Paušalni obrt + Adsense?

Da li netko ovdje ima paušalni obrt i kako primate adsense zaradu. Ja sam do sada primao na osobno ime preko WU, pa neznam da li bi tu zaradu smio primati kao obrt pošto glasi na moje vlastito ime, a ime obrta za WU nigdje nemogu dodati. Gledam da još postoji i wire transfer? Čini mi se da nemam business adsense account, a nebi se prebacivao na business pošto ona ovaj mora zatvoriti pa gnjavača novi odvoriti.

Uglavnom zanima me kako primate adsense zaradu vi koji imate paušalni obrt, hvala!

I mene zanima kako primati AdSense zaradu na paušalni obrt. Dosta sam istraživao po netu ali nigdje još nisam našao neke konkretne informacije

Da li je itko ima paušalni + internet zaradu? Ni ovi u poreznoj ne znaju što reći čim im spomenem affiliate i adsense…

Paušalni obrt je isto kao i obican obrt samo je placanje poreza paušalno. I da moguce je. Nakon otvaranja obrta moras trazit PDV ID/VAT broj za svoj obrt kako bi mogao izdavat racune za van. Samo moras napomenut da ne ulazis u sustav pdv-a nego da ti treba radi poslovanja sa firmama unutar EU.

1 Like

Jedino sto mi nije jasno kome ces izdati racun kad ti sjedne lova od adsense? I kako to prikazati?

Logicno, Izdat ces racun googleu jer oni placaju uslugu oglasavanja. Ne moras ti njima slat racun jer njima ne treba ali moras napravit racun. Na koji nacin mislite da firme pravdaju zaradu od adsensea? Koja je razlika izmedu firme i obrta? To su neke osnove koje bi ljudi koje zanima tema trebali znat.

Pravite fakturu koju onda šaljete knjigovodnjama da oni to zavedu. A tu fakturu ne šaljete kompaniji od koje vam stiže novac, to je samo za vodjenje knjige.

I ono najbitnije, kod adsensea, imate li personal ili business account? Te na koji način imate ispaltu? Čekovima?

Da li moram zatvarati account i onda otvarati business, to mi sve zvuči rizično i još period bez zarade…

Možeš pretvoriti personal u business ili otvoriti zasebno business kako ti više odgovara. I jedno i drugo je dozvoljeno i izvodljivo.

Odakle ti ta informacija da mozes osobni pretvorit u poslovni. Jer ja kad sam to htio odgovorili su mi da je to nemoguce i da moram otvorit poslovni posebno.

Predpostavljam da takav racun mora biti fiskalni? Ako pare podizem preko WU tada gotovinu stavljam na poslovni i prikazujem kao novcanice?
Jel postoji osoba na ovom forumu koja je prikazala poreznoj google isplatu ili bilo kakvu uplatu preko WU ili uplatu preko PayPala na devizni?

Isplacujes na devizni racun. Nakon sta dobis isplatu, napravis fakturu i to je to. Fiskalizacija je samo za placanje gotovinom znaci nije potrebna fiskalizacija.

Kako zaprimis uplatu od g ads na devizni?

Imas u adsense postavkama/nacin placanja.

1 Like

Potpuno netočno. Izvodljivo jest, ali je izvan pravila koje Google postavlja.

Ima li tko BUSINESS account u HR? Koje su opcije ispate. U odnosu na INDIVIDUAL gubim samo Western Union? Što se sa ispatim na IBAN račun?

Stvarne razlike nema, osim ako nisi u nekim od država koje dozvoljavaju plaćanje karticama bez paypal računa … što za HR nije slučaj … a ovo je sa paypala:
Assuming your business is setup, registered, etc., then go with a Business Account. The advantage is that Business Accounts allow you to display your Business Name or Business Logo Graphic on the PayPal Checkout Screens. Business Accounts also have a feature called Multi-User Access. This is helpful if you have an assistant or other employees who help with the business.
sve ostalo je isto … naknade

Idalje imam ista pitanja, ne vjerujem da nitko nema paušalni obrt ovdje…

Ima li tko BUSINESS Adsense account u HR za potrebe obrta, koje su opcije ispate?
U odnosu na INDIVIDUAL gubim samo Western Union?
Što je sa ispatim na IBAN račun?
Moram li izdavati račun na Adsense zaradu?

netreba ti business, u wire transfer stavis umjesto imena samo ime obrta, iako mozes i svoje ime kak oces…
i to ti je to,
racun napravis za sebe, netrebas slat google nista…

A porezna i izvjestavanje o poslovanju sa ino poduzecem? Zbog pdv id-a (vat)