Bilo koji da ima novi hardware. Uzmi unmanaged i nadji nekog tko ce ti ga podesiti za tvoje potrebe. Ovo sto oni podesavaju je generalno…
No pa koliko kosta slican takvi server, znam da su cjene takvima krecu u 1000 dollara a ne 1000 kuna.
Pogledaj nase cijene dedija, daleko je to od 1k dolara. Rentanje takvog servera kosta cca 130eur mjesecno + cpanel licenca 34eur mj. To je basic. Na to idu jos featuri koji se placaju extra. Sad izracunajte koliko hosting racuna morate iznajmit da bi pokrili troskove servera + davanja za obrt/firmu. A gdje su troskovi reklamiranja, gdje je placa, znanje za odrzavanje, briga da svi dobiju predracune i racune, korespondencija. Hosting kod nas u HR uvjetima je jos i jeftin, sto god vi mislili o tome. Nije to samo tako kako neki misle, uzmes server i cpanel i to je to… Onaj tko pocinje s nula hosting racuna, ako mislit poslovat legalno, neka zaboravi odmah, izgubit ce investiciju…
Skuplji? Ako kupuješ kod OVH direktno plaćaš setup (20e), a inače cena je 6e mesečno za SC GEN2 Via Nano U2250 + 500GB SSHD i zavisi kod kojeg njihovog brenda uzimaš “Online” ili “KimSufi” pa setup varira negde je 10e, a negde je 20e…
Evo i tog najačeg servera iz njihove ponude http://www.online.net/en/dedicated-server/dedibox-pro
Online nije od OVH vec od free.fr kompanije
baci oko na http://in4.hr/vps-serveri.html
Mozemo rjesiti 10% popusta.
I koje su to onda fore, zasto bi covjek kupovao u hrvatskoj kada ta sita firma od koje on kupuje je to kupila vani. Drugim rijecima, mi smo u europi, bilo tko moze kupiti bilo gdje u europi. Mislim da mozes traziti i povrat poreza.
Cijena u razlici je 200 kuna, pa me opet zanima dali oni samo preprodaju taj server, pa mislim pa to je cista preprodaja.
Naisao sam na ove, jeli neko ima kod njih server:
www.contabo.com
www.webtropia.com
contabo VPS prodaju containere bjezi od toga cim dalje. Ali dedicated serveri su im jako dobri i imaju solidne cijene. Recimo naj dual xenon za 1000 kuna je 100x bolji od onog single xeona sto nude ovi drugi. Jer kao sto akzem vec u drugom topicu dobro je iamti srazmjer Rama i jezgra. tada server funkcionira najbolje.
Ovaj intel core 2 quad nebi uzeo, neda mis e kopat da vidims ta je to za procesor, ali I7 je solidan, no preferiram Xeon zadnje generacije.
Edit; kod webtropie uzeo bi jedino Power Server, nebi cak ni ultimate server uzeo jer je i to neka cudna nebulozna kombinacija.
Ostalo su containeri i bjezi od toga.
A ja ti opet ponavljam da to nema veze jedno s drugim i da ovisi o namjeni servera i aplikacijama koje se gore vrte. I contabo ne prodaje containtere vec standalone VPS na KVM-u. Zasto je ultimate server cudna kombinacija? I7 koji je unutra je jaci od ovog na poweru. Jedino sto je xeon serverski hw i podrzava ECC, sto ovaj i7 ne podrzava i desktop cpu je…
Ono sto je problem s Contabom je sto ima hrpa reviewa koji pljuju po njima i ima hrpa reviewa u kojima su ljudi zadovoljni. Kolega koristi njihov VPS za sekundarni nadzor i penetration testing i do sada nije imao problema s njima. Ali njemu nije problem da i vps ispadne i bude down neko vrijeme jer je to sekundaran nadzor…
Jeli mozes da mi kazes o cemu se tu radi?
Za webtropiu sam nasao na ovome forumu da cesto budu off ali to su straji postovi i oni su nadam se sredili to
Evogovorit cu laickim jezikom. nude ti 6 jezgri koje nikad neces vidjeti, nude ti 40gb rrama koji nikad neces vidjeti… eto toliko. Na njihovom najacem serveru VPS za 30 eura. To ti je shared VPS hosting ili ti ga container gdje ti djelis resurse s drugima…
@serverlab: da, sam si si odgovorio. jedno je server drugo je desktop… A rekao sam da mi se ne svidja jer niti ja niti covjek koji pita za server ne trebaju 64Gb rama i platiti to 20 eura vise.
Da namjena servera je bitna… Kako je vise manje namjena na ovom foruma web hosting onda se podrazumjeva da je namjena servera web hosting.
EDIT: znaci ti covjeku kazes da je dobro kod Contaba za sekundarne servere… A ja covjeku kazem nek doda malo vise para i nek si kupi VPS kak spada, netreba dodati malo vise, moze samo 10$ i ima pravi server odnosno VPS, i ne, ne treba se zajebavati s sekundarnim serverima… Tome sluzi ovaj forum.
Ne, kazem da su misljenja podvojena i iznosim misljenje svog kolege. Osobno ne bih nudio managed hosting uslugu klijentima kod providera koji nemaju 95% pozivitnih reviewa. Zato vps koji nema problema kosta, a onaj jeftini je lutrija… Sad ako ne zeli imati problema vise, mora uzeti VPS kod nekog od provjerenih VPS providera o kojima ne pisu lose stvari. Uostalom on puca na dedi jer ima ovecu posjetu i veci broj istovremenih korisnika, nekoliko tisuca.
Nego, Contabo nudi standalone virtualne masine aka standalone vps kako ga zoves.- NE nudi containere https://contabo.com/?show=vps
citaj malim slovima - "hardware and virtualization based on KVM."
Ok?
Ok, maknimo rijec container, vidim da ruzno zvuci.
Ja kazem covjeku da ne kupuje shared cores i shared RAM bez obzira na virtualizacije. Osim ako ovdje stvarno ima ljudi koji vjeruju da ce on dobiti 6 jezgri i 40Gb rama za 30 eura…
Mene osobno takav server nezanima niti da je duplo jeftiniji od nekog prosjecnog servera s 2 jezgre i 4gb rama.
Mislim da smo o tome vec pricali. Dakle standalone vps je takodjer shared ako se koristi overprovisioning. A overprovisioning rade svi cloud provideri i provideri VPS-a jer bi inace propali kad bi zaista svi imali svoje dedicirane resurse na raspolaganju. Stvar je elementarne matematike, koliko kosta dedicated server i ostala infrastruktura (mreza, hladenje, struja, podrska itd.) i koliko VPS-a mozes izdati na jednom nodu (dedicated serveru). To znaci da na jednom serveru s 32GB rama ti mozes izdati 8 vpsa s 4GB rama, ali u reali izdaje se vise jer ne trose svih 8 vpsova svoj sav ram. Tu sad ulazi cloud prica. Ne radi se o jednom dediju vec o hrpi dedija na kojima se vrti cloud platforma(virtualizacija). Kad bi u teoriji svi VPS-ovi istovremeno trosili sve svoje rerurse, sustav bi izvisio. Ali kako se radi o hrpi dedicated servera, nema teorije da ti par VSP-ova napravi problem drugima jer sustav radi DRS sto ce reci live migration nodova koji opterecuju dedicated server na neki drugi dedicated server koji ima lufta. I to je poanta cijele price virtualizacije. Svaki pravi VPS koji vidite na internetu je cloud platforma, ukljucujuci i vps-ove koje mi nudim, osim ako ne naletite na nekog cheap providera koji dize VPS na par dedicated servera koji nisu u clusteru
Container se pak s druge strane vrti na jednom dedicated serveru, nema drs-a, nema live migrationa, uvijek si na tom jednom serveru. Kad netko drugo nagazi vps ili njih par, ti to debelo osjetis. Zato su openvz i sl. losi po tom pitanju. Tu sad ulaze i druge tehnologije poput LXC containera, cgroupsa itd. gdje ti definiras koliko ce zbilja netko potrositi na serveru i onda nema problema. Ali to je sad van ove domene.
Ako je cloud platforma debelo oversellana, osjeti ces to na svojem standalone vps-u. Zato, ponavljam, kvalitetni VPS standalone kosta jer “prodavac” nema debelo oversellanu platformu, a ako zeli i dalje ostati kvalitetan ne moze spustat cijenu jer mora pokrit troskove i zadrzati platformu na nivou kvalitete koji nudi, inace ce poceti pisati po netu kako je los, kako ima ispade i sl. Takav VPS ne dodje par dolara za par GB rama. Isto vrijedi i za shared hosting, samo tamo je prica malo drugacija, webovi koji generiraju puno istovremenih konekcija predstavljaju problem drugim korisnicima te ti webovi trebaju ici na VPS. Uostalom ako imas 50 istovremenih konekcija na webu, onda valjda nesto i radis s tim webom i zaradjujes i mozes si priustiti VPS…
Sta mislite contabo ili webtropia?
Meni webtropia lici da je vise ozbiljnija nego contabo ali ranije ima dosta losih komentara, volio bih da ima neko ko sada koristi webtropia.com
Najgori server je koji je off ma gdje bio
Da, znaci onaj tko nudi 6 jezgri i 40GB rama za 30 eura ce rasprodat te servere kada kazes keks, i naravno da mu izadje racunica van on mora overselat, drugacije neide…
Dok ozbiljan VPS ce ti za te novce dat recimo 2 jezgre i 4 rama?
Nemora znaciti ali ako ides logikom onda da. A mozes i vjerovati da ce ti ovaj server s 6 jezgri i 40GB rama raditi tocno tako…
Ajd malo pojasni kako je moguce 40gb rama nuditi za 30 eura… I jos 6 jezgri… Zasto to rade…
Tako je, oversellaju i ako potrefis da si na nekom serveru koji nije oversellan bit ces zadovoljan. Dok ga ne zatrpaju ili te migriraju( neces skuzit samu aktivnost migracije) na neki drugi node koji ce bit u banani. Gledao bih DO cijene pa na vise,a ispod toga ne bih trazio punokrvni VPS. I naravno reviewe na webhostingtalk i lowendtalku. Ali def ne 500GB,to je nerealno. Zasto to rade? Kad je nesto zasiceno na trzistu, dogadja se damping cijena kako bi privukli klijente. I onda ima neozbiljnih koji toliko nerealno spuste cijenu i kvalitetu da naprave los brending struke i lose uvjete ostatku koji rade dobro. Uostalom, isti vrag se dogodio sa web developmentom, web dizajnom, ma generalno s dosta poslova u i van IT-a. Zato se nude web stranice za 500kn koje su skrpane, malog koji ce ti instalirati komp za 150kn predati ga bez drivera, av-a i sl. ili admina koji ce ti reci da sever umire na 250 concurrent usera i da treba jaci bez da prvo proba stjunirat npr. apache od defaultnih postavki ako ima lufta na cpu i ramu. Naravno ako bandwith nije bottleneck.
Sa ovim se moze sve, server na contabo.com
2 x Intel Xeon E5 2620V2
2 x (6 x 2.10 GHz), 128 GB REG ECC RAM, + 2x + SSD 500 GB, UNLIMITED traffic, 1 Gbit/s port, 1 IP address included, + 1x Managed Server, + 2x + 1 additional IP address, + 1x cPanel/WHM, + 1x Software-RAID 1
Sve zajedno 250€
Jel ovo isto dumpanje cijena ili i ovdje nesto smrdi.
Malo gledam i preracunavam, pa oni su u minusu s ovim serverom.