Pitanje vezano za porez

@anon75380651 ovo je bila replika za @BigTruck

@start77 razumijem tvoj način razmišljanja, jer sam i ja imao potpuno isti prije godinu dana. Sve je ■■■■■■ strašno bilo i prekomplikovano i kao mnogo troškova ludila. Kada se to uradi, jednostavna stvarčica bez nekih troškova strašnih uopće. :smiley:

d.o.o mora imati minimum jednog zaposlenog. Iz iskustva govorim. = ) Vlasnik i direktor može biti ista osoba. Uz to, prije par mjeseci je izašao zakon mislim da d.o.o ne mora ima imati direktora, ali mora imati jednog zaposlenog. = ) Mislim to ti je svejedno ako si sam, i rijetko se koristi, ali eto.

To za neodogovaranje privatnom imovinom je strašna i surova istina. I meni je na početku djelovalo suludo i zašto i kako, ali je istina. Moja firma je bukvalno biće za sebe, a ja kao privatno lice biće za sebe. (p.s u statutu firme je sve to fino objašnjeno i konstutovao sam se s par financijskih savjetnika pa tako da sam siguran u to) :smiley: I da, tipa sa firmom ne možeš tipa da luduješ nešto. Ne smiješ otići na bankomat podići 500€ i popiti u kafani kao, jer za svaki pare moraš imati opravdanje trošenja koji je vezan za firmu. P.S (ovo mi je najviše smetalo, ali postoji dosta načina kako se i ovakve vanserijske stvari mogu pravdati).

Ma uglavnom to je po meni jednostavno ukoliko imaš tipa 1500€ prihoda ili više svaki mjesec otvori d.o.o i lagano. Ispod toga, uživaj u sivoj zoni jer vjerovatno te niko neće dirati još dugo vremena. :smiley:

Slažem se ja sa tobom, ali je najgora etvar što je “kod nas” (u exYU) sve dvojako tumačenje, a ima poštenih ljudi koji bi hteli mirno spavati izmiriti svoje obaveze.
Izgleda da će trebati dosta vremena da se sve izbistri i dovede u red, a možda i neće :slight_smile: Život nije ono što se događa nego kako mi vidimo to što se događa, sve je izgleda do naših uverenja, bilo i biće.