Preseljenje u siromasniju drzavu

Palo mi je na pamet zasto se ne bih preselila u neku siromasniju drzavu i radila ovo sto radim i imala vrjednijih hiljadu evra. Npr odem na Kubu i sa tim parama mogu sve, ovde ne bas sve. Kuba mi je zelja, ali ne znam zbog interneta, ali su policijska drzava i sigurnost je na nivou. Bi li se morao placat porez? ne mora se ni za stalno ostati 3 mjeseca ovdje tri na jamajku itako redom po srednjoj americi. Jel ikom palo na pamet ovo. Nas posao bar oni koji se samo ovim bave moze se bavit skoro svugdje u svijetu, ali pare koje se zaradjuju ne vrijede svugdje isto.

Koliko znam (mozda gresim ne mogu da kazem 100%) u Kubi je tek od nedavno dozvoljen internet obicnoj populaciji koji je inace papren a spor. Nasi telefoni ovde imaju net o kakvom oni sanjaju tamo.

Inace meni je isto to palo na pamet vise puta iz istog razloga koji si navela, sta sutra nosi ne znam videcemo mada verovatno nema nista od toga, verovatno cu u neku razvijeniju zemlju da odem ako uspem. U svakom slucaju nisam neko ko je vezan za lokalno podrucje, mnogo volim da putujem i menjam okruzenje, a i potpuno mi je svedno gde zivim sve dok mogu dobro (solidno) da zivim u smislu da mi nista ne fali i da me niko ne zajeba*a.

Idi u Indiju, i tako to na tu temu do 20 znakova.

indija mi se ne svidja ni malo i veca su primanja nego na kubi. na kubi je prosjecna plata 25 dolara, toliko za los dan uzmem od adult sajtova. kuba ima plus najveci zbog klime, naroda, kastra, domina, ruma, cigara i sigurnosti.

Ako odeš tamo, ponudi mi brak odma :smiley:

Znam ja zašto bi ti na Kubu, ali po meni je “sigurnija” Indija od Kube. U Kubi ako te uhapse niko te ne može spasiti, a razlog ne mora ni postojati :D.

Možeš tako i u Čad, tamo bi mogla iznajmljivati crnce za par dolara dnevno. Preduvjet razvitka neke zemlje je vladavina prava, postojanje institucije privatnog vlasništva i što manja država. Toga zasigurno nema na Kubi. Pogledaj Heritageovu listu pa odaberi neku zemlju od prvih 30 primjerice. http://www.heritage.org/index/ranking

1 Like

Meni na fejsu iskace reklama da otvorim rudnik u Africi za samo 20k eura hahah

Ako se bas oces seliti u takve zemlje gledaj nesto stabilno i mirno, daleko od diktatora i blizu mora po mogucnosti.

Zasto te drzave???
Pa odi u aziju odnosno indoneziju, tajland, malezija, juzma koreja i tako dalje, odlicni uvjeti i s novcima koje zaradis radeci ovo mozes zivjeti ko lord. Ako ne volis aziju odi u bugarsku ili rumunjsku i tamo mozes zivjeti ko lord s ovim parama.

I drzava ti nece uzeti 50% primanja kao sto uzima Hrvatska. Ja isto razmisljam o odlasku, zapravo, cim se pruzi prilika odlazim…

Budimo realni, u Hrvatskoj ce ostati samo oni koji iznajmljuju apartmane svi ostali bolje da odu…

2 Likeova

Kuba je najgora moguća država za preseliti, gora je jedino Sjeverna Koreja. Kud baš u komunističku državu od svih na svijetu. Uostalm nisam ni siguran jel se tamo može preselit jer su bili jako zatvorena država, mislim da ne može a pogotovo ne da ideš tamo i glumiš bega s obzirom da su svi oni zakonom prisiljeni raditi i to za plaću od 30ak dolara.

Ne znam kako je danas tamo nakon Castra ali prije se tamo nije smijelo koristiti kreditne kartice a turisti su plaćali u dolarima dok lokalno stanovništvo plaća u domaćim pesosima i za njih vrijede nekoliko puta niže cijene dok su za turiste nekoliko puta više.

Uglavnom zaboravi Kubu i kao turist a kamoli da tamo preseliš.

1 Like

Možda negdje u indokinu ali to su sve neisgurne države i nije preporučljivo ili možda Tunis, tamo za 1000kn tjedan dana hotela sa 5 (njihovih) zvijezdica all inclusive imaš jesti cijeli dan švedski stol koliko hočeš i spavanje za 100tinjak kn dnevno a i imaš jeftine avione koji su za sat i pol u hrvatskoj. Dosta sigurna država jer dosta ovih europskih umirovljenika tamo odu zimi jer im je tamo jeftinije živjeti u hotelu s 5 zvijezdica nego npr u Njemačkoj plačati grijanje a i klima je puno blaža. Sigurno je dok se držiš tih turističkih naselja i ne ideš na njihove pazare, ako odeš tamo dok ne potrošiš sve neće te pustiti da odeš dalje osim ako ne pobjegneš nekako.

Ako tražiš ove razvijene i sigurne države možda da odeš na kanarske otoke, tamo npr na Tenerifama 90% nekretnina su apartmani koji večinu godine zjape prazni pa se mogu dobiti čak i besplatno ali inaće nisu skuplji nego kod nas. Hrana je tamo u dučanima slična kao kod nas dok su restorani malo skuplji ali ako ništa cijelu godinu je temperatura ljetna i možeš se kupati.

Treća opcija su ti ove susjedne države koje si i dalje dosta jeftinije od nas, BIH, Srbija i još bolje Bugarske, Rumunjska.

1 Like

Meni je ovakva negdje lista prvo Slovačka, pa Češka, tek onda Bugarska/Rumunjska. Porezi su blaži hrana i ostale stvari za život jeftinije. S tih 1000€ mj se ne isplati ići predaleko, Rumunjska definitivno ima najbolji internet.
Cijene hrane u Slovačkoj http://potravinydomov.itesco.sk/en-GB/ ; Tesco ima i u Češkoj pa kog zanima neka usporedi.
A ako je baš želja na more onda u Bugarsku na C. more, makar super je i bilo gdje u unutrašnjosti na nekom većem jezeru.

1 Like

Dodji u Bosnu. Zasad ne diraju za porez, a i kad budu 10% na sav prihod iz inostranstva nije strasno.

1 Like

Meni je za sad Novi Zeland opcija broj jedan. Prekrasna zemlja u kojoj je engleski službeni jezik, cijene nekretnina su jeftinije nego u Hrvatskoj, dok su ostale cijene vrlo slične našima, životni standard je odličan, nema puno siromaštva, korupcije, stanovništvo je raznovrsno, ima i puno hrvata (što često i nije plus :D), nema puno religije, obožavaju utrke konja, Lord of the Rings itd… :slight_smile:

Jedina mana je što je daleko… no stvarno ne znam u koju bi se europsku zemlju želio preseliti.

1 Like

Koja bi budala otišla u Rumuniju ili Bugarsku? :smiley: Jedno je sedmični provod, drugo živjeti tamo. Ma naravno da su pod moranjem lijepa klima i more. :slight_smile: Što kaže @steelmaiden, neka zemlja koja je sigurna, gdje se može na engleski jezik komunicirati, Novi Zeland, Indija…

1 Like

Di ces u siromasnije zemlje od ovde, gotovo ih nema :smiley:

1 Like

Dodji u Srbiju, sa 1000 evra ko ministarka ces da zivis…

1 Like

Super vam je odje dje ste, nema bolje vjerujte, da je bolje ne bi oni bjezali svi od tamo. Ima i ovde milion ljudi koji su uspjeli samo trud rad gledaj tih 1000e da udvostrucis, a ne kako ces da odes nedje drugo da ih potrosis :slight_smile: bolje zivjet neces jer isto je to sve cijene kao i kod nas mozda i vece. e sad ako ces da gledas tako odes na selo da zivis i ustedjeces tako i tamo imas dio za siromasne gdje jedes sto ti daju i dio za ove sto imaju.

2 Likeova

Bravo Sceko, jedini najbolji odgovor. Uspjeti se može svugdje. Ima dovoljno za sve. :slight_smile:

Nije tocno, mi sto zaradimo u HR mozemo daleko bolje zivjet u drugim siromasnijim drzavama kao sto to pise u naslovu topica. Isto vrijedi za njemca, njemac ne mora ici u tajland on moze doci u hrvatsku i zivjet ko lord. A amerikanac moze doci zivjet u austriju, svicarsku i zivjet ko lord. Dok mi hrvati u njemacku nemozemo doc zivjet sa ovim sto zaradimo.

A ovo o trudu i zaradi stoji, ali i onda se postavlja isto pitanje, dali ta zarada i trud ne vrijede negdje drugdje vise, mozda cak i duplo vise…