Prostitucija u IT-u i place

kolega sa fakulteta mi tako kaže, nisam ispitivao čovjeka

vjerujem da je neki web frontend, otkud znam … uglavnom izrabljivanje teško

@korisnik9758789
U kojem gradu da tamo otvorim firmu :slight_smile:

Ja cu je samo prebaciti. Ako su kod tebe programeri po 300€ ja cu im dati 500€ mjesečno ali moraju nesto znati raditi pa da zaradim i ja :wink:

ja sam tako čuo od kolege i vjerujem da par “developera” u gradu cijedi klince … sve su to juniori …

ako su pametni iskoristit ce to i za 6 mjeseci skupiti live iskustvo na stvarnim primjerima/zadacima pa onda dalje laganini…
Od neceg se mora krenuti.

2 Likeova

tu se slažem, još bolje ako izganjaju neku šemu u inostranstvu

Nema cenu. Ja svoje vreme, rad i znanje ne prodajem drugima. Radim isključivo za SEBE, a ne za druge… :wink: Ako se nekad i odlučim nekom nešto da pomognem, to ne naplaćujem nikad…

Obično je lakše ocjenjivati tudji rad nego naplatiti svoj. Kažeš “napravljeno u photoshopu”. Koliko košta photoshop? Pretpostavljam na kakav photoshop misliš.

Radiš za SEBE? Šta to znači? Uvijek radiš za drugog, bez obzira da li radio kod poslodavca ili što kažeš za SEBE, odnosno za klijente.

Pa zatim “max minut posla”. To ti misliš. Ponekad se za najjednostavniji logo potroši par sati, ne na samo izradu nego na osmišljavanje. Moj kolega radi te stvari, minimalna mu je cijena 200€, dakle bez toga ne ulazi ni u što.

Ja radim izmedju ostalog i sa wordpressom i mogu ti reći da sam se ispopravljao raznih tudjih gluposti, a onaj tko zna napraviti ono što mu treba vjerujem da neće angažirati nekog drugog.

90% ljudi ni neshvaća šta znači branding i logo im je da imaju sliku u zaglavlju na sajtu.
od logo-a kreće “sve”
Naravno da nećeš za neki svoj affiliate ili adsense uložiti stotine dolara to mozes naci i za 30-40 da ti naprave sasvim pristojan i lijep logo.

1 Like

Mislio sam baš kao što sam i napisao. Radim za SEBE, ne radim za druge. I ne pravim razliku da li mi za nešto treba par minuta, ili nekoliko sati, ili dana. Jer to što radim radim ili iz čistog zadovoljstva, ili nekog drugog interesa. I veoma sam zadovoljan. Kako mogu sam sebi da naplatim? :joy::joy::joy:

Tvoj kolega potroši svega par sati za min 200 EUR? Misliš da je to realno? Ja mislim da je dranje. Šta ti je kolega po struci? Tj koliko se edukovao da bi naučio da pravi logoe?

Pazi ovo su više retorička pitanja. Ne moraš da mi odgovoriš jer ja znam da ti se kolega verovatno razvaljuje od posla i da jako pristojno zarađuje, makar bio i samouk bez formalnog obrazovanja.

Kolika je mesečna plata npr. jednom doktoru nauka (mislim na ceo region)?

Ovo je slična situacija kad npr imamo jednog lekara specijalistu koji je maltene život posvetio izučavajući ljudski organizam i npr nekog priučenog nadrilekara koji pitanje da li ima osnovnu školu završenu i misli da je popio svu mudrost ovog sveta i tvrdi da leči neizlečive bolesti i pritom masno naplacuje. I pritom dobija maksimalnu medijsku pažnju i njegove gluposti se popularizuju.

Poenta mog posta je više da ukažem na poremećen sistem vrednosti u svim sferama, ne samo IT-u. I što je znanje manje, izgleda da se više ceni.

@Master_Yoda je napisao da nećeš za svoj affiliate i adsense uložiti stotine dolara u logo, već 30-40. Evo ja imam pitanje za sve vas. Koja je razlika izmedju tog logoa napravljenog za $40, i logoa napravljenog za $400, ili $4000? E ovo bih jako voleo da mi neko objasni. Jer ja imam savršen odgovor - NIKAKVA! Nekad se mnogo lepši i profesionalniji logo može dobiti za $30 - $40 na fiverr-u. Razlika je jedino u “umeću prodaje” svog rada za $4000…

Ja sam svojevremeno angažovao razne programere, SEO stručnjake, grafičke dizajnere i ostale freelancer-e preko interneta. Jedino što me je interesovalo je njihov portfolio i ništa više. Nikad ih nisam pitao šta su po struci i sl. Generalno mogu sad reći da su me odrali za kojekakve stvari koje sam im tražio, a pritom sam dobio jako malo. Samo je jedan grafički dizajner napravio WP temu kakvu sam bukvalno zamislio tj. da kažem da me je saslušao 100% i trudio se da sve to realizuje i bio voljan da radi korekcije. Igrom slučaja je bio obrazovan. Ne kažem da je ovo pravilo, možda je samo izuzetak, ali tako je bilo. I nije mi puno naplatio.

U svim ostalim slucajevima NIKAD nisam dobio to što sam hteo i uvek su imali neki razlog tj objašnjenje zašto. Što bih više revizija tražio, bilo je sve gore i gore. Mogu slobodno reći sa ove instance da sam tad bio glup da uopste i shvatim šta sam zapravo i dobio tj. šta nisam. Sigurno sam par hiljada dolara bacio u nepovrat NIZAŠTA. Uvek su stvari radili na svoju ruku, pravili su gomilu grešaka u kodu i sl. Nekad sam se pitao da li su uopšte i pročitali šta sam tražio od njih. I preko 80% njih je probijalo termine uz neke glupe izgovore.

O SEO “stručnjacima” neću ni da komentarišem. Plaćao sam dve firme, jednoj iz Rumunije, jednoj iz Indije masnu lovu mesečno da mi radi SEO za dva sajta koje sam tada imao. Jako su se visoko kotirale te firme za SEO. I do dan danas NE ZNAM šta sam konkretno dobio za te pare. Slali su oni meni stalno neke mesečne izveštaje o linkovima i sl, ali ja neku konkretnu korist od toga NISAM imao. Stoji da je to bilo pre vise od 10 godina…

Na kraju se svelo da sve što sam hteo da radim u IT sferi sam morao SAM da uradim da bih dobio ono što želim. I jeste mi lako da ocenjujem tuđi posao kad znam šta radi i kako. Objasni ti meni kako da cenim nekog ko mi traži 200 EUR za nešto što sam mogu da uradim 100x bolje za svega nekoliko minuta posla? Izvini, ali NE CENIM!!!

3 Likeova

Ljudi i firme su inače jako glupe pa tolike novce izdvajaju za takve stvari. Pročitaj šta sam napisao a onda malo istraži što je brending :wink:

Da, slažem se netko moze napraviti savršen logo i ta 10-20$ i da bude bolji od onog za 10 000 ipak je tu stvar vizije ali nekog osporavati što uzme 200€ za logo je bezvze. (čak je cifra oke ako čovjek ima iskustva i referenci iza sebe. )

Ti si stvarno čarobnjak. Logo generator master

Ovo neću ni komentirati :slight_smile:

3 Likeova

Jbg svaka škola se plaća… što u vremenu, što u novcu… :joy:

Meni je upalo u oko tvoje “napravi se u photoshopu” i “minuta posla”. PS košta cca 1000€. Zatim, minuta posla, ma da je i 10 minuta. Mogu mislit kakav je to logo. Vjerojatno je i Nike radio logo na fiverr-u. Ali sve je relativno, pa tako i logo za 200€ ili manje/više.

Blago tebi kada u IT sferi sve možeš da radiš sam. Samo čisto sumnjam…

3 Likeova

Pre će biti da košta oko $20 mesečno. :joy::joy::joy:

Možda neka ranija verzija CS6 i sl. i košta toliko koliko kažeš, ali samo za onoga ko želi da plati regularno. :joy::joy::joy:

Ne znam da li sam u ovom thread-u pominjao, ali ja sam blackhatter. :wink:

Ako hoćeš ozbiljno da se baviš ovim poslom, nažalost i moraš sve sam. Jedino se za trivijalne stvari koje inače odvlače mnogo vremena možeš osloniti na druge, ali moraš biti sposoban sam da ih radiš. Ključne stvari jedino moraš sam da radiš. Ja npr imam ljude koji mi završavaju neke stvari, ali niko od njih nije previše upućen u to što radim da bi me eventualno sutra ugrozio i niko mi nije nezamenljiv. I poenta je da drugi rade za tebe, a ne ti za druge… :wink:

Ako se ovo koristi kao argument ove rasprave, onda se moraš složiti da cijene nisu opravdane kod svih onih koji ne plaćaju licence.
Hmm…baš me zanima koliko je takvih? :slight_smile:

1 Like

Da, ne bavim se ps-om, davno sam to gledao pa je danas vjerojatno i drukčije. Ne znam trenutnu situaciju s ps-om.

Moje je mišljenje da u IT-u danas ima svega više nego ikada, kako onih koji previše naplaćuju, tako i onih koji premalo naplaćuju. Moj kolega koji naplaćuje min. 200€ po logo-u ima pozamašan portfolio vrhunskih logo-a i potpuno ga razumijem da neće ulaziti u nešto ispod te cijene. Pretpostavljam da svatko u svom poslu od kojega živi ima neki minimum ispod kojeg ne ide.

A nekakav pošten logo za minutu…čisto sumnjam. Ali opet, kako kome i kako za što. Nekome će i taj od minute biti dobar.

1 Like

Evo ovaj konkretan logo što je čovek odrao devojku za 200 EUR može da se napravi za pola minuta. Znači otvori PS, izabere stilizovani font i ukuca 2 slova. Malo ih je pozicionirao da jedno bude nešto niže od drugog, obojio ih u belo sa providnom pozadinom i to je to. Logo izgleda jako profesionalno i elegantno.

A u suštini posao sranje. Možda mu je najviše trebalo vremena da izabere pravi font, ali dizajneri obično imaju 10-20 fontova sa kojima rade i jako brzo se mogu izlistati i izabrati. Znači ne treba više od minut. Čak i da ga je radio sat vremena, opet pare koje je uzeo su po meni nerealne za taj posao. A poprilično sam siguran da taj NEMA legalan PS, već da koristi krekovan…

Ali opet… kao što kažete… dok god ima ljudi voljnih da plaćaju i ne postavljaju suvišna pitanja, dotle će se i ovakvi poslovi precenjivati.

Davno sam jedan logo platio 15€, samo sam mu rekao sto treba biti “2 slova” on je to napravio, ja sam bio jako zadovoljan. Kasnije vidio da je koristio neki software koji ima hrpu logova, promjenio boje i font i gotovo. U svakom slucaju ja sam bio zadovoljan :slight_smile:

1 Like

To se zove znanje i sposobnost da proda svoj rad i svoje vrijeme

…ili drugim rečima prevara. Druga stvar bi bila da je uzeo 20 EUR.
.
Ali dokle god ima ovaca, biće i onih koji će da ih šišaju.