Porezna traži ugovor iz Irske za legalizaciju Adsense zarade

Eto, sve piše u naslovu :worried:

Naime, bio sam na poreznoj i probao prijavit zaradau od adsensa, međutim, oni pošto je zarada iz Europe, zahtijevaju nekakav ugovor između Google Adsense Ireland i mene. Iako sam skužio da se oni ni najmanje ne snalaze u gotovo ničemu u vezi internet zarade, u jednom se svi slažu: Za sve uplate primljene iz EU potreban je ugovor (slično kao ugovor o djelu) između poslodavca i affiliate partnera (Za ostatak svijeta još nije potreban).

Sad me zanima, da li je netko legalizirao zaradu od adsensa, a da nije na firmu ili obrt već na fizičku osobu, i da li mu je trebao bilo kakvi ugovor i ako jeste, kako je došao do njega?

Ista stvar i mene zanima, ali na ovom forumu nema konkretnog odgovora. Izgleda da niko ne placa porez…

Izmedju Srbije i Irske na primer, ima potpisan ugovor o izbegavanju duplog oporezivanja. Takodje, može se naći i potvrda direktno iz Google, gde oni potvrdjuju da plaćaju porez na celokupnu zaradu u Irskoj, što bi značilo da onda ne bi trebalo da se plaća porez ponovo na to. Ipak, onda ostaju doprinosi. Tako da je cela ta stvar upitna i najbolje je lepo registrovati paušalnu radnju i plaćati oko 170 eura mesečno porez i sve doprinose i to je to.

Istampas ovo i odneses im.
https://www.google.com/adsense/localized-terms to ti je ugovor. :slight_smile:

Znaci dok nemas taj ugovor mozes raditi ilegalno. Nije da ti se zuriti, ipak ce ti uzet vise od50% ako budes legalan

1 Like

A kakva je situacija ako je Adsense račun preko firme u Hrvatskoj?

Koliko ces morat platit poreza i toga?
jel istina da uzmu preko 40% zarade? :confused:

Ako placas porez i doprinose da, izmedu 40 i 50%.

Sta nije “samo” 25% poreza za platit?

Daj jbte kako toliko??

A znas li mozda jel moram placati doprinose ako sam redoviti student?
Mogu li samo 25% poreza platit?

Ako je stvarno takvo stanje da se placa preko 40% onda cu radije otvorit pausalni obrt ili nesto slicno.

Ako prijavljujete zaradu od adsensea kao fizicka osoba onda ce vas oderat do cc 45 % neovisno dali ste student, umirovljenik, radnik ili sto god vec. Ako ide preko d.o.o. onda cete izgubit cc 25 % plus ostali troskovi tipa knjigovođe plus morate biti prijavljeni na direktorsku placu od bruto 2 6000kn ukoliko niste u radnom odnosu negdje drugdje.

I 25% na PDV kad kupis hranu, i onda vidis u kakvoj drzavi zivim, ti radis, mucis se, stvaras nesto iz nicega, a oni doslovce uzmu sve.

4 Likeova

Evo kako stvari stoje. Google plaća PDV (VAT) u Irskoj i to spada pod zakon o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Ali publisher (ja) moram platiti porez na dohodak u Hrvatskoj. Mislio sam to prijaviti kao drugi dohodak, ali oni traže ugovor koji glasi na moje ime. Netko je gore stavio link https://www.google.com/adsense/localized-terms ali to su samo samo opći uvjeti koji su općeniti i nigdje se ne spominje moje ime. Zar stvarno nitko ne zna??
Inaće porez na drugi dohodak u koji spada i zarada iz inozemstva može se izračunati ovdje:
za 2017. godinu http://www.teb.hr/kalkulatori/kalkulator-za-ugovor-o-djelu-2017.aspx
Obavezno promijenite u padajućem meniju "Bruto u Neto"
ili za 2016. godinu: http://www.teb.hr/kalkulatori/kalkulator-za-ugovor-o-djelu-do-kraja-2016.aspx

Po izračunu za 2017. trebao bih plati ukupno oko 42% poreza (u što spadaju doprinosi za mirovinsko i zdravstveno + porez 25% + prirez (za moj grad) 10%)

Po starom zakonu koji je vrijedio do kraja 2016. (u mom slučaju sa prirezom 10%) bilo bi oko 57% ukupnog poreza, dok za Grad Zagreb gdje je prirez 18% išlo bi oko 59% od ukupne sume državi:cry:

1 Like

I sam sam htio otvoriti obrt, ali ga ne možeš registrirati kao paušalni ako se baviš trgovinom ili ugostiteljstvom. Dakle, budući većina nas rade kao affilate partneri koji nisu ništa drugo nego posrednici u trgovini, bilo da su u pitanju robe ili usluge to automatski isključuje paušalni obrt. Ukoliko imaš obrt (pa i s paušalnim oporezivanjem) moraš izdati račun za svaki primljeni iznos na svoj žiro račun. A kako ćeš npr. izdati račun Amazonu nego kao proviziju od prodaje (što isključuje paušalni obrt). Ne možeš im izdati račun za uslugu koju nisi napravio npr. izrada novog loga, to bi bio fiktivni račun i kad tad bi pao. Nisu ni oni u poreznoj glupi, zapošljavaju mlade stručne ljude koji znaju što su affiliate sajtovi i kako rade i kad vide od kojih ti sajtova stiže lova, a ti izdaješ račune za aplikacije, skripte, grafička rješenja i sl. jasno da ćete vrlo brzo skužiti da si varalica. Međutim, ukoliko stvarno radiš neki programerski posao, tada je paušalni obrt najbolje rješenje :slight_smile:

A rođo dobije svake godine 300 iljada nepovratnih sredstava i oslobođen je svih davanja jer ima neprofitnu udrugu :slight_smile:

I naravno uz solarno plaćanje (lovu na sunce) :sunglasses:
Račune nitko živ u državi ne izdaje osim kad te vide prvi put pa bio to automehaničar, zubar, privatni liječnik, odvjetnik ili frizerka. Najebaćemo na kraju mi koji smo krvavo dosegli neki nivo :rage:. da bi mi čak u poreznoj rekli (između redaka) kako mi zapravo ništa ne radimo nego živimo od nečijeg klikanja. Ljubomora se osjeti pogotovo od sitnijih referenata :frowning:

znaci ako ne zelim platiti 50% svoje zarade drzavi… ja moram jdoo ili pausalni obrt otvorit? zakon…

bok, evo ja bila u petak u poreznoj (Zagreb) i niti me je teta tražila ugovor, niti se radi o tolikim postotocima (mislim, sve u svemu ti država uzme nofce, ali ne toliko koliko se piše).

Dakle, prvi korak je da se kod tete ili stričeka u Poreznoj upravi koji vas vode po prezimenu prijavite u registar poreznih obveznika - obrazac na ovom linku https://www.porezna-uprava.hr/HR_obrasci/Documents/POREZ%20NA%20DOHODAK/RPO.pdf

Drugi korak je kad primite uplatu na svoj devizni osobni račun (ja primam tak, za čekove nisam pitala), u roku 8 dana pošaljete poreznoj JOPPD obrazac - obrazac na ovom linku https://www.porezna-uprava.hr/obrazac_joppd/Documents/Obrazac%20JOPPD.pdf

Popunjavanje JOPPD obrasca je malo komplicirano prvi put, treba se snaći u svim tim pojmovima, ali pretpostavljam da svatko zna nekog knjigovođu koji mu to može objasniti (meni je objasnila spomenuta teta s Porezne).
Dakle pošaljete popunjeni JOPPD poreznoj i isti dan uplatu za:

  • porez i prirez (ako živite u gradu koji ima prirez)
  • mirovinsko I stup
  • mirovinsko II stup
  • zdravstveno se NE plaća

matematika je poprilici ovakva za npr. 500 Kn

  1. primitak 500 kn (inače se obračunava po srednjem tečaju HNB na dan primitka uplate)
  2. doprinos za MIO I stup = 7,5% od uplate = 37,50 Kn
  3. doprinos za MIO II stup = 2,5% od uplate = 12,50 kn
  4. dohodak = primitak - MIO I stup - Mio II stup = 450,00 Kn
  5. iznos obračunatog poreza na dohodak = 24% na dohodak = 450,00 kn * 24% = 108,00 Kn
  6. prirez (ako ga ima, a Zagreb ga ima 18%) se obračunava na iznos obračuantog poreza na dohodak = 108,00 x18% =19,44 Kn
    Znači, državi uplaćujete:
    a/ porez + prirez = 108,00 + 19,44 = 127,44 Kn
    b/ MIO I stup = 37,50 Kn
    c/ MIO II stup = 12,50 Kn
    vama ostaje 322,56 Kn

Poreze, prireze, doprinose plaćate isti dan kad Poreznoj upravi šaljete JOPPD.

JOPPD šaljete Poreznoj (zajedno s uplatama) poslije svakog primitka love na račun (dakle nije na mjesečnoj ili kvartalnoj i godišnjoj osnovi, nego poslije baš svakog primitka).

Eh, sad - da li će me nekad u budućnosti Porezna uprava tražiti neki ugovor - ne znam. Ali ne znam ni šta će to njima??! Ako im banke moraju javljati koliki su primici na tekuće račune, a vi ste na te primitke uredno platili davanja, nema svrhe da vas dave. (Nadam se!)

eto, ako sam nekome pomogla …

Koji k nisi koristila 100 ili 1000kn iz čega se intuitivno vide postoci nego 500, mogla si 724,45 -.-

Nego, veliš nisu neke pare, znači 35% na uplatu i onda 25% od ovog ostatka kojeg ćeš ostavit u birtiji, konzumu, whateva nisu neki postoci, draga moja to je debelo preko 50%… ti si stvarno neka mazohistica :slight_smile: