Promjena posla, neda mi se programirat

Bok,
radim ko programerka već cca 10 god i jednostavno mi se više neda. Dakle ko code monkey.
Promjenila bih karijeru no ostala bih u IT-u samo sa sto manje programiranja, he ali voljela bih da su mi primanja oko 10 -11k…jel to izvedivo i sto da trazim?

10 godina si na istoj razini ili si napredovala u strukturi?
Obično voditelji timova manje programiraju, a više dizajniraju. I plaće su bolje.
Pretpostavljam da si u prilično velikoj firmi s obzirom na plaću koju si navela. U takvim firmama ima prostora za napredovanje.

e a u ovoj mojoj nema jer core business nije IT. Vise se svodi na odrzavanje i razvoj postojeceg softwarea, tu i tamo nesto novo se doda. Mislim posao je laganini, meni osobno dosadno .Jer godinama stojim na istom mjestu. Dakle napredak nema sanse, sto se strucnosti tice…a onda se i meni sve manje radi i sve manje da.
Placa od ove sto sam navela mi je manja, ali imamo neke druge stvari u firmi koje kad se sve zbroji i oduzme je cca 10-11k, , a ona sto dobivam je cca oko 8800-9800, ovisno o mjesecu koliko radnih dana ima. i sad gledam jesam luda sto bih mijenjala ili nisam…ne znam. samo znam da mi je dosadno id a ne dajem svoj maximum…ja financijski mozda i mogu napredovat ovisno kako godine teku, sporo ali bi napredovala…no posao ce ostat i s t i

Recimo da znam kako ti je, radio sam kao vanjski u jednom veleprodajnom centru prije 20+ godina.

Savjet je da odeš u firmu u kojoj je IT core business. Nešto tipa IN2.
Na početku očekuj manju lovu, a borbom i dokazivanjem ćeš napredovati u plaći.

Najgore je izaći iz komforne zone koja daje privid sigurnosti. Samo hrabro.

1 Like

je a mene je strah sada prelazit u firmu gdje je it core business…zasto bi mene pred svih klinaca primili, i sto znaci manju placu, koliko manju, uvijek te pitaju da kazes.jel racuni se trebaju platit…sad je tu i navika i ta comfor zona hmm

Postavi sebi pitanja:

Da li si u mogućnosti odvojiti dodatno vrijeme na neodređen period za učenje novih vještina?
Ako je odgovor da - nemaš izgovor, počni sa istraživanjem, niko ti neće dati recept :slight_smile:

Da li želiš da budeš nezavisna od kompanije i da pokreneš nešto svoje?
Ako je odgovor da - lako možeš naći izgovor, u tom slučaju ostani tu gdje jesi, ne želiš da rasteš i da napreduješ.

Želiš da okreneš novu stranicu, to je lijepo, samo ljudi ne shvataju da poslije okretanja nove stranice treba krenuti pisati priču ispočetka. U sličnoj sam situaciji, iskoči mi u inbox ako želiš da popričamo o mogućnostima

Uživaj :slightly_smiling_face:

Jedino koje vrijeme za ucenjem ista novog je na poslu kad imam vemena, a da se naci…
i btw ne mogu ti slati poruke da cujem tvoju pricu jerbo sam se logirala nakon 10 godina pa ima neka fora da mi je onemogluceno bla

1 Like

Koje tehnologije radiš?

Nema te što biti strah.

Ako mijenjas zanimanje, ima db admin, win/lin administracija, dev ops, big data, poslovna inteligencija. Eventualno fronted.

Ne isplatiti se mijenjati zanimanje jer u startu kreces sa manje, a 10-12 k mozes imati kroz 4-5 god., ako naucis i ako ces imati znanja.

Moja preporuka .net core, ror, go lang, python.

a nesto malo .net corea radim, angular u zadnje vrijeme ucim…back i front, no sve nesto brlj mrlj.
a radim 99% u izumrloj tehnologiji…e da nesto i baze, mssql i tak…svega pomalo

Staviš na papir što sve znaš i valoriziraš 1-10.
Ne budi skromna, svako znanje vrijedi.

Staviš na papir što ne znaš, a voljela bi naučiti.
Sigurno imaš i minimalnu plaću ispod koje ne možeš ići na novi posao.

Pogledaj tko traži radnike tvojeg profila, a pogledaj i tvrtke koje su tebi zanimljive. Pošalji molbe svima.

pa u principu d,a poslat molbe i vidjet. sve bez obaveze, cisto da vidim kaj se nudi…mozda bude nesto sto ce sve zadovoljit…heh

Sybase, forms, clarion, pl/i?:grin::grin::grin:

Odavno bi vec otisao iz firme da moram raditi stare tehnologije. Nema tih para, osim mozda cobola.:grin::grin::grin:

ni jedan od nabrojanih…zadnja verzija je izasla 97/8 mozda pomogne heh

Stari visual basic :innocent::innocent::innocent:

bingo heh… :slight_smile:

Toga ima samo na balkanu ili u firmama koje ne prate razvoj. :grin::grin::grin:

Moj savjet, nađi firmu koja radi .net core.

Stvar je da je sustav velik. Dakle trebalo bi sjest i prepisat ga, a poslovi i taskovi svaki dan stizu…Dakle, sve mora stati da se prepise ili zaposlit jos jednu ekipu koja ce sve to prepisat. A to ne zele.
Govore da se puno novim softwareom nece dobit, osim malo ljepseg izgleda, funkcionalnost ostaje ista…cak se neke stvari ne mogu napraviti u .net coreu, neke koje su nama korisne.
Uglavnom, dobili bi mi kao programeri jedino, ne bi radili sa starom tehnoloogijom i elegantnije bi pisal i izvodili neke stvari…E sad taj dio ih ne zanima…a na edukaciji sam bila jednoj u 10god…
Cinjenica je da je kuckanje koda, kuckanje koda…koja god tehnologija…A mozda su mi isprali mozak ne mogu razluciti :rofl:

Koka koja nese jaja se ne mijenja… gdje god da zapela u vremenu.

Na njima je hoće li pored te koke razvijati sebe dalje kroz druge poslovne akvizicije. No oni su svi vi… kako šefovi tako i energija radnika da se nešto pokrene i gura u određenom novom smjeru. Kad vi radnici pokažete tu želju i energiju… možda se i krene.
A ako se ne krene… a ta energija je zaista postojala u vama… onda će vas ta energija odgurati u druge firme dalje o njih i oni tu jako gube… ne smiju si dopustiti takav odlijev.
Tako da kada bi zaista ta energija postojala u vama radnicima…firma bi morala odreagirati po vašoj potrebi ili bi gubila. (vas)

Tako da je sve na vama/nama pojedincima…kako u firmi, tako u državi…i generalno društvu. Treba promjenu početi raditi od sebe.

Isto tako vaša potreba ne smije biti destruktivna prema firmi…jer je onda destruktivna i po vas same. U tom slučaju vam šefovi neće moći udovoljiti…i vaše eventualno navaljivanje neće biti nikome od koristi, tako ni vama. Treba zato promišljati iz perspektive šefova kako ih se može pogurati u njihovu korist i vaše zadovoljstvo. .i onda biti proaktivan u tom smjeru. Tu su sva vrata otvorena.

Ovo je tužna istina u ovom slučaju.

OP je u nezavidnoj situaciji jer sa 10 godina iskustva u zastarjelim tehnologijama na današnjem tržištu rada nemaš šanse. Da se i odlučiš za promjenu sredine, nadobudni junior bi ti bio mentor. Uglavnom, dobro razmisliti šta i kako dalje, ali zadržati trenutni posao.

e toga sam svjesna da…tako da, eo malo depra da.
zato sam i rekla da bi isla negdje gdje nema programiranja…jer sam odprogramirala svoje