Potencijalno novi Webmajstori, vaše mišljenje?

Kao što su svi mogli već vidjeti da @steelmaiden traži partnera u projektu Webmajstori forum i portal (prodaje 50% udjela). Javio sam se na oglas, podijelili smo mišljenja i informacije i iznio sam mu neke moje planove koji uključuju poprilične promjene, a neke će i on tek prvi put vidjeti ovdje. Pa prije nekog dogovora, pošto bi te promjene najviše utjecale na sve postojeće korisnike red je da prvo dobijemo potrebne kritike, savjete, opservacije i sve ostalo što je potrebno kako bi naša zajednička stvar išla u pravom smjeru. Ili ne išla nigdje.

Ono što želim napraviti je osmišljeno na način da simulira stvarni život. Imali bi reputaciju, novac, mjerilo kvalitete, napredovanja, investiranja, kazne i što je najbitnije imali bi i dalje sve korisnike i interakcije među njima. Da prijeđem s teoretiziranja na konkretne stvari, pokušati ću biti što kraći, ali za svaki slučaj napravite si sendvič prije početka čitanja. :grin:

I. Webmajstori forum, ne bi više bio forum na kakve ste dosada navikli, ali ne bi bilo daleko od ovakvog stanja. Kao što se može primjetiti ovaj forum gotovo funkcionira po** Q&A principu, pitanja i odgovori**. Nešto ne znam, otvorim temu, postavim pitanje, dobijem odgovore, tema polako nestane. To nije loš model, ustvari na tome bi se i gradila budućnost uz ispravljanje nedostataka: teme/pitanja ne bi tako lako nestajala, najbolji odgovori bi bili istaknuti umjesto izgubljeni u masi.

Znate što je Quora? Evo jednostavno s Wikipedije: Quora is a question-and-answer website where questions are asked, answered, edited and organized by its community of users.

Odmah da kažem Webmajstori ne bi postali klon Quore, nego bi samo imali sličan model. Osim Q&A, novi WM bi sekcije oglasi i tutorijali koje bi bile druge dvije sjajne točke.

II. Da se gore navedeno ispuni trenutna forumska skripta bi otišla u prošlost. Instalirao bi se novi engine koji bi podržavao nove i drugačije stvari. Najviše što se tiče korisničkih profila gdje bi se uveo sustav reputacija. Korisnici WM-a imali bi mogućnost sudjelovati u stvaranju sadržaja ovisno o njihovoj reputaciji. S obzirom na aktivnost korisnicima se dodjeljuje sve veća razina reputacije, a time i veća prava sudjelovanja na WM. Kriterij za dodjelu reputacije je kvaliteta doprinosa, odnosno sudjelovanja na “forumu”. Nije bitno koliko ste upisa objavili, koliko ima slaganja ili ne slaganja s njima, već isključivo kvaliteta. Odluku o tome bi u početku donosili urednici (moderatori) i korisnici s najvećom reputacijom, a s vremenom bi se sve veće ovlasti prenosile na sve korisnike jer jedino tako možemo imati ozbiljan i objektivan community.

III. Dakle - reputacije. Razina reputacija išla bi od 1 do 10, s tim da je 1 najmanja, a 10 najveća moguća (logično). Razina 1 ne može aktivno sudjelovati na WM i na tu razinu se dolazi samo preko kazne koju su odredili urednici, jednostavnije - to je ban. Reputacija 2 je početna reputacija koja se automatski dobije prilikom registracije na WM i ona vam omogućuje da normalno sudjelujete, postavljate pitanja, pišete odgovore. Reputacije od 3 do 7 su preostale korisničke reputacije, a veće razine reputacije vam daju dodatne mogućnosti (npr. od postavljanja oglasa do tutorijala i većih ovlasti na Chatu. Da, imali bi chat.). Što više bodova, veća reputacija. Osim reputacija 8, 9 i 10 koje su uredničke i one se ne ostvaruju na temelju bodova.

IV. Bodovi i top liste! Ukupan broj bodova koji korisnici ostvare moći će se vidjeti u Top listi korisnika gdje bi se korisnici rangirali od zadnjeg prema prvom u kategoriji “Ukupno” i u podkategorijama po temama (npr. Najbolji u temi SEO itd.). Tako bi jasno istaknuli najbolje korisnike u određenim stručnim poljima pa bi manje svađe bilo “čiji je veći” što se znalo dogoditi. :smile:

A bodovi se dodjeljuju u tri kategorije: za odgovore (najbolji odgovori mogu se automatski prenijeti u tutorijale što bi se dodatno valoriziralo), za pitanja (treba i znati postaviti pravo pitanje) i za interakciju (komentiranje, te ocjenjivanje odgovora respektima i slaganjem/neslaganjem.

V. Novac! Virtualni novac, al’ aj dobro.To je velika novost koju bi pokušali. A nije ni nova, a niti je dio ovog sustava o kojem dosada pišem. Tribina.hr, Imaginarij.com, Barometar.vecernji.hr. Svi oni koriste isti korisnički sustav i virtualnu valutu zvanu Vingd.

Želimo da Webmajstori budu prvi ozbiljan i najveći regionalni IT i tech community. Sa informacijama i objavama koja nose određenu težinu. Zbog toga nam je potreban novac, odnosno vingd. Ako već moramo uložiti nešto da bi postavili pitanje, potruditi ćemo se da to pitanje ne bude glupo. Ako moramo platiti da odgovorimo potrošiti ćemo malo više vremena i napraviti taj odgovor što kvalitetnijim. Ako moramo platiti da bi izrazili slaganje ili neslaganje s nekim odgovorom, napravit ćemo to samo onda kad to doista i mislimo. Glas koji te košta ima daleko veću težinu od onoga za koji je potrebno samo kliknuti.

Ali nije da samo trošiš vingd. Kako bi potaknuli korisnike na kvalitetnu interakciju to funkcionira po principu investiranja. Npr. uložiš pola vingda kako bi objavio svoj odgovor, a ako je dobar osvojit ćeš višestruko više vingda. Za odgovore možete dobiti nagradu od 0 (nedovoljno, ako si baš nešto izvalio :grin: ), 3 (dobro), 6 (vrlo dobro), 10 (izvrsno) i 20 (savršeno, razvalio si i tvoj odgovor ide među tutorijale) vingda. Za pitanja je moguće dobiti 0, 1, 2, 3, 5 i 10 vingda, ovisno o njihovoj kvaliteti. Osvojeni vingd možeš iskoristiti za objavu oglasa, kupovinu bedževa i sadržaja iz Shopa. Vingdi se ne mogu slati između korisnika. Korisnik registracijom dobiva 10 vingda.

Više o samom vingdu možete saznati na https://www.vingd.com/.

VI. Tranzicija bi bila duga i teška, što znači da je moguće da se izgubi dio sadržaja, odnosno skripte nisu 100% kompatibilne pa bi možda korisnici izgubili dosadašnji doprinos. A to je nešto što nikako ne želimo, da sadržaj koji je nastajao godinama jednostavno nestane preko noći. U tom slučaju, možda će se trebati sve ručno ponovno unositi, a kao što znate forum ima preko 6 tisuća članova i preko 16 tisuća otvorenih tema. Stoga, evo odmah ovom prilikom pitam ima li zainteresiranih da pomognu u tom procesu (ako do cijele stvari dođe), naravno isti bi bili nagrađeni (ali ne novčano, da se razumijemo). :grin:

I na kraju, kao što rekoh na početku, mišljenje korisnika je najbitnije - lupi “like” ako podržavaš prijedlog projekta. Komentiraj, kritiziraj, popljuj, pohvali, štogod, samo daj mišljenje.

1 Like

Imalo bi svoju svrhu. Samo kako bi po quora mi pislai tutoriale, kako bi mi prodavali nesto. Kako bi sklapali prijateljstva, kako bi dugovjecnik korisnik pokazao svoje super stranice u birtiji. Kako bi zaspamali topic o necemu sa politikom i drugim, kako?

Znaci robotika bi sve radila. Mozda da zaposlite i mene pa da slozim robota u ubotstudio koji ce automatski postavljat pitanja i odgovarat na njih…

Ovo je forum, vec samom promjenom na ovaj tip foruma mnogi su bili ljuti, ja osobno iako mislim da je ovo cool forum. Ali ja ne dolazim na forum gledat fancy smency bedastoce, mene zanimaju informacije u pisanom tekstu, zdrave rasprave, da nesto naucim, pitam, da sklapam prijateljstva na PM i tako dalje.

Ako ovo i pretvorite u Quora tip sitea, onda neka netko otvori novi forum gdje cemo mi ekipa pisat svoje. Moze biti obicni simplemachines forum sa obicnom defaultnom temom…

2 Likeova

Ti kao da si samo pročitao dio gdje sam spomenuo Quoru. :grin:

A izgleda da nisi bio ni na jednoj od gore navedenih domaćih web stranica koje funkcioniraju po sličnim principima. Prijateljstva se lako sklope. Npr. Tribina ima mitinge korisnika već od prve godine, ja osobno sam uživo upoznao na desetak ljudi upravo preko te stranice. Upravo zato bi služio i chat, gdje bi se malo i neobavezno moglo i razgovarati i upoznavati. Imaš komentare ispod svakog odgovora gdje bi i tu mogao dodati nešto, pohvaliti, kritizirati.

Ne znam kako je zaspamavanje topica sa politikom ili čime god pozitivna stvar? Ionako, tebe nitko nebi sprječavao da zaspamaš bilo što, samo ne bi bio za to nagrađen. A za svaki dobar i kvalitetan upis bi. Dok trenutno, možeš napisati odgovor ili od 20 znakova ili od 20 tisuća znakova - jednako je.

A što se tiče dugoročnog korisnika, on bi kao i svi ostali svoje stranice mogao izložiti na svom profilu, kao i svoje vještine, koje može i dokazati iste pozicijom na top listi. Recimo sada @dadaas, ja nemam pojma tko si ti, što radiš, koje su tvoje vještine, a da pronađem tvoje upise, a pogotovo one kvalitetnije, trebam se dobro potruditi. Ništa na tvom profilu mi ne otkriva nešto o tebi, osim da si otvorio 60 tema i 1300+ upisa na forumu. Kakvi su oni bili i o čemu? To mogu saznati jedino da čitam jedan po jedan. A što mi uopće govori da su oni vrijedni čitanja? Apsolutno ništa. Zar tebe nimalo ne zanima tko su najbolji članovi ovog foruma? Zar ja moram pročitati svih 195 tisuća upisa ovdje da to saznam?

Znam da je promjena teška. Pobogu u nas se napravi 100 grupa svaki put kada Facebook malo promjeni layout ili ubaci novi feature. Ali YouTube je pokrenut kao dating sajt, Twitter kao podcast servis, Instagram je bio nešto kao Foursquare.

Iako, za ovaj forum se može reći “If it’s not broke, don’t fix it”. Ali znaš koju ocjenu postojećeg stanja sam dobio od samog vlasnika? 2 od 10! To je korak od katastrofe. A ne vjerujem da si i ti, ili bilo tko drugi toliko zadovoljan forumom da podržavaš ovaj status quo.

Ja sam se vodio jednostavnim principom. Ocjena je 2, kako doći do 3, 4, 5… 10? Jedino promjenama.

zasto ne staviti neku anketu na vrh pa ce se vidjeti ko je za…
osobno mi se bas to i ne svidja kao sto mi nije leglo ni ovo noviji forum…
kad gledam forume tipa wmw i gfy itd i ovaj mi je u toj kategoriji…
eventualno bi mogao biti neki zakljucani dio koji bi bio za placene clanove npr
ili recimo dio sa nekim malim tutorijalima

za sve drugo logicnije bi bilo napraviti novi projekt…
da bi bio ozbiljan regionalan it comunity treba privuci takve ljude a nisam bas siguran da oni vise po forumima…
idu na konvencije, imaju svoje usko vezane comunitye ovisno o alatima s kojima rade itd…
imaju na kraju krajeva fejs i linkedin i twiter i kajjaznam…

ovaj forum ima neku tradiciju i moze se smatrat brandom…
ali kad se vidi sadrzaj ovdje je vise fokus na kupoprodaju i male pomoci, savjete…
sve drugo je u drugom planu… nema bas neke velike dubine
nisam bas neki strucnjak i programer al i za ovo malo stvari sta sam trebao ugl nisam nasao prave odgovore i ljude…
ovo s reputacijama je vrag i nisam siguran kolko je to kod nas realno…
i hr wikipedija ima tih problema…

bilo bi bolje kad bi neko naparvio tulum webmajstora npr…
koje bi se pretvorilo u tradicionalni visednevni dernek gdje bi krema it industrije dolazila praviti pijane selfije…

1 Like

Eh, nisam znao da je tako lose. Iskreno neznam. Mogli bi sa 2 pasti na nula.

No neznam po cemu gledate t ocjene, ako je po zaradi onda mislim da je nemoguce na forumu zaraditi sa reklamama. Trebali bi uvesti memberhip i u njemu nuditi nesto, trebalo bi se posvetiti vise forumu.

Stogod napravili ja cu pogledat, ako mi se svidi cu ostat ako ne hebiga, bilo je lijepo dok je trajalo. Osobno sam na forumu da sklapam partnerstva razno razna, kupujem, prodajem i tako. Pitanja nemam nikakva.

Da prestao sam citati nakon sto sam vidio riejc Quora. No evo sad sam dosao do vingd. Neznam, jednostavno mislim da takve stvari ne funkcioniraju.

Nikakav vingd meni nece objasnit da je netko posten kad ja znam da je neposten. Ili obrnuto. Webmajstor forumi funkcioniraju, digitalpoint je isto radio preinake i tamo vise nisam aktivan i akos e ne varam tamo je ostala samo azijska kompanija.

Mozda da se ugledate u Black hat ofrum, pa zaokrenite malo u te vode?

Kao sto je netko napisao, forum je vise manje prerastao u birtiju, tu i tamo neko dodje s nebuloznim pitanjem, a glavnina toga se zahuktava kada netko napise vrhunski tutorial i dalje u njemu pise. Pa mozda da se u te vode zaokrenete.

Ali evo ja imam viska vremena pa baljezgam. Ali znam da jednostavno moram biti na webmajstorskom forumu, mogu biti i na stranom ako se ovaj ugasi. Ali da, regat cu se na taj nvi site i prosvrljat, ako mi se svidi cu ostat, ako ne…

Podržavam ideju u potpunosti.

Forumi su prošlost

Ja imam FB, LinkedIn, Twitter i kajjaznam. I idem po konferencijama i događajima. :joy:

Ovaj forum ima dubine, samo je problem što se kvaliteta izgubi u dubini. Ne može mi nitko reći da se u gotovo 200 tisuća upisa na forumu ne kriju neke genijalne stvari. Ali problem je što bi trebao roniti par dana da se to nađe. Siguran sam da i među ovih 6000+ članova ima genijalnih ljudi, ali kako ih izdvojiti iz mase?

Reputacije su iskušana stvar u praksi, kao što sam dao primjere, par domaćih stranica koje već koriste isti korisnički sustav.

@dadaas , kažeš da si na forumu da sklapaš partnerstva, kupuješ, prodaješ… Zašto misliš da to ne bi više mogao? I stvarno misliš da nemaš pitanja, preletio sam malo tvoj profil, od 60 otvorenih tema gotovo pola su pitanja, ostalo oglasi i par tema za birtiju. :grin:

S novom skriptom je blago rečeno otjeran jedan dio korisnika. S ovim će sigurno otići još jedan dio, ja prvi. Čuj ga… vngd… nemoj me j…t

Možda zelenim korisnicima se ovo čini super, mega fora. Ne znam kako stariji korisnici na to gledaju. Znam da mene sada “boli uvo” za reputaciju i rangiranje korisnika.

4 Likeova

Promjene? Pa blejimo mjesecima, godinama čak da je ova skripta tehnički super, ali je katastrofa po svim drugim pitanjima. Da se srede osnovne stvari već bi bili na konju.
A kvalitetne moderatore se mora nagraditi. Tu ne mislim na vingde Ljudi će uložiti svoje vrijeme i znanje u forum. Super je ako nađeš nekoga koga će zadovoljiti tapšanje po ramenu i status administratora.

Da, forum ima bazu, kad se ode na drugi tip webstranice ta baza bi se dala srusiti. No mene je sad zainteresiralo ovo. Bas bih volio vidjeti taj novi community, mada si mislim da ovo sto pisemo je mozda posljednje sto pisemo…

Ovo kao da gledam seriju “Sekunde do katastrofe”

Jedna od većih loših stvari koja se napravila je ta što su se webmjastori maknuli sa svoje domene i stavili na ovu jadnu poddomenu. Razumijem razloge vlasnika, ali to je sigurno značajno pridonijelo ovom stanju.

4 Likeova

gurp, bolje da šutim :slight_smile:

To ni meni nije jasno, umjesto da se hanja webmajstori.com domena, sklanjaju se webmajstori.net na neku pitaj boga kakvu domenu.

http://webmajstori.com/

1 Like

Prvi post pročitao sam na preskoke, po meni promjene nisu potrebne, već bi bilo dobro da se doda eventualno reputacija…

Gledajte, ništa nije definirano, ovo čisto ja ispitivam javno mijenje.

Ali reakcije su očekivane, pretpostavio sam da će većina svakodnevno aktivnih biti protiv promjena prostom logikom - da vam se ne sviđa ne bi ni bili ovdje.

Sve se to da srediti. Samo treba dobra volja i treba slušati želje i prijedloge zajednice. Žalili smo se na novu skriptu, žalili smo se na nedostatak osnovnih podataka na skripti, žalili smo se na poddomenu. Sve što je zajednica uočila kao nedostatak se i nakon nekoliko godina potvrđuje kao nedostatak. Evo, neću više. Žao mi je što je ovako ispalo, nadam se da dolaze bolji dani za webmajstore.

2 Likeova

Osobno nisam ovdje jer mi se sviđa forum kao forum. Ne sviđa mi se. Skripta mi je očajna. Smajlići su za plakat. Sterilno. Neinformativno.
Ali jedini je takav forum, a svakodnevno trebam nešto na tom području tako da baš i nemam izbora.
Govorim u svoje ime, netko drugi će imati svoje razloge.

5 Likeova

Čekaj malo, trebalo bi plaćati da bi se otvarale teme i odgovaralo na njih i ti pitaš hoće li to uspjeti?

6 Likeova

Koliko sam primjetio ti si dosta staromodan po pitanju webova i dizajna, pretpostavljam da bi najsretniji bio da je forum jednostavni vbulletin ili myBB. Ali ne možeš zaustaviti napredak tehnologije i zahtjeve novih korisnika, takvi forumi su u izumiranju.

A ovo nije jedini forum, ni lokalno, ni u regiji, a da ne govorim globalno. Izbora se svakako ima.

Ne dirajte mi smajlice :fearful::cold_sweat::scream:

Inace, moje osobno misljenje je da promijene opisane u prvom postu nisu potrebne. Dosta clanova je lose reagirala na mijenjanje forum skripte, kako bi tek reagirali na kompletnu promijenu sistema :open_mouth: Sto se mene tice, dovoljno je da se netko aktivno brine o forumu i slusa prijedloge clanova (ne sve ali one oko kojih se generalno slozimo). Trenutni vlasnik na zalost nema puno vremena i to se odrazilo i na sam forum.

Nesto je pokusano sa inicijativom za nagradjivanje tema i to je primjer odlicnog koraka, treba nekako “engageati” zajednicu.

Na sto god se odlucite, sretno!