SMSaj.com.hr - monetizacija

Bok svima,

ja i kolege smo za Mirka Katića izradili ovaj krajem 2013. Mirko nam je obećao platiti svotu novca za svakih 1.000 poslanih SMS poruka. To se nikad nije dogodilo. Kako nitko od nas nije web developer Mirko je predložio da će on odraditi front-end i registrirati domenu.

Svi znamo kako je to završilo
http://zimo.dnevnik.hr/business/zasto-nikad-ne-biste-smjeli-lagati-mediju-pitajte-smsajcomhr-i-mirka-katica/7771

Kontaktirao sam Vanju Vršića i novinare te smo sklepali novi front-end iako nitko od nas nije front-end developer.

Sajt radi već više od godinu dana, koristi od njega i nemamo baš osim za naše interne projekte gdje ga koristimo za registraciju korisnika u aplikacijama, pingamo servere i šaljemo si SMSove ako nešto ne radi ili pak kad nam se skripte na serveru odvrte šibnemo si SMS da možemo nastavit radit.

Želio bih kvalitetno monetizirati web. Trenutna zarada ovisno o danu u tjednu je u prosjeku 2-4 € dnevno. Nije puno no osnovno da podmirimo troškove servera i troškove održavanja.

72% korisnika su nam korisnici mobilnih telefona i tablet računala. Web je optimiziran za njihovo korištenje. 79% korisnika su returning visitori.
Posječenost nam je užasno opala u posljednjih pola godine jer nitko ne radi ništa na sajtu, ne radimo nikakvu promociju niti smo dodavali ikakve nove feature. Večinom smo tu i tamo unaprijeđivali mobilnu server aplikaciju i optimizirali je za bolji rad.

Obicno tijekom dana bude na webu u svakom trenu 10etak korinika. Stoje na webu zanimljivo u prosjeku 7+ minuta. Ja ne znam 'ko piše SMS 7 minuta ni što on to sroći u ta 4 sessiona pa da stoji 7 minuta na webu.

91,68% korisnika su Hrvati. Naravno… Iza toga slijedi Bosna sa 1,37% pa Njemačka sa 0,91%, Slovenija sa 0,63%, Indonezija 0,61%, Srbija 0.53%, SAD sa 0,53%, Norveška sa 0,33% te Francuska sa 0,29%.

Definitivno nam treba više stranaca na webu kako bi ostvarili veću zaradu.

Ovo su trenutni interesi korisnika

Razmišljao sam o sljedećim mogučnostima uz zaradu od oglašavanja ukoliko releasamo novi web. Web je oko 60% gotov ali ga nikad nismo objavili… Razlog je upravo taj što nas Mirko nikad nije platio. Par puta se javio da će pronaći investiciju ili dati nam pare ukoliko razvijemo novi web ali nikad ništa od toga.

Želio bih prodati pristup SMS APi-u za slanje SMSova
http://www.smsaj.com.hr/clientsIMP.php
te
http://www.smsaj.com.hr/clients2.php

Dobijete vlastiti klljuc + vlastiti potpis i šaljete SMSove.

Dosada su nas razne udruge kontaktirale da koriste sustav za obavijesti članova kada su sastanci ili događanja, neki organizatori za slanje SMSova kao obavijest u nekoj nagradnoj igri u 3 ujutro sa skrivenim lokacijama po gradu, socijalna mreža ivra.com.hr za registraciju svojih korisnika, neke druge stranice i developeri za registraciju svojih korisnika, etc.

Većinom to sve nudimo besplatno jer nam je i cilj bio svim developerima ponuditi platfromu kao besplatan alat za autentikaciju svojih korisnika. Često se borimo sa spamom no po prijavi korisnika na support page u ili FB page -u filtriramo takav sadržaj koliko možemo.

Mislili smo se dali da ponudimo i našu aplikaciju na rent developerima ili tvrtkama. Onima koji žele imati vlastiti broj i vlastiti sustav umjesto da koriste naš sustav.

Možda kad bih dodao mogučnost da ovoj trenutnoj publici ponudim citate, ljubavne poruke, etc da se učitavaju na webu pa da mogu slat prijateljima? Mislim posječenost nam izrazito raste za vrijeme blagdana i praznika, zato smo i omogučili korisnicima na novu godinu da mogu poslati bulk SMSove svojoj rodbini, kome se da ulazit u web 50 puta i upiisivat istu poruku?

Zanimljiv support ticket korisnika na ovu temu :smiley:

Trenutno ukoliko tko želi pristup sustavu da šalje SMSove preko nas ponudit čemo Vam to FREE.

FREE bi ponudili sljedeće

  • pristup našem sustavu
  • Vaš APi key s našim potpisom
  • submit na naš landing page

Čini mi se kao dobar način za podizanje posječenosti a možda bi nešto i zaradili od reklama više.

Razvili smo i widget za stranice
http://smsaj.com.hr/0temp/widget/widget.php

Točnije netko na ovoj stranici ga je razvio a ja do dan danas ne znam tko jer je Mirko to dogovorio. Ako je autor zainteresiran ja uvijek tražim kvalitetne radnike :smile:

Daljni razvoj može teći u 2 smjera web ili mobilna aplikacija. Oboje nisu već dugo vremena bili upgradani.

Kod weba bi razvili kompletno sučelje za korisnike, developere i tvrtke ili pak nastavak razvoja mobilne aplikacije sa dodatnim mogučnostima poput enkripcije SMS poruka, selft destruct poruka ili pak samo upgrade trenutne verzije sa novim sučeljem i mogučnostima.

Zanima me koliko bi korisnici bili zainteresirani za vlastiti potpis i bili bili spremni za to platit?

Savjeti, kritike i ideje su uvijek dobrodošli :smile:

Zainteresiran za kvalitetan API, ali ne znam koliko sam spreman platit. Sta vise ovakvih servisa postoji, to im je vrijednost manja. Koliko bi trazili?

Kao što rekoh ako želite trenutnu verziju na testiranje što ponudimo svima dobijete pristup FREE. Dalje ne znam još uvijek koja bi bila vrijednost ovog sustav. Zato sam i objavio ovdje da javno dobijem mišljenje jer želim monetizirat ovaj web.

Što mislite o ovim cijenama, ako platite unaprijed za godinu dana 4,000.00kn, ako želite plaitit svako 3 mjeseca 1,250.00kn, a ukoliko želite plaćat mjesečno po 500.00kn.

Ukoliko želite da sami hostate sve i da se oslanjate na vlastiti sustav možemo Vam ponudit mobilnu aplikaciju na godišnji rent.

Nama nije problem razvit što god želite i koji god želite aspekt sustava unaprijediti. Otvoreni smo za prijedloge, kritike i ideje :smile:

Hosta bi sam, ali cijena… Puno previse za nesto sta bi mi sluzilo ko sekundarni servis. Ima stranih servisa sta naplacuju 20 lipa po poruci; znaci nakon 2500 poruka se tek dostigne tih 500 mjesecno.

Ima servisa koji nude i po 16lp/sms i s puno vise mogunosti integracije, API-a i sl.

Sto se tice ovakvog SMSaj.com.hr servisa … ne vidim tu ista senzacionalno. Treba vam samo jaka tarifa s besplatnim SMS-ovima. Aplikacija za android/iOS/Win Mobile se slozi doslovno u sat-2 vremena. Jednostavan query na bazu svakih 2-3 sekunde i obrada/slanje poruka.

Mozda bi imao vise srece sa servisom da se u cijelu pricu nije upropastio takozvani Katić … kojeg se veze za sve i svasta …

U tom slucaju se možemo dogovorit za cijenu jer ovo je napravljeno za bulk slanje, nama koriscnici same stranice pošalju na tisuće SMS poruka dnevno a ako bi tebi bilo dosta i 100 SMS poruka dnevno spustit čemo ti cijenu naravno :smile: Šibni mi na PM skype ili me dodaj marin.cokaric

EDIT
@in4hr
Kao što rekoh, mi nakon kompletnog skandala nismo ništa radili na sustavu. A sustav možemo upotpunosti modificirati kako korisnik želi te razviti bilo koji aspekt sustava.

Ma ne treba meni ni 100 ni 1000. SMS-ovi mi nisu nimalo potrebni. Ali bi eventualno bili zgodan dodatni servis. A za zgodan dodatni servis ne bi bas placa tolike novce :wink:
Mislim da to mozete izvuc samo od ljudi/firmi/servisa kojima je bitno dobit (ili poslat) nekakvu notifikaciju, a nemaju vremena ili zivaca za razvit inhouse rjesenje.

@leffe
da na takve korisnike i ciljamo (oni koji nemaju vremena za razvoj vlastitog in-house rješenja), i da jasno nam je da mnogima nije potrebna tolika količina SMS poruka. Zato uvijek sva rješenja nudimo i FREE :smile:

ako tko želi FREE rješenje slobodno šibnite poruku i pošaljem Vam Vaš vlastiti privatni ključ :smile:

Mi u firmi SMS koristimo iskljucivo kao dodatnu vrijednost servisima poput web trgovine, internim aplikacijama u firmi te custom made aplikacijama za korisnike gdje je potrebno obavjestavati korisnike/administratore o prodaji, eventu ili necemu drugome. Osobno koristim nexmo.com … gdje je cijena/feedback/usluga vrhunska s vrlo naprednim mogucnostima integracije, pracanja i povezivanje sa drugim stvarima.

@Cokaric barem meni kao korisniku koji na tu pricu SMS-aj gledam iz vana nije jasno tko tu koga j***. Svatko se predstavlja kao vlasnikom navedenog portala,a ocigledno svi ti ljudi imaju pristup. Korisnik @Amel_ se predstavlja kao Marin, pa gledam drugi dan da Mirko Katic salje logove policiji zbog prijevara putem tog servisa … sada se i ti pojavljujes kao vlasnik s kolegama … to je tu nekakva dihotomija. Ili se vi svi nemozete dogovoriti, ili ste svi jedna te ista osoba. Gledajuci jos na googleu cijelu povijest, korespodencije i sto se sve dogadjalo s katicem i smsaj servisom … to bas ne odaje nekakav transparentan projekt gdje je sve uredu.

Cak da mi je taj projekt super i da zelim investirati/kupiti to … odustao bih, bas zbog te reputacije i spominjanja te cijele ekipe i događaja. Sorry … to je samo moje misljenje.

Dobronamjeran savjet: Ako zelite monetizirati projekt, prvo se interno dogovorite o vlasnistvu, te isto prenesite na nekakvu pravnu osobu i jasno napisite PR sadrzaj kojim se jasno distancirate od Katica, njegovih radnji i svime sto je povezano sa servisom, buduci da ovakvo majmuniranje “malo moje- malo tvoje” … niti je profesionalno, niti dobro izgleda u javnosti.

1 Like

@in4hr
Na stranicama jasno stoji tko su autori/administratori sustava i vlasnik servisa te tko je na projektu još sudjelovao već više od pola godine.
http://smsaj.com.hr/o-nama.php

Mirko je vlasnik stranice SMSaj.com.hr, mi smo vlasnici i administratori sustava. Ja ode prodajem sustav i pokušavam monetizirat web.

Ja sam Marin Cokarić. Moj nick je uvijek bio Cokaric. Provjeri bug.hr, dump.hr, elektronika.ba, etc. Googlaj… Ne skrivam se iza lažnih imena i nickova… Kontaktiraj me na LinkedInu, Facebooku, Skypeu, mailu, etc…

Moj profil sa socijalnim mrežama i svim kontakt podatcima uključujući broj telefona

Te web moga tima i naši projekti dostupni su ovdje :smile:
InAtomic transforms ideas into products by using latest technology, innovations and approaches.

Ja sam pravna osoba, Mirku je projekt napravljen FREE je je obečao puno toga a ništa nije ispunio :smile:

EDIT
forume sam napustio prije par godina, dobio sam mail od Gorana Bule (https://www.linkedin.com/in/goranbule) prošle godine da se netko na ovom forumu lažno predstavlja kao ja. Potvrdio sam mu da ja nisam ta osoba i da ne prihvaća nikakve uvjete sporazuma ostvarenog putem privatnih poruka.

Jao, jel ima netko da ga taj Mirko Katić nije prevario, evo samo neke od njih u ovoj temi

@Cokaric mislim da ti @in4hr želi reć’ da ti samo spominjanje najpoznatijeg internet prevaranta na ovim prostorima šteti. Teško da ćeš ostvarit ozbiljnu suradnju s tim projektom na ovom forumu dok god je on vlasnik te stranice (iako, ako ga i službeno “obrišete”, taj projekt će i dalje imat “etiketu” kakvu ima).

2 Likeova

@mrcina, upravo tako.

1 Like

Rekao bi Gazda iz Bitange i Princeze: Rebranding! Totalni rebranding!

Mijenjaj domenu, mijenjaj ime, mijenjaj dizajn. Napravi običan web landing page na novoj domeni koji predstavlja servis i prodaji ga kao zaseban proizvod, ali ostavi SMSaj.com.hr sa kojeg ćeš dovlačiti posjetu.

1 Like

@Cokaric usput, dali je tvoj profil bio @Amel_ ili sadasnje @lvi ?
Pitam iz razloga jer mi se prije cca mjesec i pol javio na PM takozvani Marin Cokaric … pa smo pricali o SMS servisu i knjigovodstvenim servisirima jer je trebao ponudu. Dao mi je mail [email protected] … i potpisao se kao marin :smile:
Nekako mi to smrdi da je to cijelo vrijeme bio Katić.

@in4hr
to nisam bio ja… Knjigovodstvene usluge ja ne vodim niti pružam. Ja imam svog knjigovođu. Ako ti treba preporuka knjigovodstvenog servisa mogu ti šibnit na pm podatke mog knjigovođe iako sam i na forumu nekidan objavio tko mi sada vodi knjigovodstvo :smile:

Rebrandirat cu stranicu a ako imate još kakve savjete i kritike uvijek su dobrodošle :smile:

Ma ne treba mi preporuka … navedeni “Amel_” odnosno “lvi” je trazio po forumu preporuku knjigovodstva pa sam mu ja poslao … a onda mi je pokazao svoj projekt cro bit … , smaaj projekt i druge. Ja sam komunicirao s njime misleci da si to ti … buduci da se tako predstavljao. Stvarno LOL … taj Katić mora da je patološki lazljivac i prevarant.

1 Like