Printanje na grid (naljepnice)

Pozdrav,

muku mučim sa wordom kada moram prilagođavati neki print za one naljepnice što dolaze u gridu, tipa ako ima 14 naljepnica na A4 papiru i sada želimo da nam je svaki content fino centriran unutar svake naljepnice. To riktati u Microsoft Wordu mi je živa muka …jel ima neki elegantni način za to formatirano printanje?

Hvala.

Koristim godinama njihove naljepnice i njihov software.

1 Like

Onako na prvu, Corel.
Il’ nešto slično, neka zamjena (Inkscape).

U većini kopirnica vidim još uvijek Corel, a i ja ga sam koristim još iz verzije 4.0 kada mu je instalacija bila na 10-ak floppy disketa (iz davne 1998 g.) :joy:

U Wordu sam i ja jednom probao, ali muke žive sve centrirati…

Illustrator!!! Napraviš kocku upišeš dimenziju kocke i ctrl + D i program radi svoj posao :slight_smile:
Čudim se ljudima koji koriste Corel (ja sam ga koristio) to je kao da imate linux
A i u excelu možeš vrlo jednostavno…

@Mario063 uspredba ti je super. Linux je odličan OS za razliku od poluproizvoda zvan Windows 10 koji te hebe za svaki update i koji te sili na hrpu stvari.

Linux postaviš i zaboraviš na update a sve radi.

Corel je inače jako dobar alat tko ga zna koristiti. Je da ga ne koristim više ali puno prije je imao neke funkcije za razliku od Illustratora.

Našao sam jedan program Herma Label 1.1 verzija mislim, imam ga negdje doma. Koristio sam ga i super je. Ako se sjetim naći ga stavim link.

2 Likeova

Svi su naučili na Layere, samo je u Corelu sve bilo u jednom, pa dok čovjek sve pohvata kako radi.

Ali meni je zaista Corel Draw bio i ostao prvi izbor. Jest da ga sada rjeđe koristim, ali nekada sam čak i držao kurseve o njemu.

Ma ja sam to lupio Corel (na prvu) jer sam koristio u istoj situaciji skoro 15 godina ranije.
Sad bi’ to uradio sa Inkscape-om il’ Google Spreadsheet-om( to dvoje imam na kompjuteru :slight_smile: ).

Kad sam u Corelu radio Memo za jezike, matku, fiziku… fijuuuuuu tamo 90 i neke…

1 Like

Evo jedan od načina pomoću Microsoft Worda.

Ova tehnika omogućava da podatke koje vodimo u excel tablici, da ih automatski ispišemo na naljepnice, s time što nam omogućava fleksibilnu kontrolu koja polja iz excel tablice želimo imati na naljepnici i kako ćemo ih formatirati za print.

  1. Odabre se “Mailings -> Labels -> Options
    Tu odabiremo tip naljepnica (grida) …s time da

Izbornik za naljepnice nije baš nešto intuitivan, recimo za grid 2x7 treba odabrati naljepnicu:
Label vendors: Avery A4/A5
Product number: L7163

Tko bi tu našao svoju naljepnicu? Nitko…

Stoga dobro je što nakon odabira grida, klikom na “Details” možemo dodatno specificirati visinu/širinu naljepnica, margine između naljepnica …tako da tu možemo točno pogoditi format naših naljepnica ukoliko se iste ne poklapa sa default postavkama grida.
Recimo moj papir 2x7 nema top marginu koju je onda ovdje potrebno ukloniti, isto tako se visina naljepnice onda treba postaviti kao 297mm / 7 = 42.42mm, da bi zauzimala točno 1/7 visine papira.

Također ovdje ima i postavka koliko hoćemo kolona i stupaca, tako da se praktički ovdje može odraditi kompletni setup za format našeg grida.

Zatim klik: “Ok -> New Document

U novom dokumentu bi trebali biti pozicionirani u sekciji: “Mailings -> Labels
Klikamo na: “Start mail merges -> labels

Ovdje nam opet nudi korak koji smo već odradili za odabir naljepnica…tako da samo OK-OK …zatvoriti dialoge.

Sljedeći korak je uvoz excel dokumenta, tu idemo na: “Select Recipients -> Use existing list

Nakon što smo uvezli dokument, još nema promjena…ali uskoro će…
Klikne se na “Inserte Merge Field” i odabiremo polje iz excela koje želimo dodati na naljepnicu. Ponavljamo onoliko puta koliko želimo polja. Smijemo ubacivati harkodirane riječi između polja, nove redove i slično…te na taj način u potpunosti definiramo izgled naljepnice gdje su ubačena imena polja varijable koja će kasnije biti zamjenjene sa poljem iz excela.

Kad smo zadovoljni sa formatom naljepnice klikenmo na “Update labels”, sada se prva formatirana naljepnica preslikava na sve ostale naljepnice…ali još uvijek ne vidimo prave podatke u poljima.

Za prikaz pravih podataka klikamo na “Preview results” i sada su pravi podaci prema nama. No ako imamo više podataka za naljepnice nego što ih stane na jedan papir…tu nam se prikazuje samo prvi papir da vidimo kako rezultat izgleda.

Konačno kada smo zadovoljni sa rezultatom klikamo na:
Finish & Merge -> print documents
ili na: “Finish & Merge -> Edit individual documents”.

Ovo potonje je praktično ako prije printanja želimo još ručno doraditi neka polja, što uvijek imamo kao opciju. Što je ok jer smo tako fleksibilni.

Ono što nisam skužio, ne vidim kako posložiti da se preskoče neke naljepke …za slučaj da želimo tipa prvi red preskočiti. (Recimo te naljepnice su nam potrošene na papiru)

Drugo što bi moglo biti također korisno i praktično…postoje uvjeti. (Rules).
Klikom na “Rules” se mogu definirati pravila što polje u excelu mora imati ili ne smije imati (ima svakakvih uvjeta na raspolaganju) …da bi se ono povuklo iz excela na naljepnicu.
(Malo mi se jedino učinio taj dio bugovitim, ali ja sam na Word2007 :slight_smile: …valjda su popravili to u zadnjih 13 g, hehe)

Heto, napisao sam uputu prvenstveno jer sebi uvijek pišem ovakve korake kao podsjetnik proceduri …pa evo i ovdje postavljam možda bude nekom od koristi.

Lp.

1 Like

Svaka cast za ovo ali komplicirano je dozlaboga. Totalno neintuitivno. Nekada davno postojao je business card maker koji je printao stagod oces na format a4 u gridu kakav god hoces. Mislim da je nesto slicno tome najbolje rjesenje.

Neintuitivno možda je…ali nije puno posla složit dokument kad znaš korake. A kad ga jednom složiš, spremiš taj file i samo pomoću njega printaš podatke koje vodiš u excelici. Poprilično visok stupanj automatizacije dobiješ. :wink:

Pa bas i ne.

Automatizacija je onda kad si slozis report/e(moze rucno, moze desinger itd…) i podaci se vuku iz baze.

Hebat ga sad…svaka automatizacija ima svoj stupanj automatizacije. Zato sam napisao poprilično visok stupanj automatizacije.

Isto tako je automatizacija najčešće na uštrb fleksibilnosti. Vrlo teško je imati sustav koji je automatski i koji je fleksibilan. Ovako kada razbiješ neki korak automatizacije u manualni rad, dobiješ dosta na fleksibilnosti.

Ponavljam, rekao sam da se dobije visoki stupanj automatizacije, a ne 100% automatiziran sistem.

Ako bi se podaci već interno vodili preko neke baze…onda se lako složi program koji exporta te podatke u excel i dalje iz toga imaš automatsku konverziju toga za potrebe printanja.

S druge strane možeš si sam slagati i program koji će printati direktno prema podacima iz baze…ali onda imaš puno više toga za programirati da bi taj dio imao fleksibilan kao što ti recimo omogućava ovo u Wordu.

Sve se naravno može, na svakom je da bira kojim putem će ić. (Svakako mi je u planu to sve imati jednog dana u internom sustavu. :))

Zasto prvo u excel pa onda print?
Kad moze direktno print.

Jedan report, nekoliko sql upita i eventualno osnovno sucelje sa popisom dokumenata za print.

Sa gotovom bootstrap themom i izradom jednog reporta, ovo se slozi za 1-2 dana, svaki novi report 0.5-8 h , ovisi o slozenosti reporta.

Ukratko, u ovoj priči nisam programer nego tražim što jednostavniji način da stvar radi. Podaci ionako kolaju mailom, a ne specijalnim programima i formama, pa ih je najlakse sakupljat u excel i iz te točke imat automatizaciju za printanje.

Svakako ću jednom raditi program da bi se sve uniformiralo…no ne sad.

Samo sam htio reći da onaj koji bi polazio iz te točke da su mu podaci u bazi…da bi ovaj metod mogao vrlo lako koristiti za print ali preko prvotnog izvoza podataka u excel. Znači napravio bi jednu funkciju za export u excel i nakon toga neki niže obrazovan radnik bi to mogao printat pomoću worda u koji god format zatreba.
Ovo tvoje je isto ok, ali zahtjeva rad programera za bilo kakve iznimke. Tipa promjena formata naljepnica ili nešto što nije obuhvaćeno inicijalnim programom.
A tesko da bi inicijalni program obuhvatio sve opcije koje je Word u startu pokrio. :wink: