Pitanja oko Amazon affiliate sajta

Pa dobar pisac moze svasta, ali ja bih tu posla od toga da bi gugl u tih 5 clanaka nasao patern. Nije strasno, al nije ni idealno.

Zavisi o cemu pises. O poklonima mozes pisati “crvena kutija, bas je lijepa, i masna je very sofisticated…”. O violini kontam da ne mozes ni pisati, trebace ti neko ko zna svirati violinu. Gugl svasta cita, ali user kojem stvarno treba violina nece citati svasta.

Pojma nemam. Sad kontam da ja moram pisati o autima…pa mozda bih i mogla. Ali sto bih to sebi radila?! :grinning:

Moje misljenje je da nije moguce napisati kvalitetan clanak o temi o kojoj nemamo pojma/ne zanima nas. Jednostavno nije moguce. Kao kad bih sada ja isao pisati o psima npr.

1 Like

Isto mislim . Netko može imati opširno znanje, i pisati mnogo toga. Ipak, neke teme ne može svatko pisati.

Proslo je prvih mesec dana (ne)rada na Amazonu.
Nisam bas odusevljen,a zena kaze da je zadovoljna obzirom da nismo nista ulozili osim sat vremena posla.

Da, složio bih se i ja sa vama. Mislim da je jako teško napisati kvalitetan članak o nekoj temi koja nas ne zanima i o kojoj ne znamo mnogo. Mada opet, nitko se nije naučan rodio da zna sve informacije, nego se opet treba informirati o nekoj temi i na temelju naučenog, napisati npr. članak.

Baš nešto razmišljam danas popodne, jedina stvar koja je bitna za affiliate je kvalitetan sadržaj, a realno mislim da je bolje platiti članke i da ih piše osoba kojoj je engleski materinji jezik.

Naravno, sve je bitno ali sve praktički može pojedinac posložiti i napraviti, osim članaka, mislim da je to bolje kupiti.

Baš me zanima, što mislite, koliko članaka tj. page-ova trebamo imati na stranici da bi to bilo dobro?
Ili to također varira?

al se gađamo tvrdnjama ovijeh dana na forumu. ne mislim zlonamjerno, ali daleko je ovo od istine. imaš u onoj temi Amazon affiliate listing sajtovi primjer a ima ih još masu koji nemaju veze sa kvalitetom.

imaš i dalje je jak 10beast sajt koji možda desetak članaka ima pa razbija, imaš sajtove sa masu članaka koji razbijaju, imaš i totalno obrnute slučajeve, malo članaka ili puno članaka malo posjete. zaboravljaš jako bitnu stvar, beklinkove. a ni to nije jedina bitna stvar.

2 Likeova

anja1 baš ću pogledati ovu temu za affiliate sajtove što si link-ao u odgovoru.
Ispričavam se ako sam nešto krivo rekao. Jako mi je drago kada svi razmjenjujemo mišljenja, jer se može jako puno naučiti.

Hvala ti što si me ispravio, tu sam da naučim i primjenim naučeno :smiley:
Znači nije sve crno i bijelo, sve je bitno ako sam dobro razumio? :grin:

ma nemaš se šta izvinjavat, pogotovo zbog tvrdnje i pogotovo meni. no ne može kvalitet biti jedino mjerilo. a baš je široko polje da bih krenuo oko toga pisat. predlažem da kreneš affiliate sajt neki i uz sajt kupiš znanje i iskustvo. mnogo brže i lakše ide kad na sopstvenim primjerima gledaš šta rangira a šta ne.

Slažem se u potpunosti, lagano krenit i pratit što se događa, i tako se najbolje nauči.

P.S. Da te pitam, evo baš sam sad pročitao sve na temi koju si link-ao u odgovoru. I sad mene zanima, da li bi realno ovo bilo moguće napraviti što je ovaj lik napravio sa afiavillage. Tj. koliko se opće isplati peglat sa plaćanjem članaka. Jer svakako dobro engleski znam da bi ovako na ovaj način mogao pisati :grin:

Mozda ce zvucati dosadno, jer nije recept za $100k, ali mislim da za pocetak treba da imas cilj da napravis (izvinte na izlizanoj frazi) awesome sajt, sa mnogo dobrim sadrzajem, osmisljenom strukturom, link kampanjom ekstra (mozda ti nece biti ni potrebna doduse posto planiras awesome sajt pa ce svi linkati sami;-), itd.

I kad krenes s tim svim, uskoro pocnes da udaras glavom u zid, vidis da nije lako napraviti ni 10 koraka a kamo li bum, ali odlucis da ces istrajati tj guras dalje. Awesome svodis na “daj da prodje”…pa vec nadjes putanju i mjeru.
Ko krece sa idejom o spamu i zaradi na brzaka, ne dogura nigdje. Jer i spameri su prvo ucili zanat.

Trebaš znati razlikovati kvalitetu članaka. Može članak biti kvalitetan i gramatički 100% ispravan, može biti doktorat na neku temu, ali ako nije buying članak, i ne ulijeva povjerenje u kupovinu to nije dobar aff članak.

Aha. Znači, članak bi trebao biti napisano kvalitetno, ali na način copywriting-a, da ujedno bude i buying članak ako sam dobro razumio?

A slušaj, nije isto napisati članak o tome kako je Macintosh pro dobar i koje su mu performanse, ili napisati da si ga kupio, koristio neko vrijeme i napisao review … Prvo je klasična reklama, kojih imaš svugdje (i na službenim stranicama) , dok je drugo “iskreni” osvrt na temu i mogući poticaj na kupovinu nekom tko se ‘lomi’ …

1 Like

@niksa_v Sve sto vise filozofiras, sve ces manje da napredujes i da stvaras aff sajtove. Onda lepo odes u budiste i trazis ceo zivot savrsen pupoljak. Ovo je biznis, nauci da prodajes, ili ako ne znas da prodajes nadji nekoga ko zna da napise prodajni clanak a ti nauci kako da rangiras taj clanak. Ili nauci oba pa ce manje da te kosta.
Kreni i radi, to ti je jedini naucin da vidis gde si, sta si itd. Od pitanja ovako na “suvo” nema leba. Ja sam 3-4 sajta radio u procesu ucenja (svaki je bio profitabilan bar x5), sad pravim sajtove koji vrede x10-15 na ulozeno. Radi i postavljaj pitanja u hodu.

5 Likeova

Da li i vi zadnjih dana imate masovan return narudzbi, odn. ljudi odustaju jer im se ne da cekati? Kod mene zbog toga ovaj mjesec do sada samo 150 dolara zarade. Znam da je kolega s posla bio narucio slusalice sa amazon.de i nakon 2 tjedna cekanja odustao, a ima amazon prime. Ocito je veliki problem s dostavom cak i kod amazona.

U odnosu na prosli mjesec ne vidim razliku, naprotiv ima vise poslanih nego porucenih, jer salju one koje prije nisu mogli.
Amazon nema problema s dostavom zbog viska posla, nego zbog manjka robe

To je ovo ustvari:

Pogledaj malo jel ima produkata uopste koji su ti pod “returned”.

Ima,kako ne,evo danas jedan vracen, na kojem je bila provizija 36 $… meni kad se obracunali svi predmeti ostao minus od 9 dolara.

Ne znam jeste dobili mej sa anketom? Evo prilike da se zalimo na provizije. Ispunite, i ne stedite ih :smiley:

Dear associate,

We’d like to invite you to take a survey about your experience with the Amazon Associates Program. We thank you for your time and honest feedback.

The survey is hosted by an external research company, Qualtrics, so the link below does not lead to our site. Please do not include any personal identifiable information in your answers (e.g.: name, email addresses, etc.). If you need help on a specific issue, please visit customer support. The information you provide will be treated in accordance with our privacy policy.

The survey should take approximately 5 minutes to complete. The survey is only active for 30 days.

Click this link to take the survey

Thank you very much for your time.

Sincerely,
Amazon Associates team

Dobra stvar kod ove ankete je sto ne planiraju da gase program, inace ne bi radili anketu uopste.

Ja nekidan kreno popunjavah i odustah. Reko sto da trosim vrijeme.

1 Like

Ja dugo nisam imao ovako los mjesec. Evo jos uvijek sam ispod 200 dolara a vec je 18 u mjesecu. To ti je, kad se prerano veselim…