Porezna uprava zove da se javimo

Svi koji nešto zarađuju na netu, oglašavaju se i slično, hrvatska porezna uprava zove da im se javimo i dobrovoljno platimo 25% PDV-a kako nas ne bi ponovno zvali nedobrovoljno :wink:

Imate tu i tekst sa netokracije o tome:

1 Like

javi im se da ces dobrovoljno uletiti u poreznu ko brejvik :smiley:

To bi značilo da moramo platiti 25% PDV-a na sve hosting pakete i domene koje imamo registrirane sa stranim firmama?

Koja je šansa da naša porezna zna za to?

1 Like

Ne znam da li je to po zakonu.

Kad kupis uslugu na digital ocean recimo, tamo je hr pdv od 25%, na knjige isto 25 %, udemy isto.
Uglavnom dosta njim ima procesore koji obracunavaju pdv prema drzavi.

Zovu zato jer nisu sigurni. Da provode, onda bi letjele tuzbe vjetojatno.

Zato sam ja svoje poslovanje davno preselio vani.

4 Likeova

Ugrubo ako ti se da napisat, kakva je računica?
I jel manje ili više boli glava od papirologije i birokracije?

Nije da je nesto jeftinije, ali manje boli glava tj. više me trenutno već 2 godine ne boli. Inače otvorio sam tvrtku u Estoniji i mogu reci da je sam proces bio bezbolan. Jedino sto sam čekao nekih 8-9 tjedana je potvrdu da sam postao njihov rezident (ne drzavljanin)

Sto se tice dvostrukog oporezivanja toga nema jer Estonija ima sporazum s 57 zemalja.

Kasnije sam saznao da se moze otvoriti i nesto kao kod nas obrt. Nisam se puno raspitao o tome, ali sam cuo da je dobra stvar za freelancere.

Novac ne dizem u Hrvatskoj, više nemam niti jedan račun u Hrvatskoj.

Ali evo tu vam je i Bugarska za sve koji su iz BiH i Srbije, a zele lakse poslovati u EU.

Jer moje primarno poslovanje je u Estoniji, a mimo toga imam sestrinsku tvrtku u Sloveniji. Dobra stvar je sto je meni sve u Estoniji od racuna, ureda, adrese pa na dalje.

Sve u svemu kada stavim na papir sve skoro pa duplo više ustedim na godisnjoj razini nego sto bi sve to isto morao plaćati u Hrvatskoj.

4 Likeova

evo da se i ja javim kao druga strana medalje… na žalost nemam se čime pohvaliti osim sa nekim oblikom sigurnosti i transparentnosti. Naime, otvorio sam firmu kod nas prije par godina i baš sve prijavio, hosting plaćam ovdje u Hr (3 puta skuplje) plaćam mirovinsko, zdravstveno sve moguće i nemoguće poreze, namete, hrpu gluposti koje nemaju smisla… Dvoje sam zaposlio, prijavio + knjigovođa… Jedino što sam možda miran sad ali da sam zadovoljan - NISAM… kod nas u Hr baš jako “deru” i “gule” pola od zarade dajem državi. Da nemam tu neku stambenu sigurnost kroz nekretnine i poslovne prostore, sigurno bi otišao u drugu zemlju usprkos obitelji, djeci i njihovoj prilagodbi novoj sredini… itd

Kako dajes pola drzavi?

Pa tako mi ispada na kraju matematički. Naravno, benefit je što smo ja i supruga zaposleni i ide nam staž. Govorim o iznosu moje i njene plaće ukupno ali nismo na minimalcu. Zakonom je regulirano koliko mora imati direktor i minimalno djelatnik ali imali bi previše pozajmica da bi pokrili sve troškove da djelatnike prijavimo na minimalac. Pokušati ćemo nešto sa nagradama ubuduće jer se drugačije obračunava. Imamo dosta i računa na firmi koje su u stvari plod kojekakvih državnih službi (ne znam sad na pamet koje) ali turistička zajednica, očuvanje voda nekih i još 3 - 4 računa na mjesečnoj bazi se nakupi do jedne određene cifre koja nije baš malo sveukupno. Stvarno nisam pretjerivao, sada u ovom trenutku nam oko pola zarade ide u drzavni proracun.

@Semolina još neznam čovjeka koji daje pola (50%) prihoda državi, to čak nisam ni ja dok sam imao tvrtku u Hrvatskoj.

Prebacio sam u druge države (Estonia, Slovenija) poslovanje zbog drugih stvari, a i manjih davanja.

Znam, svjestan sam toga a možda se samo poklopilo zbog troškova. Za godinu dana ću recimo davati 25% prihoda državi ali je sad takva matematika na skoro pola pola. Naravno uključio sam i troškove isplata brutto plaća, netto ipak dobijem natrag kroz plaću, pa je možda post koji sam napisao bio zbunjujući. Hvala na savjetu, pozz

Evo ja imam moram placati sebi 60% od prosjecne plate minimalno… znaci na to idu doprinosi… na ostalo sve ide 2% (ili 10% od profita kad se predje 50k prometa)… Znaci eto prvi mjesec kad sam radio na 15,000 sam platio oko 700, sto izadje otprilike 4.5%… Zar ne mozes i ti tako palcati minimalno, na ostalo samo platis tu svoju stopu proeza i izvuces ko dobit?

50% da drzavi prosjecan radnik koji ili pusi ili vozi auto cesto (ili malo i jednog i drugog)

I pušim i vozim više automobila i opet nisam kukao ni davao 50%. Neznam gdje si našao tih 50% ali ok… bilo mi je dobro, a sada mi je odlično.

otvorio sam firmu, pa su zbog toga troškovi takvi kakvi jesu, nisam ništa izmislio iz nekog hira tek toliko da nešto napišem… zaradim 40-50k kn mjesečno i uplaćujem pola u državni proračun. Svakako @simeon hvala na savjetu

P.S. u toj polovici je baš sve, od računa, mene, supruge i djelatnika

Pa evo ti racunica otprilike… barem kako je ovdje:

Dobijes platu. 1000x. Drzava ti za socialno uzme 180x; porez na prihod ti uzme 7-80x; na zdravstveno isto 70-80 (nek je 150x zajedno zdravstveno i porez). Znaci vec su uzeli 330x od 1000x. Jos onda tu vjerovatno dodje obaveza recimo biro ili sindikat (mada mogo bi ti rec da ovo drugo nije obavezno) sto je jos 1-2%, znaci 10-20x, sto znaci ovdje ti je od 1000x ostalo 650x (da si u federaciji tamo bi jos vise otislo na socialno ako se ne varam).

Sad znaci ispane da si dao 35% od plate. Ali tu nije kraj. Drzava ti za 90% od ostatka novca uzima pdv na sve sto potrosis, recimo 17%. na 600x to ti je 110x. Znaci za sad ti je drzava uzela 460x od 1000x.
Ali ni tu nije kraj. Na cigarete i na naftu placas i do 100% ( i vise zavisno od zemlje) poreza… znaci ako pusis il tocis mnogo goriva, lagano pola svog radnog vremena provedes samo da bi drzavi dao…

A eto nismo racunali ni carine i te sve gluposti koje ti kao krajnji kupac placas.

A kakvu si firmu otvorio? Bas d.o.o?

Zarada na YouTubeu i porezna obaveza
Zarađivanje na YouTubeu sjajan je način za nagrađivanje za dobar i zanimljiv sadržaj na platformi. Međutim, imajte na umu da ćete od države koja prebivate možda morati platiti porez na dohodak od videozapisa koje unovčavate na YouTubeu. Za detaljne informacije obratite se lokalnoj poreskoj upravi.

da, otvorili smo j.d.o.o ali prebacili bi se na d.o.o… ispostavilo se da trebamo za tu egzibiciju platiti revizora oko 4 tkn

I u Srbiji vele kontrolisace. Pa ako nekog interesuje evo ink:

Akcenat je stavljen na uplate sa platformi kao što su Google , Upwork , Bibo Global Oppotunity , Airbnb , sa platnih kartica Skrill , Payoneer i Neteller i izvršena plaćanja prema Booking. com .

Nema sanse da mogu da imaju uvid u Payoneer to je samo lupanje. Srbija nema nikakav sporazum sa US, tako da nema nista od toga.
NIsta nam ne daju, nikakve olaksice, nikakve edukacije, nista ne ulazu u narod vec samo kradu i traze porez, e pa dacu im q… Otvoricu firmu u Estoniji ili nekoj drugoj zemlji sa olaksicama i dovidjenja!

3 Likeova