PC se gasi nakon 10 sekundi

Pozdrav svima, prvo se ispricavam ako sam pogrijesio podforum ali se spajam preko mobitela i ne snalazim se najbolje. Prebacite gdje treba, samo nemojte brisati jer mi je stvarno hitno.

Ovako:
Komp sam u naletu “bijesa” udario prije mozda 3 mj. Gasio se pa ga nisam ni palio do prije tri dana kada sam bezveze odlucio malo ozbiljnije vidjeti sta je s njim i prvi put se ugasio, a drugi put bezproblema upalio i bio na njemu “cijeli dan”. Par dana je radio i sinoc se sam od sebe ugasi nakon sto je radio sigurno 2-3h. Od tada pa evo do sada se svaki put ugasi nakon sto ga upalim. 99% puta se ugasi nakon sto se na ekranu prikaze “comtrade” (to se uvijek prikazivalo), a rijetko kada dodje do onog da izbaci neku gresku pa imam dvije opcije 1. Start windows normal 2. Repair blabla . Prvo kad odaberem ugasi se odmah, a drugo mi trazi cd, i nakon sto istekne onih 30s ugasi se. Cistio sam coolere, vadio graficku, ram, odspajao sve one kablove (ugl. sve sto sam pronasao na internetu da bi moglo biti).
Da li mislite da je do napajanja ili? Cudno mi je da se gasi u isto vrijeme svaki put!

Mozda je pregrijavanje graficke. Meni nije bio radio ventilator na graficki i slicna stvar mi je bila.

Meni kada je otišla napojna u PC-a nisam mogao ništa vidjeti, radi računar ali nema nikakve slike. Sa druge strane, kada mi je otišla matična na laptopu dešavalo se slično kao kod tebe.

Probaj resetovati postavke u BIOSU.To ces uraditi tako sto ces izvaditi CMOS - to ti je ona mala baterija na maticnoj.

To sam vec uradio, ali nema efekta. Evo maloprije sam cak dosao do onog gdje biram korisnicki racun u windows, taman poceo upisivati sifru - ugasi se.

Graficku sam vadio, malo mi cudno radio ventilator na njoj pa sam to pocistio i vratio je - dzaba.

Kada si zadnji put mijenjao termalnu pastu na procesoru ? Da li mozes uci u Safe mode ?

Nisam je mijenjao, ali sam slabo i koristio komp tj. kratak period.
Safe mode tesko jer mi je opcija ili start normal ili popravi; samo je jednom bio safe mod al se iskljucio prije nego sam usao…

Evo uspio uci preko safe mode, sta bi to sada trebalo znaciti ??

E sada pokusaj preuzeti neki program npr. Everest i provjeri temperaturu.

E jbg izabrao sam safe mode a ne safe mode with network pa sam restartirao komp i sad mi se opet ugasio.
morao sam restart jer nisam mogao na internet

Jarane uzmi ispusi kompjuter ocisti od prasine, onda ostavi centralnu otvorenu i upali kompjuter vidi jel rade ventilatori svi, uzmi izvadi ram pa ubaci mozda te on zeza…

Heyraja, pa to sam sve napravio davno…

Druze isti problem sam imao nekad davno, nosio na popravak u servis i bilo je nekih problema sa matičnom, sreća pa je bio pod garancijom jos mjesec, te sam dobio novi komp :slight_smile:

Ma matična 100%, gore sam i ja napisao.

Znaci samo servis, nema mu pomoci?

Ma ako je matična otišla, samo novi računar :D. Naravno, odnesi na servis, možda budeš imao sreće.

Sumnjam da je maticna jer komp se upali, cak udjem pojavi se deskop i onda se ugasi da je maticna ugasio bi se odmah

Nema sanse da je pregrijavanje procesora. Hladan PC bi trebao raditi i do pola sata cak i ako je bez hladnjaka. To mora da je nekakav problem s maticnom, napajanjem ili neispravnim/polu ispravnim modulom RAM-a.

Svejedno sigurno je manji kvar na matičnoj, ja ti kazem da se potpuno isto i kod mene desilo matična je bila sjebana :wink:

Matična ti ne mora crknuti odmah, najčešće je to kao kod tebe, kao što je i kod mene bilo, prvo se gasio ponekad, pa onda sve češće dok na kraju nije nikako htio :). Nekad se može riješiti problem, meni su rekli da je na infuziji, pitanje je samo vremena kada će crknuti i da joj nema pomoći :D.