Rijetki će biti takvi koji će moć naplatit veću cijenu rada, bez obzira na kvalitetu…
Primjer, imaš tonu malih oglasa u kojima ljudi nude reinstalaciju windowsa. Cijene su od 50 do 200 kuna (ako ne i više).
Ajd sad ti objasni kvalitetu rada… (nije programiranje, ali razumiješ što želim reć…)
U programiranju stvar je još teže vidljiva naručiocu, osim ako mu ideš objašnjavat sam kod, pa mu kažeš kako je optimizirano, kako je kod kraći, da se brže izvršava, da nema memory leakova, itd…
Odlučivat će cijena i brzina izrade, ne kvaliteta.
Kvaliteta će biti bitna i cijenjena na velikim projektima (gledano na web, na projektima poput yotube-a, facebook-a i sličnim siteovima).
Realno, jako malo je takvih projekata.
Da me sin pita šta da radi kad odraste, i dalje bih mu rekao nogometaš (iako ne pratim nogomet, al sam primoran u vijestima, novinama i portalima pročitat koliko zarađuju). A ako ga neće privlačit sport - rekao bih mu da izrađuje aplikacije za mobitele, i to u svojoj režiji.
Slažem se.
Ja sam “promijenio” smjer upravo zbog weba, i slažem se kako je nerazvijen i da su mogućnosti neograničene.
Međutim govoreći o zaradi, i dalje smatram kako programeri za aplikacije na mobilnim uređajima imaju svjetliju financijsku budućnost.
[quote=“dmitrecic”]Rijetki će biti takvi koji će moć naplatit veću cijenu rada, bez obzira na kvalitetu…
Primjer, imaš tonu malih oglasa u kojima ljudi nude reinstalaciju windowsa. Cijene su od 50 do 200 kuna (ako ne i više).
Ajd sad ti objasni kvalitetu rada… (nije programiranje, ali razumiješ što želim reć…)
U programiranju stvar je još teže vidljiva naručiocu, osim ako mu ideš objašnjavat sam kod, pa mu kažeš kako je optimizirano, kako je kod kraći, da se brže izvršava, da nema memory leakova, itd…
Odlučivat će cijena i brzina izrade, ne kvaliteta.
Kvaliteta će biti bitna i cijenjena na velikim projektima (gledano na web, na projektima poput yotube-a, facebook-a i sličnim siteovima).
Realno, jako malo je takvih projekata.
Da me sin pita šta da radi kad odraste, i dalje bih mu rekao nogometaš (iako ne pratim nogomet, al sam primoran u vijestima, novinama i portalima pročitat koliko zarađuju). A ako ga neće privlačit sport - rekao bih mu da izrađuje aplikacije za mobitele, i to u svojoj režiji.[/quote]
U nas je stanje takvo takvo jest. Za sada. Nadajmo se da ce stanje u buducnosti promjeniti i da ce se vise cijeniti kvaliteta rada.
[quote=“dmitrecic”]Slažem se.
Ja sam “promijenio” smjer upravo zbog weba, i slažem se kako je nerazvijen i da su mogućnosti neograničene.
Međutim govoreći o zaradi, i dalje smatram kako programeri za aplikacije na mobilnim uređajima imaju svjetliju financijsku budućnost.[/quote]
Odakle onda krenuti, ima li neki kurs ili tutoriali, koju mobilnu platformu ili jezik odabrati?
za mobile platformu programira se u .net-u i visual studio, dolazi sa dokumentacijom i simulatorom.
za android ima sdk, a koristi se eclipse + postoji emulator.(java)
iphone → apple-ov tools (programira se u object C-u).
to tržište je već prezasićeno bez obzira što se još uvijek razvija.
moje mišljenje.
budućnost je: C/C++, go lang, perl, python,a posebno funkcionalni jezici(haskell i lisp).
eventualno još java i .net.
[quote=“Lola”]za mobile platformu programira se u .net-u i visual studio, dolazi sa dokumentacijom i simulatorom.
za android ima sdk, a koristi se eclipse + postoji emulator.(java)
iphone -> apple-ov tools (programira se u object C-u).
to tržište je već prezasićeno bez obzira što se još uvijek razvija.
[/quote]
tu andorid ima najveći rast tako da bi se možda isplatilo igrati na njega.
I onda kad se traži zaposlenik za takav posao navede se pod znanje da treba posjedovati sve gore navedeno i onda opet dolazimo do kvalitete.
Zadnje verzije smartphona doslovce jedu sve što se vrti pod njima i moglo bi se čak reći da hardware daleko ispred software (barem što tiće xperia 10 tiče :razbi:)) tako da ima prostora za neke treće tehnologije (flash player i Adobe AIR od Adobe, neznam što drugi imaju u planu za smartphone).
Znam nekoga tko se bavio vrlo uspješno marketingom prije nekog vremena.
Ali ta osoba nema pojma o informatici.
Sad, ja bih se isto pokušala okušati u marketingu.
Puno toga mogu tu osobu pitati,
ali me zanima što je danas potrebno znati i koristiti s informatičkog gledišta.
[quote=“mar”]Sviđa mi se što čitam tu o marketingu.
Znam nekoga tko se bavio vrlo uspješno marketingom prije nekog vremena.
Ali ta osoba nema pojma o informatici.
Sad, ja bih se isto pokušala okušati u marketingu.
Puno toga mogu tu osobu pitati,
ali me zanima što je danas potrebno znati i koristiti s informatičkog gledišta.