[quote=“Uber_Gosu”]Potpisujem.
Još bih dodao, možda se čini kao glupost ali definitivno nije, činjenicu da dosta ljudi ima “dno” LCD monitore, znači ono najeftine na tržištu i nikada se nisu sjetili porihtat contrast i brightnes koji je po defaultu u pravilu visok, naime puno puta sam sjedio ispred monitora na kojemu se taj bljedoliki žuti box oko CPC oglasa ne vidi, 0 bodova. Apsolutno sam siguran da google ovo zna i da je to razlog te nijanse žute jer je >90% LCD monitora “dno” klasa.
Jedna druga zanimljivost koja je ispitana na 20ak ljudi, dakle nije neki uzorak za stvaranje nove teorije je da većina mojih poznanika nikada ne klika na “žuti” box, kažu da je to navika i da ga ignoriraju. Ja osobno uvjek preskočim CPC i otvorim prva 3-4 rezultata u novim tabovima.
Treća stvar, apsolutna enigma mi je kako netko može plaćati više tisuća kuna mjesečno CPC dok mu je za optimiziranje puno dati par tisuća ??? Yebi me ako ovo kužim, znam konkretan primjer gdje čovjek plaća CPC 200-300kn dnevno a stranica mu nije među top30 na guglu…a sa 2-3 soma je 99% na prvoj stranici barem.
Ovakvih i sličnih primjera ima more i neki te stvarno scimaju da se zapitaš gdje su granice ljudske retardacije i sjetiš se one Ajnštajnove: apsolutna je jedino ljudska glupost!
Pozdrav[/quote]
Hm, ovo za LCD-eve mi nije palo na pamet:)
Ono što znam, recimo s 99,9% sigurnošću je da ljudi ne razlikuju cpc oglase od organskih rezultata. Dakle oni stišću na prvih par rezultata koje vide, što su naravno cpc oglasi.
Dapaće i kod njih ima caka koji daje bolje rezultate a koji manje ovisno o poziciji.
Što se tiće dna meni je to nekako bilo uvijek logično jer čovjek će odskrolat do dna skoro uvijek pa mu tu sama pozicija zadnjeg rezultat ako je relevantna opet ok dođe.
Inaće CPC je po meni dio SEO-a dakle funkcinoriaju zajedno. Dapaće dok stranica nije pozicionirana pametno je gurat CPC a polako raditi na SEO rezultatima a kasnije mjenjat odnos uloženog u cpc naspram SEO-a.
S tim da kod i CPCa ako se pametno posloži možeš dobiti upravo onu ciljanu publiku a bez vremenskog okvira čekanja da se pojaviš na tražilici što je bitno, uz dodatke izgradnje branda, vidljivosti stranice i sl.
I važno za napomenut ljudima je adwords ili ti ga cpc poznat dok im je SEO nešto u magli.
Dakle treba kombinirati sve:) Naravno dok google ne promjeni oet nešto pa nanovo sve.