Je li moguće prijenosno "mini/usb" računalo

Pozdrav,

da li je moguće…nešto ludo :D.

  1. Postaviti operativni sustav (recimo windows) na usb.
  2. Tako da kada se računalo boota sa usb-a … da ono bude potpuno funkcionalno računalo, s time da je particija na kojoj se nalaze windowsi, usb. (Ili jedna od particija usb-a, ako bi se on mogao razdjeliti)
  3. Sve promjene koje se dese za vrijeme takvog rada na računalu, da ostanu na usb-u.
  4. Donesemo taj usb na neko drugo računalo, i nastavljamo gdje smo stali…

Tako reći…tim pristupom bi cijelo personalizirano računalo bilo nama uvijek džepu, a procesorsku snagu bi vukli od “kutije” koja bi hostala naš usb.

Iako nemam pojma, imam neki osjećaj da je gornje već moguće?

No pretpostavljam koji je problem …naime, današnja računala dobivaju puno na brzini zbog brzih SSD diskova, a u ovom slučaju najslabija karika bi bila u razmjeni podataka između USB-a i CPU/RAM memorije …gdje bi postojalo jedno izraženo usko grlo koje bi drastično usporavalo cijelu stvar?

No, nekako mi se čini da postoji rješenje tom problemu.
Recimo, kada uštekamo naš usb na računalo …prilikom paljenja računala bi se mogla sprovesti sinkronizacija. To bi bio proces da se odabrana SSD particija/folder računala sinkronizira sa našim USB-om. Zatim, sve što bi radili na računalu…vrtilo bi se sa tog SSD-a , tako da uskog grla nebi bilo.
U konačnici, kod gašenja kompjutera bi se provodila reverzna sinkronizacija…to je pak proces kada bi se sve razlike između SSD-a i usb-a opet prenjele na usb. To i ne mora biti tako spor proces …jer u načelu, nakon puno drndanja simo tamo…ne ostavljamo neke značajne razlike u MB nakon obavljenog posla.
Isto tako, kod paljenja računala…ukoliko se sinkronizacija ne radi po prvi puta isto nebi trebala dugo trajati, pošto bi se prenosile samo “razlike”.

Jel postoji nešto na ovom tragu?
Ideje su u cloudu, hehe …jel se ovo već materijaliziralo ili tek bude? :smiley:

Pa recimo da je to u neku ruku live CD, samo da doradiš pristup zapisivanju jer to live CD po svojoj logici (Potrebi) nema.

Takav USB bi naravno radio na nekoj Linux osnovi iz očitih razloga. Koristim neke USB alate za hvatanje virusa, i svaki je na Linux podlozi. Šta me fascinira, da sa nekog 150mb teškog USB softwera bez problema pustim u rad kompletan hardware da (WiFi isl…) a to ne radi po defaultu kada instaliram 4gb težak win10.

Da to postoji. Gledao jos prije pola godine. Sutra cu se potruditi i pronaci pa postavim linkove. Komp na usb sticku.

Linux sigurno mozes, samo odaberes nekakav prostor na usb-u za storage.
Pretpostavljam da i windowse mozes, ali posljednje live windowse koje sam koristio su XP sa HDBC-a…

Sa danasnjim velicinama USB stikova prostor nije usko grlo… USB live neka distribucija Linuxa ide sigurno odavno. Sto se tice Windowsa, nekada smo butali XP sa stika.

Usko grlo bi bile aplikacije. I dalje su velike, ogromne. Lako je za platforme kojima se pristupa web browser tipa wordpress ali ako ti treba nesto tipa ozbiljno tipa photoshop ili nesto slicno… dabogda da to moze sa stika.

Da li svaki komp ima opciju butanja sa USB stika? Stariji nemaju.

Hoces li imati sve drajvere za “kutiju” na kojoj si ubo USB stik? Vjerovatno ne.

Praviti ovako nesto za kod kuce? Zasto?

Uraditi ovako nesto prilikom pristupa nekoj masini tipa na faksu ili internet kafeu(ako to jos postoji) tesko jer neces imati pristup da restartujes masinu ili je naravno onemoguceno da se boota sa drugog uredjaja osim hdd…

Samo da kazem, ideja nije glupa ali danas na ovom nivou tehnologije… zapravo pricas o laptopu.

Cisto mali offtopic. Dok smo zivjeli u studenstkom domu u Svetu kompjetera ili u nekom Bugu smo naletili na clanak kako pomocu tamo neke Ubuntu distribucije koja je spec. sa hardvare sharing moguce od jednog kompa “dobiti” dva. Bilo je ovo mozda 2005 ili 2006 godine. Znaci jedno kuciste, dva monitora, dve tastature, dva misa. Za ovo je naravno trebalo imati odgovarajuce graficke, dodatne kartice za mis i tastaturu(rijetke su tada bile usb misevi i tasta.) Uglavnom, skuplja pita neg’ tepsija. I onda smo napravili raspored ko ce kada koristi komp. :slight_smile:

Postoji razlog zasto se to ne radi

1 Like

Ne mislim da je prostor usko grlo…nego protok informacije od usba-a do procesora ili kuda već moraju ići. Znači u brzini read/write operacija.

Drugim riječima: Onu brzinu koju ti SSD disk unaprijedi, ovdje zapravo degradira …jer si sa običnog harda degradirao prema USB-u gdje postoji neki osjetniji limit u protoku informacija.

Primjena:
Pa laptpo se baš i ne može nositi u džepu kao što bi se mogao usb.

Na ovaj način bi mogao imati doma pilu od računala (ne nužno laptop) …na poslu bi mogao imati pilu od računala (ne nužn laptop) …i mogao bi komotno raditi i od doma i sa posla…da mi je uvijek sve sinkronizirano.

Kod nošenja laptopa problemi su sljedeći:
-nije ga jednostano nanašati okolo baš kao usb stick
-za iste pare se ipak dobije slabiji laptop od PC stolnog računala
-laptop za ozbiljan rad treba štekati u nekakav monitor, tipkovnicu…miša … a ovako bi bilo dovoljno uštekati usb stick u stolno računalo. Daleko jednostavnije.
-prava svrha laptopa je da nam bude prijenosno računalo …znači da ga nosimo negdje na more, u vlak, autobus…te bi ovako laptop i dalje mogao ispunjavati svoju pravu svrhu, a putem usb sticka bi i ono bilo sinkronizirano sa “pravim stanjem”.

Ovo sam ja nedavno htjeo napraviti… odustao kada sam skontao šta mi treba od dodatnih djelova. Kupio malom neki polovan komp i mir u kući :smiley:

Ako programiraš onda je git dovoljan, ostalo u Cloud

Evo jos jedan mali off topic a mozda i nije.

Ubuntu je imao projekat Ubuntu Phone. OS sa pametne telefone. Imali su fazon da telefon povezes na monitor i imas potpuno opeterativan PC. Nesto slicno je Windows pokrenuo godinama kasnije.

Evo ga - Ubuntu Convergence.

Nije samo SSD zaslužan za ukupnu brzinu R/W . Recimo, nećeš ni SSD spojiti na USB da dobiješ što si zamislio. Matična radi posao i spaja sve komponente, daje radni takt i propušta razne operacije potrebne da imamo to što imamo.
CPU, grafika, HDD, … Sve je to povezano čipovima koji komuniciraju međusobno i daju kompletan uređaj. USB je “degradiran” u tom smislu, ali opet jako napredan za zamišljeni posao (o brzini kada pričamo) .

Šta treba od dodatnih dijelova? Prije možda je trebalo sve i svašta ali sad više ne treba. Ja sam to isprobavao prije 2 godine i jedino ti treba monitor, tipkovnica i miš, i naravno u kompu gdje to možeš uštekati… To se inače zove multiseat, koristio sam program aster, jer je besplatan mjesec dana i nakon toga plaćaš ovisno koliko kompova želiš napraviti iz jednog itd, za 2 kompa ispadne 55€ lifetime, do 6 kompova je 111€ i svaki dodatni komp je 31€. Instaliraš program, pospajaš sve i onda u programu odrediš koja tipkovnica i miš su za koji monitor…

Kada sam to gledao mislio sam da mogu podjeliti npr moju grafičku između mene (da mogu raditi) i između drugog kompjutera za igranje, međutim da bi to uradio trebam dodatnu grafičku. Trebalo je više rama, dodatni ssd diskovi, jače napajanje, program kupiti itd.

Na kraju kupio malom neki polovan i5 komp sa 8 gb rama i kasnije uzeo neku grafičku. Zanimljiva je to ideja al ne isplati mi se cimanje, bolje dva posebna kompa. Dobro je možda negdje gdje se radi u kancelariji na nekim ne zahtjevnim poslovima pa napraviti takav server i spojiti na 5-6 monitora, ovako nema neke svrhe.

EDIT: @blackeagle vidim da je taj Aster malo drugačiji od ovog https://unraid.net/ koji sam mislio koristiti gledajući ovaj video:

Kada ste to spajali jel moglo da se jedna grafička podjeli na recimo 2 monitora i da to radi normalno? Jedan komp da bude za posao gdje bi se grafička koristila minimalno a drugi komp da bude za igranje igara? To bi recimo bila odlična opcija…

To je daleko od toga da imaš apsolutno sinkronizirane radne alate …
…konfiguraciju na istima ako si što promjenio.
Ako si što novo instalirao…
Ako tokom rada kreiraš nove snipette…
Itd…itd… ne želim ručno održavati ni te sitne promjenice koje evoluiraju svaki dan…a kamoli kad za nekim kompom nisi radio mjesec dana i onda te čeka jedan poveći obim razlike…

…nije sve u file-ovima koje tipkamo

Da…tako mi se i čini. Same USB stickove i doživljavam kao nalik na SSD tehnologiju, makar nemam pojma. Jasno mi je da na usb port se može spojiti i usb stick i SSD disk ili neki drugi eksterni hard…no čini mi se da je upravo usb port onaj koji limitira brzinu protoka informacija od te eksterne komponente (stick/SSD) do mozga u kutiji koji bi obrađivao te informacije.

No nisam hardveras…sve to lagano nagađam :slight_smile:

Ne znam sto sve koristis od softwarea, ali meni za development je git dovoljan. Koristim Chrome kao browser koji se sinkronizira na svim racunalima, PhpStorm takoder.

U biti, USB bi valjalo da ide na northbridge da bi se operacije brže izvodile.

Stvarno ne vidim smisla da se zadani problem rješava na način da se ignorira problem. :slight_smile:
Napisao sam već gore par sitnica zbog kojih bi rado imao komp u džepu. (Ne torbi, nego džepu)
Razloga imam još puno drugih i ne vidim potrebnim da ih nabrajam.
Nadalje … smatram da je ovo generalno jedan skok naprijed u mogućnosti portabilnosti računala…i da nam ovaj pristup slijedi prije ili kasnije.

Tako da tvoj upis da je git dovoljan…totalno vidim kao fulanu temu. :confused:

Kako je netko već napisao…ide se pomalo i prema tome da nam mobiteli budu to core računalo koje je uvijek u džepu…i koje je donekle operativno bez da ih i spojimo na išta drugo.
Ja sam krenuo sa pitanjem za stick, samo da vidim gdje smo danas s ovim…ali generalno u glavi sam također imao ideju da je mobitel taj core dio.

A i bit će da me lagano frustrira taj stav koji okolina često/većinom ima a koji glasi :
“A zašto bi se zahebavali da napravimo tako…kad se već može ovako”
Prilikom čega to “ovako” najčešće sporazumjeva istu funkcionalnost uz nijansu više uloženog truda da se obavi job.
Dok to “tako” sporazumjeva ulaganje znatnog truda u sitni korak naprijed, koji se onda tek na duže staze isplaćuje.

E sad…društvo statistički opisano se sastoji od jedno 90% mase koja će radije utabanatim stazama…pa makar to iziskivalo nijansu više truda koje treba svakodnevno ulagati.

S druge strane, svega 10% je entuzijasta koji će probati nešto novo…i riskirat će na svojoj koži da se opeku i zahebu…nebi li slučajno nabasali na nešto novo i dobro. Tek kada otkriju dobro i još teškom mukom uvjere masu da je to zaista dobro …onda ovih 90% kao ovce se sjate na taj novitet.

E sad…ja sam uglavnom u tih 10%…i vec mi pun k svakodnevnog pravdanja ljudima koji su prirodno inertni za promjene. Mada mi je jasno da stabilnost društva dolazi upravo iz inercije mase…i stoga da je to koristan feature za društvo.

Microsoft je isao u tom smjeru ali nije nesto pretjerano popularan :slight_smile:
https://www.microsoft.com/en-ww/mobile/accessory/hd-500/

Nije popularan iz mnogo drugih razloga. Najmanje zbog smanjene potražnje za takvim nečim (što @bozoou i želi).
I ja sam bio kupio MS Lumia 640XL sa željom da je jednom prikačim na monitor, no do toga nije nikada došlo, jer je M$ tu funkcionalnost ostavio za 950 model koji je bi jako skup, posebno ako uzmemo u obzir sve manjkavosti tih mobilnih sustava i njihovih modela općenito.

Ubuntu mobile je bio na dobrom tragu, no i oni su odustali za kratko vrijeme. Mislim da Canonical nije vidio interesa i tu je zapelo. Da bi bilo dobro imati mobilni koji može poslužiti kao PC - naravno da bi. Pretpostavljam da će doći i to vrijeme.

Ne znam kako se razvijaju Raspberry Pi stvari, ali mi je to trenutno najbliže USB sticku kojeg spominjemo u ovoj temi. Npr, da se smanje dimenzije na kutiju šibica, pa da gledamo na taj hardvare kao na USB koji se spominje u temi. PC u đepu