Portal (oglasi) za nekretnine

Pozdrav ljudi,

Zanima me vase misljenje o isplativosti portala ili oglasa za prodaju i iznajmljivanje nekretnina primarno u BiH (za pocetak). Postoji vise modela koje razmatram od toga da je otvorenog tipa da svi mogu nuditi nekretnine do zatvorenog koji bi bio ogranicen na agencije/premium usere sa nekim striktnim pravilima o kvaliteti slika i sl. gdje bi korisnici imali mogucnost da pretrazuju i filtriraju nekretnine (ali bas filtriraju po svim mogucim parametrima :)) i eventualno zakazu razgledanje.

Dakle odmah da se razumijemo nije neka genericka skripta u pitanju vec custom aplikacija koju sam poceo prije 1,5, 2 godine i zavrsio oko 60-70% bazne verzije tj. one koju bih mogao pustiti u produkciju i ima samo najosnovnije funkcionalnosti. Dosta dam vremena potrozio na dizajn ali sam na kraju jako zadovoljan i prilicno sam siguran bar sto se toga tice i filtriranja da slicni oglasi nekretnina ne postoje u Bosni (olx je tu glavni ali je generic oglasnik).

E sad je fazon sto sam u jednom momentu prije pola godine, godinu morao stopirati radove iz drugih razloga i od tada to tako stoji pa mi je zao da propadne a opet nemam slobodnog vremena da se posvetim tome tako bih sam prvo volio malo ispitati trziste pa ako bas postoji potencijal onda necemo spavati dok to ne zavrsimo :wink:

Evo jedna slicica rane faze razvoja cisto da imate hint u kom se pravcu ide.

Pohvalno je to što radiš custom, puno ćeš naučiti. Ako ti je cilj učenje super, ako ti je cilj projekt koji bi trebao zarađivati, ne vidim nikakvu šansu da se to dogodi, prije ili kasnije ćeš završiti kao oglas.ba

3 Likeova

Nije mi cilj ucenje posto sam web developer preko 10 godina :slight_smile:

Prevelika je tu online konkurencija za ugurati se bez nekih velikih ulaganja.
Ako imaš bilo kakvu inovaciju u tom, moguće je… bez inovacije jakoo teško i skupo (Ne i nemoguće)

Prostora uvijek ima. Samo originalnosti. Neka ti vodilja bude cityexpert.rs

Radiš projekt za malo i siromašno tržište u jako zasićenoj niši vjerojatno sam, ja ne vidim nikakvu šansu za uspjeh, ako ti vidiš onda je to ok.

2 Likeova

Na taj fazon sam i mislio nesto. Uvezat se sa agencijama a sam sadrzaj bi morao ispunjavati prilicno “stroge” kriterije pocevsi od kvalitete fotografija do kolicine informacija itd. Dakle nije olx fazon gdje svako ubacuje muljave fotke i sture informacije vec mjesto gdje imas kvalitetne fotke za uvid u stanje nekretnine do manje vise svih bitnih informacija o nekretnini koje su obavezne.

Naravno moze se angazovati neki fotograf koji ima solidnu opremu i viska vremena da odradjuje taj dio posla a agencije rade kao i do sad samo sto bi imale dodatni kanal prodaje.

Ps. I ovo je side project koji ne mora imati nikakvu zaradu na pocetku.

Fora bi bila 360° online obilazak nekretnine. Samo bi to oduzimalo vremena, ali barem neke izdvojene uz naplatu isl…

Mislim da bi u prednosti u odnosu na olx bio svaki, ne samo npr ovaj za nekretnine. Ako se specijalizuje samo jedna oblast. Palo mi je na pamet npr prodaja robe, tj online butici na jednom mjestu. Na olx je sve to nabacano, a kad bi na primjer slike odjece bile samo dozvoljene kad ih modeli nose. Odmah bi se istakli u odnosu na olx… E da, Nosi se ba, odlican domen za BiH :smiley:

Sve je u marketingu. Ljudi su ovce i samo ih treba usmjeriti i oni idu. Ulozi 20 000 eura u ozbiljan projekt, a vecinu love neka ode na marketing i sigurno ces uspjeti. Tu mislim na tv reklame i ostalo. Trebaju te upoznati…

To apsolutno nije istina.
Baš nedavno, možda prije godinu dana, izašao je u HRV novi oglasnik. Mislim da su se zvali trading .hr (odvojeno jer nisam siguran jesu se tako zvali).
Jedno mjesec-dva-tri su iskakali iz konzerve (TV, radio, fb, adwords itd) i vrlo brzo su doživjeli bankrot i ugasili stranicu.

Projekte treba graditi sustavno i onda jedna greška ne može ugroziti projekt. U slučaju da odmah sve uložiš u marketing, lako je moguće da napraviš lošu reklamu i u startu ubijes svoj projekt.

1 Like

Neznam nisam cuo za njih. Sad nesto citao o njima na t portalu. Znam da je ekipa kao sto je Njuskalo, crno jaje i slicno njima ulozili 200k kn u marketing je drugacije nece…

To prije svega ovisi o projektu.
Njuškalo nije firma za sebe, oni su partneri sa čini mi se 24sata (isti vlasnik) pa su imali jaki backup i mogućnost za veliko ulaganje… A uz to su imali jako dobar projekt u pravo vrijeme.

Crno jaje… nemam pojma o njima

Ne kažem ja da se ne može uspjeti na taj način, sigurno da može… ali …

1 Like

sjećam se kad je crno jaje krenulo, nema gdje ih nije bilo … a sve predstavili kao jednu veliku misteriju … čak je i na vijestima bilo ja mislim, niko ne zna šta je crno jaje :smiley:

Valjda neću sada otići u offtopic, ali baš bi volio znati šta je sada sa shopom zutiklik.hr hrvatske pošte…
Uložili su marketing minimalno 100 000€ po mojoj slobodnoj procjeni… ja još uvijek nisam od nekog čuo: “Kupio sam to na Žutom Kliku”

Marketing nije sve, projekt i dobar poslovni plan je sve… marketing je samo dio dobrog poslovnog plana.

2 Likeova

@s.perkovic slazem se da je dobro poslozen projekt vrlo bitna stavka pogotovo u nisi koja je vrlo konkuretna, al hocu reci da bez love u takvoj niši mozes svirat frulu.
Vezano za temu, primjer oglasnika brm brm koji se progurao i ulozio fino u marketing.

1 Like

Tu je i Cackalo, fino su popunili bazu i drago mi je to vidjeti da ima prostora za svakoga.

1 Like

Prema similarweb zutiklik ima 200k posjeta mjesečno. Očito i tamo netko kupuje.

Mene sada živo zanima dali je covjek koji je pokrenuo temu prije 5 godina krenuo u projekt. :grin: