Prevaren za 6000 kn, sto i kako dalje

Pozdrav,
Kao što i naslov govori, prevaren sam za 6000 kn.
Evo da ukratko što detaljnije pojasnim
Prodavao sam mobitel Galaxy S21 Ultra na njuškalu za 6000 kn.
Javio se lik također iz Rijeke kao i ja, kaže da bi kupio da je zaintersiran. Kaže da je izgubio novčanik i mobitel negdje… itd itd i da mi može na račun uplatiti novce, reko ok može, dam mu broj računa i on je isti dan uplatio, bilo je oko 19 sati, petak.
U subotu ujutro mi šalje potvrdu od banke da je uplaćeno i stvarno realno izgleda, sve sam provjerio i to je to.
Išao sam kod njega u stan da mu donesem mob i da usput vidim jos jednom uplatu, to je to. Reko javi kad legne.
Ponedjeljak popodne, novci jos nisu legli. Javim mu se, kaze on “idioti iz banke stornirali uplatu jer sam prijavio nestanak kartice, uplatit cu ti sa njemackog tekuceg racuna” reko ajde i posalji odmah potvrdu.
Uplatio navodno, posalje potvrdu i opet djeluje sve ok, proslo 3 dana, novca nema.
Zovem ga cijeli dan, ne javlja se.
Javim mu se na mail ( na mail mi je poceo slati te potvrde ) ne javlja se.
Navecer mu zaprijetim prijavom ako se ne javi, i dalje nista.
Prijatelj me savjetuje da ga prijavim…

Zanima me ima li tko slicna iskustva, hocu li sta postici prijavom itd itd?

Kako ide postupak prijave osobe, posto ja to nikad radio nisam.

Ja dokaz da je to moj mobitel bio nemam osim sta i dalje placam rate za taj mobitel, svi racuni su kod njega sad.

Hvala unaprijed

1 Like

Jel ima roditelje on? Pronađi roditelje (ako znaš gdje je stan) i objasni im, da ne želiš da podnosiš prijavu, već da ti ili vrati mobitel ili uplati novac.

Možeš dokazati da je tvoj mobitel preko tih rata. Na mjestu gdje si kupio imaju kopiju računa na tvoje ime s podacima o tom uređaju (serijski broj, IMEI).

Veći problem je što se niko u policiji neće prihvatiti toga jer je postupak dokazivanja teži ako mu ne pronađu odma taj mobitel kod njega. Ako pronađu, za tebe je dobro, ako ne, nemaš opet ništa od toga, jer je riječ protiv riječi. A vrlo moguće je da je prodao mobitel dalje i uzeo pare i policija bi pronašla mobitel kod nekog ko je kupio i složila mu prijavu “Utaja”, dok taj lik nikad ne bi odgovarao.

Najbolje da odeš do policije i zamoliš ih da dođu sa tobom do tog stana i pokušaju pronaći tog momka, da pokušaju vratiti mobitel na “prepad”. Naravno da će ti trebati ta potvrda gdje si kupio mobitel da imaš dokaz da je tvoj.

A možeš gospodina sačekati ispred zgrade s kapuljačom na glavi i palicom, pa mu oprosti oko 750 koščica :crazy_face:

ima covjek istoriju dopisivanja, to bi samo po sebi trebalo bit dovoljno

Nez samo sto nisi provjerio kod sebe na racunu da su legle pare

1 Like

Ako plaćaš rate za taj mobitel, onda ti t-com ili u kojoj si već mreži treba imati podatke mobitela. Kao nekakav dokaz imaš poruke, i tu uplatu koja nikada nije sjela. S obzirom da je iznos dosta velik, ja bi otišao na policiju, pogotovo što nije NN osoba već znaš tko je, ili barem gdje živi.

Kakva istorija dopisivanja, to se samo može spomenuti kao početak priče, to ništa neće dokazati. Sad bi to prešlo u Cyber kriminal (prevare). Bilo ko može kreirati tvoj profil - email - poslati neku ličnu kartu (FAKE) i dogovoriti bilo šta, zato se zove prevara.

Postoje dva scenarija u kojem će vratiti mobitel, jedan je “PREPAD” (batine, policija bla bla bla), drugi je prijaviti ga policiji koja će tražiti račun/IMEI broj/koja kartica je u njemu bila i po IMEI broju od operatera tražiti ispis korištenih SIM kartica koje će kasnije (kroz par mjeseci) provjeravati, zvati, kako bi nekome ko je kupio mobitel od ovog klošara složiti prijavu (Utaja) i vratiti mobitel vlasniku.

Govorim iz iskustva, jer sam nešto slično imao, mobitel mi je ukraden i gledao sam dok ga je klošar krao (uspio pobjeći), prepoznao lika - klošar - lopov, dok je sve došlo do suda, prijavljen je čovjek koji je kupio mobitel od nekog lika kojem je taj prodao (na pijaci-ne znaju se-ne može ga prepoznati), ovog nigdje nema, nisu mu mogli ništa dokazati.

1 Like

Nije ovo djete, vec covjek 30+, bio sam kod njega u stanu, i pise mu na vratima kako se zove.
Stvarno je djelovao ozbiljno, na koje nacine je uspio sredit te potvrde o uplati ne zelim ni znati.
Ne zelim nikakvo nasilje bar sa moje strane jer to nije rijesenje jos cu i sebe uvuci u sranja, a to mi ne treba.
Imam njegov mail, njegovu adresu, kucni broj, mobilni broj koji nije ukljucen, broj racuna njegov valjda i mozda mogu probat zatrazit u sancta domenici di sam i uzeo mob da mi izvade racun.
Samo, kao sta je covjek napisao iznad, ako je lik isao sa namjerom da proda mob, onda mogu zaboravit sve.
E sad ako doticni radi vani, i meni odugovlacio samo da pobjegne…

Nez vise sta da radim, da sam ga otplatio poslao bi ga znate gdje i vjerojatno nebi nista, ali otplacujem ga i dalje, ostalo mi 6000 kn jer sam uzeo na 36 rata prije godini dana.

Uglavnom, sranje tesko…

Zivcan sam, svasta bi htio napraviti ali ne zelim raditi sebi probleme.

Najradije bi otisao do njegovog stana ali iskreno nije mi svejedno. Ne vjerujem vise nista

Znam da sam i ja dosta tu kriv sta vjerujem itd, ali eto budala sam, mislim ako sam ja dobar i posten da su i drugi takvi …

Pošto misliš da pravda može pobijedit (nisi ti vjerovatno sin nekog važnog političara da se neko za tebe bori - realnost jbg, moraš igrati pametno), onda uvjeri se da je klošar još uvijek tu i isti dan sakupi sve što imaš u vezi toga i pravo u policiju. Zamoli ljude lijepo i reci im da je taj možda tu privremeno, da je izmislio priču, da će prodati mobitel, da će pobjeći i ako mogu da odmah odu do njega.

To ti je jedini način da dođeš do mobitela, jer ako uništi mobitel, to se ništa nije desilo, pa čak i ako proda neko će drugi odgovarati neće on, a ti ćeš “veliko možda” dobiti mobitel nazad. Neće niko odobriti njegov pretres bez naredbe vjeruj mi. To se ne odobrava za obične smrtnike da se pronađe nečije vlasništvo. Zafrkan proces je to, da bi neko uletio nekome u stan i tražio tvoj mobitel. Zato kažem i policija radi na blef - prepad, pa ako da - da, ako ne negirat će i to je to.

Normalno da je išao s tom namjerom i da je falsifikao sve dokumente, pa tako funkcioniše svaka prevara. Tako funkcionišu i one kladioničarske prevare gdje slikaju dobitke, nude ogromnu zaradu i slično. Dobiju se tuđi dokumenti (prethodno prevarenog) koji se šalju narednoj žrtvi koja će isto biti prevarena.

Jel ti citas sta je napiso? Dobio je uplatnicu sve na njegovo ime, i bio mu u stanu, potrvdio da je sve to isti covjek

Druže radio sam u sektoru za privredni kriminal 6 godina, gdje se vrte milioni i znam na koji način funkcionišu prevare.

  1. Čovjek navodi da ga je na oglasniku kontaktirao lik koji je izgubio novčanik i mobitel. (99% nikada nije vidio njegove lične dokumente sa slikom)
  2. Dao mu je broj računa gdje mu je on isti dan “navodno” uplatio i poslao mu potvrdu banke da je uplaćeno (da je provjerio u banci navedenu uplatu banka o tome ne bi imala pojma, jer nikad nije ni bilo uplate)
  3. Nakon što mu je “uplatio” i poslao dokaz na e-mail on mu je odnio mobitel u stan (koji je navodno njegov, ne može se stan iznajmiti za 20,30e za jedan dan bez ikakvog dokumenta - za seks bez obaveze može za prevaru ne može heh)
  4. Ponedeljak popodne novca nema, javi mu se, navodi mu da je greška u banci (ponovo da je provjerio u navedenoj banci, ne bi imali pojma o tome, jer nije uplata nikad ni postojala)
  5. Ponovo mu govori da će platiti sa njemačkog računa, šalje opet “neku-lažnu” potvrdu da je sve ok, 3 dana prošla nema novca.
  6. Zove ga opet, telefon isključen.

Jel možeš skontati da je “prevarant” uložio 30,40e u svoju prevaru i dobio mobitel koji će prodati lako za 550 e, čiste zarade 500e, bez da ga iko poveže s prevarom, jer je sve izmišljeno. Navodim cijene, jer nisam tražio vrijednost mobitela.

Nisi nikada imao susreta s prevarantima koji znaju šta rade. Da opet stupi nekako u kontakt s njim, taj će imati pripremljenu priču da ga opet izradi. Ja ti garantujem da se lik tako ne zove i da ne živi u tom stanu.

2 Likeova

Potvrda :slight_smile: Evo jedan primjer. Prije 15-ak godina, sjedimo na piću, dođe još jedan koji je prijatelju bio dužan 30000 kn. Izvadi i pokaže POTVRDU da je virman zaprimljen u banku (išlo je preko firme). Naravno bio je petak. Odemo dalje van svi skupa, ovaj kojem je bio dužan misli da mu u ponedjeljak sjedaju novcu, pa još i plaća pića cijelu noć svom dužniku. U ponedjeljak nema love. Kasnije radi drugih stvari ovaj prevarant završio u zatvoru radi gospodarskog kriminala. Poslije toga još dobio čekićem po šaci više puta. Danas u Njemačkoj, čujem da i tamo ide od grada do grada i vara ljude :slight_smile:

Imao sam i ja slučaj da mi čovjek nešto uplatio i poslao potvrdu, tj. sliku uplatnice sa svim podacima koji potvrđuju uplatu.Uplatu sam dobio, ali ne kad je trebalo jer nije došla na regularan način :slight_smile: To je ostao jedini takav slučaj, više ne hebem “potvrde” :slight_smile:

Naravno, mogao je na vrata privremeno staviti i natpis Pajo Patak ako se tako predstavljao prije prijevare. Ogromna je ponuda dnevnih najmova. Najmanji problem je nekoga dovesti “doma” da ga nasamariš.

@CrazY Imaš nekoliko opcija…

  1. probaj ga nekako naći uživo i riješi to fizički
  2. prijavi policiji i budi strpljiv i optimističan
  3. Odi opet na tu adresu, ako treba uz asistenciju policije, čisto da provjeriš da možda nije ipak toliko glup da stvarno tamo živi
  4. Odi u zgradu gdje je taj stan, pitaj tko je kućepazitelj, pa pitaj tko je pravi vlasnik tog stana i probaj doći do kontakta. Onda kontaktiraj vlasnika i pitaj da li je možda kod iznajmljivanja uzeo podatke s osobne, pa da tako probaš saznati tko te zapravo prevario, ako ovaj nije bio pažljiv.
  5. Zaboravi na sve i drugi put budi oprezniji

Na tvojem mjestu bi prvo probao sebi objasniti i prihvatiti da sam ostao bez mobitela i bez novaca.
Nakon toga, hladne glave, bi otišao u policiju i podnio prijavu, što detaljnije.
Otišao bih do toga stana, pogledao tko tamo živi i jesu li podaci na vratima još uvijek isti.
Kod susjeda se raspitati tko živi u tom stanu, a na netu postoje javne evidencije o vlasništvu nekretnina.
Strpljivo, korak po korak. U zavisnosti od informacija koje dobiješ planiraj iduće korake.

1 Like

Po meni ovaj topic vristi na scam. Lika nije bilo dugo i pojavio se sad. Jadan je ostao bez novaca , a on je vrlo posten. Vec je pisao nekad da je doktor i bla bla. Zato ga se cuvajte ako sad nekom uleti preko pm i sl. Neki su nekad cak i pisali da im smrdi na onog Katića.
Po meni vrlo je smjesno sastavio pricu, zvuci nevjerojatno, al opet dignuo je ekipu. Evo toliko od mene. Pozz

1 Like

To je lako stornirati, jer je bio vikend, i ona bi svakako prošla tek u ponedjeljak. I ti zapravo cijelo vrijeme do ponedjeljka imaš opciju otkazati provođenje naloga. Tako ja mogu na HPB-u.

Zao mi je sto ti se to dogodilo i nemam nekog konkretnog savjeta za tebe ali evo cisto da recem da mi je apsolutno neshvatljivo da banke ne provode naloge preko vikenda. Vecina modernih banaka kao sto su Revolut i Wise to u vecini slucajeva rade instantno i ne kuzim da u 21. stoljecu u kojem je gotovo sve digitalizirano banke to ne mogu odraditi preko vikenda

Da nije slučajno uplatnica " PDF file Privredna Banka Zagreb" … ?

eto kod nas je tako, kada se uplaćuje sa iste banke, recimo PBZ > PBZ bude istant, a čim je druga banka čeka se 1 dan max

nakon svega ovog pročitanog, debelo sam pop…o i mogu se pozdraviti sa parama, iz znatizelje cu mu samo otici do stana

Nekako mi je neshvatljivo da covjek toliko toga promjeni da bi isao u ovakvu prrijevaru, ali ocito je moguce.
Zvao sam ga i sinoc i jutros ne javlja se niko, nije mi dao mobilni broj vec je odmah sa fiksnog broja me zvao.

Na početku mi bilo kao malo sumnjivo ali reko ok je, ne filozofiraj, i eto ipak sam bio u pravu od početka samo si nisam htio vjerovat.

Zanimljivo je jos sto jedna “mlada” osoba nema instagram niti facebook niti ista slicno

nemaš što čekati, radi se o prijevari i to policija mora odraditi po službenoj dužnosti

btw, da se ne radi o Katiću/Jukiću?

Ne, Dino Mičetić, Kastav

@simeon , @CrazY

Screenshot_1

2 Likeova

što još čekaš? idi do prve policijske postaje, možeš samo dobiti