim godinama sve od toga samo povremeno konzumiram. Kocka kad gledam neku veliku utakmicu pa da mi bude zanimljivija, alkohol jednom mjesecno kad izadjem u birtiju i podruzim se s ekipom, sto onda ukljucuje i cigarete jer pusim samo dok pijem, a droge sam skroz izbacio iz zivota jer se vise ne osjecam dobro na njima.

To je istina. Najveci je adrenalin kad izgubis pa se moras “vaditi”. Kad stalno dobivas, postane ti dosadno i to je zivi dokaz da ovisnici ne kockaju zbog love. Zato impulzivni kockar ne moze nikad biti u plusu.

Svejedno preporucam svim takvim kockarima da prouce sto su “value betting” i “sure betting” jer jedino s tim sistemima dugorocno mogu biti u plusu. To im moze dobro doci da smanje minuse i “olade” od onog impulzivnog kockanja. To se onda zove pametno kockanje. Mana tog sistema je da kad na kladionicama krenete raditi profit, one ce vas limitirati ili potpuno blokirati. To je jos jedan dokaz da vam kladionice uopce ne dozvoljavaju da dugorocno budete u plusu.

Ovisnosti poput kocke, droge, alkohola su stvarno najcesce bijeg od stvarnosti, od onih pitanja, zasto smo tu, koja je svrha svega ako cemo jednog dana umrijeti, itd… Kad si alkoholiziran ili pod adrenalinom kocke, cesto se ne zamaras tim pitanjima.

5 Likeova

Nije majka sina klela što se kockao, nego što se čupao/vadio.

Zanimljiva tema koju ću poslje prokomentarisati (imam goste trenutno), iz prve ruke kao i iz iskustva prijatelja :slight_smile:

2 Likeova

Dok covjek ne dozivi neki stres, pucanje, ili nesigurnost da ce crknut od gladi… il ce prezivit pa biti pametan ili ce se roknut. Prebit i vidit sta ce bit od tog.

Sta ga treba milovat po kur*u, i govorit de pls prestani kockat kmee.

1 Like

Znaci psihicke probleme treba leciti tako sto cemo nekome da polomimo ruke i noge… Onako, bas pedagoski pristup imas i to sve pod izgovorom “treba probati pa videti dal deluje”…

3 Likeova

Jaoo @bozoou tebi svako malo problem sa bratom.

Uglavnom, meni je otac strastveni alkoholicar i kockar. Dok sam bio mali nikad me nije maltretirao fizicki ali me je uvek nekako psihicki ubijao.

Kroz celo detinjstvo sam se trudio da budem njegova potpuna suprotnost i zbog toga sam gradio neku mrznju prema alkoholu i kocki, tako da eto.

Covek ima preko 60 godina, a pridev ga ja malte ne izdrzavam tako da je to razlog zbog cega je prekinuo sa tim. Poroci su gadna stvar tesko se lece…

1 Like

Nakon onoga što su rekli @Jeronimo034, @steelmaiden i @trnac dalji komentari su suvišni. To kažem kao neko ko je u određenom periodu pao na prilično niske grane zbog kocke, ali se svejedno uspio izdići iz istih.

Postoji više načina na koji se to može uraditi, ali svaki od njih ima jedan zajednički temelj, a to je da promjena nikada ne kreće iz vanjskih okolnosti, rekao bih, (žena/djevojka, porodica, prijatelji) bar ne direktno, već isključivo od sebe samog, od sopstvene spoznaje problema u kojem se nalaziš i želje da više ne budeš rob jednog takvog poremećaja.

Ako osoba koja kocka nema sposobnost sebi priznati problem, a onda i ne posjeduje unutrašnju želju i vatru neophodnu za motiv da taj problem riješi, ništa što druga strana uradi, bez obzira o koliko bliskoj osobi bila riječ, neće imati nikakvog efekta.

7 Likeova

Baš tako! Ovaj problem se može rešiti samo ako “pacijent” ima VOLJE da izkoreni tu naviku, zavisnost…

1 Like

Kao i što sam rekao prije sat-dva prenijeti ću informacije iz prve ruke (djelimično) kao i iskustvo prijatelja.

Upoznao sam ga u njegovom lokalu koji je držao u gradu i počeli iz dana u dan ići na kafu, nakon godinu dana druženja “otkrio” je brzu lovu na koju me zvao da idemo skupa. Jednom sedmično, nekada i dva puta ja amater ne znam ni šta je aparat, ne znam bon kupiti da bi kockao, ulazim sa par eurića u džepu (20-30€). Logično prvi puta dobio 150€. Nakon par dana opet me zove hajmo probati’ okušati sreću gdje sam izgubio 50€. Nekome je to bila velika lova, al u to vrijeme sam radio adsense i bilo je 3-4k € mjesečno što je za mene tada bila sića. Mišljenja si ko ga j*be 50e to je pola dana adsensa. Dok je “prijatelj” igrao na veću svotu -PAZAR. Dakle uvali u aparat 500-1000€. Iz mjeseca u mjesec, večeras izgubi, sutra dobije. Izgubi 5x za redom, zatim dobije 15k €.

Adrenalin. Samo ću to reći.

Nisam bio “kockar” da ubacim veću svotu novca, većinom je bilo do 50€ jer sam bio svjestan do čega me može dovesti, imao sam za primjer njega. Bilo je mjeseci kada mi traži 1-2k da ima za poručiti robu jer nema piva u lokalu.

Bio je dobar lik, fakat, prijatelj dok smo se družili, krvi bih ti dao i pokušao sam ga odvići od toga kad bi izgubio 1-2k € tražio bi od mene par stotina eura da se pokuša izvući (znam da mu nisam prijatelj ako mu dam) ali sam i pička ako ne dam. Jer znam da će mi vratiti za par dana, kada bi dobio 15-20k vukao sam ga bukvalno iz kockarnice hajde dosta je dao si 1k dobio 15k nema ulaziti mjesec idući, al jok fali adrenalina i ide sutradan opet ( vrati sve prethodno dobijeno).

Na kraju je počeo pozajmljivati od prijatelja, upao u opasne dugove, kamatari na leđima, dugovi prodani , međutim on zna nekoga ko poznaje nekoga i on je prijatelj tog kamatara te se dogovara kad će vratiti da ne bi bio mrtav ili polomljen, ostavljen u životu da samo diše.

Pokušavao je u vjeri pomoći sam sebi, klanjati družiti se sa vijernicima, čak je izbacio alkohol iz lokala, al sve je to kratko trajalo. Dobar promet, dobra zarada i opet automat klub. Začarani krug, lokal-automat-kuća. Brdo problema i poniženja takve osobe dožive. Dan bi imao šta pisati o tome, ali svakako da je potrebno potražiti ljekarsku pomoć ili pronaći nešto što vam može podići adrenalin i zamjeniti kocku.

Krajnji ishod njegovog kockanja je = Zatvoren lokal, ostao dužan x kirija, dužan drugima 50-100k, u kreditu 20-30k, danas vozi kamion i vraća dugove ali i dalje kocka.

@bozoou Takvim osobama ne možeš pomoći, jedno vrijeme sam ja kao “prijatelj” upravljao njegovim novcem. Pazare sam ja uzimao sebi i nosio kući, ali on “posudi” novac te čovjek posle par dana dođe meni i traži od mene njegov novac, konobarima sam ostavljao novac za robu, inventar, kirije da oni plaćaju, al jok on dođe i uzme od njih prijeti otkazom.

Stotine sati razgovora uz cigaru i pivo nema marke u džepu, ja mu kupim, psuje sebi sve po spisku zaklinje se svim i svačim da više nikad neće kročiti u automat klub ali sve dok ne dobije pazar. Više ne ide da bih uživao već da se izvuče iz dugova, međutim samo je tonuo.

5 Likeova

Meni je daleko najgora pomisao ona na obitelj koja pati radi toga svega…gladna djeca a neki ljudi zadnji dinar ostave na kocki…
I ostade obitelj bez krova na glavom, bez auta, bez obraza…
A da ne pričam kako se divim bračnim partnerima koji to trpe i ne bježe glavom bez obzira od supružnika kockara…to mi je nezamislivo; kako nisu svjesni da tu nema budućnosti?

1 Like

Na svu sreću nije imao suprugu. Roditelji su to posljednji saznali i prihvatili su njegovu grešku i zaposlili ga u špediciji. Po mom mišljenju otac prima njegovu platu i vraća gdje treba.

Jedina disciplina za ljude je zabrana cigareta, alkohola, kocke, kladionice.
Sve ovisnosti su od demona.
Teško da ti bilo koji stručnjak ateista može pomoći, jer ne razumije duhovni svijet.
Može malo zaliječiti , priliječiti, ali ne može riješiti uzrok problema.
Kao što je @Jeronimo034 napisao, da je prestao sam.
Može se , ali onda izbije neka druga ovisnost ili nervoza ili nešto treće.
Jedini način da se riješi ovisnost jest da se riješi uzrok.
Preporučio bi knjigu , hajka na zmaja.
Bit će vam sve jasno o čemu pričam.

Ne bih ja uplitao raznorazna mitska bica u ovu pricu :slight_smile: Ne postoje demoni, vec postojis ti i tvoja glava. I sto pre shvatis kako da upravljas svojom glavom, lakse ce da ti bude u zivotu. A nervoza je posledica istrosenih zivaca, jer covek koji se nije kockao na veliko ne moze da zamisli te oscilacije u raspolozenju i te udare adrenalina. Kad dugujes brdo para, a kuglica upada u broj sa kojim si se izvadio i jos zaradio a zatim iskacei izlazi skroz na drugu stranu i gubis sve u delicu sekunde i jos si plus duzan zestoko… Nema tu demona, vec si ti tu i tvoja glava.

2 Likeova

Sjecam se jednom kad sam igrao martingale sistem na sportskoj kladionici, u studentskim danima. Krenuo sa 100 EUR na kvotu 2, pa duplao ulog dok ne pogodim. Na kraju nisam spavao dva dana, dosao do toga da moram uplatiti vise tisuca eura uloga, odigrao na kvotu 2 biciklizam Giro D’Italia da ce osvojiti favorit Ivan Basso. To je bio prvi dogadjaj koji pocinje i nije bilo nista drugo za odigrati (ako se dobro sjecam 5-6 ujutro) al posto nisam znao nista o biciklizmu nisam znao da cu tu utrku satima morati pratiti, mislio sam da ce brze zavrsiti. Uf koji je to adrenalin, a istovremeno i mucenje bilo… na kraju je Basso pobijedio.

Nisam vise nikad igrao martingale, ali bilo je jos puno zanimljivih oklada. Na Tiger Woodsa golf (US Open mislim da je bio), kvotu 500 odigrao i Tiger mora cudo napraviti da prodje u sljedecu rundu… ubaciti u rupu iz 2 udarca, za sto je predvidjeno bilo 4 udarca, i na kraju mu to i uspije. Woods na kraju osvoji turnir, a svi u soku sto je uspio napraviti jer nije bio niti blizu favorit za osvajanje, totalno van forme, a ja presretan zbog dobitka.

Pa onda jedna NBA utakmica (Spurs - Heats mislim da su bili), koju cekam za oko 5000 EUR. Moji gube 10 razlike, 1 minuta do kraja i protivnicka momcad ima loptu. Dogodi se cudo, nekoliko oduzetih lopti i velikih pogresaka protivnicke ekipe i moji pobjede kosom sa zvukom sirene.

Pa onda kvota 300 i nesto na Cilica da osvaja US Open. Relativno malen ulog za veliki dobitak. Cilic napravi cudo (srecom izbjegne Djokovica) i pomete sve do kraja, ukljucujuci Simona, Federera i Nishikorija bez izgubljenog seta.

Bili su to iznimno uzbudljivi trenutci u zivotu, bit ce ih jos, ali treba igrati oprezno s planom, strategijom i ogromnom disciplinom. Znao sam to oduvijek ali mi je trebalo dugo godina da to uspjesno krenem primjenjivati. Vjerojatno cu povremeno kockati do kraja svog zivota, kao sto cu zapaliti kutiju cigareta jednom mjesecno uz nekoliko boca crnog vina.

Osim ako ne postanem religijskih fanatik, sto nije iskljuceno u nekoj buducnosti kada ostarim.

2 Likeova

Ja sam bio sa ruletom probo haha… msm 50e, i da sam pred spavanje probao, i bogami, dobio nekih 35e, al bilo jako kasno, moro rano ujutro na fakultet i otiso spavac… A nisam mogo zaspat bas zbog toga, i onda jos citav dan razmisljao dok nisam doso kuci… i popusio sve isti dan :smiley: Onda stavio na papir racunat zasto martingale ne valja (vece sanse da ces izgubit 6 puta zaredom,nego da ces dobit 32 puta onaj pocetni ulog).

Nije Heat, al bi bila ekstra prica da je u pitanju ova utakmica (posto se poklapa prica):

1 Like