Savjet za kupnju rabljenog PC

Molim savjet što kupiti (ili ako netko slučajno ima sličnu ponudu).
Bitno mi je da je uređaj stabilan i tih (“uredsko računalo”).

Hvala

Usporedi procesore i graficke pa vidi…


prvi tio je tih, ovaj intel niti neznas da radi ali ima 2 core, dok amdovci su glasni i imaju 4 core, pa sad ti odluci…

Rabljena kanta teško može biti tiha. Obično su ventilatori već izraubani pa trebaju zamjenu. To su ventilatori na napajanju i kućištu. Ako je na procu origigi vent, onda uz pažljivo i redovito čišćenje prašine može dugo izdržati. Na uredskim kantama izbjegavam grafičke kartice. On board grafika zadovoljava sve potrebe, a nemi niti dodatnih ventova koji s vremenom prozuje.

Već godinama izbjegavam AMD u širokom luku, znači prvi komp bi bio moj izbor.
Kada slažemo kante, Corsair napajanja su nam prvi izbor, doduše serija CX.
Ako si u mogućnosti, u računalo stavi novi hard disk.

Kod brand računala računaj na to da ako kihne napajanje ili ploča, košta duplo više nego za obični složeni PC. Zato i kihne duplo rjeđe, ali opet :slight_smile:

Glasam za treće po redu.

Rabljeno?
Imam kompove koji mi traju u prosjeku 5 -6 godina nakon toga ih prodam, proslijedim, ili evo sada prvi put kao drugo računalo. Ne kupujem polovno, već novo.

Sve do nedavno. Prva stvar koja je bila temeljito čišćenje svih coolera, podmazivanje sa silikonskim nekim mastima za male ležajeve. Provjera napajanja sa nešto instrumenata.

Po meni bitna stavka kada kupuje se polovno računalo je kakvo je napajanje.
Ako je neko “no name” odmah idem dalje.
Ako je stanje, da je unutra prašina već zapećena, odmah dalje.

AKO je napajanje uredu, slijedeće gledam kučište iznutra, koliko prašine, kako izgleda matična ploča, koliko čisto izgleda ispod coolera CPUa, jednostavno da vidiš koliko se netko brinuo o računalu.

I zadnja stavka, kako zvuči HDD. Preporuka polovno računalo, ako je hard star cca 4-5 godina, obavezno novi hard ako stavljaš neke jako važne stvari gore, jer sam imao iskustvo. Od starta HDD je zvučao pomalo čudno, i par mjeseci kasnije bye bye.

Neko noname napajanje od “500w” je cisto oke za neki intel dualcore i tako moze raditi godinama i godinama. Druga stvar je vezano uz prasinu - komp moze bit stalno pod prasinom ali prije nego se prodaje se ispuse sa kompresorom i izgleda kao iz ducana tako da ni to ne stoji.
HDD se lako provjeri pomocu programa u kakvom je stanju.
Uglavnom dajem svoj glas za broj 1 ili 3.

Ako pod uredko mislis sporo surfanje s jednim windowon i eventualno 2 taba. malo otvaranja documenta pa malo tipškanja teksta i to je vise manje to, onda idi s prvim, ako ti trebamo malo vise toga odjednom onda idi s AMDovcima.

Napajanje je druga vazna stavka. A vjerovali ili ne prva stavka je kuciste. Da mozda zvuci smijesno, ali kuciste je najvaznija stavka kod kupnje PC-a, naravno ako ste ozbiljni kupac, odnosno poweruser koji ce imati upaljeno racunalo 24/7 i na njemu vrtjeti masu toga.

Ako ste povremeni korisnik onda najeftinije moguce i kuciste i napajanje, jer prije ce vas vrijeme pregazit nego ce vas komp krepat.

Ako ste gamer onda morate dati vise para za graficku i obicnos e ide s AMDom i to ovim s 8 cores novim, hehe

Ako vam treba za rendanje videa ili ako vam treba jako puno procesora oept preporucam ovaj AMD s 8 cores, ali ni Intelove i5+ verzije nisu lose, cak stovise mozda su i bolje, ako vam ne treba graficka.

A za kupnju rabljenog kompa nikad neznas sto si kupio, mozes ti obavit sve preglede i moze ti komp krepat sutra. A opet velika je vjerojatnost da ce komp ici godinama nakon kupnje. Sto se tice harda, Hard disk u kompu moze trajat godinama, 10 godina i vise tak da nema straha, ali isto tako taj isti hard moze krepat za jednu godinu, zato trebas vazne stvari backupirat.

NO name napajanje može trajati, sva računala koja su riknula mi eto bila su sa no name. Nakon toga, ako nije neko napajanje od 5 godina jamstva minimalno, ne kupujem.
Druga stvar su mehanički dijelovi.

Trenutno imam mašinu sa vodenim hlađenjem i SSD diskovima. Unutra je 2 coolera koji rade tako da ih ne čuješ praktički kad staviš uho na njih. Pokretni dijelovi minimum.
Kučište ima filtere za prašinu (Antec) te je unutra bez prašine i ičega.

Da ne postoji razlika, onda bi ekipa servere držala u štagljevima ako ne smeta ni prašina i temperatura, a ni loše napajanje. I spojeno preko 3 smeđe letve, zgorene do vanjske utičnice od kuće…

Živio sam jedno vrijeme u novom zagrebu, zgrada 17 katova. Kada sam izmjerio ulazni napon, pogledao krivulju shvatio sam zašto je napajanje otišlo kao i dobar dio komponenti.

Dobro napajanje kod strujnog udara, loše “krivulje”, ima valjda…150 vrsta zaštita, a još ako imaš ispred i neku “moćnu letvu”, daj bože magični UPS onda se možeš opustiti.

I check disk je software koji kaže sve je super radi, bez obzira što iz harda čuješ popularno štekanje, pred smrt.

Zato obavezno poslušati kako to radi, ako ima nekih zvukova kao kuckanje, čudna vibracija, zaobići.

Da al mislim da ste zaboravili na najbitniju stvar a to je da se ovdje kupuje komp za 1000 kn :slight_smile:
Znaci i da mu crkne neznam šta popravak će mu bit 200 kn :smiley:
Za 1000 kn nit mozes birati napajanje( pa dobro napajanje kosta 500kn+) niti garanciju niti nista. Njemu je onaj i3 za tu lovu cist oke posto je spomenuo da ga zanima tihi rad i uredsko racunalo.

Pa da i aj mu kazem i3. Ako mu crkne kompjuter popravak ga nece kostat nista jer mu ga nitko ence popravljat. A ako ga i popravak dodje do 500 kuna onda mu je oept bolje kupiti isti takav rabljeni za 1000.

Kako mu ga nitko nece popravljat? Napajanje rabljeno kupi za 100 kn ako ovo crkne, Hdd isto, proc i ploca vjerojatno nece riknut tak i tak. Tj. uvjeren sam da ce ga cijeli kompletsluzit par godina bez ikakve greske.

Zbog cega ne AMD procesor ? I molim cinjenice a ne rekla-kazala.

Ako ce si ga sam popravljat da. A ovi koji popravljaju samo otvaranje znaju racunat 100 kuna… pa onda djelovi pa rad pa ispadne da vise kosta rad nego cijeli komp.

AMD je dobar, zasto ne, tko kaze da nije dobar. Cheap i dobar, ali ne bolji od intela.

A jel ? Ajde da vidim kad pokrenes video obradu tj.renderiranje na amd-u i intelu istog ranga,koji ce to bolje obavit ?

Zbog toga jer se ventilator cuje duplo vise od amd-a. Imao sam i par amd konfi i par intelovih, po performansama reko bi da je amd best buy u odnosu na cijenu ali tak neki detalji poput hladnjaka su debelo na strani intela.

Huh? Ne da pokrenes i da ce intel biti bolji istog ranga, nego je intelova verzija nizeg ranga bolja od AMDove viseg ranga.

Pa nije bezveze da i7 dodje preko 2000 kuna, a ajmo rec ista verzija FX s 8 jezgra ide po 1000. I nije da je razlika mala, razlika je dupla, isto tako kao sto je i cijena dupla.

Ako trebas performanse onda dies s intelom, ako trebas jeftin processor koji ce odraditi posao onda ides s AMDom. Pa imate compare testova, pa nije ovo novost da je sto se tice performansi AMD debelo iza Intela. Ali isto tako je i debelo jeftiniji… pa sad ti biraj…

AMD nikad vise u zivotu, znaci nikad !

Intel je daleko ispred AMD-a u svakom pogledu.

Zasto nikad, ja imam jednog AMDovca i super je, za onos to sam ga kupio je prva liga. Ako netko treba komp za igrice a nema nesto para onda je debelo bolje uzet AMD.

Losa iskustva sa AMD-om, tacnije jedno lose, ne mora znaciti da AMD ne valja, ali ja ga vise ne planiram nikad koristiti.

S Intelom nikad nisam imao problema, tako da eto zasto.

To je subjektivno. Isto tako ces iamt lose iskustvo s intelom. Samo kad je s intelom lose iskustvo onda je to malo losije iskustvo buduci njihov processor je duplo skuplji od AMDovog.

Imao sam dosta AMDovca u zivotu i mogu samo reci rijeci hvale. Nedavno sam kupio intelov comp cisto jer se otisli po performansama daleko ispred AMD-a. Razmisljao sam o AMD procesor FX-Series FX-8370, Socket AM3+, 3.3GHz/4.0GHz/4.3GHz, osam jezgri pa sam na kraju uzeo Intel procesor Core i5 4460, Socket 1150, 3.1GHz/3.2GHz, četiri jezgre

Cijene su im slicne, ali ovaj i5 je bomba.