Rasprava o penzijama i mirovinskom sustavu

Skoro bih ti poželio da u starosti ovisiš o tom “divnom” mirovinskom sustavu, ali nisam tako zloban :wink:

Možda ne shvaćaš, ali ovime si upravo napisao da problemi u mirovinskom sustavu trajno postoje. Samo što se tiče recesije, ona je neizbježni proces i redovno se vraća. O konstantim ratovima i ostalom neću.

Na temelju onoga što je Ponzi shema i što je mirovinski sustav. Školski primjer Ponzi sheme.

Ima…ako svi koji su danas zaposleni danas prestanu uplaćivati u mirovinski fond idući mjesec oni koji su danas u penziji neće dobiti isplatu penzije. Još jednom, školski primjer Ponzi sheme.

Sjećam se da sam gledao Šukera u nekoj emisiji ili možda na Dnevniku prije otprilike 8-9 godina i tad je rekao nešto tipa: Nije sigurno da ćemo idući mjesec imati za isplatu mirovina.

Za one koji ne znaju, ne mislim na vrhunskog nogometaša i vrhunsko đubre od čovjeka Davora Šukera nego na onog debelog govnara koji je svojevremno bio ministar financija.

Zato što tih 100, 200, 300 € koje mjesečno uplaćuješ nisi potrošio na poroke koji bi ti narušili zdravlje ili zato što ti predstavlja neko posebno zadovoljstvo bacati novac u vjetar?

Baš i ne. U cijelom svijetu se ide ka produljenju radnog vijeka i više nisu zadovoljno niti sa radom do 65. godine života nego i to planiraju produljiti. Zašto se ide ka tome? Zato jer je postalo očito da ovakav mirovinski sustav nije održiv (koje li sluča

jnosti evo sličnosti sa Ponzi shemom) i žele da svatko dulje uplaćuje novac, a kraće prima isplatu.

Kao npr. da ti ne ode niti jedna lipa sa računa na koji stižu doprinosi za mirovinsko, da u slučaju nedoživljenja mirovine tvoji bližnji dobiju isplatu uplaćenog iznosa bez obzira na njihove godine i imovinsko stanje u tom trenutku, da se u slučaju smrti ostatak koji je uplaćen na ime doprinosa za MIO, a nije isplaćen, isplati nasljednicima, prijateljima, rodbini ili koga god je korisnik mirovinskog osiguranja odredio itd itd.

Mislim da se ipak radi o krucijalnim “stvarima koje bi se ne mogle nego morale izmijeniti”, a ne o nekim sitnim doradama sustava.

Razumijem ovo, ali je to onda opet robovlasnički mentalitet i to ne razumijem. Većina ljudi je glupa, pa jel to onda znači im se ne smije dozvoliti da samostalno donose odluke nego baš sve njihove odluke trebaju donositi neki drugi koje država odredi? On ne zna štedit, pa je zato za njegovo dobro bolje da ima mirovinsko osiguranje da ne ostane gladan kad ostari - on je glup, pa je zato bolje da netko umjesto njega donosi svaku odluku u vezi njega da ne bi napravio neku glupost donjevši glupu odliku…isto je.
Ako misliš da većina ljudi ipak nije glupa, onda pogledaj rezultate izbora, broj ljudi koji ne kuže da ih se ■■■■ u zdrav mozak, pljačka, ograničava itd. Ne ide ovo samo HDZ govnare, nego sve zajedno. ■■■■ se meni i za HDZ i za SDP i za onaj Živi zid koji nema pojma o ekonomiji.

Nešto tog tipa bi bilo ok, ali naravno to se ne smije napraviti :smiley: Barem ne na način da se time oslobodiš obveze uplaćivanja doprinosa za MIO. Dekretom se mora uplaćivati za mirovinu i to mene ljuti.

Odličan primjer. Inače, Ponzi sheme su zakonom zabranjene i kažnjive, osim u slučaju kad ih zakonodavac provodi :smiley:

Da ne moram, ne bih niti lipe uplatio u mirovinski, i taj sustav će vrlo vjerojatno puknut još za života većine trenutnih forumaša.