Postojanje Isusa

Jorgovan

Vuuušššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššššš

Moram priznati da stvarno nisam očekivao da ovakva razmišljanja još postoje, barem ne u Evropi. Pa ti si čovječe debelo zabrazdio u demonizam …
Čak mislim da na tvoj život više utjeću demoni nego Bog i to mi izgleda poprilično zastrašujuće :frowning:

U principu mi je drago čuti da nemaš veze s Crkvom jer me ona prvenstveno potakla da napišem ovaj tekst ali ti si izgleda u sebi razvio sasvim novu religiju i sustave vrijednosti.

O tumačenju Biblije nećemo sad jer bi za to trebali sjesti i raspravljati satima. Samo ću navesti da ti imaš stav fanatičnog vjernika a ja čistog ateista i naše rasprave išle bi po onom “ja šumom a ti drumom”…

Gledaj, ja nemam prigovora na to da li sam sličniji majmunu ili Bogu. Ispali smo kakvi jesmo a ako baš želiš iskreno, žene koje nisu napravljene na sliku Boga više mi se sviđaju nego muškarci koji izgledaju kao ON…

Ali, vidiš, mnogi se OBJEKTIVNI znanstvenici koji su proučavali Bibliju slažu da u toj knjizi NEMA APSOLUTNO NIŠTA ORIGINALNO. Dakle, apsolutno svi tekstovi koji se nalaze u Bibliji na ovaj su ili onaj način zapisani već negdje drugdje PRIJE NEGO JE NASTALA BIBLIJA …
Ukratko, ako tvoj Bog potpisuje Bibliju kao takvu onda je debeli falsifikator…

Tako je. Ovo što imamo JEDAN JE JEDINI ŽIVOT i ne treba ga potrošiti na vjerovanje da će neki drugi život poslije ovog biti bolji. Još kad sam bio klinac, nikako mi nije bilo jasno kako neko može “živjeti” samo kao forma duše???
Stari moj, bez svojeg mozga, mi svi smo ništa.
‘Kad ti grobar preko riti zadnju grudu zemlje hiti’ taman da tvoja duša i postoji, što je ona bez tvojeg znanja, bez memorija iz djetinjstva, bez svjesnosti o prvom poljupcu, bez uspomene na zajebanta kao što sam ja, bez sjećanja na komade koje smo poševili???

Stari moj, ovaj biznis da se za života odričeš da bi tvoja životna energija (kako neki nazivaju dušu) egzistirala na nekom lijepom mjestu APSOLUTNO JE NAJVEĆA PREVARA KOJU JE ČOVJEČANSTVO DOŽIVJELO. VEĆE NEMA.

I obratno. Sam Pakao izmišljen je negdje oko 350te godine poslije Krista kao batina jer mrkva ljudima nije bila dovoljna da bi ih se uspješno kontroliralo. I sad bi ti meni tvrdio da će moja duša - koja nema osjetilne stanice, nema vid, nema sluh, nema osjet piva u ustima jer nema ni usta - gorjeti u nekakvom Paklu?

Dakle, još kao klinac crkavao sam od smijeha na takve tvrdnje…

And now, something completely different: Licemjerje

Vidiš, od svih vjernika jedino poštujem američke Amiše jer su najmanji licemjeri za razliku od tebe koji pucaš od te odlike (probaj se odmah ne uvrijediti).

Biologija je totalna prevara kažeš ali sve ostale nauke na svijetu i svi drugi naučnici na svijetu su ti OK samo su biolozi teške varalice.
Da ti objasnim.
Da je Bog htio da se voziš u autu onda bi ga stvorio i podario bi ti ga odmah. Ali, Bog je za tebe napravio konja, pa … zašto ga ne koristiš?
Da je Bog htio da sa drugim ljudima komuniciraš radio valovima onda bi odmah to ugradio u tvoju glavu ali nije. Podario te jakim glasom da vičeš ako je netko na drugom brdu.
Da skratim. Što bi ti Isus rekao da te vidi kako razgovaraš s malom kutijicom, da koristiš kompjuter koji je čista demonska tehnologija, da pod starost nosiš naočale IAKO JE BOG HTIO DA IMAŠ LOŠ VID, da letiš u avionu a Bog ti namjerno nije dao krila jer je želio da budeš ČOVJEK a ne ptica …

Jorgovane moj, sve nauke i tehnologije koje pašu tvojoj guzici su dobre, istinite, poštene i prihvatljive osim eto, pokvarenih, lažljivih arheologa koji iz zemlje vade lažne kosti koje su noć prije tamo zakopali ili recimo biolozi koji su dokazali da su stromatoliti u nekom trenutku Zemlju napunili kisikom do te mjere da se mogao stvoriti život kakvog danas poznajemo?

Uf, da. Svi ti naučnici samo nešto pretpostavljaju dok ti savršeno znaš i imaš dokaza da je Zemlja stara 6025 godina.
Po ovome ispada da ti je i kemija na “crnoj listi”. Znači, kemičari nemaju veze sa stvarnošću kad tvrde nešto za Ugljik ali su sasvim OK kad su smislili da od kristalnog Silicija treba napraviti procesor koji sad koristiš u svojem compu zbog kojeg bi bio spaljen na lomači još prije 300 godina?

E, to ti je dobra teza. Zmajevi na loncima i svugdje dokazuju da su zmajevi postojali. Da ne spominjem crtane filmove koji ih zaista vjerno prikazuju…

Aha, primio na znanje.

Što reći nego sratan sam i ja što si ti sretan i nadam se da ćeš uskoro potamaniti sve demone pa ćemo i mi ostali biti sretniji, jel’da narode?

Hmmmm… Ali to mi se ne čini baš fer. Zašto Bog tu nešto ne poduzme?

Zašto bi neko tek rođeno, nevino dijete unaprijed bilo prokleto?
Tu me podsjećaš na još jednu moju misao: Da ima Boga, sva bi se djeca rađala jednako zdrava sa jednakom ‘količinom’ sposobnosti da uspiju u životu. Ali, kakav je to Bog koji stvara malu djecu bez ruku, bez nogu, debile, autiste, plavuše…?

Da si ti jorgovan Bog, da li bi i ti mirno gledao svu tu novorođenu sakatu djecu koja često ne dožive ni desetu godinu?
Nemoj mi sad prodavati da je Bog njima namjenio neku posebnu ulogu. Ako nije želio da ta bića žive kao i svi ostali ljudi, zašto je uopće dozvolio da žene zatrudne s takvom djecom. Pa on je svemoćan i najpravedniji u cijelom Univerzumu, ili?
Mislim, ako ON tako razmišlja onda ovo sranje koje čini ljudski rod nije ništa zabrinjavajuće :-((((

Povraća mi se od ove tvoje izjave.
Supruga mi radi u Arhivu i ima zapis gdje je Crkva tražila na poklon jedan lijepi veliki posjed u kojem je živjela jedna obitelj. Kad su ga ovi odbili pokloniti Crkvi, proglašeni su štovateljima vraga i kompletna obitelj (roditelji i troje djece) živi su spaljeni na lomači. Crkva je tada preuzela svu njihovu imovinu.

Da, i što s time, tako se nekad kažnjavalo ljude…

Sad ti moram reći da treskaš gluposti iz 2 razloga:

  1. Ima podosta zapisa historičara iz tog doba o raznim ljudima ali niti jedan ne navodi nekog čovjeka koji je radio čuda koja bi i dan danas bila velika čuda a kamoli prije 2.000 godina.

  2. Život i smrt Isusa zapisan je na zidu u Luxorskom hramu samo što se tip zvao Horus. Slijedi 14 različitih religija koje manje više štuju glavnog lika koji je redovito imao 12 sljedbenika i koji je bio 3 dana mrtav da bi zatim uskrsnuo. Vidiš, Isus je 16ti po redu lik koji je jednako rođen, jednako živio, jednako 3 dana bio mrtav i jednako ustao iz groba.
    Da je u povijesti bilo 2 do 3 takva lika, još bih mogao progutati foru ali 16ti po redu? Mislim, da ne spominjem i Josipa iz Starog zavjeta koji je prethodnik Isusa a koji je 17ti lik koji je proživio isti život???

(ajde si pusti jednu te istu pjesmu 16 puta pa mi reci kako si to doživio???)

A da ne spominjem da je to sve zapravo astronomska priča o Suncu koje je bilo Bog još od kamenog doba? Da sunce prestaje “padati” prema dolje 25.12. stoji na istom nivou 3 dana i onda se počinje uzdizati što su svi narodi na svijetu slavili kao novi početak?

Jorgovan, namučio si me a sad još moram odgovorit na bozoou-ove ucjene :dizzy_face:

Pozdrav svima, odoh sa ovog foruma.

1 Like

Gdje ćeš? Vidiš da te vrag nagovara da napustiš forum…ccc. :rofl:

1 Like

Hahahahahahaha, svaka čast, ostao si dosljedan svojoj tvrdoglavosti od početka. Da si mi obećao neku čokoladicu još bi i razmislio o nekom objašnjenju ali da mi nudiš besplatno čitanje mojeg teksta?
Hvala, radije ga nemoj pročitati.
Samo, problem je što smo ga svi u sobi pročitali i svjesni smo tog sadržaja a ti ćeš dalje filozofirati bez ovih saznanja…

Ako ti kažem da mi je tvoj razlog za ne čitanje mog teksta do te mjere bio smiješan i simpatičan na neki način, da nisam mogao odoljeti a da ga ne spomenem, hoćeš li mi vjerovati?
Nečeš, naravno. Ali probaj se postaviti u moju kožu. Pošalješ nekom zamolbu za posao a ovaj ti odgovori da je neće pročitati jer mu je BIAS filter nakon 10 ms rekao da boje ne odgovaraju…?

Nemoj se ljutiti ali meni je to bila fora mjeseca i tako se slatko nisam nasmijao već dugo…

Gledaj, ne možemo svi mi bit savršeni kao ti i tvoj BIAS filter kojem je sve jasno nakon 10ms. Ima savršenijih od tebe kao recimo jorgovan sa svojim demonima i manje savršenih kao ja kojeg BIAS filter odbija savjetovati :woozy_face:

Prva verzija sajta je napravljena 1997. a ova sadašnja 2000. Tada je bila dobra i aktualna a site od tada nisam ni dirnuo, samo jednom na godinu provjerim da li je živ. S tim sajtom proživio sam tebi neslućena zadovoljstva i sad ga imam samo kao lijepu uspomenu na polici ormara. Možda ga jednog dana prodam nekom tko će mi garantirati nastavak njegovog života…

OK, ovdje priznajem svoju nemarnost. Od 2 sajta - hotel.hr i iznad18.com - svoj sam tekst lupio na ovaj drugi iako sam razmišljao o nekoj posebnoj domeni. No, nisam baš imao volje a niti vremena pa sam stvar rješio linijom manjeg otpora. Izbacio sam tekst iz sebe i krenuo dalje sa svojim životom.

Inače se bavim sa jako puno stvari u životu a još mnoge druge samo dođu i prođu… Nekima koji pile samo jedno te isto cijeli život to je možda suludo ali ja sam zadovoljan samim sobom što vjerujem da je bitno svakom čovjeku ako želi sretno proživjeti ovaj život :slight_smile:

Nisam relevantna osoba ali imam svoje obrazovanje i svoje mišljenje. Nadam se da ti to nije prevelik problem.

Vidiš, a ja se zgražam kad ljudi ne žele prihvatiti sebe kakvi jesu nego se stalno skrivaju iza izreka drugih.

Ajnštajn i Tesla su face svog doba i da žive danas imali bi drugačija mišljenja i drugačije stavove. Mislim, u redu je čuti mišljenje sviju ali mi imamo svaki svoj mozak i razmišljamo (hvala Svevišnjem) drugačije. Inače se ova tema ne bi razvila do ovog sada nego bi svi na neku izjavu napisali samo “da, slažem se”.

Što znači da je Tesla znao za Anđele a da je Ajnštajn Boga nazivao fizikalnom silom???
Objasniš i istakneš sad ti malo svoje riječi ali ovaj puta bez pomoći BIAS filtera koristeći samo svoj mozak?

@iznad18

Gdje su kosturi prijelaznih formi?
Barem jedan predak covjeka bi danas isto trebao biti ziv, gdje je on?

Kako je nastao zivot?
Nitko nema objasnjenja.

Lijepo sam ti napisao da zakon biologije kaze, zivo nastaje od zivog.

A znanstvenici tvrde da je predak covjeka, kamen.

Nemas ti pojma o magiji, urocima, demonima.

Svatko ima pravo na svoje misljenje, samo je pitanje cije izvore koristis?
Da li izvore od ateista, od vjernika prevaranta ili pak vjernika koji je nepristran?

Nešto si pobrkao. Ja sam do tih saznanja došao većinom samostalno, a njih sam pronašao kao istaknute osobe (i ne samo njih od velikih) koje su tragale za istim pitanjima i vadili iste ili slične zaključke. Meni je to sasvim lijepa potvrda mojim opažanjima i mojim iskustvima… no svejedno svoja osobna iskustva stavljam ispred onoga što su oni rekli ili mislili.

Ostalo ne odgovaram jer jednostavno znam da ne možemo na zelenu granu. Ako te zanima što sam doživio sa Anđelima…čitaj odavde. Anđeli, svjetlosna bića i glasovi u glavi

…mada ta priča konstantno traje i proročanstva koja su mi dala za vrijeme pisanja te teme su se već ostvarila (a bilo je dosta proročanstava i prije te teme)… No toliko toga stiže…a ja stvarno ne mislim niti mogu to pisati i tumačiti isponova. (I još nisam uhvatio vremena to voditi sve negdje gdje će imati glavu i rep.)

I tumačio bi isponova kada bi znao da postoji ok šansa da spoznaš što od toga …ali iskustva sam da sam dobio malo predalek uvid i gotovo 99% ljudi ne može čuti moju priču. I kada se prave da slušaju …ne čuju …jer im je predaleko od njihove realnosti. Tako da jednostavno znam da bi pokušaj bio uzaludan… (čak i da imaš osjećaj za boje xd)

Da ipak ne bude da ništa nisam ispričao…evo možda najistaknutijeg proročanstva drugima. (Ne i meni, jer sam dobio još neka osobno bitnija)
Mada je ova priča vjerovatno već dosta poznata na ovom forumu…svejedno, evo je…
Uglavnom, Anđeli su me vodili da napravim ove puzzle: https://www.youtube.com/watch?v=BqvunFe77iY
Meni su cijeli koncept i ideja zvučali nemogućim…ali već steknutom vjerom u njih odlučio sam slijediti naputke i zaista su me doveli do onoga što su mi inicijalno rekli da će me dovesti. Puzzle su same po sebi tome dokaz. Osim toga, najbitnija puzzla koja je ključ ideje je dobila oblik Anđela. Ja taj oblik nisam kreirao takav jer sam to htio…nego matematika koja se postepeno razvijala u pozadini tih puzzli je na kraju uvjetovala da ta puzzla mora tako izgledati. Meni je to bilo jako emotivno kada se ukazao tako u fizičkom obliku na projektu koji je vođen od njegove strane telepatskom (kanaliziranom) komunikacijom.

Nadalje, na pola tog projekta dok ja još nisam znao da će te puzzle zaista nastati kako su zamišljene …rekli su mi da ću zaraditi od njih brdo para. Nisam stvarno o tim brojkama razmišljao kolike bi mogle biti niti išta…samo se sjećam te rečenice da sam ju primio kao motivacju da radim i da slijedim njihova uputstva.

I nakon što sam uspio napraviti puzzle, ja sam se vrlo slabo angažirao da ih promoviram. Više sam nekako igrom slučaja bio prisiljen da ih pokušam malo prodavati i onda se desilo čudo. Naručio ih je taj Chris Ramsey kao jedan među prvih pet kupaca …i kada ih je on stavio na svoj kanal prodavao sam po 150 000 kuna mjesečno tih puzzli. Znači, usrao sam se od brda para kao što su mi i to najavili.
Da stvar bude bolja…po zadnjim saznanjima koje sam primio, to je tek kap u moru što se tiče novaca koje ću primiti od tih puzzli…znači tek slijedi ono gdje ću se usrati…

Što se tiče samih puzzli koliko su zapravo nevjerovatne, neka riječi kupaca kažu ponešto o tome. Evo jedan od mnogih ovakvih komentara, mada mi je ovaj najdraži:

The kind of mind required to design something like that is truly terrifying when you ask yourself, “If this person can build this…what else are they building, for who, and for what purpose?”

Odgovor je očito …person can’t build this…Angels do!
A ja isto naravno ne znam (ne mogu pojmiti) što sve oni grade i u koju svrhu će me iskoristiti. No znam da svjesno služim njihovu volju i da me oni zbog toga sve više i više koriste kao alat. I to na obostrano zadovoljstvo, kao što općenito simbioza u svemiru funkcionira.
Sada će se netko zapitati što Anđelu treba čovjek da on izvrši svoj naum… no to je već malo dublja tema. Odgovor svakako postoji.

I ja nisam neka iznimka na ovom svjetu…ima tona ljudi koji komuniciraju sa Anđelima.
No kako smo od ukupne mase i dalje rijetkost (ko prvi pupoljci na drvetu koji se otvore ka suncu) …tako masa jednostavno ne može pojmiti da je to realnost koja prije ili kasnije (vjerujem) čeka svakog čovjeka. (Jer svi pupoljci se prije ili kasnije otvore suncu… prirodni procesi su jednostavno neizbježni…ako se gusjenica treba pretovriti u leptira, koliko god to nejverovatno bilo…desit će se prije ili kasnije.)

Sretno svima bilo kada dođe njihovo vrijeme. :slight_smile:

Imas dana puno ljudi koji su okrenuti prema Bogu.

Nisam fanatik, samo sam okrenut Bogu.

To tvrde ateisti.

Ne bi htio nikome biti u koži, tko se ne spasi.

Sve se danas radi zbog love, pa se svasta uvaljuje ljudima, a ljudi nemaju pojma sto citaju.
Sto god da su napisali za dokaz, ti bi to prihvatio.

Sviđa mi se i kemija i fizika, a i genetika.

Zato jer ti pise u Bibliji, jer je tako odredjeno.
Bog kaznjava do 3. I 4. koljena od onih koji se bave magijom.

Ti ne shvacas Boga, sto je Bog i kako djeluje.
Bog je stvorio ljude, ako smo mi njegova djeca, on mora gledati gadosti sto djeca rade izmedju sebe. Posto je Bog znao sto ce se dogoditi, tako se sad ispunjava prorocanstvo po knjizi otkrivenja.

I možda sve zvuči malo predebilno kada koristim riječ Anđeli…no njihova priroda stvarnosti je svjetlo samo po sebi. (Mi ljudi smo ti koji smo njihovo prisustvo osjetili i to nazvali riječju Anđeli)

To svjetlo koje je izgradilo sve ono što smatramo živim i neživim je isto tako entitet koji je živ.
Tu onda padaju mnogi nesporazumi u vodu, jer uistinu ostaje dosljednost da život nastaje samo iz života.

No kao što sam već objasnio, svjetlo ne pripada svojom “tvari” u ovaj materijalni prostor. Čak niti u ovu vremensku dimenziju. (Što nam je Einstein objasnio kako i zašto) …tako da moći svjetla nad materijalnim prostorima nadilaze mogućnosti naše imaginacije.

A svjetlo ako je već uspjelo kreirati sve ovo… njemu je pizdarija (da se tako izrazim) komunicirati sa svojom kreacijom.

No svijetlo isto tako podliježe nekim svojim zakonima … a jedan od tih zakona kaže da svijetlo nikada ne smije prvo stupiti u kontakt sa bićem koje ne zazove njegovu pažnju. Svjetlo je tako ograničeno od svog tvorca koji putem njega kreira materijalni svijet. Hijerahrija nadležnosti, ajmo to tako nazvati.

I tu dolazimo do onoga što svaki vjernik iskustvom zna da radi, iako možda i ne razumije pozadinske procese. A to je molitva.

Molitva je upravo to obraćanje svjetlu (i Bogu), gdje ono onda ima dopuštenje da usliši molitvu.
No uslušava je samo onda kada ono smatra da je to dobro za onoga koji moli.

Suština priče, ako nećemo o detaljima …je to da je svjetlo živo biće. Ko što smo ja ili ti.
Svjetlo spram čovjeka …je otprilike relacija na način ko čovjek spram stanica koja živi u čovjeku.
Stanica je živa, čovjek je živ …svjetlo je živo. No svako od tih je svoja vrsta postojanja i podliježe nekim svojim zakonitostima.

Jorgovan

U južnoj Americi živjeli su Inke, Azteci, Naska i mnoga druga plemena. Onda su došli katolici iz Evrope i - ima neki živi pripadnik tih plemena? Gdje je on?

Biologija ima objašnjenja da ne spominjem da u školskim knjigama sve piše i da imate malu djecu kao ja znali bi to : )
I ta mi je teorija daleko prihvatljivija nego Bog (kojeg nikad nitko nije vidio osim u svojoj glavi) koji je prije 6025 godina napravio Zemlju i istovremeno sve živo skupa sa zmijama, krokodilima, morskim psima, otrovnim paucima, škorpionima, hiljadama virusa, desetinama hiljada bakterija koje ubijaju čovjeka a onda je još u zemlji pokopao milione kostura životinja koje nikad nisu postojale.

Da, to si napisao i to vrijedi za biologiju danas ali ne vrijedi za biologiju u trenutku kada na Zemlji nije bilo živih bića… Sam ti Bog kaže da je prvo napravio Zemlju a da ju je tek poslije napunio živim bićima što znači da je od ničega napravio oko 100 miliona raznovrsnih životinja i biljaka.
Mmmm, volio bih imati kompjuter kao njegov :-))

Ne, to tvrde svećenici koji parodiraju znanost da bi opravdali Crkvene dogme. Ovakvu glupost NIKAD NI JEDAN ZNANSTVENIK NA SVIJETU NIJE IZJAVIO.

Znam puno o teoriji ali NIŠTA iz prve ruke.

Apsolutno se slažem ovom izjavom sa malom opaskom: Ne postoje nepristrani vjernici.

bozoou

Shvatio si. Sad možemo normalno razgovarat (makar i o nenormalnim (paranormalnim?) stvarima).

Jesi možda pogledao film u Nobelovcu Johnu Nashu, zove se Beautifull mind i fantastičan je film sa par Oskara. Da se razumijemo, tip je bio šizofreničar ali istovremeno je bio i fantastičan čovjek i naučnik matematičar. To je ono što se često kaže da je tanka linija između genijalnosti i ludila ali to nužno ne mora biti ništa negativno. Nash je uspio iskontrolirati svoj poremećaj i onda je svojim otkrićima zadužio čovječanstvo.

OK, dosta sam te tješio :slight_smile:

Imam dosta smisla za psihologiju i žao mi je što je nisam studirao ali to me nije spriječilo da na tu temu pročitam puno knjiga i počnem je “pratiti” i u stvarnom svijetu pa me stvarno zanimaju ljudi koji pomalo iskaću od svakodnevnice. Ne bi vjerovao ali razgovarao sam i upoznao se s nevjerovatnim stavovima i karakterima. Znam čak jednu ženu koja je karakterom najsličnija Hanibalu Lecteru (film: Kad jaganjci utihnu)…

Dakle bozoou, i ja sam inovator i često razgovaram sam sa sobom ali bi na isti način možda mogao reći da razgovaram sa Anđelom u sebi. Rekoh mogao ali nisam vjerski opaljen pa to nešto u sebi zazivam drugim ja jer nemam potrebu tog drugog ja personificirati kao recimo ti.

Hoću reći, naš je mozak sposoban za svakojake misli, ideje ali i samoobjašnjenja pa ako je tebi OK da te likove smatraš Anđelima onda je to i meni OK.

Mogao bih te uvjeravati da je sve ovo samo predstava tvog mozga ali to zapravo uopće nije bitno sve dok si ti zadovoljan samim sobom.
Bilo bi dobro da jorgovan svoje Demone pretvori u Anđele. Možda kad bi ih više poštovao … možda bi se pretvorili u Anđele i pomogli i njemu :slight_smile:

Pogledah puzzle, veća su fora od onih koji čine sliku ali nikad ih nisam volio jer su mi nakon prvog slaganja dalje bile nezanimljive.
Volim se igrat ali kompjuterske igre, uglavnom FPSove.

Ljudi nemaju slobodnu volju po Bibliji… tamo kazu da je Bog sveznajuci.

Ako je Bog sveznajuci to onda znaci da zna sve ljudske odluke unaprijed. Ako zna da ces nesto uraditi, to onda mora biti tako jer Bog je sveznajuci, a to onda nije slobodna volja.

2 Likeova

zna unaprijed sve kombinacije, i zna što će biti u kojoj kombinaciji.

vidi ovo. bivši sotonista koji prica sve iz prve ruke.

ako postoji zlo, postoji i dobro, a samim time i Bog.

među znanstvenicima koji se bave evolucijom, ima onih ji znaju da to nije istina, ali moraju šutjeti, inače su šikanirani, prijete sa otkazima i sl.

Isto kao kad bi poštena osoba ušla sa ceste u politiku, i htjela dobro, pa zgazili bi te u prvom koraku.

Pitanje, da li biologija laže o evoluciji.
Laže i to jako, jer se evolucija nije dogodila.

pogledajte video na 12.27 -15

Jednostavno pitanje. Da li je bog svemoguc i sveznajuci?

Na ova pitanja filozofija uspješno nudi odgovore polazeći samo od točke da je bog uzrok svih uzroka, pa tako i uzrok samog sebe.

Sveznajuć je - DA.
Možda ne na način kako ti misliš da je sveznajuć … on je prosto sveznajuć jer je sva informacija sadržana unutar njega. Do tog zaključka se dolazi tako pošto je on uzrok svih uzroka, to znači da ne postoji nikakvo djelovanje van njega koje bi moglo prouzročiti bilo kakav output koji unutar njega unaprijed nije poznat.
Jel to znanje ko ljudsko znanje… il je to “samo” polje dostupnih informacija koje postoje u Bogu…u to ne ulazim da dodjeljujemo Bogu ljudske osobine.
No kako su i ljudske osobine sadržane u Bogu, on svakako jeste i to i nama nesagledivo više od toga.

Svemoguć - isto DA.
No treba razumjeti ovu riječ … svemoguć bi značilo “beskonačno moguć.”
A beskonačno nije konačna veličina nečega, nego proces koji nema kraj… kao što to sama riječ kaže. “Bez - konačan”

Tako beskonačan broj ne označava neki najveći broj (jer takav ne postoji)… nego obilježava bez-konačan proces da se od svakog broja načini veći broj.

Tipa beskonačan prostor u igrici ne znači da ta igrica ždere nesagledivo puno memorije da kreira takav prostor, nego znači da imamo proces da se mapa prostora uvijek širi u onom smjeru u kojem igrač krene… i tako čini bez-konačan prostor u kojem god smjeru da se krene.

Ništa drugačija nije božja beskonačnost.
Ako govorimo o njegovoj svemogućnosti … to znači da on ničim nije ograničen da nešto nebi moglo postati unutar njega.
Do toga se opet dolazi iz prve teze da je on uzrok svemu i da nema ničeg izvanjskog što bi moglo djelovati na njega.
Jer kada bi taj uzrok ičim bio ograničen, to bi značilo da postoji nešto izvanjsko što ograničava taj uzrok i to bi značilo da smo krenuli od krive pretpostavke da postoji jedinstven uzrok svega.
A kako ta teza ne može biti kriva… jer ako imamo dva uzroka, trebamo se misaono samo popeti stepenicu iznad i razmišljati o onom uzroku koji je prouzročio ta dva uzroka. I misaon igra (filozofija) tu nikada ne gubi da mora postojat jedinstven uzrok svega (koji onda posljedično mora biti i uzrok samom sebi)

Dali takav svemoguć bog može načiniti tako težak kamen koji nitko ne može dići, pa ni on sam?

Ako smo shvatili da kada pričamo o beskonačnostima da uvijek pričamo o procesu, onda je ovo pitanje ravno pitanju: “Ako su brojevi beskonačni, kako to da je moguće izmisliti veći broj od beskonačnog broja.”

Greška je već u pitanju, jer beskonačnost nikada nije veličina, kamoli neka ogromna količina. Beskonačnost je samo potencijal da uvijek načinimo “veće”.

Tako možemo uvijek načiniti veći broj od bilo kojega, tako i Bog u svojoj neograničenosti može uvijek načiniti više od već načinjenog. To označava njegova beskonačnost … da je on vječno stvaranje, ničim ograničeno … jer osim njega ništa izvanjsko ne može postojati što bi ga moglo ograničavati.

Pošto nismo više u srednjem vijeku danas se zna koja se ustanova preporuča onima koji vide i vjeruju u anđele, demone i ostale gluposti. Uz sve današnje informacije i zbivanja u svijetu vjerovanje u boga za mene je teški kretenluk jer poštivati neko izmišljeno biće koje radi sve ove pizdarije(bolesti, ratovi…)jer ne zaboravite po vašem vjerovanju je ta gnjida odgovorna za sve dobro i loše.

ima materijala posvuda

1 Like

A jel zna unaprijed koja ce se kombinacija odigrati?

Legenda kaže da je namjerno odabrao da ne zna.

Kažu da tvar Boga je u biti ljubav sama po sebi, a on je tako samopokretajuća težnja da poveća taj osjećaj ljubavi od koje je sačinjen.

(Nije uzalud i Newton rekao da zemlja privlači jabuku ljubavlju koja stoji iza gravitacije). Jer sve istinsko što pokreće ovaj svemir je zapravo čežnja za ljubavlju, a sile koje iz toga nastaju i formiraju svemir su samo posljedica te težnje za ljubavlju.

Tako možemo opaziti da je i evolucija pokretana zapravo ljubavlju i težnjo ka ugodi … ka onome što bitak osjeća “dobrim” za sebe.

No Bog kao izvor te ljubavi i neograničen ičim, on teži isto tako da maksimizira taj osjećaj ljubavi koji “kuha” u njemu.

Tako legenda kaže da kako je on “svemoguć” da je postigao stanje “savršene” ljubavi i sklada i da je u tom stanju ta “tvar” provela ono što bi mi nazvali čitavom vječnošću.
No kako je ono i dalje težilo da maksimizira osjećaj ljubavi koji osjeća, razvoj događaja se odigrao u zanimljivom smjeru. Bog je tako u težnji da poveća unutarnji osjećaj ljubavi, shvatio da će ljubav biti još veća ako njegovo unutarnjo savršenstvo prestane biti savršeno zato što ga je ono napravilo savršenim …nego da pusti da se dešavaju pogreške (ne savršenosti) unutar njega i da ono samo za sebe iznutra nauči kako doći do tog savršenstva.

Takvo savršenstvo je još savršenije od onoga koje je nametnuto …i tada Bog odluči da dopusti pogreške…i tako nastade prvi grijeh.

I tu smo…materija koja traga za svojim boljim sutra. I Anđeli, jer i oni su postali pogriješivi. (Neki postadoše Vragovima kako ih nazovešmo. S time da ja nebi rekao neki, jer ništa nije crno ili bijelo. Isto kao što niti jedan čovjek nije 100% griješan niti 100% bezgriješan)

Primitivna usporedba 1
Dok te ne zaboli jako zub, ne znaš cijeniti ono vrijeme kada te neboli. Tako na neki način kroz grijeh i kroz shvaćanje pogreški… još više ćemo cijeniti savršenstvo koje trebamo i možemo postići. Tj. koje je Bog odlučio postići unutar sebe.

Primitivna usporedba 2
…kada šef dopusti radniku na poslu da pogriješi…da istinski shvati kako i zašto nešto ne treba raditi.
Umjesto da mu silom nametne kako mora raditi, a radnik bez da je iskusio pogrešku …nikada neće moći pravo cijeniti taj pristup koji mu je nametnut kako mora raditi.

Što se mene tiče svi odgovori leže u sumerskom klinastom pismu, kad i zasto su dosli na zemlju itd itd. Dokumentarac je poduzi, ali detaljno opisuje sadrzaj sumerskih zapisa

1 Like

Zamisli šumu iz koje izađu (moja dva glavna lika) miki i pero.

I Pero kaže da u šumi ima zelenih medvjeda, jer je vidio jednog.
Miki se usuprotivi i kaže da u šumi nema medvjeda, jer on nije vidio ni jednog, kamoli zelenih.

Što ćemo zaključiti, ima li ili nema zelenih medvjeda u šumi? Čiji je zaključak vjerodostojniji?

Pero nas možda laže, ali ako ne… on može biti puno sigurniji da u šumi ima zelenih medvjeda, nego što Miki može biti siguran da ih nema.

Ali ok, ako bi se šuma sastojala samo od 4 drveta …onda bi mogli reći i da je Mikijev zaključak solidan.

A sad zamislimo toliko veliku šumu koja je čovjeku nesagledivo velika. Recimo da je šuma toliko velika da u njoj ima toliko žireva da kada padaju sa drveta oni se slučajno u zraku povežu u jumbojet i odlete kao avion. Hoću reć, šuma je velika ko čitav svemir… nesagledivo velika i puna nevjerovatnih mogućnosti.

I sad opet izlazi iz šume Pero i kaže da je vidio u toj šumi zelenog medvjeda.
Miki kaže da ga nije vidio i da sigurno ne postoji.

Nije li logično zaključuti da:

  • Miki ne može znati da zeleni medvjed ne postoji
  • Pero ako je vidio, vrlo lako zna da postoji
  • Ili nas Pero možda i laže, jer tko je on da bi mu vjerovali (to je isto ok odabir, puno bolji nego vrijeđati njegov bistar um)

Ok, nećemo vjerovati Peri niti njegovim opažanjima.
No zatim iz šume izađe Tesla i kaže da je isto vidio zelenog medvjeda.

Tesla čija su opažanja toliko kvalitetna da je uspio izgraditi na 100tine izuma koji su bili debelo ispred svog vremena … nećemo validirati njegova opažanja?

Logičnije je zaključiti: “Ja nisam vidio, onda sigurno ne postoji” (Bez obzira što je šuma nesagledivo velika i jasno je da je puna neotkrivenih tajni)

Ili je možda logičnije zaključiti da su Teslina opažanja ispred vremena i da ih možda nismo sposobni razumjeti?
A to što ti nisi vidio “zelenog medvjeda” nije baš nikakav dokaz da on ne postoji.

Osim toga valja primjetiti da ni Tesla nije jedini koji je izašao iz šume i rekao da je vidio zelenog medvjeda…ima mnogo velikih umova koji tvrde isto.

S druge strane ima hrpetina ljudi koji izađu iz šume i koji nisu vidjeli zelenog medvjeda. Ali 80% tih nije ni promatralo šumu…nego piljećim pogledom u pod su samo prošli kroz šumu idući za svojim poslom.

Kako god… jeli količina tih ljudi ičemu dokaz? Kad je šuma nesagledivo velika i jasno je da će na zelenog medvjeda moći naići samo rijetki. Te puno lakše oni koji posvete svoje vrijeme i svoj život proučavanju te čudesne šume.

Bez ovog dole palamudjenja- pero po defaultu laze i pravi glupe tvrdnje, s toga je po defaultu to ne istina dok se ne dokaze suprotno i teret dokazivanja je na peri a ne na mikiju