Podešavanje grafičke

Možda izvalim neku glupost, jer uopće ne znam kako se kaže do što trebam.

Uglavnom, imam dovoljno jak komp da normalno vrti GTA V na high postavkama, ali meni je fps oko 20 kada je na defaultnim, a kada preko GeForce Experience optimiziram postavke onda budu na high i tada mi je fps samo oko 5. Trebalo bi biti barem na 60+ na high postavkama.

Imam Windows 10, grafičku Gigabyte nVidia GFX 1060, 6 GB i 16 GB RAM

Dok sam u Graphics postavkama u GTA V, tamo gdje piše koliko se VRAM memorije koristi piše 3000/8000 (tu negdje). Meni je grafička od 6 GB, a ne od 8 GB pa mi je to bilo čudno.

Kada sam na desktopu i kliknem desni gumb miša, pa odem na NVIDIA Control Panel napiše mi ovo:
NVIDIA Display settings are not available.
You are not currently using a display attached to an NVIDIA GPU.

Kada opet na deskopu kliknem desni gumb miša i odem na Display Settings, pa na Advanced display settings, pa na Display adapter properties pod adapter type mi piše: Intel® HD Graphics 630.

Malo niže piše:

Total available graphics memory: 8266 MB
Dedicated video memory: 128 MB
System video memory: 0 MB
Shared System memory: 8138 MB

Ponavljam, moja grafička je Gigabyte nVidia GTX 1060 6 GB, a ovo mi djeluje kao ona integrirana u matičnu ploču. Možda ću sad izvaliti glupost, ali jel moguće da su mi pogrešno podesili i da moj komp zapravo koristi tu integriranu grafičku umjesto ove GTX 1060?

Radi ti integrirana, imas negdje u postavkama da ti nvidia bude cijelo vrijeme upaljena ili da se pali samo kod opterecenja, ne znam na pamet gdje tocno, malo procackaj.

Sad gledam Device manager i tamo stoji i Intel HD Graphics 630 i nVidia GTX 1060, i kod obje piše this device is working properly.

Pod Monitors piše da je location: Intel HD Graphics 630

Sad mene zanima jel meni komp zapravo radi sa tom integrirarnom grafičkom umjesto sa ovom boljom? I ako je to problem, što trebam napraviti?

A jel to možda treba biti ovako podešeno kako je trenutno? Ako da, onda opet ostaje problem sa malim fps u GTA

Komp ti radi sa integrusom, trebas negdje prebaciti da ti po defaultu radi sa nvidiom.

Ok, hvala. Sad bar znam u čemu je problem. Još samo da skužim gdje i kako se to prebacuje :slight_smile:

Koji sam ja kreten. Nisam dobro spojio monitor! :slight_smile:

Iz monitora ide VGA kabel, i ja sam ga uštekao u VGA koji izlazi iz kučišta. Tek sad vidim da je grafička zapravo ispod i uopće nisam vidio utor jer ima poklopac. E jebeš budalu :slight_smile:

Ali sad me muči kaj taj utor koji ide iz grafičke ne izgleda kao da će pasat na VGA kabel. Jel mi treba neki drugi kabel? Uz monitor imam samo dva kabela, od kojih je jedan napajanje i taj drugi je VGA

Ili je bijeli DVI ili mali tanki HDMI?

Piše na tom poklopcu DVI-D

Kaj onda trebam kupiti drugi kabel? Iz monitora mi ide taj VGA

Kupi adapter koji sa VGA prebacuje na DVI.

https://www.google.ba/search?q=vga+to+dvi+adapter&oq=vga+to+dvi&aqs=chrome.1.69i57j0l3.5240j0j4&client=ms-android-xiaomi&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#imgrc=C1RICRzcsULvwM:

Kupis konverter dvi -> vga

Baš to sad gledam. Daj mi molim te još samo reci jel će biti nekih slabijih performanci s obzirom da je vga analogni a dvi-d digitalni?

A slušaj, najbolje bi bilo i novi monitor uzeti, ali za početak pokušaj sa tim adapterom.

Edit: sada vidim da je u tebe samo digitalni izlaz na grafičkoj. http://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/221/~/what-is-the-difference-between-dvi-i-and-dvi-d%3F

Pogledaj prije nego se odlučiš.

Ma, ja sam tudum za te stvari :slight_smile:
Sad vidim da monitor ima DVI izlaz, ali i VGA koji sam do sada koristio. Ništa, kupit ću DVI i kabel i to je to.

Hvala svima na pomoći

LOL, hahahaha
Ja sam danas ujutro razmisljao da ti anpisem dali si dobro spojio monitor. Uglavnom kupi obavezno kabel, pazi da kupis tocni, jer ovi konverteri ne rade ponekad.
Ako ima HDMI preporucam uzmi to.

Ali si pogledaj da ti i monitor ima HDMI.

Evo uzeo sam DVI kabel i sad koristim GTX 1060. Imaju i monitor i grafička HDMI, ali jebiga sad :slight_smile: Kad ostavim postavke koje podesi GeForce Experience koje su dosta visoke onda je fps oko 30. To je i dalje malo, ali ipak puno bolje od 5, ali je miš spor.

Ostavio sam sve postavke od GeForce Experience, ali sam umjesto vsync half stavio off i sada je valjda ok. Miš je ubrzao, a fps je između 65 i 105, većinom oko 85 po onom benchmarku iz igre

Izgleda da treba imati kvantno računalo da se baš sve postavke mogu koristiti skroz do maksimuma

dobro je kaj si dvi uzel, nekad zna zezati kad su monitor i komp spojeni sa hdmi, npr kabel super radi kad je na tv spojen, a ne radi spojen na monitor, ili je čudna slika itd,…
A teško da takva pila od kompa ne može gta vrtit na max, reko bi da opet neš ne štima :smiley: al ak si zadovoljan, bolje niš ne dirat :smiley:

1 Like

Nije ni meni jasno zašto ne može baš sve skroz na max, ali preživjet ću to :slight_smile: