Prebacivanje bloga na Cloudflare!

Pozdrav društvo!

Planiram jedan blog, koji fino napreduje da prebacim na free cloudflare!

On se trenutno nalazi na hostgatoru, imam sitnih problema sa njim, pa bih hteo da malo rasteretim server. Šta treba da se podesi da bi adsense normalno funkcionisao i da nemam sa tim problema!

Takođe, da pitam da li ovaj free cloudflare može normalno da funkcioniše sa sajtom od 15-20,000 pageviewsa dnevno?

Hvala unapred

Instaliran cloudflare wordpress plugin, on će korigirati IP adrese tako da aksense klikovi se nebi računali da dolaze sa jednog IP-a i banali te.

Free verzija odlično radi, meni zna i po 20000-30000 dnevno posjeta podržati bez problema.

1 Like

Hvala Opica!

Evo sam jedan slabiji sajt, testa radi ubacio na cloudflare, instalirao plugin, dodao API tamo, samo mi reci jel mi treba kroz plugin ovaj HTTPS Protocol Rewriting, nisam ga zasad stavio?

I da li koristiš sa samog Cloudflare-a auto caching i minify zajedno sa kakvim pluginom…

Na nekim sajtovima imam W3 Total Cache, a ponegde i WP super cache, čak i autoptimize, treba li mi sve to, ili da pogasim :smile:

osim clodflarea postoji i Incapsula

Možeš pojasniti ovo? Ja nemam plugin, koristim CF i imam CTR oko 0.5%. Sada me zanima kako ću znati da imam klikove sa jedne IP adrese, možda bi bez CF imao veći CTR ili ako stavim taj plugin?

Kakva su iskustva drugih…

Cloudflare stoji između tvog servera i posjetitelja:

posjetitelj -> cloudflare <- Tvoj Server

Događa se ovo:

Posjetioc klikne sa cloudflare cache verziju tvoje stranice na severu u npr Arizoni -> cloudflare šalje log prema tvom serveru i adsenseu.

Sada ako nemaš plugin koji servira točan IP posjetitelja, dolazi do toga da adsense onda zaprima klik sa IP adrese cloudflare servera (npr u Arizoni) a ne od posjetitelja (npr u Washingtonu). To u konačnici može izgledat i sumnjivo pa može rezultirat banom, ili može smanjit cijenu CPC-a, a možda i CTR-a jer ne poslužuje oglas na bazi IP geolokacije posjetioca jer stalno vidi da klikovi stalno dolaze sa iste adrese cloudflare-a.

Dakle, koristi ovo: https://bs.wordpress.org/plugins/cloudflare/

2 Likeova

Hvala i za ovaj info!

Ja sam povezao w3 total cache sa cloudflare, ima posebna ekstenzija unutar tog plugina, gde se dodaje CF Api, domena i sve ostalo. Da li je to dovoljno ili ipak treba Plugin koji predlažeš?

Takođe na samom CF da li treba staviti Rocket Loader na off, za to sam pročitao da zeza sa adsensom!

Ne onda ti nece trebat zaseban cloudflare plugin ako vec taj cache plugin ima cloudflare api.

Za rocket loader, ako imas sa pluginom sređeno da ispravlja ip adrese nema potrebe iskljucivat tu opciju jer ona dosta ubrzava loadanje website-a. Osim ako bas iz nekog razloga vidiš da ti radi probleme.

Ja osobno koristim wp fastest cache i cloudflare i sve radi odlicno.

Samo nakon promjene dns servera sa hosta na cloudflare servere trebate pricekat do 24 sata da se sve propagira i web pocne normalo radit.

1 Like

Hvala za info!

Evo kroz ekstenziju sam stavio rocket loader na automatic i ubrzalo je!

Evo sam aktivirao plugin i povezao ga sa CF. Baš ću upratiti jeli ima kakvih promjena.

Thanks za info…

Iako, sad me malo buni, Google je uvijek uredno pokazivao posjetu u G Analytics (mislim, posjete su sa Balkana) i to regularno razbacane u realnom vremenu…

Da, cloudflare ne utječe na google analytics jer cloudflare ne stoji između google servera i posjetionca

posjetioc -> cloudflare -> tvoj server/ website (sadržaj tvog weba pohranjen ta tvom serveru)
posjetioc -> google analytics skripta (pohranjena na google serveru)

Kod adsens-a je razlika zbog adsense crawlera, on je u toj ulozi posjetioc i dolazi na tvoj cloudflare cache stranice provjeravati je li sve uredu, zato želiš ispravit IP da nebi adsense spidere bunio, a i opcenito ti treba plugin koji radi korekciju IP-a zbog vlastitih server logova. U protivnom bi server log izbacivao posjete da su stalno sa cloudflare IP-a a ne sa pravog mjesta itd.

1 Like

@Opica a da li bi zbog ovog bilo moguće da adsense skrati reklame, tj. da se reklame ne vide potpuno, jer mislim da je to počelo negdje kad sam prešao na cloudflare a nisam imao plugin jer nisam znao da treba i plugin instalirat, sad sam instalirao plugin i postavio api key…evo vidi o čemu pričam http://wmforum.geek.hr/t/komad-reklame-wtf/27975

Ne, mislim da je kod tvog slučaja problem CSS-a. Provjeri width i height tog widgeta u kojemu držiš reklame. Vjerovatno je namješten na 300 x 250 pa ti zato doljni dio fali jer si ti postavio skyscraper ad.

Da do css-a je, hvala ti…namješteno :wink: