Preporuka laptopa

Ovdje se uvijek nađe računalnih znalaca voljnih davati sugestije. :slight_smile:

Pa jel ima kakvi laptop da se zna da je best buy?
Htio bih da je što manji, znači ekran nekih 13.5’’.
A od ostaloga neka bude po principu “u malim bočicama se otrov drži” :slight_smile:

Zezam se…al ono, da ima neki ok proc…neće biti za igrice, ali moguće da će se boriti sa sporim Visual studiom. I da tu i tamo zaroni u photoshop.

Koliko je budget?

Ja sebi ovih dana gledam Dell XPS 15, i9, 16gb, novi je oko ~2100e

Ja sam analizirao u zadnje vrijeme ova low budget office laptope sa srot procesorom i srot svim ostlaim bez GPU nekog posebnog.

I zakljucio da se bolje isplati kupiti Laptop nego desktop. Performanse u tom rangu i za tu svrhu su jednake.

Sad ovaj gore za 15000 kuna mi se cini skup. Prvo dati tolike pare pa buljiti u 15 inchni monitor mi je katastrofa, a i za 15k mi se cini da se moze kupiti strasno desktop racunalo. Samo me jos zanima taj dell za 15k kuna, dlai ima neku graficku?

Mozda razlika u performansama i nije toliko velika u kjorelaciji s cjenom. Mozda su laptopi dostigli desktop racunala… A mali ekran i nije problem jer se moze spojit na tv ili veci monitor…

Konkretno ovaj model:

Graficka kartica je: NVIDIA® GeForce® GTX 1050Ti mit 4 GB GDDR5

Sluzio bi mi za rad/programiranje, a laptop bi bio na drzacu kao side monitor, uz jedan wide ili dva manja.

Nekih 4, 5 k kn …mislim, tj.nadam se da nema potrebe vise od toga

Jesi razmisljao o polovnome ?
rabljena-racunala.com imam jako dobra iskustva snjima. Al nisam uzimao laptop, samo stolna…

neznam bas, 2000 kuna dat za ddr 3 koji je izasao iz mode 2014 je previse IMO. sto znaci da su to sve komponente od najmladjeg 2014tog doba, a mnoge su i starije… pa nevidim kako se isplati dat 2000 kuna za nesto tako staro a recimo dodas jos 1000 i imas laptop od prosle godine sa boljim performansama od ovog ancient kompjutera.

1 Like

Kad su bile usporedbe 3v4, ddr4 je bio bolji za par-nekoliko posto (jos se sjecam video od linusa) sto nije neka velika razlika pogotovo ako imas 8-16gb rama ddr3 zavisi za sto ti treba. Laptop imam samo za filmove i serije, ostalo nista ne bi radio na njemu jer je to ipak laptop. Stvarno ne vidim neki razlog kupovine laptopa osim ako imas takav posao da si stalno na putu, ali eto :slight_smile:

1 Like

Na kraju našao Lenovo thinkpad t470 nov novcati za 5300kn. Mislim da je deal odličan, ako mi dotični nije podvalio kinesku kopiju ili tako neku foru xd.

Kako god, model t480 mi je u shopingu zapeo za oko cijenom 12t kn …a koliko vidim, t470 regularno nije puno jeftiniji.

Tako da mislim da je ulov više nego dobar…neki momak preprodao na Njuškalu nov novcat koji mu je rodbina poklonila iz Njemačke. :slight_smile:

Novi lap u pola cijene sa njuskala, vristi na scam. Znam jednu curu koja vec 5 godina odplacuje virtualni auto kojega je kupila sa njuskala. Inace je cura jako pametna i nije mi vjerovala da ne moze dobiti golfa po toj cijeni sa kotacima…

Nezz kako me mogao zeznut…jednostavno ne vidim opciju osim da mi je prodao kinesku kopiju. A posto sam bio kod lika dva/tri sata…sumnjam da bi si to dopustio napraviti od svoje kuće.
Usto smo dogovorili i izlet ovo ljeto motorima i bas ne vjerujem da me zaebo uz sve to.

Ali ono sto je zanimljivije u ovoj prici, lika sam vec na telefon snimio da je isti ko jedan moj “smušeni” frend. I velim ja curi, koja je isla samnom, ovaj bi mogao biti ko Dean. (Taj moj frend)

I koliko su likovi bili isti, to je graničilo s nemogućim. Znači od mimika, načina pricanja…pa do istih specifičnih fraza. Ali najbitnije, isti način življenja. Ono, klon klon…nismo vjerovali svojim očima.
I onda me još lik zovne da na ljeto idemo na Mrežnicu uzivati na neko predivno mjesto, a taj Dean prica o nekom raju na Mreznici otkad ga znam…al nikako nismo otisli. Ma nemam riječi zapravo, jer u ta dva sata nema sto nije bilo kao kod Deana…

To se inače u ovom svemiru zove “arheotip”, i primjecujem arheotipove vec 10 godina, ali ovo je bio jedan nevjerovatno veliki slučaj istog arheotipa.
Tako da sam kroz to ovog lika poznavao u detalje…
…a znam za Deana, kad želi nešto nabrzaka prodat da bi puknuo nerealnu cijenu…samo da se rješi toga što prije.
On je jedna jako brzopleta osoba, koja čini stvari bez puno razmišljanja…stihijski i baš sve zajebe. Toliko sve zajebe, da ga čovjek mora u toj njegovij gluposti voliti.
I toliko sve zajebe, da sam do sad mislio da ne mogu postojati dva Deana…jer Dean je jedan od najčudnijih likova koje znam.

Evo slike kako je Dean iznosio stare ormare iz svoje kuće. Što bi on to rastavljao…on je uzeo motornu pilu i odlučio ih na licu mjesta sasjeći i onda komade iznest.

Kad je shvatio da to nije lakši način, poprište događaja je samo napustio. Pretpostavljam da se potrudio motornu pilu barem ugasiti…i odložiti na pod.

Ja sam nakon toga mjesecima u njegovoj kući gledao taj zanimljiv prizor…možda je i godina prošla kako je to stajalo…

Kad je Dean vozio uber, mene je molio da mu klimu ugradim u auto. Nebi ništa bilo čudno sem što me molio da mu kućnu klimu ugradim xd

Uglavnom kad sam shvatio da sam ušao u kuću Deana…i da se lik usto bavi servisom računala. ( A Dean je isto samoprozvani majstor za računala i voli kopat po njima) …znao sam da smrdi na nedobro.

E sad, kad je otpakirao laptop pred menom (prvo otvaranje vrecice, koje bi se doduše lako fejkalo i nije moralo biti prvo) …ali laptop je stvarno bio bez jednog otiska…ono, stvarno tvornicki izgled. A poznavajući njega, nemoguće je da je on išta radio na laptopu i tako dobro sakrio tragove. Čak dok ga je i otvorio pred menom i samo dok mu je išao staviti bateriju, uspio je malu ogrebotinicu napraviti i poprilično ga umastiti. Tako da sam uvjeren da ga ranije nije imao ni po rukama :slight_smile: :slight_smile:
A dok mi je stavljao win10 gore…toliko se puta sa cigaretom nanio iznad njega, da sam se samo slatko smijao tome…jer toliko puta sam vec svog Deana upozorio da mi to ne radi.

Ovaj svemir je čudo…

Ovak su ujutro sobe izgledale nakon mojih burnih studentskih dana.

Sto se tice laptopa, moj frend isto ubo na slican nacin za 500 kuna laptop vrijednosti 2500 kuna, s racunom sve star par dana. Djete dobilo na poklon, htjelo se igrat, a na ovom se nemoze igrat pa su ga prodali ispod svake cjene.

Jedan zanimljiv fact o ovom lenovom thinkpad laptopu.
Nemam pojma koliko drugih laptopa to ima, ali baš me se dojmilo! Pogotovo što sam nekidan razmišljao da bi volio da tako nešto postoji, ali nisam baš mogao kristalizirati koncept u glavi…i tadannn …ovaj ima upravo to što sam pokušavao osmisliti :smiley:

Znači, pokušavao sam osmisliti nekakav jednostavni način da se laptop spoji sa vanjskom periferijom. (Monitor, tipkovnica, miš…i šta ja znam)

E sad, tako nešto bi se moglo ostvariti i bežično, ali monitor baš i ne (tj. još ne).

Uglavnom, trenutno rješenje je zapravo super jednostavno. Izmislili su novi port (priključak jel) …na koji se spaja dock, tj ovako nešto:

I sada se u taj dock prikopča sva periferija, a dock se u laptop kopča samo sa jednim kabelom.
Znači, laptop se stavi na stol i u njega se ukopča samo taj dock u kojega je prethodno povezana periferija … i tarann …sve je povezano :slight_smile: Kako genijalno! Odmah se laptop s tim jednim kabelom i puni, tako da je baš sve rješeno jednom žnjorom.

Za osobe koje transportiraju laptop između više radnih pozcija, ovo je nešto valjda must have. Meni je uopće bilo odbojno seliti laptop na više pozicija upravo zbog svih tih kablova…tako da niti nisam imao praksu koristiti laptpop u punom potencijalu. Tražio sam nekakvo rješenje za portabilnost računala, otvarao i temu: Je li moguće prijenosno "mini/usb" računalo

…al ovaj dock zadovoljavajuće rješava problem. Samo nabaviti čim manji laptop koji ima suport za dock i problem solved.

Možda sam ja noob pa tek sada ovo otkrio…pa eto, ako ima noobova kao ja, možda ovaj info bude nekome od koristi.

žž.

Acer Swift 3, i7, 512GB SSD, i 8GB ram. Ekran 14ka.

Aluminijski. Odlican.

Kupio u Mirkonisu i prezadovoljan sam. Na njemu koristim PHotoShop, Lightroom, Premiere radi bez greske. 6300Kn je bio.

I ja sam naletio na reklame za taj swift… Cijena je stvarno super…

Meni danas stigao laptop

2 Likeova

Ovak na ovoj slici TV i stolic mi izgledaju bolje.

Kakav je to laptop? Koliko si p0altio sto ima unutra. Dobro Dell je pa je valjda izrada kvalitetna.

Imao sam davno jednog acera, PIII. Nije štel krepat. Kupio sam ga polovnog od svog šefa i nakon N godina prodao dalje. Valjda i danas radi :slight_smile:

1 Like