Page restrictions - false news

Pozdrav raja, imam ogroman problem na poslu, pa mi je na pamet palo da se ovdje obratim. Naime, bavim se digitalnim marketingom i na jednoj fb stranici od jednog klijenta sam podijelio jedan promo članak. Nakon nekog vremena je reach na stranici totalno pao i pored plaćenih oglasa. Ušao sam na Page quality i uočio da je taj članak što sam podijelio, zapravo lažna vijest (portal raskrinkavanje tako rekao) i zbog toga mi je uvedena restrikcija, a stranica označena kao stranica koja dijeli lažne vijesti, a samo je taj članak označen kao lažni. Inače u pitanju je provjereni bh portal.

To stoji već sedam dana, a ja sam tražio na netu i niko nema slična iskustva. Ima li neko neki savjet što mi je činiti? Da gasim stranicu i iz početka ili imam metod zalbe?

Unaprijed hvala svima!

Da li si ti pisao tu vijest ili si kopirao sa nekog portala, ukoliko si kopirao trebao si navesti source link i time bi se opravdao.

Mamu im ■■■■■ koji su oni posao napravili na glupostima uzimaju * Total: 192.382 USD za 2020 godinu :smiley:

Tri mjeseca kazna traje, daj link od raskrinkavanje da vidimo šta je

1 Like

Ispravka netačnih navoda

Raskrinkavanje poziva sve medije i druge aktere/ke koji su predmet naših analiza, a čije izjave i izvještaji se provjeravaju i ocjenjuju, da pruže dodatna pojašnjenja i činjenice ukoliko smatraju da naši izvještaji i ocjene ne odgovaraju postojećim činjenicama.
Ukoliko se nakon iznošenja novih činjenica i naše provjere istih, utvrdi da je Raskrinkavanje pogrešno ocijenilo medijski izvještaj i/ili zasnovalo ocjenu na pogrešnim informacijama, grešku će javno priznati i istu ispraviti u najkraćem mogućem roku. To podrazumijeva rok od jednog radnog dana, ukoliko nije potrebna dodatna provjera informacija koja može potrajati duže.
Ispravka greške se vrši na sljedeći način:

  • U originalnoj analizi se ispravlja sporni dio i/ili ocjena
  • U tekst analize dodaje se istaknuta napomena o tome da je analiza naknadno mijenjana
  • Napomena sadrži jasne navode o tome šta je u analizi promijenjeno i na osnovu kojih novih informacija, kao i datum kada je promjena nastala

Smatramo da je ovakvo postupanje pri ispravljanju grešaka model koji treba poticati u medijskom diskursu i djelovanju, kako bi se građanima/kama uvijek pružile precizne, tačne i aktuelne informacije.

Raskrinkavanje je verifikovani potpisnik Kodeksa Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN) i u svom radu se pridržava odredbi ovog kodeksa. Ukoliko smatrate da je Raskrinkavanje svojim radom prekršilo ovaj kodeks, možete uputiti žalbu IFCN-u na ovom linku.

Nisam ni pisao. Klasični promo članak o načinu ponašanja u javnom prostoru za vrijeme pandemije i promoviranje novog proizvoda. I ja ga podijelim na fb stranicu, a u članku je bilo par grešaka vezanih za vrijeme trajanja policijskog sata i broja ljudi na skupovima. I taj isti članak bio predmet obrade raskrinkavanja i označen kao lažna vijest ili manipuliranje činjenicama. Portal veoma ozbiljan i jedan od najutjecajnijih u BiH.

I od reacha između 10-15k po objavi, od tog dana spao na 500-1000. Ovi sa portala slali upite i do danas ništa.

Zaboravio sam napomenuti, na toj fb stranici se ne objavljuju članci, već isključivo vlastite slike i video zapisi koje mi kreiramo.

Da je Faktograf flagovao drugacije bi bilo, ali Raskrinkavanje je vec druga prica. Oni su polupali sve loncice. Prije par mjeseci su objavili kao laznu vijst neke objave o receptima i kemoterapiji da NE zakiseljava organizam i uvrstali i objavu od doktora Warburga koja se nalazi na mom webu, i u kojoj nema apsolutno nikakvih recepata, nego se vodi Wikipedijom i Nobelovom nagradom Dr Warburga o Hipoteza nastanka raka. Nece oni da priznaju gresku ako pogrijese, jedino ako ste “dobri” s nekim ko tamo radi, nekima i na obrisan clanak daju ocjenu “demantovano”, ali svoje greske nece priznati sigurno. FB stranicu na kojoj je bila podijeljena objava su flagovali, nisu htjeli uklonit restrikciju, cak su si dali vremena da pregledaju slike unazad par godina i nasli su neku forografiju sto je moja prijateljica podijelila dok je bila na stranici(prije 2 godine), tako da su sliku zabavnog karaktera (slika, ne objava s weba) okarakterisali kao False news. I sto nam ne ide u prilog vise nema opcije da se posalje na drugu provjeru. I tako zbog jedne objave ti se nasade na kosti. I sad kao imam opomenu da ce ugasiti stranicu, pa nek je gase, e*bala ih stranica :joy: Meni je dovoljno bilo kad sam procitala njihov nacin raskrinkavanja gdje citiraju nekog naucnika i u zagradi stavljaju( sta god ovo znacilo), znaci raskrinkavanju a nemaju pojma sta raskrinkavaju :joy: :joy: Nadam se samo da ce im glavni i odgovorni za portal procesljat te analize

Očigledno da su ovi iz RASKRINKAVANJA jako dobro unovčili svoj pojekat cenzure i dicipliniranja medija…

2020

U 2020. godini Raskrinkavanje je podržano od NED-a sa 69.902 USD (36,33% od ukupnog budžeta) kroz projekat u kojem su podržane i partnerske organizacije u Srbiji i Crnoj Gori; Američke ambasade sa 20.000 USD (10,42% od ukupnog budžeta) kroz projekat borbe protiv dezinformacija i netačnih narativa vezanih uz geopolitičke teme; OSF-a sa 30.450 USD (15,82% od ukupnog budžeta) kroz projekat borbe protiv dezinformacija vezanih uz predizborno medijsko izvještavanje, te od BTD-a sa 22.750 USD (11,82% od ukupnog budžeta) i IFCN-a sa 49.280 USD (25,61% od ukupnog budžeta) kroz projekte koji se bave analizom dezinformacija vezanih uz COVID-19 pandemiju.

Struktura finansiranja je sljedeća:

  • Koordinacija i administracija - 41.430 USD
  • Troškovi kancelarije i komunikacija - 8.532 USD
  • Istraživanje i proizvodnja sadržaja - 106.620 USD
  • Troškovi treninga - 7.050 USD
  • Online troškovi i promocija - 28.750 USD
  • Total: 192.382 USD
2019

U 2019. godini, Raskrinkavanje je podržano od NED-a sa 73.500 USD (40,17% od ukupnog budžeta) kroz projekat u kojem su podržane i partnerske organizacije u Srbiji i Crnoj Gori, CPCD-a sa 47.120 USD (25,75% od ukupnog budžeta) kroz projekat analize dezinformacija i govora mržnje koji targetiraju maginalizovane i ranjive grupe, te EED-a sa 62.340 USD (34,07% od ukupnog budžeta) kroz projekat kreiranja kreativnih i inovativnih formata i sadržaja veznih za dezinformacije i medijsku pismenost.

Struktura finansiranja je sljedeća:

  • Koordinacija i administracija 37.800 USD
  • Troškovi kancelarije i komunikacija 9.650 USD
  • Istraživanje i proizvodnja sadržaja 101.920 USD
  • Troškovi treninga 4.550 USD
  • Online troškovi i promocija 29.040 USD
  • TOTAL 182.960 USD
2018

U 2018. godini, Raskrinkavanje je podržano od NED-a sa 55.000 USD (45,2% od ukupnog budžeta) kroz projekat u kojem su podržane i partnerske organizacije u Srbiji i Crnoj Gori; zatim sa 49.725 USD (40,86% od ukupnog budžeta) od strane Ambasade SAD u BiH kroz projekte razvoja medijske pismenosti i saradnje sa portalom Analiziraj.ba na borbi protiv dezinformacija u okviru izbora 2018 godine; te sa 16.960 USD (13,93% od ukupnog budžeta) od strane CPCD za projekat edukacije novinara i studenata novinarstva u partnerstvu sa dnevnim listom “Oslobođenje”.

Struktura finansiranja je sljedeća:

  • Koordinacija i administracija - 21.130 USD
  • Troškovi kancelarije i komunikacija - 3.550 USD
  • Istraživanje i proizvodnja sadržaja - 72.645 USD
  • Troškovi treninga - 14.560 USD
  • Online troškovi i promocija - 9.800 USD
  • TOTAL: 121.685

kako ti je rekao @theAlmir kazna je 3 mjeseca, imam iskustvo s tim isto raskrinkavanje problem. Pa eto jedino da sacekas

Sta novi.ba objavljuje njima bi trebali stranicu odmah ugasiti…

Bas mi je pretesko klijentu objasniti da ce njegova stranica imati restrikciju naredna tri mjeseca, zbog moje greske. Covjek sve uredno placa.

Malo sam citao i ovo sve uvode zbog covida i laznih vijesti koje se plasiraju, ali sto bas diraju stranice koje ne dijele linkove, to mi nije jasno.

Obrati se na mail [email protected] s popunjenim obrascem za ispravak, koji mozes preuzeti na njihovoj stranici. Članak na svojoj stranici, na istom url-u, moras ispraviti na nacin da njihov clanak objavis kod sebe te ga updatas, kao i na facebook stranici takoder. Meni su u petak odblokirali penal za false news, koji je bio na snazi od 3.12. Ako te nesto konkretnije zanima, slobodno mi se obrati u private. Stvarno su mi brzo vratili page quality u normal.

Ma nije vise u pitanju ni Covid ni lazne vijesti, kad vidim da slike prijavljuju kao FalseNews tu se gubi sva logika. Pa dosta stranica je dijelilo saljive slike o Koroni, stranice za zabavu, a i licne profile kaznjavaju, tako da se vise ne smijes ni salit na rucun Korone, Vakcina itd . Njima je bitno samo da se kazna dobije i da oni zarade sto vise, tipican mentalitet zatucanog seljaka. Ko ce koga nego svoj svoga. Jucer citam flagovali su objave gdje se u naslovu ne spominje MJESTO događanja, tako da ako ste izostavili u naslovu mejsto odakle vijest potice bit cete flagovani. MOLIM lijepo kompletan tekst prebaciti u naslov :joy:

Ja imam čudan problem. Naime ništa mi nije flagovano već odjedno posjeta pala sa 1000 realtime posjetioca na cca 100. Još preko instanta mi sve ide. Reach na fb ima i angažman dok na analitici ništa ne pokazuje.

Vjerujem ti ali de, eto vidio sam da napadaju i na avaz i na jace portale pa kako nece i na nas. Evo pokusaj kako je Neno4 ispod objasnio a i ja cu za ubuduce tako pokusati ako mi opet bude isto. Hvala ti @Neno4

1 Like

Naravno da ću pokušati. Poslao sam im mail još danas, ali ništa. Već sam im ranije slao mailove i nisu odgovorili. Portal sa kojeg sam podijelio vijest, također. Dosta mi to selektivno djeluje, kao da su ubacili politiku u sve to što rade. Tužno i žalosno.

meni su 10ak pageva restriktali cak i neke koje rentam

koliko se sjećam raskrinkavanje drži darko brkan, udruženje građana neko … majstor je da od stranaca klepi pare

To znači da jedna Nevladina organizacija pod izgovorom nekog Raskrinkavanja može da teroriše čitavu medijsku-internet scenu i uvodi cenzuru na svaki sadržaj koji im ne paše.

u pravilu, trebalo bi da cenzurišu netačan sadržaj … a koliko vidim po komentarima nekad i promaše

1 Like

Mislim da bi bilo najbolje da oznace clanak kao fejk (dal je laz, spin ili sta vec flaguju) ali umjesto da smanje domet, da ispod odma budu pravi izvori, ili ako izvori ne postoje, da napisu clanak oko nemogucnosti pronalaska bilo kakvih izvora (recimo vidim da se dijeli neka slika i pismo italijanskog oficira iza ww2, i da ima velik domet… a vijest em sto je lazna, em sto je gadna za citati)