.png ili .jpg

Zanimaju me vaša iskustva. Baš radim sajt i dosta slika mi je lakše ostaviti u .png-u zbog prozirne pozadina i kvalitete slike.

Pošto danas svi imaju brzi internet što mislite jel bolje ostaviti .png ili se mučiti sa .jpeg-om kako bi uštedio koji .kb na brzini otvaranja stranice?

Mislim na logotipe, pozadine, sjene i to. Ne mislim na slike članaka!

[quote=“sime_zd”]Zanimaju me vaša iskustva. Baš radim sajt i dosta slika mi je lakše ostaviti u .png-u zbog prozirne pozadina i kvalitete slike.

Pošto danas svi imaju brzi internet što mislite jel bolje ostaviti .png ili se mučiti sa .jpeg-om kako bi uštedio koji .kb na brzini otvaranja stranice?

Mislim na logotipe, pozadine, sjene i to. Ne mislim na slike članaka![/quote]

99.9% svih sliceova mi je u png-u, jpg koristim samo ako mi grafika prelazi oko 60kB, nekad malo manje, nekad malo više.

Ako ti je bitna prozirnost, nemaš puno izbora - PNG.

Što se kvalitete tiče, snimi svaku sliku kao PNG-24, PNG-8 i JPEG pa vidi što ti daje najbolji omjer kvalitete i veličine.
Za logotipe i pozadine (bez alpha transparency), najvjerojatnije će najmanju veličinu i zadovoljavajuću kvalitetu imati PNG-8.
I na kraju upotrijebi
http://www.smushit.com/ysmush.it/
ili nešto slično (ja koristim shareware program File Minimizer)

png također :slight_smile:

Koristim PNG samo ako je slika transparentna, nekad i GIF, zavisi o kvaliteti.

PNG i neces imati nikojih problema. Ima drugih nacina kako do ubrzas load stranica i kako da izgleda brze

da, kao sto su rekli koristi png

.gif :zub:

uglavnom jpg koristim zbog kompresije odnosno veličine fajla, odgovarajućeg programa i naravno navike, png jedino kod situacija gdje je neizbježno zbog prozračnosti.

U principu .png koristim kad trebam transparentnu pozadinu, a za sve ostalo koristim .jpg

Za transparentnu pozadinu png, al za ostalo inače nema pravila. Ne treba ti biti teško u photoshopu (ili sl.) otići na Save for a WEB, i prije spremanja prelistati *.jpg, *.png-24(ako je transparentna), *.png-8 i *.gif. I u dnu piše koliko je teška koja slika, i kada si zadovoljan težinom i kvalitetom to izabereš. Od slike do slike može biti razlika u “težini” uvjek je neki drugi format ispred drugih. Al je png budućnost.

PNG sa prozirnošću? a onih 22% korisnika IE 6 ili starijih nisu bitni?

Ovisan sam o PNG-u :smiley:

Nisu bitni, ja mislim da je vrijeme da shvate i tih 22 % korisnika za imaju zastarijele pretraživače.

upravo to. izrada sajta bi kao trebala ispaštat jer nekolicina korisnika surfa s ie6 koji nema nikakvu podršku…btw ako se ne varam radi se o 10ak % korisnika (barem u praksi)…

Izgleda da ima još webmajstora koji su malo previše zabrijali na web standarde, a da im istovremeno ne padne na pamet da će tom bahatošću otjerati potencijalnog korisnika, a ne naučiti ga pameti, kako plemenito daju za zaključiti. Jer, tko će se baviti nekakvim kompromisima, i stavljati si na leđa dodatan posao, kad se može napraviti sve na lakši način, pod krinkom da je to ustvari pametniji način. Nije. :wink:

Na mojim sajtovima je preko 20% pavijana sa ie6. I nemreš reć ko vas jebe skinite moderan browser. Jer 20% posjete je 20% zarade.

Jbg, ja ne radim sitove za sebe, ali kad kažem klijentu, majstore IE6 podrška +$100 pa na više, odmah kaže: “Ma ne treba, hvala, ja mislio to onako da usput napraviš”.

Ništa slađe od anegdota vezanih za hrvatske biznismene; ova tvoja je kao školski primjer. :slight_smile:

Nemam ja veze s hrvatskim “bizmismenom”. Ja ti kažem iskreno onako kako je, ati vjeruj il nevjeruj. Nemam nikakve koristi ni od toga da te lažem, ni od toga dal’ ćeš ti meni vjerovat ili ne. It’s up to you.