Prije da će me umoriti ove vrućine ahahah
Jučer sam snimao na jednoj pijaci i bilo je baš jakoooo vrućeee…
Hvala puno na savjetima, mislim da će biti i video u kojem pokušavam da provalim BIOs isto jako zanimljiv. Nažalost ne mogu riješiti problem softverski pa moram rastaviti laptop doći do čipa i sa CH341A izbrisati stari bios i ubaciti novi bez šifree…
Nekako me najviše brine kako to da snimim, nekako ne mogu da uhvatim pravi ugao.
Ili napravim snimak i meni se ne sviđa kako to izgleda.
Nema na čemu, drago mi je da ti je korisno!
Video s BIOS čipom će sigurno biti zanimljiv, pogotovo jer se rijetko tko upušta u tako nešto to mu odmah daje dodatnu vrijednost.
Samo pazi da video ima dobru kvalitetu slike i zvuka. Kad kažem kvalitetu, mislim prvenstveno na to da rezolucija bude čista, da se sve jasno vidi pogotovo kad radiš s malim komponentama. Dobar mikrofon ili barem jasan zvuk bez šuma isto čini veliku razliku, jer ljudi brzo izgube pažnju ako nešto ne čuju dobro.
Nemoj se previše mučiti oko toga da uhvatiš savršen kadar bolje da se sve jasno vidi i čuje, nego da izgleda “filmski”, a ništa se ne razumije. Snimi jednostavno i praktično, a kako ideš dalje, možeš postepeno doraditi stil.
I još jednom ne opterećuj se statistikom i koliko imaš pregleda ili pretplatnika. Neka ti cilj bude da kod 100-tog videa pogledaš unazad i vidiš koliko si napredovao. Samo nastavi, svaki video je korak naprijed.
Odlična ti je ideja da snimiš cijeli proces, od odlaska na pijacu, kupnje jeftinog laptopa, preko popravka pa sve do prodaje, recimo preko eBaya. Takav sadržaj ima priču, a to YouTube baš voli.
Ljudi vole gledati “od nule do nečeg” , imaš početak, problem, rješenje i rezultat. Još ako sve snimiš s pristojnom rezolucijom i jasnim zvukom, to može stvarno dobro proći. I što je najvažnije ti kroz to i učiš, i gradiš svoj sadržaj.
Zdravo ekipa,
danas sam objavio još jedan video klip.
Pokušao sam malo da se igram sa naslovom video klipa, pokušao sam da napravim naslov koji je i SEO interesantan.
Vidjet ćemo kako će ovo proći
U toku sedmice ću postaviti taj video klip, vidjet ćemo kako će proći.
U svakom slučaju hvala puno na podršci i savjetima!!
Hashtagovi u naslovu se stavljaju samo na shortsima.
Kod long form videa hashtagovi se stavljaju isključivo u description od videa.
Ne valja ti naslov, malo previse.. ne vidi se na thumbnailu ovaj tekst.. a dobra ideja.. mozd amalo da blurujes ostatak oko laptopa plus da se zatamni pa da dodje do izrazaja tekst.. odma ce ti biti bolji ctr
Samo ti polako i bez brige kako će proći taj prvi klip nemoj se zamarati brojem pregleda, lajkova ili pretplatnika. To zna demotivirati, pogotovo na početku. Umjesto toga, fokusiraj se da svaki video bude kvalitetan , da ima dobru rezolucijuu, jasan zvuk i da pokazuje konkretan proces. Kad dođeš do 100. videa, tad ćeš imati pravu sliku šta ti prolazi, šta ljudi vole i gdje možeš napredovati. Bitno je da uživaš u procesu i da ne staneš.
Još samo jedan savjet oko zvuka ako ti ikako bude moguće, preporučujem da koristiš mikrofon marke RODE. Stvarno su među najboljima za snimanje, posebno ako planiraš više snimati ovakve videe. Kvalitetan zvuk puno znači jer ljudima često više smeta loš zvuk nego slika.
Hvala na informaciji, nisam to znao.
Kasnije sam i ja to skuzio ali bilo je vec kasno hahahah
Bas sam vidio da dosta ljudi koristi taj mikorofon RODE, vjerovatno cu uskoro to da kupim.
Ako stvarno misliš ići ozbiljnije u YouTube vode, jedna stvar koju ti stvarno preporučujem je da uzmeš dobar mikrofon. Ljudi možda i progutaju lošiju sliku, ali loš zvuk odmah odbija. Marka RODE ti je provjerena stvar, koristi je masa ozbiljnih youtubera. Tople preporuke.
Koliko sam skužio iz tvoje priče, ti si u Njemačkoj, jel tako? Tamo stvarno nije problem naći polovni RODE mikrofon, pogotovo ako već obilaziš na pijace i takva mjesta možda naletiš na neki slučajno i po super cijeni. Ako ne, uvijek imaš opciju preko interneta, pogledaj na eBayu, zna se naći jako dobrih ponuda.
Primjer:
Ovaj video je puno bolji, ali thumb nije dobar.
Previše je elemenata… kada gledaš cijeli thumb smanjen kakav se vidi na youtubu - vidiš samo nered, skoro dobiješ epilepsiju.
Thumb mora biti jednostavan i minimalističan a tekst čitljiv sa što manje slova.
Možeš prokušati ovo - upiši keyword koja te zanima u search i gore desno na YT postavkama odaberi “sortiraj po broju pregleda”. Tako ćeš sortati videe sa najviše pregleda i pogledaj njihove thumbnailove i kopraj koncept.
Hvala puno na savjetu, nekako thumb mi ostane zadnji i onda to samo sklepam da sto prije objavim video klip.
Na sljedecem video klipu cu probati to da popravim.
Lp
Zdravo ekipa mali updajt, skoro sam objavio novi video klip na svoj YT kanalu.
Sada je format video klipa malo drugačiji, pokušao sam da opet ostane aktivna ta polovna roba sa pijace i da se napravi neki profit.
Također sam pokušao iskoristiti sve vaše savjete koje ste mi rekli.
Ako budes gledao koliko imas pregleda preptlatnika neces nikad uspjeti na jutjubu,ako budes snimao cisto sto volis za svoj cejf imas sanse
Ovaj zadnji thumb je bolji.
Obično ti na Youtubu krene sa jednim videom. Npr. možda će ti 36. video krenuti virlano i nakon toga cijeli kanal može narasti jako u kratkom roku.
Meni se to desilo, cca 40 videa sam napravio, nijedan nije prešao 1000 pregleda tada i imao sam 800 pretplatnika u dvije godine rada, većinom sam ih skupio po društvenim mrežama.
Onda sam objavio 41. i u par dana sam imao na njemu oko 200k pregleda i sa 1000 subs sam došao na 10k u par dana.
Nakon toga sam u slijedećih 10ak videa došao do 40k pretplatnika kroz par mj. Svi videi poslije tog videa su bili dobro posječeni. Sada se sve to usporilo malo, ali da nisam objavio taj jedan video, tj da sam odustao dan prije, možda bi sada nešto drugo radio.
Ma nije mi frka za preglede, vjerujem da će to sve krenuti kad tad.
Više bih volio da video klipove dignem na neki OK nivo, edit, thumb itd.
Vjerujem kada to sve legne kako treba, vjerujem da će onda i pregledi da krenu da rastu.
Pozdrav,
danas sam postavio novi video klip.
Pronašao sam pištolj na pijaci, kupio i uradio resturaciju tog pištolja.
Sad nisam siguran da li mi može YT praviti probleme radi tematike video klipa ?
Samo rokaj dalje prijatelju i sve ce se namjestit.