Podstanarski dug

Pozdrav,
…da probam sreću jel ima poznavatelja zakona ovdje…uglavnom,

podstanar nije platio najamninu zadnjih 8mj (12 000kn) (ne pitajte mene što se toliko čekalo, ja sam tek sad uključen u priču…a moja mama je eto ignorirala da nešto ne valja…i šutila cijelo vrijeme…a sad na mene prebacila zadatak da dodjemo nekako do tih novaca)

Glavni problem je što podstanar nije prijavljen.

Ja sam razgovarao s čovjekom, objasnio mi je da nije imao novaca, ali da prodaje sad auto i da misli sto posto nadmiriti dug…da nije balavac da pobjegne od odgovornosti.

Hmm…šuplje mi je malo njegovo obećanje, i zanima me da li postoji način da se ta njegova riječ stavi na papir tako da se obveže na isto.

Dali bi se mogao osmisliti nekakvi ugovor, na koji bi on potpisao da od prodaje auta meni ide toliko i toliko…te da se to ovjeri kod javnog bilježnika.
Dali mi to daje dobru sigurnost kasnije na sudu ako bi do suda došlo? I kako bi trebalo pristupiti pisanju tog ugovora?

Jel ima možda neko drugačije rješenje problema??

Unaprijed hvala!

Riješenje znam jedino u vidu jedne jako dobre odvijetnice koja radi i u gradu Sisku pa ti ona može sigurno pomoći oko toga.

Ako te zanima pošaljem ti podatke na PM.

Bit ću jako zahvalan za kontakt! :wink:

Iz iskustva ti mogu reći da postoji ogromna vjerojatnost da nažalost nećeš dobiti novac.

Ako je dužan 12000 kn i prodaje auto…predloži mu da mu opraštaš 2000 kn, ali da ovjerite dugovanje kod bilježnika (kao da si mu dao cash na ruke) i rok povrata recimo 2-3 mjeseca. Pretpostavljam da neće pristat što ti je jasan znak da nema namjeru vratit novac.
To što je rekao da prodaje auto uopće ne znači da je zaista stavio auto u oglas s namjerom prodaje, a i ako jest, ne mora značiti da želi tebi dati novac koji dobije od prodaje.

Ovo ćete zanimati objasnio sam situaciju. Ti odluči pa reci i prosljedim ti podatke.

Kao što je @mitok rekao mislim da nema riješenja ako ne prizna tako kaže odvjetnica.

Najbolje ti je po kratkom postupku - potpiši da si bio u stanu od tad do tad i da imaš namjeru izmiriti dugove u narednih X mjeseci. Ako odbije izbaciš ga iz stana odmah, ako da super :). Uglavnom shvati da on tebe u tom slučaju može prijaviti da si ga toliko mjeseci držao na crno ;).

Koliko ja znam Hrvatska je u EU, kad bi u Svedskoj dokazali da si izdavao stan na crno, neznam mislim da bi tu i zatvor bio o kazni i da ne govorim.

Pa cak da je i neka africka drzava, sto ces reci na sudu da si izdavao stan na crno?

Jedino resenje je srediti stvari isto na crno.:grinning:

Pa ovako, ja imam plan čim prije otići tamo, tj. već sutra ujutro…i pojaviti se nepozvano. (a nije baš ni blizu 300km+trajekt)

Od tamo ću znati jel auto stvarno postoji…i također ću znati jeli suglasan potpisati ugovor kod javnog bilježnika. Ako neće htjeti, znat ću na čemu sam, ali njegove stvari će se onda naći pod mojim ključem.

Trenutno znam da je stavio oglas za prodaju auta, ali sumnjivo mi je to. Oglas je stavio tek na moj zahtjev, prvo je rekao da prodaje auto po otoku, što je smješno.
Sad kad je stavio oglas na Njuškalo, oglas je em bez slike…em bez opisa…
Možda radi budalu od mene…a možda se samo nezna koristiti Njuškalom.

Uglavnom, i meni je jasno da može odbiti javnog bilježnika i da može pristati. I njegov čin će mi sve reći…
No mene zanima, ako pristane potpisati nekakav ugovor…kakav to ugovor treba biti a da ne spominjemo stan baš iz razloga ne prijavljenosti.

Da li mi možemo recimo kod bilježnika potpisati da sam mu ja posudio taj iznos i da je zato dužan vratiti??? Tako da stan niti ne spominjemo
@Cane …ako možeš točno gornje pitanje pitati svoj kontakt?

Ako je neka sirotinja oprostis mu, mozda bas zbog tog djela zaradis milione

Već mu je previše oprošteno. Stara ga je pustila u stan na M.Lošinju usred sezone (6. mj)… u samoj jezgri grada za minimalnih 1500kn/mj.

To nije napravila zato jer ima…nego zato jer nema i jer je jedino tako vidjela način da taj stan ne zjapi prazan cijelu godinu…pošto mu je vjerovala na riječ da ako uđe ljeti, da će ostati i zimu i proljeće u stanu. Što je meni u startu bilo nosense…jer sam očekivao da će joj dati pedalu već krajem ljeta…no ispalo je još i gore.

A koliko znam, ima policijsku mirovinu i radi u fušu…nije da nema za živjet.

Plus sve to, trenutno se niti nezna što je sa režijama. Ako čovjek ne laže…i tu smo 1000kn trenutno u dugovanju, ali bit će dobro da samo toliko…

Mislim da je u Švedskoj zabilježeno i nekoliko smrtnih kazni… :oncoming_police_car::oncoming_police_car::oncoming_police_car::oncoming_police_car:

1 Like

@mrcina Prvo se raspitaj, ovdje je manja kazna da ubijes covjeka nego da ne placas porez, ali dobro eto ti znas sve.

Neznam zasto sve nije na bijelo, 25% poreza i drzava stoji iza tebe i nema da se brines hoceli moci platiti ili ne

Poslano na PM nadam se da ćete to riješiti što prije.

Sigurno bi u zatvoru završio zbog toga… Ajde ne pretjeruj… O tome da bi kazna bila velika, bi, ali nije baš da je državu prevario za milijune.

Šta je najgore čitao sam dosta o tome, baš za Švedsku, jer mi je prijatelj tamo nedavno otišao, ima dosta rentanja na crno i tamo.

Uostalom, koja je poanta? Zašto imaš potrebu uspoređivat Švedsku i Hrvatsku kada to nije za uspoređivati? Niti je predmet ove teme?

Eto, jedan bivši susjed je imao prijavljenog podstanara, ovaj mu nije tri mjeseca platio (uz razna obećanja, da mu kasni plaća itd). Na kraju je on ostao dužan državi (bar pretpostavljam).

Iskreno ne znam kako je priča završila, ali čisto sumnjam da mu je prijava pomoglo, s obzirom koga je imao u stanu. Ni ovrhom se nije mogao napltit, jer ovaj nema prijavljena primanja, tj radi na crno, što mu je bez srama rekao kad je selio iz stana.

Tako da se i o tome da raspravljat da ovdje država stoji iza tebe.

EDIT: Da me se krivo ne shvati, sve 5, trebao je prijaviti, to i on sam zna, ali me iz takta izbacilo ovo soljenje pameti i usporedba sa Švedskom.

Čak niti 25%, nego 12%. To se gleda kao osobni dohodak, zbog toga je manji porez. Samo na to se još plaća prirez, tako da je sveukupni postotak koji se plaća na iznajmljivanje stana oko 13% otprilike.

Iskopao sam ovu bjanko zadužnicu. Čini se odlična stvar za ovakve slučajeve…naravno pod uvjetom da dotični pristane potpisati istu.

http://knjigovodstveni-servis.actarius.hr/act/knjigovodstvo/doku.php?id=bjanko_zaduznica

@mrcina Nisam iz Hrvatske ali svake godine prolazim kad idem u zemlju porijekla i meni izgleda kao sredjena drzava ili to samo tako izgleda. Recimo u BiH se moras posvadjat da ti dadu racun a u Hrvatskoj je to sve bilo OK.

Ovdje recimo radis i ako ti gazda nekim razlogom ne moze dadti placu drzava/osiguranja stoje iza toga, tako isto i za izdavanje stana, kad je sve na bijelo nema zime ali kazem mislio sam da je u Hrvatskoj sve to tako ali mozda nije, zao mi je ako me neko pogresno shvatio nisam imao namjeru da nekom pametujem vec da samo kazem da je bolje sve raditi na bijelo jer poslije nema problema.

Najlakše će ti biti da se pomiriš da nećeš vidjeti novce.
To je prvo i osnovno i onda su daljnji koraci lakši.

Druga stvar je da podstanara moraš što prije i što bezbolnije izbaciti van. Kad kažem bezbolno, znači u maniri bečke škole, na finjaka, bez ružnih riječi, kamoli nečeg težeg.

I tek na kraju balade dolazi moguća naplata dugovanja. Naravno da pristaješ na BILO KOJI IZNOS jer smo se na početku priče pomirili s tim da nećeš vidjeti ništa.

Ima tu još nešta ti ne možeš ući u svoj stan koji si izdao i koji ti nije plaćen. Ako ućeš npr u stan bez podstanarove dozvole mogu ti podstanari policiju zvat i poslije toga možeš dobit kaznu. Moraš zvat policiju da ih izbaci, da bi ih policija izbacila mora sud presudit, moraju proć žalbe i još nekih uslova. To više nije tvoje dok su oni tu. Bez obzira da li plaćaju ili ne plaćaju kiriju. Ti sa tom kućom ništa ne smiješ uradit što bi im ugrozilo neko pravo. Ne smiješ im stvari izbacit van stana. Ne smiješ zavrnut vodu, ugasit struju… moj stari je toliko otišo u ■■■■■ bio zbog istog problema da je otišao u opštinu da traži zahtjev za rušenje svoje kuće. Ne možeš ni kuću srušit dok su oni u kući. Natezali se 2-3 mjeseca po sudu, majka dobila kaznu 500eura jer je vrijeđalA policajca jer ga je napušavala da štite kriminalce, potrošilo se para na advokata… ovo je bilo u cg, u hr je isto… koliko sam čitao još je više zaštićen podstanar, npr kad ga izbacuješ (tj policija) iz svoje kuće moraš mu nabavit garazu za stvari.

Da podstanari bolje znaju svoja prava haos bi nastao pošto virujem u ljude. Da se zna i ja sam podstanar ne kapitalista.

Osnovno je pitanje zbog čega nije napravljen ugovor na početku iznajmljivanja stana jer tad bi sve bilo zakonski i puno jednostavnije. Druga stvar je ta što se tiče najamnine koja je očito bila dogovorena da se isplaćuje u mjesečnim ratama, a nije plaćeno osam mjeseci!? Što se čekalo i zašto? Sad tražiti podstanara ugovor i da ti prizna dug unatrag osam mjeseci je malo naivno, ali možeš pokušati iako vjerojatno čovjek neće na to pristati. Kao što su ti kolege već prije rekli, pomiri se s tim da nećeš taj novac nikad vidjeti i zamoli podstanara da iseli u nekom kraćem vremenskom roku. Ukoliko je upoznat sa činjenicom da ga ne možeš izbaciti iz stana dok ne bude sudski okončan spor, a čak i tada je moguće da će se deložacija odugovlačiti godinama jer smo takvih primjera u Hrvatskoj već vidjeli, smatram da ćeš biti vrlo zadovoljan ukoliko podstanar bude dovoljno pošten da iseli u sljedećih mjesec, dva bez ijedne plaćene kune za stanovanje i režije. Naravno, dođe li do suda računaj i na kaznu za iznajmljivanje na crno.