Plaćanje poreza na Adsense zaradu - detalji

Imam u planu jedan veliki projekt, zarada postepeno raste, te želim da sve bude lagalno. Problem je što se osjećam izgubljeno, a ponekad dobijem različite informacije. Posjetio sam Poreznu Upravu, prelistao sve slične teme na ovom i drugim forumima, pogledao zakone itd. Pomozite. Iskreno sam zahvalan ako mi odgovorite na sljedeća pitanja (iz Hrvatske sam):

Čini mi se da zarada od adsensa spada pod “drugi dohodak iz inozemstva”. Pročitao sam da treba ispuniti neki IDD i RSM obrazac (nemam pojma kako), platiti doprinose za mirovinsko, te porez.

  1. Treba li to obavezno rješavati u roku od 8 dana nakon primitka uplate ili se može na kraju godine sve platiti?

  2. Treba li se priložiti neki dokaz o primljenom iznosu i koji ? Kamo to poslati ? (osobito ako dobijem novce na ruke kao kod unovčavanja čeka u Privrednoj banci)

  3. U poreznoj su mi rekli rekli da je porez 25% na sve iznose, u zakonu čitam da je do mjesečnih 2200 kn 12%, a treće osobe mi govore nešto sasvim drugačije. Što je istina ?

  4. Na koje račune/imena treba uplatiti doprinose za mirovinski i porez ? Da li svih 20% za mirovinski šaljem na isti račun ili 15% na jedan, a 5% na drugi ? Također pitao na poreznoj, ali ostao bez konkretnog odgovora.

  5. Dobivam li ja neku potvrdu da je to sve ispravno plaćeno ili samo čuvam primjerak uplatnica?

  6. Trebam li pisati godišnju poreznu prijavu i kak se to uopće radi?

  7. Imam li pravo na neke porezne olakšice? Npr. možda se mogu uzeti u obzir troškove domene, hostinga, te još nekih stvari.

  8. Plaća mi je također minimalac i da li uopće zaposlenost ima nekog utjecaja na cijeli taj proces?

  9. Mogu li to sve raditi kao fizička osoba neovisno o visini primljenih prihoda, ili nakon određene dostignute mjesečne/godišnje svote moram osnovati tvrtku ili obrt ?

Istražujem ovu temu već nekoliko dana, te nema smisla da me preusmjeravate na druge postove i web članke. Pročitao sam što se dalo pronaći. Najiskrenije zahvaljujem na svakom odgovoru.

Jesi li siguran da si proučio ovaj članak? Nešto je stariji i neke su promjene moguće u međuvremenu, ali vjerujem da je još uvijek relevantan:

Jesi li proučio i prikladne brošure:

Pregledaj sve brošure koje bi ti bile zanimljive, ali svakako obrati pažnju na ovu brošuru, i to na str. 30:

U svakom slučaju, IMHO, u nedoumici, vjeruješ onome što su ti rekli na Poreznoj upravi, osim ako baš nisi unajmio poreznog savjetnika ili knjigovođu.


Prema ovome što sam ja malkoc bacio oko na brošuru porezne (str. 30), članak na portalu ImamNovac još uvijek stoji, porez obračunavaš po stopi 25 %, moraš ga uplatiti unutar 8 dana od kada si lovu primio, PU obaviještavaš podnošenjem propisanog obrasca do 15. u mjesecu.

Za ostala pitanja vidi prvo članak na ImamNovac i brošure, pa se onda vrati sa preostalom selekcijom.


Ovo što plaćaš “odmah” nije zapravo porez, već akontacija (odn. predujam) poreza. U principu bi na kraju godine radio godišnju prijavu u kojoj izračunavaš stvarni porez i onda prikazuješ da li si akontacijama pokrio sav porez, da li podplatio (pa duguješ još poreza) ili si preplatio (pa porezna duguje tebi).

Porez se stvarno obračunava godišnje, a porezna stopa ovisi o ukupnoj visini prihoda tijekom cijele godine. Međutim, kako se porez (u smislu akontacije) uplaćuje čim neki prihod ostvariš, kako ćeš znati po kojoj poreznoj stopi da obračunaš akontaciju, kada još nije kraj godine i nisi vidio koliki su stvarni prihodi, da bi znao poreznu stopu (a do kraja godine se i zakoni mogu promijeniti i koješta)?

Godišnju prijavu (vidi brošuru PU, str. 165) treba podnositi u tvom slučaju ako si nisi uplaćivao akontacije, ili ako si akontacijama uplatio manje nego što si trebao (ako si uplatio više, Poreznu nije briga ako ne podneseš prijavu). Ako pogledaš stope, one su 12 %, 25 % i 40 %. A predujam se plaća po stopi od 25 %. U godišnju poreznu prijavu ulaze svi prihdi (i plaća od nesamostalnog rada i sve). Onda se sve obračunava iznova i na kraju vidiš duguje li država tebi ili ti državi.

Ali tu s godišnjom prijavom stvari već postaju možda malo kompliciranije za račun, pa to možeš dati i nekom knjigovođi da ti odradi.

Uoči samo da se spremaju izmjene zakona po kojima će se u tvom slučaju (tko ima “ostale prihode”) godišnja prijava morati obvezno podnositi…


Što se olakšica tiče, koliko vidim, ne. Ako ti to igra značajnu ulogu, registriraj j.d.o.o.

Plaća ima utjecaja na proces. U godišnjoj prijavi i nju obračunavaš zajedno s drugim dohotcima. Također, u plaći su ti već plaćeni mirovinski i socijalno, pa mislim da to ne moraš onda uplaćivati ništa više (ali svakako provjeri, nisam siguran kako se obračunava i ovisi li o ukupnim prihodima).

Mislim da nema granice za visinu prihoda, samo što je besmisleno ako sa značajnijom svotom upadneš u 40 % poreza plaćati to, umjesto da osnuješ d.o.o. i plaćaš 20 % poreza na dobit.

1 Like

prvo treba definirati šta po tebi znači veliki projekat?
Za neke to znači nekoliko milijun kuna mjesečno za neke dvadeset tisuća kuna.
Ukoliko je veliki onda je najbolje otvariti offshor tvrtku

Hvala na tako detaljnom odgovoru Tsereg :slight_smile: Pomogao si. Naravno, ako bilo tko zna još neke važne informacije, slobodno se nadovežite. Biti ću iznimno zahvalan.

Veliki projekt znači da za početak namjeravam napisati barem tisuću iznadprosječno kvalitetnih postova. Obožavam istraživati različite teme, pomagati ljudima savjetima, čitati i pisati itd. Za mene je to više od financijskog projekta. Vidjeti ću do koje će razine uspješnosti i zarade doći taj moj projekt tokom sljedećih godina.

Da, i ? Tih tvojih 1000 tekstova nista ne znaci… Da bi sa AdSense ostvarivao neku dobru zaradu, moras imati ili jako puno UV dnevno na jednoj stranici (tesko ili skoro nemoguce u HR za jednog covjeka), ili puno malih stranica od koje ce svaka donostit jedan dio zarade.

Za nekoga ko danas ide zarađivati na adsense bolja je opcija, jedna stranica i svaki dan dosta kvalitetnog sadržaja i to je to. danas je malu stranicu teško rangirati

Nije to neko bogatsvo, ali će poslužiti pasivnih par tisuća kuna svakog mjeseca. Jednostavno se probiti na googlu, dobiti kvalitetne oglase, te privući i zadržati pozornost posjetitelja. Samo treba ulagati dosta vremena i truda, ali osobno se volim baviti time :slight_smile:

Dream on, zoki89, dream on…