Pitanje vezano za porez

Imam sad mjesecno oko 10-15k kuna koje dobijam na payoneer, ja s tom karticom mogu dizat na bankomatu ili prebacit na racun u banci. Sad me zanima ako bi ja svaki mjesec te novce prebacivo na neki racun u banci, mogu li imat kakvih problema sa porezom? I ako netko zna koliki je limit za podizanje na bankomatu sa payoneerom u hr, hvala unaprijed.

Vrlo vjerojatno bi te kacili, ovisi koliko bi para islo kroz banku, akos e radi o vecim ciframa vec bi te netko kontaktirao. Po meni je bolje da imas na kartici pare, kad trebas platiti samo das karticu, neznam zasto stavljati pare u banku, nemislis ih valjda orociti?

Koliko sam ja upucen ti mozes jedino dignut kes i ic uplatit na banku,nema tu prebacivanja,tako da ne vidim koja ti je korist od tog. Nadalje,cim to prebacis na neki HR racun, odmah se otvara mogucnost da te uoci nasa porezna,a onda si nadrapo. Jer ces platit kaznu za ovu prijasnju zaradu a svaki slijedeci mjesec ces morat davat drzavi cca 40 posto u najboljem slucaju,jer su tolika davanja na dohodak iz inozemstva.

Btw jel primate i google adsense isplate na payoneer? Ili je to samo za US građane?

A sta fali Western Unionu ?

Tako sam i mislio, reko ovdje bi bilo najbolje da provjerim.
Frend mi je reko da je on iso od bankomata do bankomata i podizo na svima do limita
Ima opcija da se prebace novci direktno na racun, zanimalo me je jer ako cu dizat na bankomatu svaki put ce mi uzet fee.
Onda cu samo kad sjednu pare obic bankomate i dic sve i porezna mi ne moze nista :smiley:

Pa i dok ide na devizni račun, opet će ti uzeti fee. Ja sa payoneerom dižem na bankomatima već 3 godine i nisam imao problema, ponekad i platim u trgovini.

Da ali posto je veci iznos morao bi dizat par puta zbog limita na bankomatu i onda bi svaki put fee platio, zbog toga pitam

Ako si iz HR, na Hypo bankomatima ide po 5000 kn u komadu. Prije par dana sam digao 5000, ispalo je sa provizijama 775.20$.

Na RBA ide i više :wink:

Hvala puno na informacijama, ja sam mislio da je limit manji a ovako ako izgubim 50-100 kn na 15 000 nije bitno, samo da me porezna ne moze skontat i ja sretan :smiley:

Hypo ima povoljniji tečaj, trenutno cca 100 kn na 10000 kn, a i bio sam jednom u rba i službenice su im bile skroz neinformirane i izrazito neljubazne, pa im iz protesta neću tamo ostaviti proviziju :smiley:

Nije baš, Hypo ima ok tečaj, ali Erste i RBA imaju najbolji

Probao sam na skoro svim bankomatima i gotovo uvijek je bilo približno kak sam i sam izračunao. Gledam tečaj “kupovni za devize” (oni od nas kupuju devize i daju nam kune). Hypo je trenutno 6,625000, RBA 6,565346, Erste 6,558700. Kad sam dizao prije par dana, razlika između Hypo i RBA je bila 10 lipa. Uvijek kad idem dizat lovu prevrtim sve tečajne liste bankomata koji su mi dostupni i već dugo vremena Hypo ima najbolji tečaj.

Tipična financijska nepismenost Hrvata, sorry :slight_smile:

Trebaš gledati kupovni za efektivu i čekove, i onda ga još umanjiti za cca 8-10 lipa jer je toliko manji na bankomatima.

Kupovni za devize vrijedi za novac koji imaš na računu u toj konkretnoj banci najmanje 8 dana, a kupovni za efektivu vrijedi kada dođeš u poslovnicu i mijenjaš stranu valutu bez da si prije toga imao taj novac položen barem 8 dana na računu u toj banci. Kad podižeš recimo dolare sa stranog računa na bankomatu onda trebaš gledati kupovni za efektivu i umanjiti ga za cca 8-10 lipa.

1 Like

Onda moja greška, ali kak u PBZu kad dođem mijenjati eure uvijek me pita dali imam račun kod njih, da mi je tečaj povoljniji, ti euri nisu na računu nego kod mene i mijenjaju se po tečaju za devize? Vidim da se kužiš u to, ali onda tu nekaj ne štima. Zar nije na bankomatu isti tečaj, ali je provizija 3% + 3.15$?

Neke banke možda imaju malo drugačija interna pravila pa izlaze u susret klijentima koji već imaju račun sa devizama kod njih. Ili kad te to pita u PBZu dok mijenjaš recimo 1000 Eur, a toliko imaš i kod njih na računu, možda bi ti rekla da to uplatiš na račun, a onih 1000 Eur koji već tamo stoje od ranije bi promijenila po tom tečaju za devize.

Ne, svaka banka ima svoj tečaj i on je na bankomatima još malo niži od onog koji je iskazan kao kupovni za efektivu, a provizija od $3.15 je samo dodatna provizija i mislim da banka na čijem bankomatu dižeš nema nikakve veze s tim.

Ma ne primam na devizni ništa od kad imam payoneer, ali uvijek mi zamijene novce po najboljem tečaju, vjerojatno je stvar internog dogovora. Hvala na pojašnjenju.

kada ubacite ubankomat payoneer karticu tada dobijete opciju da izaberete izmedu “kupnje dolara” i druga opcija je “nešto” kune… koju opciju koristite? koja je povoljnija?

pitao support nisam dobio adekvatan odgovor tako da ne znam po kojem bi se tečaju ravnao, dal naših banaka ili mastercard ovom

Uvijek odaberi opciju “bez konverzije” odnosno da ti skine u dolarima, ja sam testirao i mrvicu je bolji tecaj (nista strasno ali definitivno se vise dobije).